فردای کرمان – گروه اقتصاد: رئیس اتاق کرمان با گلایه از تعلیق کارتهای بازرگانی، گفت: «31 شهریورماه امسال کارت همهی بازرگانانی که رفع تعهد ارزی نکردند تعلیق شد و این یعنی منافذ صادراتی ما در فصل صادرات پسته و خرما بسته شده است». وی تاکید کرد که تعلیق کارتهای بازرگانی سبب میشود صادرکنندگان بنام و رسمی که همیشه ارز را به کشور میآوردند از این حوزه خارج شوند در نتیجه یا محصولات صادراتی کرمان صادر نمیشود و یا قاچاق میشود.
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، سیدمهدی طبیبزاده روز پنجشنبه در همایش روز صنعت و معدن در کرمان، بیان کرد: «صنعتگران، معدنکاران و تولیدکنندگان علیرغم همهی مشکلات، چراغ تولید را روشن نگه داشتند و این نشاندهندهی علاقه و دلبستگی آنهاست که با وجود مشکلات، تولید را سرپا نگه داشتند و امیدواریم با تدابیری که اندیشیده میشود این شرایط سهلتر شود».
وی در ادامه با اشاره به برخی مشکلات معدن در استان کرمان، افزود: «شورای معادن استان کرمان فاقد برخی اختیارات برای رفع مشکلات بخش خصوصی است. اگر این شورا برای رفع موانع خاص در بخش معدن ایجاد شده بایستی اختیارات کافی را داشته باشد و قرار نباشد برای حل مسائل کوچک به شورای عالی معادن کشور مراجعه کند».
رئیس اتاق کرمان مشکل دیگر بخش معدن را قیمت پایین سنگآهن بیان کرد و ادامه داد: «بخش مهمی از سنگآهن کشور در کرمان تولید میشود اما فولاد به نسبت کمتر است و حدود 20 درصد است. بخش خصوصی، دولتی و همهی تولیدکنندگان موظف هستند سنگآهن را به نصف قیمت FOB به شرکتهای فولادی ارائه کنند اما نرخ فولاد مصرفی شرکتهای فولادی، 15 درصد بالای قیمت FOB است».
وی توضیح داد: «این پول که حدود 5 هزار میلیارد تومان است به ناحق از استان کرمان خارج میشود در حالی که ما در زیرساختهای اساسی استان کرمان مشکل داریم، به عنوان مثال سرانهی آموزش کرمان از متوسط کشور بسیار پایینتر است».
طبیبزاده گفت: «با وجود معادن در استان کرمان و با این حجم تولید و سوبسیدی که شرکتهای سنگآهن به فولاد میدهند، میتوان کمبود بسیاری از زیرساختها را در استان جبران کرد».
وی در ادامه خاطرنشان کرد: «ما یک نهادهای شبه قضایی داریم که همین کمیسیونهای بدوی و تجدیدنظر در دفاع از حقوق بخش خصوصی در مالیات، تامین اجتماعی و سایر موارد هستند. دستگاههای نظارتی باید هماهنگ باشند، ما الان مشکل داریم و نمایندگان ما در این کمیسیونها ترس از برخورد دارند. این موضوع باید در مرکز و مجلس به گونهای حل شود که نمایندگان بخش خصوصی با طیب خاطر بتوانند از بخش خصوصی دفاع کنند».
رئیس اتاق کرمان افزود: «باید بحث هماهنگی با دستگاههای نظارتی برای حمایت از نهادهایی که قانون پیشبینی کرده و نمایندگان بخش خصوصی میتوانند به عنوان یک نمایندهی شبه قضایی کار را انجام دهند، در دستور کار ستاد رفع موانع تولید قرار بگیرد».
وی با بیان اینکه در وزارت اقتصاد کاری برای احیای واحدها در حال انجام است که اتاق کرمان هم آنجا حضور دارد، بیان کرد: «شرکتهایی که در آستانهی ورشکستگی هستند باید احیا شوند، استاندار کرمان نیز پیگیر موضوعی هستند برای احیای واحدهای غیرفعال و در این راه ما مباحث و چالشهایی مواجه هستیم که وقتی این قطار به حرکت درمیآید سنگاندازیها شروع میشود و اجازه نمیدهند این کار انجام شود».
رئیس اتاق کرمان افزود: «باید به شرکتهای در آستانهی مشکل که قصد احیا دارند فرصت بدهیم، اگر این کار نشود و همه بخواهند با شروع فعالیت یک واحد، مطالبات گذشته و آیندهی خود را وصول کنند قطعا احیا شکل نمیگیرد».
وی در ادامه با اشاره به مشکلات حوزهی صادرات، گفت: «31 شهریورماه امسال کارت همهی بازرگانانی که رفع تعهد ارزی نکردند تعلیق شد و این یعنی منافذ صادراتی ما در فصل صادرات پسته و خرما بسته شده است».
طبیبزاده بیان کرد: «سازمان توسعه تجارت کشور که باید متولی و مامن و ملجاء صادرکنندگان باشد در ایجاد محدودیت پیشتاز شده است».
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی سه محدودیت اصلی برای صادرکنندگان ایجاد شده، ادامه داد: «وامهای صادراتی قرار شده از طریق سامانهی سپیدار پرداخت شود و متقاضیان باید از این طریق اقدام کنند، از اسفند 98 تاکنون، با وجود گذشت شش ماه، حتی یک درخواست هم به بانک کشاورزی از طریق این سامانه ارسال نشده است».
رئیس اتاق کرمان یاداور شد: «همچنین بانک مرکزی 20 شهریور امسال بخشنامهای به بانکها صادر کرده مبنی بر اینکه هیچ بانکی حق ندارد به واحدهای صادرکنندهای که زیر 100درصد رفع تعهد نکردهاند، وام بدهد، این به معنای توقف کامل صادرات است، آیا این رفتار، حمایت از صادرات و صادرکننده و کمک به تامین ارز در شرایط بحرانی کشور است؟».
وی با اشاره به مشکل تمدید کارتهای بازرگانی، اظهار کرد: «اعلام شد تمدید کارت باید از طریق سامانهی جامع تجارت انجام شود در حالی که زیرساختها آماده نبودند، ما در اتاق کرمان فقط موفق شدیم تعداد چند کارت را صادر یا تمدید کنیم، اگر صادرکننده رفع تعهد ارزی هم کرده اما مهلت کارت او تمام شده باشد نمیتوانیم کارت را تمدید کنیم».
طبیبزاده خاطرنشان کرد: «تعلیق کارتهای بازرگانی به این معنا است که صادرکنندگان بنام و رسمی که همیشه ارز را به کشور میآوردند الان دیگر صادر نمیکنند و این سبب میشود یا محصول صادراتی استان کرمان صادر نمیشود و یا اینکه قاچاق میشود».
وی افزود: «خودمان شرایط را با سختگیری قوانین بهگونهای ایجاد میکنیم که به سمت قاچاق کالا برویم».
رئیس اتاق کرمان یادآور شد: «اینها موانع صادرات است و سازمان توسعه تجارت باید کمک کند این موانع برطرف شود، صادرات در کرمان زمینگیر شده و این مانع بزرگی در مسیر تولید است اگر صادرات نباشد تولید هم شکل نمیگیرد». /پ
نظر خود را بنویسید