فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: تولیدکنندگان مرغ کرمان از قیمت دستوری ستاد تنظیم بازار استان تمکین نکردند و دیروز اکثر مغازههای کرمان، مرغی برای فروش نداشتند.
ستاد تنظیم بازار استان کرمان هفتهی گذشته اعلام کرد که از 16 آذرماه مرغ در کرمان با قیمت مصوب، یعنی 20 هزار و 400 تومان توزیع خواهد شد و تاکید کرد که از تولیدکنندگان مرغ نیز حمایت میشود تا آنها متضرر نشوند. اما عدم تامین نهادهی مرغداران سبب شد آنها این نرخگذاری را نپذیرند و در نتیجه از عرضهی مرغ خودداری کردند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان که پیش از این در گفتوگو با «فردای کرمان» از کاهش دستوری قیمت مرغ انتقاد کرده بود، روز سهشنبه با اشاره به هزینههای بالای تولید و عدم توزیع نهاده، تاکید کرد که این مشکل باید اساسی حل شود و درمانهای مقطعی پاسخگو نیست.
به گفتهی وی توزیع مرغ در مغازهها، امروز موقت است تا قیمت کارشناسی پذیرفته شود.
سیدحسن مَهدی روز سهشنبه 18 آذرماه در گفتوگو با خبرنگار «فردای کرمان» با اشاره به کمبود مرغ در بازار کرمان در روز گذشته، بیان کرد: «عرضهی مرغ زنده زیر قیمت 17 هزار و 500 تا 18 هزار تومان سبب متضرر شدن تولیدکنندگان میشود زیرا نهادهی دولتی به آنها داده نشده و قیمت تمامشده بالاست».
وی افزود: «ما از مسئولان خواستیم تا قیمت مرغ زنده را بین این رقم تعیین کنند تا برای مصرفکننده بین 24 تا 25 هزار تومان عرضه شود و 15 روز زمان بدهند تا به مرور قیمت را کاهش دهیم اما نپذیرفتند».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان توضیح داد: «متاسفانه یزد به عنوان تامینکنندهی کسری مرغ استان کرمان قیمت را برای استان یزد رعایت کرده و مرغ در این استان 20 هزار و 400 تومان عرضه شده اما به دلیل اینکه تولید مازاد دارد این مازاد را با قیمت 19 هزار و 500 تومان و حتی بالاتر به سایر استانها مانند کرمان میفروشد».
وی ادامه داد: «این مسئله باعث شده کمبود مرغ حدود 30 درصدی که در استان داریم، تشدید شود و مرغداران هم به دلیل اینکه قیمت مصوب را موجب متضرر شدن خود میدانند روی این قیمت معترض هستند».
مَهدی بیان کرد: «عدم عرضهی مرغ طی روز گذشته باعث شد مقداری انعطافپذیری نشان داده شود و همچنین یک گرهگشایی شد و امروز مرغ به بازار آمد اما این موقت است و یک مسکّن 48 ساعته است و اگر قیمت کارشناسیِ حداقل 17 هزار و 500 تومان برای فروش مرغ زنده پذیرفته نشود دوباره این اتفاق رخ خواهد داد».
وی با بیان اینکه باید این موضوع را به مرور مدیریت کنیم تا نهادهی مرغدران تامین شود، گفت: «بر اساس رصدی که 16 آذرماه انجام دادیم فقط هفت استان قیمت مصوب را در کشور رعایت کردند و همه استانهایی بودند که تولید مازاد در استان دارند، یعنی یک درصدی از تولید را با قیمت مصوب در استان خود توزیع کردند و مازاد را با قیمتهای سه تا چهار هزار تومان بالاتر به استانهای دیگر فروختند که جبران ضرر آنها میشود».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان افزود: «در این میان استانهایی مانند کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان که کمبود مرغ دارند گرفتار شدند و نمیتوانند قیمت مصوب را در این شرایط رعایت کنند، این مشکل آرامآرام با کار کارشناسی طی 15 تا 20 روز دیگر، مشروط بر اینکه نهادههای دامی مرغداران کامل اختصاص داده شود، مشکل حل میشود و به قیمت پایینتر برمیگردیم».
وی در پاسخ به این سوال که آیا نگهداری مرغ در زمان طولانی، ضرر بیشتری را متوجه مرغداران نمیکند؟؛ گفت: «وقتی مرغ را با قیمت مناسب نمیخرند، تولیدکننده ممکن است 150 میلیون تومان ضرر کند اما وقتی قرار باشد چند روز بیشتر نگه دارد ممکن است روزانه برای او 10 میلیون تومان ضرر داشته باشد».
مَهدی با تاکید بر اینکه نگهداری مرغ بیش از یک زمان خاص هزینهبر است، اظهار کرد: «اما مرغداران هم مستاصل شدهاند و بین بد و بدتر ترجیح میدهند کمی صبر کنند تا شاید ضرر آنها کمتر شود که متاسفانه این اتفاق در حال رخ دادن است».
وی گفت: «دوستان حوزه کارشناسی سازمانهای صمت و جهاد کشاورزی در حال بررسی هستند تعاملی ایجاد شود که مقداری انعطافپذیری باشد تا بتوانیم مقداری این قیمت تمامشدهی بالایی که الان برای مرغداران درآمده را رد کنیم و آرامآرام به آن قیمت مصوب برسیم».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان خاطرنشان کرد: «در استانی مانند مازندران که از تولیدکنندگان برتر کشور قیمت مرغ زنده کمتر از 17 هزار و 500 نیست و این جای تامل دارد که چرا استان سرآمد تولید مرغ در کشور قیمت را کاهش نداده و استان کرمان که مشکلات عدیدهای در بخش تولید مرغ دارد و معمولا قیمت تمامشده به دلیل شرایط پرورش بالاتر است باید رعایت کند».
وی ادامه داد: «اگر نهادهی دامی دولتی به طور کامل تامین شود کاهش قیمت مرغ و عرضهی آن بر اساس قیمت مصوب، شدنی است اما از زمانی که در سامانهی بازارگاه نهادهی دامی تامین میشود تا زمانی که به مرغدار میرسد بین 15 تا 20 روز حداقل طول میکشد و متاسفانه الان 15 تا 20 روز هم گذشته و بعضی تولیدکنندگان هنوز نهادهای دریافت نکردهاند و به تعدادی هم حتی یک بار نهاده تخصیص داده نشده است».
مَهدی با بیان اینکه استانداری محترم، معاون اقتصادی و جهاد کشاورزی به صورت جدی در حال پیگیری موضوع هستند، افزود: «تا این لحظه هنوز مشکل حل نشده اما قول مساعد دادند طی چند روز آینده مشکل حل شود».
وی با بیان اینکه دیروز مرغ کمی در بازار توزیع شد گفت: «امروز تا حدی نیاز بازار تامین شده و مرغ با قیمت 23 هزار و 940 تومان در کرمان عرضه میشود».
مَهدی تاکید کرد: «مشکل باید ریشهیابی و اساسی حل شود دستوری نمیتوان کاری انجام داد». /پ
نظر خود را بنویسید