فردایکرمان ـ گروه جامعه: مراسم روضهخوانی خانهی سادات خوشرو که بیش یک قرن است به صورت مستمر برپا میشد، امسال بهدلیل شیوع کرونا، بهشکلی متفاوت و بدون حضور عزاداران برگزار میشود. تولیت بیت سادات خوشرو در جمع خبرنگاران با بیان اینکه گرفتن این تصمیم برایشان کار دشواری بود و با بغض و گریه این تصمیم را گرفتهاند، از مردم خواست تا به هیچوجه به خانهی خوشرو مراجعه نکنند.
او با بیان اینکه مراسم از طریق اینستاگرام و آپارات پخش میشود و بیشترین کسانی که میتوانند از این فضا استفاده کنند جوانان هستند، گفت که نگران افراد مُسن هستیم که بعضا ۷۰ سال در این روضهها شرکت کردند و امسال از آن محروم هستند. برای همین با صداوسیما رایزنی کردیم که در صورت امکان برنامه از طریق صدای مرکز استان پخش شود که تاکنون مورد موافقت قرار نگرفته است.
به گزارش فردایکرمان، حجتالاسلام و المسلمین سیدمحمد خوشرو، روز سهشنبه 28 مردادماه در جمع خبرنگاران، با اشاره به اینکه سابقهی روضهخوانی در بیت سادات خوشرو که به یک قرن پیش بر میگردد، افزود: «مجلس بیش از صد سالهای که در استان توسط افراد با اخلاص قدیمی بنا گذاشته شده، قطعا از عنایت سیدالشهدا بوده و نمیتوان گفت شخص خاصی این خیمه را برپا کرده است».
وی ادامه داد: «مرحوم آقا سیدحسین خوشرو، بانی با اخلاصی که با جلب اعتماد مردم خیمهای را برافراشت، بدون اینکه اهل منبر و فن سخن باشد، فقط اهل نوکری سیدالشهدا بود اما میعادگاه و قبلهگاهی برای مردم و پایه و اساسی برای شهر کرمان در بحث معنویت فراهم کرد».
وی با بیان اینکه سرشت او به گونهای بود که آن خط و راه با همه فراز و نشیبهای معنوی و سیاسی و اجتماعی اما توسط فرزندان و نوهها و نتیجهها ادامه یافته است، اظهار کرد: «در دورهی رضاخان، تنها مجلسی را که او در استان و شاید در کشور نتوانست تعطیل کند، همین مجلس بود که گاه حتی نیمه شبها برگزار میشد».
خوشرو بیان کرد: «عدم گرایش به حزبهای مختلف و میانهروی یکی از دلایل بقای این جلسات در طول همهی این سالها بوده و جدّ ما علیرغم خواستِ بعضی از احزاب اما در این فراز و نشیب ها ورود نمیکرد و بحث او خادمی امام حسین علیه السلام بود».
وی اضافه کرد:«اخلاص، عامل اصلی در دوام و بقای روضههای بیت سادات خوشرو است».
وی ادامه داد: «پس از آقا سیدحسین خوشرو، بنیان گذار این مجالس، فرزند ارشد پسری یعنی سیدمحمد، پدربزرگ اینجانب، راه پدر را ادامه داد و خانهای که از حدود بیش از ۵۰ سال پیش تاکنون روضه در آن برقرار است پس از دامادی پدربزرگ بنده برای وی خریداری و خیمه حسینی از منزل مرحوم آقاسیدحسین در مجاورت همین خانه، به محل فعلی که در سال ۱۳۸۰ ثبت آثار ملی کشور شده نقل مکان یافت».
تولیت بیت سادات خوشرو گفت: «در حقیقت جد بنده که در شهریورماه سال ۱۳۸۸ مرحوم شدند، گامی به جلو برای ترویج روضهها برداشت و روز به روز خانههای اطراف در تملک درآمد تا پذیرای جمعیتی که از دو تا ۵ هزار نفر در روزهای محرم است، باشیم».
وی با اشاره به اینکه هر ساله مدیریت این حجم از جمعیت آن هم هر روز کاری سخت اما منظم بود، افزود: «از روز اول محرم، برنامهها از ساعت ۲ و ۳۰ دقیقه بامداد آغاز و تا ۱۲ ظهر ادامه داشت و در روزهای تاسوعا و عاشورا تا ساعت ۱۶ ادامه مییافت».
خوشرو در ادامه، با ابراز تاسف از شیوع بیماری کرونا و درگیر شدن جامعه با این مشکل، اظهار کرد: «از قبل از ماه رمضان، در فکر بودیم امسال روضهای را که یک قرن سابقه دارد چگونه برگزار کنیم و تعظیم شعائرالله نخستین دغدغه ما بود و اینکه نمیخواستیم شورحسینی را بعد از ۱۰۰ سال از بین ببریم و یا واسطهی قطع رابطهای باشیم که سالها میان مردم و امام حسین علیهالسلام در این مکان بود».
وی افزود: «در ابتدا اصرار داشتیم به هر نحو ممکن روضه را برگزار کنیم و برای همین پروتکلهای بهداشتی را بررسی کردیم و رایزنیها برای تامین ماسک و موادضدعفونی کننده هم موفق بود؛ حتی فضای کوچه هم قابل توسعه بود اما در نهایت و پس از سه ماه تلاش و فکر نتیجه این شد امسال بدون حضور جمعیت و فقط با حضور اعضای بیت، روضه خانگی مجلس را برگزار و همزمان از آپارات و اینستاگرام پخش کنیم».
تولیت بیت سادات خوشرو با متذکر شدن این نکته که این تصمیم اما به سادگی و به طور عادی اتخاذ نشد بلکه تصمیمی بود که با بغض و بعضا گریهی بیت سادات خوشرو گرفته شد، گفت: «خیلیها حتی از دوستان به ما خرده گرفتند اما در عین حال کادر درمان از این تصمیم خوشحال شدند و تشکر کردند».
وی ادامه داد: «بهجز مردم کرمان، این مجالس هر ساله میهمانانی از دیگر استانها نیز داشت اما امسال با توجه به بیماری کرونا به هیچ طریقی نمیتوانستیم سلامت عزاداران را تضمین کنیم زیرا با توجه به فضای بسته و کوچههای باریک و فشردگی جمعیت این کار امکانپذیر نبود لذا تصمیم خانوادگی گرفتیم و تمام هدف ما حقالناسی است که بر گردن ما است و آن سلامت مردم است».
حجتالاسلام والمسلمین خوشرو اظهار کرد: «درست است که مجلس امام حسین علیهالسلام مجلس شفا و درمان است اما این دلیل نمیشود زیر همه باورها بزنیم و کار عجیب و غریب بکنیم و در مجلسی که احتمال ویروس و بیماری هست بگوییم شفا میگیریم. لذا با توجه به تاکیدا رهبری بر استفاده از فضای مجازی، در حال برنامهریزی برای پخش اینترنتی مراسم هستیم که به مدت دو ساعت از ۵ و ۳۰ تا ۷ و ۳۰ دقیقه صبح همراه با زیارت عاشورا و سخنرانی خواهد بود».
وی افزود: «بیشترین کسانی که میتوانند از این فضا استفاده کنند اغلب جوانان هستند؛ ما نگران افراد مسن هستیم که بعضا ۷۰ سال در این روضهها شرکت کردند و امسال محروم هستند و برای همین با صداوسیما رایزنی کردیم که در صورت امکان برنامه از طریق صدای مرکز استان پخش شود که تاکنون مورد موافقت قرار نگرفته است».
تولیت بیت سادات خوشرو ادامه داد: «علاوه بر پخش زندهی مراسم صبحها؛ ادعیه کمیل و ندبه و زیارت ناحیه مقدسه و نیز برنامههایی از سالهای گذشته نیز در فضای مجازی پخش خواهد شد».
وی بیان کرد: «همه این اقدامات برای آن است تا اسم تعطیلی مجلس سیدالشهدا به خانه سادات خوشرو نخورد. جمعآوری نذورات نیز برای استفاده آن در آینده پابرجا است زیرا فضای نگهداری برای نذوراتی مانند قند و چای و شکر موجود است و نذورات نقدی هم به حساب مربوطه واریز و پسانداز میشود و چنانچه بیماری کرونا تا سال آینده ادامه یابد به طور قطع ما تمهیداتی برای برگزاری مراسم حضوری خواهیم داشت».
هیچ تضمینی برای سلامت عزاداران نداشتیم
وی اظهار کرد: «شاید تصور عدهای بر این باشد که امکان دریافت صدا و تصویر در بیرون از خانه و از کوچهها فراهم است در حالی که به هیچ طریقی پذیرای عزیزان نیستیم و به هیچوجه به بیت سادات خوشرو مراجعه نشود زیرا همان نظمی که برای برنامهی مجازی هم پیشبینی شده بر هم میخورد».
حجتالاسلام والمسلمین خوشرو گفت: «ما کفش بردار تک تک محبان اهل بیت و دستبوس آنها هستیم و ۵۰ تا ۶۰ سال درِ این خانه را زدند و قدم روی چشم ما گذاشتند اما امسال به دلیل اینکه نمیتوانیم هیچگونه تضمینی برای سلامتی آنان بدهیم، پذیرای ایشان نیستیم».
پای همه فشارها و هجمهها ایستادیم
تولیت بیت سادات خوشرو ادامه داد: «به خاطر این تصمیم خیلی از هجمهها و فشارها بر من وارد است که جلسه را حضوری برقرار کنم اما با چه منطقی؟ اگر همه هیاتیها امسال برنامه را چه در برگزاری مراسم و یا عدم برگزاری آن به نحوی صحیح پیش ببرند، میشود بیماری را شکست داد و حب اهل بیت نصیب ما میشود».
خوشرو همچنین تاکید کرد: «تنها نشانی مراسم عزاداری بیت سادات خوشرو در فضای مجازی aashoora@ است». / الف
خبرنگار و عکاس: معین رحیمی
نظر خود را بنویسید