فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: دبیر اتاق تعاون استان کرمان از نادیده گرفتن نقش تعاونیها در رفع برخی مشکلات اقتصادی استان و یا تصمیمگیری نهادها و دستگاههای دولتی و خصوصی، بدون توجه به نقش اتاق تعاون گلایهمند است و عقیده دارد در استانی که 80 درصد جمعیت آن عضو تعاونیها هستند و بیش از ششهزار تعاونی در حدود 25 گرایش فعالیت میکند، عدم حضور نمایندگان اتاق تعاون در نشستها سبب میشود بخشی از ظرفیتها نادیده گرفته شود و در نتیجه آن چنان که باید گرهگشایی صورت نگیرد.
علی اصغر آخوندی، دبیر اتاق تعاون استان کرمان در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان با بیان اینکه اقتصاد جمهوری اسلامی در قانون اساسی به سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی تقسیم شده است، گفت: «جایگاه بخش تعاون آنقدر مستحکم است که در هر کارگروه، شورا و جلسهای باید نمایندهی بخش تعاون حضور داشته باشد اما متاسفانه در استان کرمان، مسئولین به عمد یا غیرعمد از این قضیه ممانعت میکنند و یا اینکه مشاهده میکنیم تعاونیها را به کام خود تشکلسازی میکنند».
وی با بیان اینکه اتاق تعاون عالیترین نهاد مردمی و غیردولتی در حوزهی اقتصاد کشور است، بیان کرد: «هدف اتاق تعاون صیانت از حقوق تعاونگران در همهی زمینهها است اما در استان هر سازمان و نهادی سعی میکند یا تعاونیها را نادیده بگیرد و یا بعضا استفادههایی به نفع خودش از این تعاونیها داشته باشد».
نادیده گرفتن پتانسیل تعاونیهای تولیدکنندۀ ماسک
آخوندی با اشاره به تشکیل دو کمیتهی تخصصی توسط سازمان صمت در زیرمجموعهی ستاد تنظیم بازار برای تامین و توزیع ماسک و تعیین قیمت مرغ در استان، افزود: «این کارگروهها بدون دعوت از اتاق تعاون تشکیل شده است».
وی با بیان اینکه در سطح استان حدود 15 تعاونی کار تولید ماسک را انجام میدهند، گفت: «در حال حاضر این تعاونیها مانند سایر تولیدکنندگان با مشکل تامین پارچه و مواد اولیه مواجه شدند و مشکل بازار فروش نیز دارند».
دبیر اتاق تعاون کرمان توضیح داد: «برخی از این تعاونیها ماسک را با برند خود تولید میکنند، تعاونیهایی هم وجود دارد که به صورت پیمانکاری و یا سفارشی برای خیریهها و نهادها ماسک تولید میکنند و تعاونیهای تولید پوشاک هم بعد از شیوع کرونا، تولید ماسک و لباس بیمارستانی را در دستور کار خود قرار دادهاند».
وی با بیان اینکه در حال حاضر اکثر کارگاهها به دلیل اینکه پارچه ندارند تعطیل شدند، اظهار کرد: «تعاونیها روزانه حدود 50 هزار ماسک در استان تولید میکردند».
آخوندی خاطرنشان کرد: «اگر سازمان صنعت و معدن در کمیتهی خود از بخش تعاون هم دعوت کرده بود، قطعاً تصمیمات بهتری اتخاذ میشد، سازمان صمت در تامین ماسک مشکل دارد زیرا زیرمجموعه هدفمند پوشش داده نشده و اگر این کار انجام میشد نیاز استان بهتر تامین میشد».
وی تاکید کرد: «نادیده گرفتن تعاونیهای تولیدکنندهی ماسک سبب میشود تصمیماتی که گرفته میشود کاربردی و کارشناسی شده نباشد».
توزیع نهاده به اتحادیۀ شرکتهای تعاونی واگذار شود
دبیر اتاق تعاون کرمان همچنین با اشاره به تعیین قیمت مرغ در استان بدون حضور نمایندگان بخش تعاون، گفت: «در ستاد تنظیم بازار استان دربارهی قیمت مرغ و بازار مرغ استان بحث میشود در حالی که در این نشست فقط نمایندهی اتحادیهی مرغداران تعاون روستایی حضور دارد و مرغداریهایی که تعاونیهای تولید هستند دعوت نمیشوند و این یعنی اینکه از پتانسیل آنها استفاده نمیشود و آنها را جزو آمار نمیآورند و این باعث میشود آمار دقیق نباشد و تصمیم درستی گرفته نشود زیرا فقط به یک حوزهی کاری توجه شده است».
وی بیان کرد: «استاندار از جهاد کشاورزی میخواهد که زنجیرهی تولید درست کند و جهاد به دلیل اینکه تعاونیهای بخش تعاون را در زیرمجموعهی خود پوشش نمیدهد، اطلاع ندارد این تعاونیها در حال حاضر نیز زنجیرهی تولید دارند».
آخوندی خاطرنشان کرد: «ما یک اتحادیهی تعاونیهای مرغداران 417 داریم که حدود 50 واحد تولیدی زیرمجموعهی آن است و حدود 30 سال سابقه فعالیت دارد، با این وجود، تعاونی روستایی که زیرمجموعهی جهاد کشاورزی است پس از آن اتحادیهای تشکیل داده و اکثر نهادههای مرغداران از طریق تعاونیهایی که زیرمجموعهی تعاون روستایی است توزیع میشود و این موضوع سبب ایجاد تنش شده است».
وی ادامه داد: «اختلاف ما در حوزهی طیور با تعاون روستایی و جهاد کشاورزی در قانون است، شرکتهای زیرمجموعهی تعاون روستایی با قانون شرکتهای تعاونی مصوب سال 1350 کار میکنند که از نظر ما این قانون منسوخ است، ما تعاونیهایی هستیم که زیرمجموعهی اداره کل تعاون هستیم و با قانون بخش تعاون مصوب سال 1370 کار میکنیم».
دبیر اتاق تعاون کرمان با اشاره به فعالیت شرکتهای تعاونی زیرمجموعهی وزارت تعاون در حوزههای مختلف صنعتی، معدنی، کشاورزی، صنایعدستی، عمرانی، خدماتی و غیره بیان کرد: «شرکتهای زیرمجموعهی تعاون روستایی فقط در حوزهی کشاورزی و دامپروری فعالیت دارند. اما مشکل اینجاست که در حال حاضر تعاون روستایی تعاونیها و اتحادیههایی تشکیل میدهد که از تعاونیهای زیرمجموعهی وزارت تعاون تشکیل شدهاند و ما به عنوان متولی بخش تعاون اجازه نمیدهیم این اتفاق بیفتد، قانونهای ما با هم متفاوت است و قانوناً نمیتوان این همپوشانی را انجام داد».
وی با بیان اینکه باید توزیع سهمیهی نهادهی مرغداران بخش تعاون به اتحادیهی مرغداران 417 واگذار شود و نهادهها هم به صورت شفاف توزیع شود، توضیح داد: «جهاد کشاورزی ضعف خود در توزیع و تامین نهادهها در کرمان را به این شکل توجیه میکند که اتحادیهی شرکتهای تعاونی مرغداران 417 با اتحادیه مرغداران تعاون روستایی مشکل دارد و به همین دلیل کار به اینجا رسیده و نهاده درست توزیع نمیشود، در حالی که این طور نیست و نواقص جهاد کشاورزی ارتباطی با ما ندارد و مشکل عدم شفافیت در توزیع است».
نادیده گرفتن نقش تعاونیها در استان
آخوندی در ادامه با اشاره به نادیده گرفتن نقش تعاونیها در استان، خاطرنشان کرد: «خانه صنعت و معدن که مدتی است دبیرخانهی کارگروه رفع موانع تولید به آن سپرده شده، حاضر به دعوت از اتاق تعاون که عضو اصلی کارگروه است، در نشستهای این کارگروه نبود و پس از پیگیریهای زیاد از طریق وزارتخانه و اتاق تعاون ایران موفق شدیم این مشکل را رفع کنیم».
وی افزود: «عدم حضور نمایندگان بخش تعاون در جلسات کارشناسی استانی سبب میشود در پارهای از موارد پاسخ درستی برای سوالات مطرح شده در سطح استان وجود نداشته باشد».
دبیر اتاق تعاون کرمان اظهار کرد: «در آییننامهی شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوص آمده است که باید از رئیس اتاق تعاون هم دعوت شود و همچنین تاکید شده تعدادی از مدیران عامل شرکتهای تعاونی و بخش خصوصی نیز در این شورا بایستی حضور داشته باشند اما اتاق بازرگانی کرمان که دبیر این شورا است فقط یک جایگاه برای رئیس به ما میدهد و میگوید امکانپذیر نیست که تعاونیها را دعوت کنیم در حالی که در این جلسات نفرات زیادی از اتاق بازرگانی حضور دارند».
وی یادآور شد: «وقتی از اتاق خواستیم مسائل حوزهی تعاون را مطرح کنند گفتند شما مطلب کارشناسی شده ندارید، امسال عناوینی از مشکلات بخش تعاون را جهت طرح در جلسات شورای گفتوگو ارائه دادیم اما اصلا به آنها توجه نشد و مواردی که مطرح میشود ارتباطی با بخش تعاون ندارد».
وجود 6000 تعاونی فعال در استان کرمان
آخوندی با اشاره به فعالیت حدود ششهزار تعاونی در سطح استان، گفت: «حوزهی فعالیتی ما از اتاق بازرگانی و اتاق اصناف گستردهتر است و حدود 25 گرایش در تعاونیها وجود دارد که تخصصی کار میکنند اما اتاق بازرگانی بیش از هزار عضو دارد که فقط حدود 400 عضو آن فعال هستند و در عین حال تمام جایگاههای سخنرانی استان را میگیرد و فقط مشکلات صادرکنندگان مطرح میشود».
وی خاطرنشان کرد: «80 درصد مردم و اقشار متوسط و کمدرآمد استان عضو تعاونی هستند و اقتصاد ما مردمی است، چگونه میشود در سطح استان برای 80 درصد جمعیت برنامهای نداشته باشیم و فقط بگوییم اگر مشکل صادرات رفع شود همه چیز حل میشود؟ چرا سعی نمیکنیم یکی از پروژههای فولاد را از طریق یک تعاونی تشکیل شده از افراد کمدرآمد و سرمایههای خرد قشر ضعیف جامعه راهاندازی کنیم تا آنها هم سهیم شوند و سرمایههای خردشان افزایش پیدا کند؟».
دبیر اتاق تعاون کرمان ادامه داد: «درست است که صادرات تضمینکنندهی تولید است اما تا چه حد؟ بسیار از کالاها هنوز نیاز کشور را نمیتوانند تامین کنند چه برسد به صادرات، چرا ما فکر میکنیم نیازها و مشکلات صادرکنندگان مشکل تمام مردم استان است. زمانی که به دغدغههای هر سه اتاق به طور مناسب گوش کنیم میتوانیم طرحی جامع جهت شکوفایی استان و توانمندسازی مردم داشته باشیم».
آخوندی با بیان اینکه بهترین سیستم توزیع در کشور تعاونیهای مصرف هستند، یادآور شد: «تمام ادارات کرمان تعاونی مصرف دارند و تمام فرهنگیان استان زیر چتر تعاونیهای مصرف هستند، تعاونی تنها جایی است که وقتی کالای یارانهای را توزیع میکنید مطمئن هستید به دست فرد میرسد اما اگر این کالا به واحدهای صنفی داده شود مشخص نمیشود بین چه کسانی توزیع میشود».
توزیع ماسک ارزانقیمت از طریق تعاونیها
وی با اشاره به دغدغهی فعلی سازمان صمت درخصوص توزیع ماسکهای ارزان قیمت 1500 تومانی در استان، گفت: «این توزیع میتواند از طریق تعاونیها انجام شود و الان سازمان صمت هم عقیده دارد ماسک از طریق تعاونیها توزیع شود و از طریق تعاونیها اطلاعرسانی صورت گیرد، ضمن اینکه غیرتعاونیها هم میتوانند از تعاونی خرید داشته باشند».
دبیر اتاق تعاون کرمان با بیان اینکه اگر به دنبال تشکلسازی هستیم بهترین تشکلهای اقتصادی تعاونیها هستند، بیان کرد: «تعاونیها منتظر سرمایهی دولتی و حمایت نهادها نیستند، بلکه تعاونیها از سرمایههای خرد مردم و اعضایشان تشکیل میشوند، رمز پایداری و استوار ماندن تعاونیها همین ساختار اجتماعی مبتنی بر عدالت است، حال آنکه دیگر نهادها تشکل ایجاد کردهاند که حتی یکسال هم دوام نیاورده است. تشکلها تا زمانی که امکان فعالیت اقتصادی نداشته باشند پایدار نخواهند بود». /پ
نظر خود را بنویسید