فردای کرمان – گروه جامعه: رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در زمان اپیدمی کووید ۱۹ برخی عوامل خطر پوکی استخوان شایعتر شده است، گفت که عواملی مثل کمتحرکی، تغذیهی نامناسب و مصرف سیگار و الکل از عوامل مهم پوکی استخوان هستند که باید با اقدام بهموقع و آگاه کردن جامعه، احتمال این بیماری را کم کنیم. وی تاکید کرد: «تشخیص بهموقع کمبود ویتامین D بهخصوص در خانمهای بالای ۵۰ سال بسیار اهمیت دارد و اگر این ویتامین در بدن افراد کم باشد، با اقدام مناسب میتوان آن را جبران کرد تا از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرد».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایرنا سراسری، افشین استوار در نشست خبری که به مناسبت هفتهی پیشگیری از پوکی استخوان که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، بیان کرد: «۲۹ مهر ماه روز جهانی پوکی استخوان است. به همین دلیل وزارت بهداشت با کمک دانشگاههای علوم پزشکی اقدام به برگزاری یک پویش ملی با شعار «پیشگیری از پوکی استخوان با تشخیص بهموقع» کرده است و دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور مجری این پویش هستند».
وی با بیان اینکه بروز و شیوع بیماری پوکی استخوان در سالمندان بیشتر است و ۴۰ درصد زنان بالای ۵۰ سال به این بیماری مبتلا هستند، ادامه داد: «جمعیت کشور رو به سالمندی است و بیماریهایی که در این دوران بیشتر بروز پیدا میکنند، اهمیت بیشتری دارد. پوکی استخوان با افزایش خطر شکستگی استخوان مشخص میشود. این بیماری تقریبا علامتی ندارد و وقتی شناسایی میشود که شکستگی اتفاق افتاده باشد. شکستگی لگن به تنهایی از همهی سرطانهای مختص زنان بروز بیشتری دارد و مرگومیر ناشی از شکستگی لگن نیز بسیار بالاست و ۲۰ تا ۵۰ درصد این افراد در سال اول بعد از شکستگی لگن، فوت میکنند».
استوار بیان کرد: «به همین دلیل بسیار مهم است که پوکی استخوان را بهموقع تشخیص داده و از بروز شکستگی ناشی از آن با درمان به موقع جلوگیری کنیم. از هر چهار خانم مبتلا به پوکی استخوان، سه نفر از بیماری خود اطلاع ندارند و بنابراین تشخیص بهموقع اهمیت دارد. در این پویش قرار است خانمهای بالای ۵۰ سال را آگاه کنیم که برای تشخیص بهموقع مراجعه کرده و سپس درمان مناسب را دریافت کنند تا از شکستگی جلوگیری شود».
وی اظهار کرد: «در زمان اپیدمی کووید ۱۹ برخی عوامل خطر پوکی استخوان شایعتر شده است. عواملی مثل کمتحرکی، تغذیهی نامناسب و مصرف سیگار و الکل از عوامل مهم پوکی استخوان هستند که باید با اقدام بهموقع و آگاه کردن جامعه، احتمال این بیماری را کم کنیم».
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: «عوامل خطری مثل تغذیه نامناسب و مصرف ناکافی کلسیم و ویتامین D از جمله این موارد هستند. کم تحرکی نیز در این زمینه تاثیر دارد. مصرف سیگار و الکل نیز از مهمترین عوامل خطر بروز پوکی استخوان هستند و هرچه بیشتر شود، شیوع پوکی استخوان نیز افزایش خواهد یافت و سن ابتلا نیز کمتر میشود. البته مطالعهای که نشان بدهد سن بروز پوکی استخوان کاهش یافته در حال حاضر وجود ندارد».
وی افزود: «تشخیص بهموقع کمبود ویتامین D بهخصوص در خانمهای بالای ۵۰ سال بسیار اهمیت دارد و اگر این ویتامین در بدن افراد کم باشد، با اقدام مناسب میتوان آن را جبران کرد تا از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرد».
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت بیان کرد: «انجام آزمایش پوکی استخوان تحت پوشش بیمه قرار دارد و هیچ وقت رایگان نبوده است. یکی از مشکلات این است که مردم آگاهی کافی برای مراجعه و تشخیص بهموقع ندارند. خانمهای بالای ۵۰ سال باید به این منظور به پزشک مراجعه کنند. اگر پوکی استخوان برای بیمار مشخص شود، سهچهارم این افراد درمان خود را قطع میکنند. در حالی که درمان پوکی استخوان طولانیمدت است و باید پایبندی به درمان وجود داشته باشد».
استوار در پاسخ به سوالی دربارهی احتمال تاثیر کورتن بر ابتلا به پوکی استخوان در بیماران کرونایی اظهار کرد: «یکی از انواع پوکی استخوان، پوکی استخوان ثانویه است که گاهی به دلیل بیماریهایی مثل سرطان یا دریافت داروهای مشخصی اتفاق میافتد که یکی از این داروها، کورتنها هستند. در مورد بیماران مبتلا به کرونا نیز این خطر وجود دارد که مصرف کورتن بتواند در نهایت باعث شیوع پوکی استخوان شود. البته مصرف کورتن در بیماران مبتلا به کرونا محدود است». /پ
نظر خود را بنویسید