اسما پورزنگیآبادی ـ طی ماههای گذشته، بیش از هر زمان دیگری، شهروندان کرمانی شاهد حضور سگهای گرسنه و تشنه در برخی خیابانهای حتی مرکزی شهر بودهاند، حامیان حیوانات نیز از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی کوشیدهاند تا وضعیت بغرنجِ افزایش آمار جمعیت سگها را اطلاعرسانی کرده و دربارهی آن هشدار بدهند، حتی در جلسهی بررسی اسناد امنیت غذایی استان کرمان در 26 شهریورماه نیز مسئلهی سگهای بلاصاحب در دستور کار قرار گرفته و معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمان دستور تشکیل کارگروه «مقابله» با سگهای ولگرد را نیز صادر کرده است (نقل از ایسنا)، در تمام این مدت، چندین جلسهی دو طرفه بین حامیان حیوانات و مسئولین ارشد هم برگزار شده اما نتیجهی همهی این اقدامات چه بوده است؟
با «علیرضا شهیدی» نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات بیسرپناه کرمان که از همان زمان که سگکُشی در کرمان خاتمه یافت و تصمیم بر ایجاد پناهگاه و عقیمسازی سگها گرفته شد، با پشتکار کممانند و دلسوزی فراوان، به همراه جمع دیگری، پیگیر امور رسیدگی به این حیوانات بوده تماس گرفتم تا بدانم آیا تصمیم تازهای گرفته شده است؟ یکشنبهی همین هفته، جمعی از حامیان حیوانات در کرمان با معاون جدید خدمات شهری شهرداری کرمان دیدار کرده و جلسهای داشتهاند. پیش از این نیز، جلساتی با معاون عمرانی استاندار کرمان و شخص شهردار کرمان برگزار شده است.
شهیدی آنچه تاکنون گذشته را شرح داد. او به «فردایکرمان» گفت: «از آخرین مصاحبهای که با نشریهی شما داشتم (تیرماه امسال) تاکنون ما سه جلسه با مسئولین برگزار کردیم. یکی با معاون محترم عمرانی استاندار (موسوی) بود که همهی سازمانهای مرتبط با معضل حیوانات بیسرپرست بهویژه سگها را دور یک میز جمع کردند. در آن جلسه، خیلی از شرکتکنندگان نقطهنظرات خود را گفتند. برخی موافق و برخی مخالف بودند و در نهایت، تصمیماتی گرفته و صورتجلسهای نوشته شد که هر سازمانی چه باید بکند؟».
وی در پاسخ به این پرسش که «چند مورد از مهمترین تصمیماتی که در جلسه با آقای موسوی گرفته شده را بیان کنید»، توضیح داد: «قرار بود اعتبار مجزایی از طرف استانداری به شهرداری برای این موضوع داده شود که به گفتهی مهندس قربانی (رئیس سازمان پسماند شهرداری) هنوز این اتفاق نیفتاده است. همچنین قرار شد اداره دامپزشکی به تغذیهی این حیوانات کمک کند؛ ولی تا جایی من اطلاع دارم یکی، دو مرتبه این کار انجام شد ولی ادامه پیدا نکرده است. همچنین قرار بود برای احداث سایت رهاسازی کمک کنند تا زمینی بگیریم. قرار شد یک تیم از دامپزشکان سازمان دامپزشکی نیز با همکاری دانشکده دامپزشکی برای عقیمسازی اقدام کنند. یکی، دو بار تیمی از دامپزشکی برای عقیمسازی به پناهگاه مراجعه کردهاند اما در پناهگاه هیچ محیط مناسبی برای انجام عمل عقیمسازی وجود ندارد. در مجموع باید بگویم از زمان برگزاری آن جلسه تاکنون، هیچ اقدام عملی انجام نشده است».
وی اضافه کرد: «البته این را بگویم در مدتی که ما در حوزهی ساماندهی سگهای بلاصاحب وارد شدهایم اولینبار بوده که یک مسئول در استانداری به این مسئله ورود کرده؛ آقای موسوی (معاون عمرانی استاندار) نقطه نظرات خیلی خوبی داشتند و هماهنگی خوبی هم انجام دادند. امیدوارم این صورتجلسه بیرون بیاید و سازمانهایی که در جلسه بودند به تصمیمات گرفته شده، عمل کنند».
وی ادامه داد: «بعد از آن، جلسهای در خدمت آقای مهندس عالمزاده شهردار محترم بودیم و برای ما جالب بود که ایشان هم نظرات خیلی خوبی در اینباره داشتند و جالبتر آنکه گفتند: ما در شهر هرجا که میرویم و هر جلسهای که هستیم در برابر این سوال قرار میگیریم که با معضل سگهای بلاصاحب در شهر کرمان چه میخواهید بکنید؟».
شهیدی با بیان اینکه شهردار محترم کرمان خیلی مصمم بودند که ساماندهی این حیوانات به بهترین شکل اتفاق بیفتد، گفت: «ما در آن جلسه، هم از آنچه تاکنون صورت گرفته و هم از مشکلات گفتیم و آنچه نیاز است انجام شود را نیز مطرح کردیم. در آن جلسه، آقای دکتر نکویی؛ معاون خدمات شهری شهرداری نیز حضور داشتند و شهردار محترم دستور دادند که با هماهنگی معاونت خدمات شهری و حامیان کارها برای حل مشکل دنبال شود که آن دستور، منجر به برگزاری جلسهای در روز یکشنبهی این هفته شد».
وی اظهار کرد: «در این جلسه اگرچه فرصت زیادی در اختیار ما نبود ولی برخی مسائل را مطرح کردیم و دکتر نکویی هم نظر موافق داشتند. ولی چون زمان کم بود نتوانستیم تصمیم مفیدی بگیریم. با این حال، ایشان گفتند گروههای دیگری از حامیان نیز آمده و درخواست کردند پناهگاه در اختیار آنها قرار گیرد. ما هم استقبال کردیم و گفتیم هرکس که میخواهد برای حیوانات کار کند بیاید. ما در اساسنامهی انجمن یکی از وظایفی که داریم نظارت بر نگهداری حیوانات است و میتوانیم کمک آنها باشیم».
بنا به گفتهی شهیدی، خروجی این جلسه آن بوده که جلسهی دیگری با حضور این حامیان و آن گروه دیگر از حامیان برگزار شود!
از شهرداری دلخوریم
به گزارش فردایکرمان، تا اینجا که رسیدگی به وضعیت این حیوانات بیسرپناه در کرمان در برگزاری جلسههایی با این و آن خلاصه شده که دستاوردی نیز نداشته است آن هم در شرایطی که نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات بیسرپناه کرمان تصریح کرد: «وضعیت موجود، مناسب حال حیوانات نیست».
او اضافه کرد: «ما در این خصوص از شهرداری دلخوریم. سازمانها و ارگانهای مرتبط خود را از این مسئله کنار کشیدهاند و شهرداری تنها مانده و ما حامیان هم فقط این نهاد را میشناسیم».
وی با بیان اینکه حل این معضل بزرگ بر گردن شهرداری افتاده است، ادامه داد: «شهرداری هم با توجه به امکانات، بودجه و نیروی انسانی که دارد نمیتواند کار زیادی انجام دهد. ما هم خیلی سرزنششان نمیکنیم ولی معتقدیم با همین امکانات موجود نیز میتوانند قدمهای درستی بردارند. این کار شدنی است و شهرداری باید یک برنامهی کوتاهمدت فرآیند آن را شروع کند».
نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات بیسرپناه کرمان تصریح کرد: «برطرف کردن این معضل کار سختی نیست».
شهیدی ادامه داد: «ممکن است یک ارگان بهتنهایی نتواند ولی اگر همهی دستگاههای مسئول پای کار بیایند راحت حل میشود».
او گفت: «شاید جمعآوری حیوانات بیسرپرست در شرح وظایف برخی سازمانها وجود داشته باشد. حامیان اما از سر احساسی که داشتند جلو آمدند و دارند تلاش میکنند، جلسه میگذارند و برنامه میدهند تا مشکل حل شود. احساس و نگاه ما با شرح وظایف این دستگاهها در یک راستا قرار گرفته است. ما قدم را برداشتیم؛ چرا آنها قدم محکم و درست را برنمیدارند تا مسئله را جمع کنیم؟».
شورای شهر کمتوجهی میکند
شهیدی از عملکرد شورای شهر کرمان نیز در اینباره گلایه داشت و اظهار کرد: «در این چند سال، با هر دو شورای چهارم و پنجم جلسه گذاشتیم و باید بگویم متاسفم!». وی افزود: «با خیلی از این دوستانی که اکنون در شورا هستند، در ایام انتخابات، مذاکره کردیم و حرف زدیم ولی الان که در شورا هستند، به این موضوع کمتوجهی میکنند. وقتی مدیر عالی شهر میگوید که یکی از مشکلات اصلی ما حیوانات بیسرپرست هستند چرا عملکردها برای حل این معضل اینگونه است؟».
وی ادامه داد: «به شورای شهر گفتیم که در بودجه، برای ساماندهی حیوانات بیسرپرست اعتباری در نظر بگیرید. متاسفانه کاری صورت نگرفته است».
هزینۀ مبهم 100 میلیونی
وی ادامه داد: «ما با کمک استادان دانشکده دامپزشکی فرآیندی برای ساماندهی این حیوانات بهصورت کاملا علمی و دقیق نوشتهایم. این فرآیند باید پله به پله جلو برود و همهی حلقههای آن تکمیل شود. الان شهرداری با سه تیم زندهگیری سگها را به پناهگاه میبرد ولی حلقههای قبلی و بعدی رهاست. ما هم مدام داریم داد میزنیم که کمک شما هستیم ولی بهجای همافزایی، برخی دوستان، مصاحبههایی میکنند و اظهاراتی مطرح میکنند که تعجب میکنیم».
شهیدی به اظهارات یکی از اعضای شورای شهر کرمان اشاره میکند که مدتی پیش اعلام کرد شهرداری ماهانه 100 میلیون تومان در پناهگاه هزینه میکند و توضیح داد: «بعد از این اظهارنظر، برخی میگویند شهرداری که ماهیانه 100 میلیون تومان برای سگها هزینه میکند، پول غذارسانی را نیز از همین 100 میلیون بردارند!».
وی در پاسخ به این پرسش که واقعیت این 100 میلیون چیست و آیا در جلساتی که با مسئولان داشتهاند دربارهی آن توضیحی داده شده است؟ گفت: «ما به آقای شهردار و دکتر نکویی این مسئله را گفتیم. البته شهرداری هزینههای آب و برق و تلفن و نگهبانی و زندهگیری را لحاظ میکند ولی فکر کنم همین را هم حساب کنند؛ رقم به 100 میلیون نمیرسد! اما هرچه باشد، طرح چنین ادعاهایی عواقبی دارد و حتی گاهی خود ما حامیان را هم زیر سوال میبرند که این 100 میلیون ماهیانه را چه میکنید؟!».
نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات بیسرپناه کرمان تاکید کرد: «وضعیت فعلی بسیار نابسامان بوده و نگهداری حیوانات بیسرپرست در پناهگاه شهرداری شرایط مناسبی ندارد. پناهگاه نیاز به اقدامات عمرانی دارد، علاوه بر این، عقیمسازی هم باید گستردهتر صورت گیرد در غیر اینصورت به هیچجا نمیرسیم و اگر همین روال ادامه یابد، نیمهجان انجمن هم از بین میرود». شهیدی سپس توضیح داد: «شهرداری کرمان روزانه پنج، شش سگ را با همکاری دانشکده دامپزشکی عقیم میکند از آنطرف، روزانه چند برابر این تعداد را نیز زندهگیری کرده و به پناهگاه انتقال میدهد. الان حدود هزار سگ در پناهگاه و اطراف آن وجود دارد. ورودی به پناهگاه روزانه 20، 30 سگ ولی خروجی حداکثر پنج سگ عقیم شده است! حالا شما ببینید چه وضعیتی داریم!».
حامیان کمرمق شدهاند
وی با بیان اینکه ادامهی این روند ما را به هیچ نتیجهای نمیرساند، اظهار میکند: «قبلا هم گفتهام که حامیان نیز دیگر توانی برای ادامه ندارند. نگهداری و غذارسانی به هزار سگ ببینید چه کار مشکلی است.
یک روز در میان، 800 کیلوگرم غذا به این سگها میرسانیم که حداقل 800 هزارتومان میشود. 15 روز ماه این کار انجام میشود. ماهانه حدود 12 میلیون تومان فقط هزینهی غذای این حیوانات است. به جز این، فردی نیز در پناهگاه کار نظافت و غذارسانی را انجام میدهد و ماهیانه حقوق او را پرداخت میکنیم. به این هزینهها اضافه کنید هزینههای درمان حیواناتی که در شهر تصادف میکنند و یا دچار دیگر حوادث میشوند. یادآور میشوم همهی این هزینهها، بهجز عقیمسازی است!».
مشخص نیست گامهای لرزانی که نهادهای مسئول و در راس آن شهرداری، برای ساماندهی و رسیدگی به وضعیت حیوانات بلاصاحب در کرمان که بیشتر جمعیت آن را، سگهای ولگرد تشکیل میدهند برداشتهاند، چه دلایلی دارد آنچه اما مشخص است اینکه معضل روز به روز در حال گستردگی است و اگر هرچه سریعتر برای آن فکری نشود، بعید نیست در آینده به گرهای کور تبدیل شود.
نظر خود را بنویسید