فردای کرمان – گروه جامعه: وجود کاروانسراهای غیرایمن و انبارهایی که محل نگهداری مواد اشتعالزا و ضایعاتی شدهاند از مخاطراتی است که در کنار سیمکشیهای نادرست و غیراصولی، ریسک آتشسوزی در بازار بزرگ تاریخی کرمان را افزایش میدهد. معاون سیاسی، امنیتی فرمانداری کرمان خواستار تخلیهی کاروانسرای غیر ایمن شد و گفت که درصورت عدم ایمنسازی و بیتوجهی مالکان به هشدارهای کارشناسان، موضوع از طریق دستگاه قضا پیگیری خواهد شد.
وی همچنین از میراث فرهنگی خواست تا محلی را در بازار به منظور قرار دادن برخی امکانات و وسایل در اختیار آتشنشانی قرار دهد. زیرا به گفتهی مدیرعامل آتشنشانی کرمان با وجود اینکه بازار مجهز به 20 شیر آتشنشانی برای اطفاء حریق است ولی این تعداد کافی نیست و عواملی مانند طولانی بودن بازار، انبارهای غیرمجاز و قابل اشتعال، عدم وجود تابلوهای راهنمای خروجی اضطراری و وجود دستفروشان مانع از حضور سریع آتشنشانان در صورت بروز حادثه میشود.
به گزارش فردای کرمان به نقل از روابط عمومی فرمانداری کرمان، علی سلاجقه در جلسهی بررسی و ارتقاء ایمنی بازار کرمان با اشاره به قرار گرفتن بازار کرمان در محلهی قدیمی شهر، بیان کرد: «قدمت بالای بازار، وجود خانههای قدیمی و کوچههای باریک اطراف آن سبب میشود تا در صورت بروز حادثهای مثل زلزله یا آتشسوزی دسترسی به بازار مشکل باشد».
وی افزود: «بازار مجموعهی فرهنگی تجاری بزرگ و پررونق شهر کرمان و یکی از آثار فرهنگی باارزش شهر و مرکز کسب و کار تعداد قابل توجهی از کسبه است و لذا همهی اعضاء باید با بررسی مسائل و مشکلات و ارائهی راهکارها و پیشنهادات با هدف ایمنسازی و ساماندهی انبارهای حاشیهی آن مساعدت کنند».
معاون فرماندار کرمان ادامه داد: «وجود انبارهای متعدد در ساختمانهای قدیمی اطراف که اکثراً مواد قابل اشتعال در آنها وجود دارد اهمیت و لزوم ایمنسازی بازار را بالا میبرد».
وی با بیان اینکه کاروانسراهای غیر ایمن باید تخلیه شوند، گفت: «برخی از این کاروانسراها در اختیار شهرداری و اوقاف هستند که بخش خصوصی در حال حاضر از آنها استفاه میکند. باید متولیان مربوطه تذکرات لازم را به مالکان آنها اعلام کنند و درصورت عدم ایمنسازی و بیتوجهی به تذکرات از طریق دستگاه قضا موضوع را پیگیری کنند».
سلاجقه افزود: «شهرداری کاروانسراهای غیرایمن را شناسایی کرده و لیست را در اختیار اداره اوقاف و میراث فرهنگی قرار خواهد داد تا پیگیر ایمنسازی آنها شوند».
وی از میراث فرهنگی خواست تا محلی را در بازار به منظور قرار دادن برخی امکانات و وسایل در اختیار آتشنشانی قرار دهد.
کاروانسراها به انبار مراکز ضایعاتی تبدیل شدهاند
مدیرعامل سازمان آتشنشانی نیز با ارائهی گزارشی از وضعیت بازار و اقدامات انجام شده توسط آتشنشانی گفت: «با وجود اینکه بازار مجهز به 20 شیر آتشنشانی برای اطفاء حریق است ولی این تعداد کافی نیست».
میرزایی خاطرنشان کرد: «طولانی بودن بازار، انبارهای غیرمجاز و قابل اشتعال، عدم وجود تابلوهای راهنمای خروجی اضطراری، شلوغی بازار و وجود دستفروشان که بعضا مانع از حضور سریع آتشنشانان در صورت بروز حادثه میشوند از جمله موجود در بازار است».
شهردار منطقه پنج کرمان نیز به ارائهی اقدامات انجام شده در زمینهی تخریب و بازسازی مکانهای خطرساز اشاره کرد و گفت: «تاکنون 24 ملک تخریب شده و بقیهی مکانهای مذکور در دست اقدام هستند ».
قطبالدینی با اشاره به مشکل کاروانسراهای حاشیهی بازار که بعضاً جزو آثار فرهنگی و تاریخی و زیرمجموعه اداره کل میراث فرهنگی استان هستند، افزود: «با توجه به بررسی انجام شده، کاروانسراها به انبارهای نگهداری مواد اشتعالزا و یا مراکز ضایعاتی تبدیل شدهاند».
وی خواستار همکاری دستگاه قضایی، اداره کل میراث فرهنگی، اتاق اصناف و سایر ادارات مرتبط برای ساماندهی این محلها شد و اظهار کرد: «پیشنهاد میشود دستورالعمل کلی ایمنی بازار تهیه شود و اطلاعات به صورت کلی به اتاق اصناف ارائه شود».
لزوم تجهیز مغازهها به امکانات اطفاء حریق
نماینده اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان نیز ضمن ارائهی گزارشی از اقدامات صورت گرفته در این زمینه گفت: «با توجه به اینکه برخی از کاروانسراها شخصی و یا بعضاً وقفی هستند در زمینهی ایمنسازی مکانهایی که مربوط به اداره کل میراث هستند به رغم کمبود اعتبارات لازم، تلاش خواهیم کرد و با همکاری دستگاههای مرتبط نسبت به رفع برخی از معضلات اقدام میکنیم».
مدیر اجرایی پدافند غیرعامل شهرداری نیز گفت: «پیرو جلسهی ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در شهرداری کرمان، ایمنی بازار و انبارهای حاشیهی آن در دستور کار قرار گرفت».
خضری از ایجاد بانک اطلاعات انبارها با همکاری اتاق اصناف استان خبر داد و بیان کرد: «بعد از بررسی های انجام شده، نصب سیستم هشداردهندهی آتشنشانی و سیستم پایش تصویری قوی از پیشنهادات شورای پدافند جهت بالا بردن ایمنی بازار است».
وی خواستار همکاری اتاق اصناف و هیأت امنای بازار برای اطلاعرسانی و ترغیب کسبهی بازار در زمینهی تجهیز مغازهها به حداقل امکانات اطفاء حریق شد.
نصب تابلوهای مسیر خروج بازار در اولویت قرار گیرد
در ادامه رئیس هیات امناء بازار مشکل قعطی آب بازار را مطرح کرد و افزود: «در صورت بروز حادثه، آبی در بازار برای اطفا حریق وجود ندارد که قبل از رسیدن آتشنشانان بتوان از آن استفاده کرد».
رنجبر پیشنهاد قطعهبندی بازار را مطرح کرد و خواست تا با توجه به حضور گردشگران در بازار کرمان، نصب تابلوهای قطعهبندی و مسیر خروج بازار در اولویت قرار گیرد.
رئیس اتفاقات برق کرمان هم گفت: «بهرغم اخطارهای مکرر به برخی از کسبه شاهد رفتارها و استفادهی نادرست از مکانهای نصب کنتورهای برق هستیم که در صورت بروز کوچکترین جرقه و نوسانات برق امکان آتشسوزی خواهند داشت».
حسینی از مشاهدهی تخلف برخی از بازاریان در زمینهی سیمکشی نادرست و یا بعضا استفادهی خطرناک از محل سیمکشی برای نصب پوشاک خبر داد و خواستار همکاری ادارات مرتبط برای برخورد با هدف پیشگیری از بروز حادثه شد.
معاون ساماندهی مشاغل شهری نیز از ساماندهی دستفروشان و ایجاد مکانی برای استقرار دستفروشان واقع در بازار کرمان خبر داد و خواستار همکاری هیات امنا بازار و اتاق اصناف در این خصوص شد. /پ
نظر خود را بنویسید