فردایکرمان – مینا قاسمی: حدود دو ماه قبل و، پیش از آنکه فاز سوم شیوع کرونا آغاز شود، فعالیتهای فرهنگی و هنری در کرمان، با رعایت پروتکلهای بهداشتی امورات خود را از سر گرفتند و چند تئاتر به مرحلهی اجرا نیز رسیدند؛ اما با شیوع بیرحمانهی بیماری کرونا در استان، اجراها یکی پس از دیگری در حالی لغو شدند که برخی از آنها مرحلهی آمادهسازی دکور را هم تمام کرده بودند.
نمایش «بوف کور» به نویسندگی مهرداد بهراد و کارگردانی محمدرضا حیدری که قرار بود در تاریخ ۱۰ آبانماه در سالن علی معلم به اجرا برسد، به گفتهی کارگردان اثر، تراکتهای آن حدود در تیراژ حدود شش هزار برگ چاپ شده بود که در لحظهی آخر، خبردار شدیم نمایش لغو شده است.
وی در تشریح اثر این روزهای کرونایی بر فعالیتهای هنری خود به فردایکرمان گفت: «برای اجرای نمایش بوف کور که قرار بود ۱۰ آبان به روی صحنه برود، شبی ۶۰۰ هزار تومان با سالن قرارداد بسته بودم و نزدیک به ششهزار تراکت چاپ کرده بودم. پذیرفته بودیم که با شرکت ۵۰ درصدی تماشاچیان که ۵۰ درصد به ما ضرر میزد هم کار را به اجرا برسانیم؛ اما نمیدانم چگونه است در حالی که بسیاری از مشاغل داشتند با رعایت پروتکلهای بهداشتی کارشان را انجام میدادند،کار ما تئاتریها تعطیل شد. گروه ما هشت بازیگر اصلی دارد و هشت بازیگر بازیساز (گروه حرکت) و با احتساب عوامل پشت صحنه، نزدیک به ۳۰ نفر هستیم. سه ماه برای این اجرا تمرین کرده بودیم و تمام عوامل که ردهی سنی از ۱۸ سال تا ۵۲ سال را در بر میگیرند، هم برای رعایت تمام نکات مربوط به سرایت بیماری کرونا و هم به خاطر رعایت حال دیگران، با اینکه هیچ علائم مشکوکی هم نداشتند، مدتها خودشان را در قرنطینه نگه داشته و از زندگی خودشان برای این کار گذاشتند».
او افزود: «برای شبهای اجرا هم مقرر بود هرشب تمام عوامل نمایش، تبسنجی شوند و در صورت کوچکترین علائمی حتی سرماخوردگی، فرد موظف بود پیگیری کند و اگر مشکلی بود خود را قرنطینه کند، که خدا را شکر هیچ مشکلی برای ما از این لحاظ پیش نیامد. حالا اما من ماندهام و یک بدهی ۱۷، ۱۸ میلیونی که با هزینه شخصی و با قرض توانستم آن را جور کنم، متاسفانه در حال حاضر بلاتکلیف هستیم. این نمایش که توسط دکتر مهرداد بهراد نوشته شده است، در مدتزمان یک ساعت و ۳۰ دقیقه قرار بود اجرا شود که به دلیل طراحی صحنه خاصی که دارد، تا جایی که من اطلاع دارم اولین بار است اتفاق میافتد؛ این نمایش دارای شیوهی اجرایی خاصی است که در آن تمام نورپردازیهای نمایش توسط بازیگران انجام میشود و از بیرون نوری به کار اضافه نمیشود. کاری کاملا تجربی است و به لحاظ نوع نورپردازی و طراحی صحنه اجرای ویژهای است.
حیدری خاطرنشان کرد: به هرحال زندگی ما دارد از راه تئاتر میگذرد و زندگی ما تئاتر است. حتی کسانی هم که به صورت تفنّنی به تئاتر میپردازند هم نمیتوانند خودشان را جدا از این هنر بدانند. حال آنکه با توجه به شرایط حاضر، به عقیدهی من، تئاتر الگوی بسیار مناسبی برای رعایت پروتکلهای بهداشتی است و میتواند برای جامعه یک جنبهی آموزشی داشته باشد، و حتی میتواند به جامعه امید بدهد.
حیدری گفت: «به نظر من تعطیلی تئاتر، اصلا تصمیم درستی نیست، چرا که مردم دارند با عدم رعایت پروتکلها به زندگیشان ادامه میدهند. و اتفاقا تئاتر همانجایی است که مردم یاد میگیرند به پروتکلها احترام بگذارند. در صورتیکه مثلا در رستورانها چنین الزاماتی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: جامعهی تئاتر دارد فلج میشود و این، باید دغدغهی مسئولین فرهنگی ما باشد. ما از کسی کمک نخواستیم، هزینه نخواستیم و دستمان هم پیش کسی دراز نیست. فقط میخواهیم جلوی پای ما سنگ نیندازند. اینکه مدتی کشور تعطیل شود طبیعتا موضوع پر کردن اوقات بیکاری و فراغت هم اهمیت پیدا میکند. تئاتر میتواند به آموزش رعایت موارد بهداشتی، و یادگیری روشهای صحیح مقابله با کرونا در سطح استان و سطح کشور بپردازد و سهم قابل توجّهی در این مورد داشته باشد. از این رو، امیدوارم ستاد کرونا دربارهی اجراهای تئاتر در سطح شهر، تصمیم درستی بگیرد». /م
نظر خود را بنویسید