فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: این روزها کمبود و گرانی روغن به یکی از دغدغههای خانوادهها تبدیل شده است. روغن جامد در هیچ مغازهای پیدا نمیشود و روغنهای مایع هم که بهوفور گذشته موجود نیست، گران شدهاند. معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان میگوید دلیل این کمبود، محدود شدن عرضهی روغن از سوی کارخانجات تولیدی است تا با توجه به افزایش هزینههای تولید، بتوانند مجوز افزایش قیمت روغن را دریافت کنند.
سینا خسروی در گفتوگو با «فردای کرمان» دربارهی کمبود روغن در بازار کرمان، بیان کرد: «روغن تنها کالای اساسی است که مواد خام و اولیهی آن هنوز بهطور مستقیم ارز دولتی میگیرد و این موضوع مقداری در فرآیند تخصیص ارز و ترخیص مشکل ایجاد کرده و تولید کارخانهها پایین آمده است».
وی افزود: «از طرفی هزینههای تولید کارخانجات بالا رفته و به دنبال افزایش قیمت هستند و معمولا کارخانهها وقتی به دنبال افزایش نرخ هستند، مقداری توزیع محصول را در بازار کُند میکنند و عمدا این کار را انجام میدهند که بتوانند مجوز افزایش قیمت را بگیرند و محصول را با قیمت بالاتری به فروش برسانند».
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با اشاره به توزیع سهمیهی دولتی روغن برای تنظیم بازار در استان، خاطرنشان کرد: «در حال حاضر حدود 250 تن روغن از کارخانهی گلناز و 150 تن از کارخانهی فریکو سیرجان سهمیه گرفتیم که در حال توزیع است؛ 700 تن سهمیه نیز از کارخانه کشت و صنعت شمال به استان تخصیص داده شده که خود آن کارخانه این سهمیه را توزیع میکند و لیست توزیع را به حوزهی بازرسی سازمان صمت تحویل میدهد».
وی ادامه داد: «700 تن روغن نیز هفتهی گذشته توسط یکی از شرکتهای پخش توزیع شد و منتظر هستند که سهمیهی بعدی 700 تنی را برای توزیع تحویل بگیرند که در این خصوص مشکلی وجود ندارد و بهزودی این کار انجام میشود».
خسروی با بیان اینکه ظرف 10 روز اخیر حدود هزار و 500 تن روغن به بازار تزریق شده و یا در حال توزیع است، گفت: «نیاز ماهیانهی روغن استان کرمان حدود پنجهزار تن است».
وی اظهار کرد: «وقتی کمبودی پیش میآید تقاضا نیز افزایش مییابد و به همین دلیل کمبود در بازار استان وجود دارد که در حال پیگیری برای رفع آن هستیم».
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان افزود: «چند روز قبل نامهای از سوی استاندار برای وزیر صمت ارسال شده تا پنجهزار تن روغن خام در اختیار کارخانهی گلناز قرار بدهند تا بتواند تولیداتش را متنوعتر و بیشتر انجام بدهد و اگر این روغن خام را بگیریم، تولیدات گلناز تمام مشکلات استان را مرتفع میکند».
وی در پاسخ به این سوال که چه میزان از روغن مورد نیاز استان در کرمان تولید میشود، توضیح داد: «تاکنون کارخانهی روغن گلناز فعال نبود اما حالا که وارد مدار تولید شده میتوانیم تا 70 درصد نیاز استان را با کارخانههای داخل استان تامین کنیم اما در حال حاضر حدود 20 درصد نیاز استان را واحدهای تولید خودمان تامین میکنند و مابقی از استانهای دیگر وارد میشود».
خسروی با اشاره به برگزاری چندین جلسه با اتحادیهی عمدهفروش و بنکدار کرمان، گفت: «در این جلسات مقرر شد برای اینکه بازار خالی نباشد صنف بنکدار هر میزان میتوانند روغن وارد کنند و اسناد آن را به سازمان صمت تحویل دهند که در حال حاضر اسناد روغنهایی که میخرند را برای ما میآورند که این فاکتورها را بررسی میکنیم و اجازه میدهیم روغن را در بازار با قیمت بالاتر هم توزیع کنند اما هدف اصلی این است که بازار خالی نشود».
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان سایر استانها مبالغی را به قیمت قبل اضافه کردهاند، افزود: «کارخانهی گلناز و فریکو در کرمان با توجه به پیگیریهای انجام شده و نظارتی که وجود دارد با قیمت مصوب محصولات خود را عرضه میکنند».
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان خاطرنشان کرد: «کارخانجات دیگر وجوهی را اضافهتر دریافت میکنند که باعث شده بنکدار ما روغن را گرانتر بخرد».
وی با اشاره به نبود روغن در برخی واحدهای صنفی، بیان کرد: «نبود روغن در برخی مغازهها به علت کمبود نیست بلکه به این دلیل است که این واحدها در سامانهی جامع تجارت ثبتنام نکردهاند، تنها واحدهای صنفیای میتوانند روغن را دریافت کرده و به فروش برسانند که در این سامانه ثبتنام کرده باشند و بعضی واحدها ترجیح میدهند این کار را برای فروش چند روغن انجام ندهند، در نتیجه بنکدار و عمدهفروش هم بر اساس قانون نمیتواند به این واحدها روغن بفروشد».
خسروی دربارهی کمبود روغن جامد در بازار نیز گفت: «روغن جامد وضعیت خوبی ندارد. کارخانجات فعلا بر اساس سلیقهی مصرفکننده روغن تولید نمیکنند بلکه بر اساس آنچه برای آنها مقرون بهصرفهتر باشد، تولید را انجام میدهند».
وی با بیان اینکه پیگیر تامین روغن جامد نیز هستیم، ادامه داد: «اگر بتوانیم این روغن را بهعنوان سهمیهی تنظیم بازار تامین کنیم از سوی سازمان صمت توزیع خواهد شد و در غیراینصورت از طریق بنکداران پیگیر هستیم تا با هر قیمتی میتوانند روغن جامد را به استان وارد کنند».
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان دربارهی سهمیهی قنادیها هم توضیح داد: «پیگیری کردیم سهمیهی روغن صاف که مخصوص قنادی است از طریق کارخانهی گلناز ظرف چند روز آینده تامین شود و هماهنگیهای لازم را نیز با اتحادیهی قناد انجام دادیم و بر اساس این، سهمیهی یک ماههی هر قنادی را مستقیم و با قیمت مصوب تحویل میدهیم». /پ
نظر خود را بنویسید