فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: هرساله این ایام، آجیلفروشها خود را برای بازار پررونق شب یلدا مهیا میکردند؛ امسال اما، کرونا این بازار را به رکود کشانده است. فعالان این صنف، پیش از این هم، خود را برای بازار پررونق عید نوروز آماده کرده بودند، اما با شیوع کرونا و برچیده شدن بساط میهمانی و دید و بازدیدهای نوروزی، با کساد و رکود شدیدی مواجه شدند. هرچند بعد از نوروز و برداشته شدن بسیاری از محدودیتها، بازارها تا حدودی به شرایط قبل برگشت اما صنف آجیل و خشکبار که محصولات را فرآوری کرده بودند، به گفتهی رئیس اتحادیه، مجبور شدند مقدار زیادی از آجیلهای برشته شده را دور بریزند و معدوم کنند.
از سوی دیگر با وجود اینکه مغازههای آجیل و خشکبار ارائهکنندهی مواد غذایی هستند اما از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا در گروه شغلی 2 قرار گرفتهاند و هر بار با شدت گرفتن کرونا و اعمال تعطیلیها باید کرکره را پایین بیاورند و خانهنشین شوند.
رئیس اتحادیه صنف آجیل و خشکبار کرمان میگوید اگر این روند ادامه داشته باشد مغازهداران نمیتوانند به کار خود ادامه دهند و همه به اجبار تعطیل خواهند شد.
مهدی کیوانیمقدم در گفتوگو با خبرنگار «فردای کرمان» با اشاره به وضعیت کسبوکار صنف آجیل و خشکبار بیان کرد: «با توجه به شرایط فعلی مصرف آجیل کاهش یافته که زیان و ضرر آن متوجه مغازهداران و فعالان این حوزه میشود، هزینههای ثابت افزایش داشته اما فروش ما کاهش یافته است».
وی افزود: «بسیاری از مغازهداران برای شب عید آجیل خود را از قبل تهیه و فرآوری کرده بودند که با دستور ستاد مقابله با کرونا تعطیل شدند. آجیل بوداده و نمکزده عمر طولانی ندارد و حداکثر میتوان آن را حدود دو ماه نگهداری کرد و در نتیجه مقدار زیادی آجیل دور ریخته شد و ضرر زیادی را متحمل شدند».
رئیس اتحادیه صنف آجیل و خشکبار کرمان با اشاره به مصوبهی ستاد کرونا برای حمایت از اصناف، اظهار کرد: «قرار شد یک وام 12 میلیون تومانی به صنف ما پرداخت شود که این مبلغ با توجه به ضررهای سنگینی که صنف متحمل شده بود نمیتوانست کمکی بکند».
وی ادامه داد: «این مبلغ با توجه به خسارت 50 تا 100 میلیونی که مغازهداران دیده بودند نمیتوانست جبرانکننده باشد و به همین دلیل هیچکس متقاضی استفاده از این تسهیلات نشد».
کیوانیمقدم گفت: «اجناس سایر اصناف نسبت به سال گذشته افزایش قیمت زیادی داشته و همهی اجناس چندین برابر گران شده اما به دلیل اینکه امکان انبار کردن آجیل به دلیل عدم نگهداری طولانی مدت و طول عمر کوتاه آن وجود ندارد، در نتیجه هیچ منفعتی برای صنف آجیل و خشکبار نداشته است».
وی با اشاره به تعطیلی و ابطال جواز کسب تعدادی از فعالان حوزهی آجیل و خشکبار افزود: «در حال حاضر مغازهداران امیدوارند که بتوانند شب عید فروش داشته باشند اما اگر امسال هم مانند سال گذشته مغازههای آجیل و خشکبار را تعطیل کنند کسی قادر به ادامهی کار نیست و هیچکس در این حوزه نمیماند».
رئیس اتحادیه صنف آجیل و خشکبار کرمان با بیان اینکه آجیل جزو مواد غذایی و مورد نیاز مردم است؛ گفت: «آجیل دارای خواص زیادی است و خصوصا در شرایط شیوع بیماری کرونا مصرف آن بسیار برای بدن مفید است».
وی با بیان اینکه در تقسیمبندی گروههای شغلی، صنف آجیل و خشکبار جزو گروه شغلی دو قرار گرفت و تعطیل شد توضیح داد: «این در صورتی است که آجیل از مواد مورد نیاز مردم است و جزو اصناف شلوغ هم محسوب نمیشود. برای تقسیمبندی اصناف، کار کارشناسی انجام نشده و این مسئله سبب میشود خسارت زیادی به مغازهداران وارد شود».
کیوانیمقدم در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به توصیه برای عدم برگزاری دورهمیها در شب یلدا امکان دارد بازار آجیل و خشکبار رونق بگیرد؟؛ گفت: «شب یلدا و ایام نوروز زمانی بود که بیشترین فروش را داشتیم زیرا در دورهمیها آجیل بیشتر مصرف میشود، در حال حاضر به دلیل شیوع کرونا مطمئنا مصرف آجیل کاهش پیدا میکند و کمتر میشود اما به مردم توصیه میکنم با توجه به فواید آجیل برای بدن، خودشان در خانه استفاده کنند».
وی ادامه داد: «آجیل مدتزمان زیادی قابل نگهداری نیست و چون فروش آن زیاد نیست عرضهی آن در عطاریها و فروشگاههای مواد غذایی سبب میشود که پس از مدتی فاسد شوند بنابراین به مردم توصیه میکنم آجیل مورد نیاز خود را از صنف آجیل و خشکبار تهیه کنند زیرا در نگهداری آنها دقت بیشتری میشود و بازرسی از این اصناف بیشتر صورت میگیرد».
کیوانیمقدم با بیان اینکه آجیل و خشکبار نسبت به سال گذشته حدود 20 درصد افزایش قیمت داشته است، گفت: «قیمت آجیل مخصوص شب یلدا با توجه به اینکه دارای چه مخلوطی باشد، بین 50 تا 160 هزار تومان است».
وی بیان کرد: «از مسئولان درخواست داریم با باز بودن مغازههای آجیل و خشکبار موافقت کنند زیرا آجیل و خشکبار مورد نیاز مردم است و مواد غذایی محسوب میشود».
رئیس اتحادیه صنف آجیل و خشکبار کرمان افزود: «در زمان تعطیلی این صنف مردم مجبور هستند نیاز خود را از مغازههای دیگر تامین کنند در حالی که کیفیت لازم را ندارند». /پ
نظر خود را بنویسید