فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: حالا با اطمینان بیشتری میتوان ادعا کرد که طرح ساماندهی حیوانات بلاصاحب در شهر کرمان، پنج سال پس از شروع، با شکست مواجه شده است و روابط شهرداری کرمان و انجمن حامیان که طی این سالها، با فراز و نشیب فراوانی همراه بود، اکنون تیره و تار شده و پای اختلافاتشان به رسانهها کشیده شده است. شهردار کرمان، در روزهای گذشته، در دو گفتوگوی مجزای رسانهای، انتقادات صریحی از حامیان کرده و حتی با ابراز تردید در صلاحیت انجمن، از دستگاههای نظارتی خواسته تا به حسابوکتاب این انجمن ورود کنند. علیرضا شهیدی، نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات «رها» اما این اظهارات شهردار را نه «انتقاد» بلکه «تخریب» حامیان قلمداد کرده و با شرح برخی از اقداماتی که در این سالها از سوی انجمن و حامیان برای ساماندهی سگهای بلاصاحب در شهر کرمان صورت گرفته؛ از شهردار دعوت میکند تا بههمراه متولیان انجمن، در یک نشست خبری مشترک حضور یابند و طرفین، کلیهی اسناد و مدارکی که دربارهی عملکرد خود در این زمینه دارند را به خبرنگاران ارائه کنند و قضاوت را به مردم بسپارند. شهیدی میگوید که حامیان از این اظهارات آقای عالمزاده بسیار دلخور و بیانگیزه شدهاند.
او به فردایکرمان، میگوید که از همان ماههای ابتدایی شروع همکاری، نسبت به آنچه شهرداری با عنوان ساماندهی سگهای بلاصاحب انجام میدهد انتقاد داشتهاند و بارها، هم در جلسات و هم در رسانهها انتقادات خود را مطرح کردهاند و خطاب به شهردار که در گفتوگو با ایرنا، حسابی آنها را مورد نکوهش قرار داده میگوید: «آقای شهردار، ما اگر نقد میکنیم، باید مورد غضب قرار گیریم؟ رسم نقد و گفتوگو این است؟ بعد از چهار سال که حامیان، پا به پای شهرداری به ساماندهی حیوانات کمک کردهاند، حالا اینطور باید جوابشان را بدهید؟».
شهیدی با اشاره به اظهارات شهردار که گفته انجمن در این چهار سال کمکهای جزیی به پناهگاه داشته، توضیح میدهد: «اینکه چهار سال پیاپی، یک روز درمیان به هزاران سگ در پناهگاه غذارسانی کردهایم کاری جزیی است؟ اینکه پناهگاه را همیشه نظافت کردهایم کار جزیی است؟ اینکه هر حیوانی تصادف کرده، نیروهای شهرداری به حامیان اطلاع دادهاند، درمانش کردهایم کار جزیی است؟ از آقای عالمزاده بپرسید در این چهار سال، یکبار کسی از نیروهای شهرداری برای نظافت پناهگاه کاری کرده؟ چند حیوان آسیبدیده را تا حالا درمان کردهاند؟ آیا شهرداری یک حیوان را تا حالا انگلزدایی کرده؟ همهی این کارها را در تمام این چهار سال انجمن انجام داده و حالا شدهاند کار جزیی».
ساماندهی فعلی صوری است
نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات کرمان به بخش دیگری از اظهارات شهردار که گفته عمدهی عملیات عمرانی در پناهگاه را شهرداری انجام داده نیز پاسخ میدهد: «شهردار محترم گفته 95 درصد کارهای سایت را شهرداری انجام داده که اصلا صحت ندارد. ولی فرض میکنیم صد در صد آن را شهرداری انجام داده است. باید بگویم هرچه بوده کاری اشتباه بوده است. مگر قرار بود پناهگاه محلی برای نگهداری دائم حیوانات باشد؟ مگر قرار نبود حیوانات زندهگیری و به پناهگاه منتقل شوند و سپس، براساس دستورالعمل ابلاغ شده از سوی وزارت کشور، معاینه و انگلزدایی و عقیم و پلاکگذاری و بعد رها شوند؟ شهرداری در پناهگاه کدامیک از این کارها را انجام میدهد؟».
او با اشاره به ساخت سایت دوم در محل پناهگاه که شهرداری اخیرا خبر آن را داده است، این اقدام را هم «بیفایده» و اشتباهی دیگر از شهرداری میداند و با بیان اینکه این سایت قرار است روی محل دفن زباله ایجاد شود، یادآوری میکند که سگها برای فرار از سرما و گرما عادت به حفر گودالهایی در دل خاک دارند؛ با استقرار حیوانات روی محل دفن زباله، هم برای حیوانات خطر ایجاد میشود و هم مشکلات بهداشتی پیش میآید.
شهیدی توضیح میدهد: «اینکه بسیاری از هزینهها برای آمادهسازی همین مکانی که شهرداری بهعنوان سایت دوم از آن یاد میکند را حامیان دادهاند بماند؛ شهردار محترم میگوید که از حامیان برای ساخت این محل دعوت کردهاند ولی ما نیامدهایم. ساخت این سایت، کار اشتباهی است. ساخت محلی برای نگهداری دائمی سگها کار اشتباهی است. جا دادن حیوانات روی زمینی که زیر آن پر از زبالهی دفن شده است، کار اشتباهی است. پیش از این هم، شهرداری مدتی سگها را در این مکان نگهداری میکرد ولی چون ارتفاع حصار کوتاه بود، حیوانات از آن خارج شده و به جاده میآمدند و تصادفات زیادی رخ داد که بعد از آن، شهرداری منصرف شد و آن را رها کرد تا الان دوباره، قصد دارند این محل را برای نگهداری حیوانات آماده کنند». او همچنین یادآور میشود: «ما همان زمان که متوجه شدیم که زیر زمین سایت دوم زباله دفن شده، محل دیگری که در ضلع شرقی همین مکان است را با توافق با منابعطبیعی انتخاب کردیم و مقداری هم کانال آنجا حفر شد. میخواستیم شفتهریزی و احداث اصولی دیوارها را شروع کنیم که معاونان شهرداری جلوی ادامهی کار را گرفتند و همهچیز متوقف شد».
حالا، شهیدی پیشبینی میکند شهرداری با ادامهی راهی که در زمینهی ساماندهی حیوانات بلاصاحب میرود «به بنبست میرسد» و از شهرداری میپرسد: چند سایت رهاسازی میخواهید ایجاد کنید؟ و ادامه میدهد: «راه ساماندهی این حیوانات، ساخت سایت دوم و سوم و چهارم و ... نیست. بلکه، «اجرای کامل» فرایند ساماندهی است که در قالب یک دستورالعمل از سوی وزارت کشور ابلاغ شده است».
این فرایند مراحل متعددی دارد شامل زندهگیری سگها، انتقال به پناهگاه، معاینهی پزشکی، انگلزدایی، مداوای حیوانات آسیبدیده، عقیمسازی، پلاککوبی و سپس رهاسازی حیوان نه در محل پناهگاه بلکه در همان جایی است که زندهگیری شده چرا که سگها، قلمرو مخصوص به خود را دارند و با خالی کردن هر قلمرو، حیوانات جدید به آن محل نقلمکان میکنند. اقدامی که شهرداری کرمان در حال حاضر دارد انجام میدهد اما، به گفتهی شهیدی، اجرای صوری و ناقص این دستورالعمل است که در جریان آن، سگها زندهگیری میشود، به محلی بهنام پناهگاه، در حاشیهی جادهی کرمان ـ کوهپایه منتقل و رها میشوند. گاهی، به تناسب توانایی مالیای که شهرداری و حامیان داشته باشند، عقیمسازی تعدادی از این حیوانات صورت میگیرد اما کاری که بهطور مستمر انجام میشود، غذارسانی به سگهاست که حامیان با هزینهی شخصی خود انجامش میدهند.
شهرداری ابهامات قرارداد را رفع نکرد
او میگوید که به دلیل اجرای ناقص این دستورالعمل، ما همواره از شهرداری انتقاد کردهایم که متاسفانه تغییری هم در روشها ایجاد نشده است. شهیدی همینجا، به موضوع امضای قرارداد بین شهرداری و انجمن برای انجام صفر تا صد این اقدامات توسط حامیان نیز اشاره میکند. موضوعی که شهردار کرمان هم در اظهارنظرات تازهی خود، حامیان را بهدلیل اینکه پای قرارداد را امضا نکردند، مورد انتقاد قرار داده است. شهیدی توضیح میدهد: «برای اینکه انجمن تمام کارهای مربوط به ساماندهی را انجام دهد، پیشنویس قراردادی تهیه شد. شهردار محترم شخصا وقت گذاشتند و بند بند آن را با حضور حامیان و نمایندگانی از دیگر دستگاههای مرتبط اصلاح کردند. قرار شد این متن نهاییشده، تایپ و برای امضا، آماده شود. ما بعد از آن جلسه، متوجه شدیم در برخی از مسائل، ابهاماتی وجود دارد که با این متن قرارداد، برطرف نمیشود. مثلا یکی از ابهامات این بود که با سگهایی که همان زمان در پناهگاه بودند چه باید کرد؟ چون شهرداری قرار بود بهازای هر حیوانی که زندهگیری و عقیم میشود هزینهای به انجمن پرداخت کند و تعداد زیادی حیوان در پناهگاه بود که در این قرارداد معلوم نبود چه وضعیتی باید داشته باشند. ما طی نامهای به شهرداری، اعلام کردیم که در متن قرارداد این ابهامات هم دیده و رفع شود. حالا از شهردار محترم بپرسید که آیا این ابهامات برطرف و متن قرارداد نهایی شد که ما بیاییم امضا کنیم؟». او میپرسد: «وقتی بعد از آن، هیچ متن قراردادی از سوی شهرداری تنظیم نشد ما باید متهم به کمکاری شویم؟».
عملکرد انجمن شفاف است
نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات کرمان همچنین، دربارهی این صحبت شهردار که انجمن باید گزارش شفافی از عملکرد خود ارائه دهد و نهادهای نظارتی در این زمینه ورود و نتیجه را به اذهان عمومی اعلام کنند نیز میگوید: «آقای شهردار، اذهان عمومی نه نگران عملکرد ما هستند و نه نگران عملکرد شهرداری؛ اذهان عمومی نگران وضعیت حیوانات هستند. ضمن اینکه انجمن یک سازمان حقوقی است. هرکسی ابهام دارد؛ چه از اشخاص حقیقی و چه حقوقی، بیاید ابهامات را مطرح و بررسی کند. انجمن، یک شماره حساب دارد که حامیان، کمکهای خود را به آن واریز و برای حیوانات هزینه میشود. همه چیز هم شفاف است. کجای کار ما ابهام دارد که شهردار از آن ابراز نگرانی میکند؟».
شهیدی ادامه میدهد: «ما بهعنوان یک سازمان مردمی، امکانات محدودی در اختیار داریم. شهرداری بیاید مدارکی که در زمینهی درمان حیوانات مجروح و بیمار دارد ارائه کند، برای اینکه بدانید انجمن در این زمینه چه کرده، به کلینیکهای دامپزشکی سطح شهر مراجعه کنید و از حساب انجمن در آن بپرسید تا ببینید که ما چهقدر در این زمینه هزینه کردهایم و همه هم با کمک حامیان بوده است».
بسیاری از کارهای پناهگاه را حامیان انجام دادهاند
وی در پاسخ به یکی دیگر از اظهارات شهردار که گفته حامیان وسایل داخل پناهگاه را خارج کردهاند نیز توضیح میدهد: «سوالم از شهردار محترم این است که در پناهگاه، جز اینکه دیواری کشیده و فضای غیراستانداردی ساختهاید، جز دو آبخوری برای حیوانات و نصب منبع آب، چه کاری انجام دادهاید؟ تخت عقیمسازی و وسایلی که آنجاست را شهرداری خریده؟ کارواشی که برای شستوشوی حیوانات استفاده میشود را شهرداری تهیه کرده؟ ظرفهای غذاخوری و آب آنجا کار شهرداری بوده؟ ستون و سایهبان و توری و فنسها را شهرداری تامین کرده؟ همهی اینها را حامیان خودشان انجام دادهاند و حالا این هزینهها به چشم آقای عالمزاده نمیآید. میگویند که اسناد و مدارکی دارند تا بگویند در پناهگاه چه کردهاند. ما هم، اسناد و مدارکی داریم که چه کردهایم. از شهردار محترم دعوت میکنم تا در یک نشست خبری با حضور حامیان شرکت کنند و هرچه کردهاند و ما هم هرچه کردهایم را ارائه میکنیم تا مردم خودشان قضاوت کنند».
او سپس دربارهی اینکه چه وسایلی را حامیان از پناهگاه خارج کردهاند؟ میگوید: «ما قصد داشتیم در پناهگاه آشپزخانهای راهاندازی کنیم تا به حیوانات غذای پخته بدهیم که حجم غذا بیشتر و هزینههایمان کمتر شود. یکی از حامیان، وسایل شخصی منزل پدریاش را به پناهگاه آورد ولی وقتی شهرداری گفت که نمیخواهیم با انجمن همکاری را ادامه دهیم، وسایل را برد. ضمن اینکه وسایلی که الان در پناهگاه هست، برای غذارسانی کافی است».
حیوانات زیادی در پناهگاه میمیرند
نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات کرمان ادامه میدهد: «شهردار محترم گفتهاند که ما هیچ سگی را نکشتهایم. کاملا درست میگویند، در این چهار سال، شهرداری با سلاح گرم و سرد سگ نکشته است اما از شهرداری میخواهیم آمار زندهگیریای که انجام داده را منتشر کند، آمار حیوانات پناهگاه را هم ارائه کند تا ببینیم آیا این دو، با هم برابری میکند؟ همه میدانیم نه! از شهرداری میپرسیم چندین هزار سگی که زندهگیری کردهاید کجا هستند؟ غیر از این است که در پناهگاه مُردهاند؟ حیوانات قبل از ورود به پناهگاه باید معاینه و انگلزدایی شوند. بیماریهای واگیرداری در بین سگها وجود دارد که اگر از هم جدا نشوند، بهراحتی آلوده شده و میمیرند. از شهردار محترم میپرسم چرا این همه مرگومیر در پناهگاه رخ میدهد؟ شما مستقیم حیوانات را نکشتید اما آیا شرایط لازم برای زنده ماندن حیوانات را هم فراهم کردهاید؟ تعداد زیادی حیوان که برخیشان جراحت و بیماری دارند را در یک محوطه رها کردهاند. حامیان اگر نبودند، همهی این حیوانات مُرده بودند. حالا اما باید صلاحیتمان را زیر سوال ببرند و بگویند انجمن کار خاصی نکرده است؟».
حامیان در عقیمسازی بیشتر از شهرداری هزینه کردهاند
این حامی حیوانات در ادامهی اظهاراتش، به این ادعای شهردار که گفته عقیمسازی را شهرداری انجام داده نیز پاسخ داده و اظهار میکند: «شهردار محترم گفتهاند که دامپزشک برای عقیمسازی در پناهگاه مستقر کردهاند؛ از ایشان میخواهیم قراردادی که با این دامپزشک دارند را ارائه کنند تا بدانیم چهقدر در این زمینه هزینه و چه کارهایی انجام دادهاند؟ هرقدر که شهرداری برای عقیمسازی هزینه کرده، حامیان چندین برابر هزینه کردهاند، غذارسانی و انگلزدایی و درمان حیوانات مجروح و دیگر کارها را نیز کردهاند اما شهرداری بر همهی این زحمات چشم بسته و در رسانهها از ما انتقاد کرده و میگوید که صلاحیتمان زیر سوال است. ما چهار سال است داریم داد میزنیم که آنچه دارد در شهر کرمان به اسم ساماندهی انجام میشود، درست نیست. باید دستورالعمل وزارت کشور بهطور کامل اجرا شود؛ با این حال، کنار شهرداری هم بودهایم تا به حل این معضل در شهر کمک کنیم و الان هم از شهرداری میپرسیم: چرا هرچه که گفتیم کار اصولی انجام دهید، اعتنا نکردید؟ همین الان سایت دوم روی انبوهی از زباله بنا شده و میگوییم این کار درست نیست. چرا توجهی نمیشود؟».
برای ساماندهی اصولی کنار شهرداری میمانیم
شهیدی در پاسخ به این پرسش که آیا انجمن قصد قطع همکاری با شهرداری را دارد که شهردار گفته در ادارهی امور، با رفتن انجمن هیچ خللی ایجاد نمیشود؟ میگوید: «اول اینکه بگویم تا همین الان هم کلی خلل در کار وجود داشته و دارد. اگر دستورالعمل ساماندهی را بخوانید میبینید کل فرایندی که شهرداری انجام میدهد از روز اول اشتباه بوده است. انجمن هم همیشه این موضوع را مطرح کرده که این شیوهی کار درست نیست. حالا یا ما معنی خلل را نمیدانیم یا شهرداری دستورالعمل را مطالعه نکرده است. دربارهی جدایی ما از شهرداری هم باید بگویم: خیر. شهرداری گفته که دیگر نمیخواهد با انجمن همکاری کند و قصد دارد ارتباط را قطع کند. ما میخواهیم کار ساماندهی بهصورت اصولی و طبق دستورالعمل وزارت کشور انجام شود. اگر شهرداری واقعا میخواهد کار خوب را درست انجام دهد، ما حامی هستیم و پای کار. مشکلات شهرداری را هم میدانیم ولی نباید اینطور ما را تخریب کنند. ما حرفمان مشخص است: نمیخواهیم این روش غیراصولی که چهار سال انجام شده و نتیجهاش هم معلوم است ادامه پیدا کند».
او ادامه میدهد: «شنیدهایم که یکی از حامیان از یکی دیگر از استانها به شهر کرمان آمده تا به ساماندهی سگها کمک کند. ما دست هرکسی را که به حیوانات رسیدگی کند را میبوسیم؛ اما واقعا حامیان کرمان بهتر میتوانند برای شهر کار کنند یا کسی که از شهر دیگری آمده است؟».
او اظهار میکند: «ما اهل حرف حساب هستیم. نمیشود دستوپای کسی را بست و داخل دریاچه انداخت و از او خواست تا شنا کند و خودش را نجات دهد و حین نجات خودش، دست دو نفر دیگر را هم بگیرد. انجمن ما نوپاست، با کمترین امکانات و محدودیتهای زیاد به موضوع ساماندهی حیوانات ورود کردیم. در کارمان هم اشتباهاتی داشتهایم؛ همانطور که شهرداری اشتباهات و ایراداتی داشته اما الان، تجربیاتی هم کسب کردهایم. ضمن اینکه فراموش نشود انجمن و حامیان، از لحاظ قانونی در فرایند ساماندهی حیوانات وظیفهای نداشته و ندارند. ورود ما به این اقدام، فقط بهدلیل وظیفهی انسانیای که بهعنوان حامی داریم بوده است. در این چهار سال همکاری با شهرداری هم، صفر تا صد کار دست ما نبوده است. بارها از شهرداری برای اجرای اصولی ساماندهی تقاضا کردهایم، توجه نکردهاند با این حال، پا پس نکشیدهایم. اگر صد سگ به پناهگاه آوردهاند به هر صد سگ غذا رسانی کردهایم. اگر ده سگ بیمار به پناهگاه آوردهاند، هر ده سگ را حامیان درمان کردهاند. در عقیمسازی، هرکاری که توانستهایم انجام دادهایم. نمیخواهم از انجمن دفاع و شهرداری را متهم کنم. فقط بدانید که ماجرا این بوده و نه چیز دیگری. الان هم شهرداری شک نکند که جز حامیان کرمان و شهروندان همین شهر، کسی دیگری نمیتواند کمکش کند. شاید عدهای فکر کنند حامیان از این همکاری نفعی میبرند. هیچ نفعی در میان نیست. ما فقط چون حامی هستیم میخواهیم وضع حیوانات بهبود پیدا کند».
شهیدی اضافه میکند: «ما حامیان، شروع به نوشتن دیکتهای کردیم که غلط هم دارد. ما بهعنوان انسان، ممکنالخطا هستیم. نه تجربه داشتیم و نه امکانات مالی؛ با این وجود پای کار بودیم. شهرداری اما امکانات زیادی داشته و دارد و اگر بخواهد، ساماندهی را به بهترین نحومطلوب میتواند انجام دهد و ما هم همچنان کنارشان هستیم».
او میگوید: «ما حامیان، آقای عالمزاده را دوست داریم چون ایشان را مهربان و اهل منطق میشناسیم اما با این اظهارنظراتی که اخیرا داشتهاند، واقعا کمتوقعیمان گرفت. انتظار نداشتیم بعد از چهار سال زحمت کشیدن و کنار شهرداری بودن، اینطور با ما برخورد شود و تخریبمان کنند. ما در این مدت، سه شهردار را در کرمان تجربه کردهایم. هیچیک از آنها با ما اینطور صحبت نکرد و تخریبمان نکرد که آقای عالمزاده کرد و همه از ایشان دلخور هستیم». /الف
نظر خود را بنویسید