فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: همهجا حرف از این است که گردشگری باید حمایت شود، در عمل اما، اتفاق خاصی نمیافتد و آنچه هم که انجام شده و میشود به گفتهی بیشترِ فعالان این حوزه، تناسبی با حجم خساراتی که پاندمی کرونا به بار آورده، ندارد. سیدعلی معینزاده، از فعالان باسابقهی گردشگری استان و نایب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان میگوید که باید برنامهای نو برای نجات گردشگری ریخت. او از ریزش شدید نیروی شاغل در این بخش خبر داده و نسبت به تبعات آن هشدار میدهد.
معینزاده همچنین، انبوهی از بدهیهای کسبوکارهای این بخش که با مهلت دولت، به فروردینماه 1400 موکول شده را یادآوری میکند و پیشنهادش این است: اگر آرام گرفتن کرونا واقعیت دارد، دستاندرکاران بیایند با تعریف دستورالعملهایی دقیق و شفاف که سلامت جامعه به خطر نیفتد،، گردشگری را هم فعال کنند و نگذارند کمر خمشدهی این صنعتِ نابالغ در استان کرمان بشکند. گفتوگو با او را در ادامه میخوانید.
آقای معینزاده، اوضاع گردشگری استان در حال حاضر چگونه است؟ حمایتهایی که دولت از ابتدای کرونا وعدهی آن را داده بود تاثیرگذار بوده است؟
ببینید، به نظر من، بعد از پاندمی کرونا، گردشگری معنای سابق خود را از دست داده و باید معنای جدیدی برای آن تعریف شود. کرونا به گردشگری کل دنیا شوک وارد کرده و برای پایهریزی مجدد گردشگری پایدار باید برنامهریزی اساسی صورت گیرد. در حال حاضر، خود ما فعالان گردشگری سردر گم هستیم. نمیخواهم کل تقصیر را بر گردن دولت بیاندازم اما این انتقاد را دارم که دربارهی گردشگری همهی واقعیات را نمیگویند. صحبت از کارتسفر و گردشگری ایمن و حمایتهای بانکی میشود، تمام مقامات دولتی و حتی مجلس و قوه قضاییه میگویند باید به گردشگری نگاه دیگری داشت اما فقط در حد حرف و صحبت است. مگر با شعار دادن و سخنرانی کردن گردشگری احیا میشود؟ دولت از اسفندماه که کرونا شیوع پیدا کرد و کسبوکارهای حوزهی گردشگری تعطیل شد، چه کمکی جز امهال و ارائهی تسهیلات 12 درصدی کرده؟ در فروردینماه 1400 فعالان گردشگری با انبوهی از امهالات انباشته مواجه خواهند شد. مگر چه اتفاق جدیدی در این ماهها افتاده یا در پایان سال قرار است بیفتد که تا آن زمان به درآمدزایی برسند و بتوانند جبران خسارت و پرداخت بدهیها را انجام بدهند؟ بماند که تسهیلات 12 درصدی هم اصلا گرهای از کار باز نکرده است. دست همهی فعالان گردشگری خالی است و از فروردین باید بدهی هم بپردازند؛ دولت چه برنامهای برای این وضعیت دارد؟ پروازها برقرار نیست، گردشگر خارجی نداریم، برای گردشگری داخلی هم که محدودیت ایجاد شده است. مسافر نیست، گردشگر نیست و همهی هزینهها پابرجاست، به ما بگویند چه باید بکنیم؟ هربار که اوضاع کرونا آرام میگیرد، حرف از سفر و گردشگری ایمن میشود ولی ما هنوز نمیدانیم سفر ایمن از نظر وزارت بهداشت یعنی چه؟ تمام پروتکلها و مسائل بهداشتی برای پیشگیری از شیوع کرونا را انجام میدهیم ولی اگر میهمان ما بیمار نباشد و ناقل باشد و پروتکلها را هم خودش رعایت نکند، ما چه باید بکنیم؟ یک برنامهی مشخص وجود ندارد که وزارتخانه و همهی دستگاهها روی آن توافق داشته باشند تا بتوانیم براساس آن گردشگری را سرپا نگه داریم. ستاد کرونا نباید مسیر گردشگری را تعیین کند، کل کشور باید برای این موضوع به توافق برسند. همین الان، در کیش، هتلها بالای 90 درصد اشغال است. چرا کیش میتواند حتی در دوران کرونا گردشگری را رونق بدهد، ما نمیتوانیم گردشگری کویرمان را با حفظ سلامتی جامعه، رونق بدهیم؟ گردشگری در دوران جدید به برنامههای جدید نیاز دارد. میدانم نظارت بر پروتکلها کار سختی است و زحمت زیادی دارد کشیده میشود اما مدام گزارش میدهند که چه تعداد اخطار دادهاند و تعطیل کردهاند ولی چرا یکبار نمیگویند کدام بخش پروتکلها را خوب رعایت کرده و باید تشویق بشود؟ مدام تهدید میکنند. با سخنرانی یا تهدید کردن گردشگری نه احیا میشود و نه رونق پیدا میکند.
در حال حاضر، نیاز فوری گردشگری استان کرمان چیست؟
گردشگر. ما نیاز داریم که مسافران و گردشگران بیایند. میگویند وضعیت در بسیاری از مناطق استان نارنجی شده و وزیر محترم روز شنبه اعلام کرد که موج سوم کرونا مهار شده است. اگر این، واقعیت دارد، بیایند با تعریف دقیق و روشن پروتکلها حتی بهصورت منطقهای و استانی، گردشگری را هم فعال کنند. مردم دوست دارند کویر و دریاچهی کویر را ببینند. این تقاضا وجود دارد، چرا مشخص نمیکنند که در این منطقه چهطور باید رفتوآمد کرد که سلامتی هم حفظ شود؟ در حال حاضر، کسانی که به استان میآیند، گردشگر نیستند و مسافرند که بیشتر برای کار و بازرگانی حضور پیدا میکنند و سفرشان برای گردش و تفریح نیست. به ما بگویند چه برنامهای برای این وضعیت دارند؟ برای مسافرت با خودروی شخصی ممنوعیت و محدودیت ایجاد شده ولی با هواپیما و قطار و اتوبوس سفرها در حال انجام است. اگر کسی مبتلا باشد با سفر از طریق هواپیما و قطار و اتوبوس نمیتواند آن را منتقل کند؟ همچنین، برگزاری تورهای گردشگری ممنوع شده، ولی سفرهای فردی در حال انجام است. این تناقضات نشان میدهد که بیبرنامگی حاکم است در حالیکه میتوان با یک برنامهریزی درست و دقیق ضمن حفظ سلامت جامعه، گردشگری را نیز آرامآرام فعال کرد.
گفتند که شرط سفر کردن با وسایل عمومی داشتن کارت سلامت و نتیجهی تست کروناست.
این اقدام اصلا امکانپذیر نبوده و نشده است. فقط تب افراد را اندازهگیری میکنند و اگر کسی قبلا تست مثبت کرونا داشته از طریق سامانهای، قابل شناسایی است.
جمعبندی صحبت شما این است حالا که کرونا آرام گرفته، اجازه بدهند سفرها با رعایت پروتکلها مجدد برقرار شود و سفر ایمن را هم تعریف کنند. درست است؟
بله. این تبعیض و تفاوت را هم کنار بگذارند که هرکس توانست با هواپیما و قطار و اتوبوس سفر کند ولی با خودروی شخصی نه.
آقای معینزاده، در بخش هتلداری استان در این 10 ماه، تعطیلی هم رخ داده است؟
اطلاع دقیقی ندارم اما خیلیها از مسیر گردشگری جدا شدهاند. ضمن اینکه تعطیلی یک هتل کار سادهای نیست. اینکه یک روز سیستم روشنایی و موتورخانهی یک هتل را از کار بیندازیم، راهاندازی مجدد آن کلی زمان میبرد. بنابراین، مجبوریم کژدار و مریز ادامه بدهیم، چراغ هتلها را روشن نگه داشتهایم اما وضعیت اصلا خوب نیست. در بخش هتلداری، بهشدت تعدیل نیرو داشتهایم. عواقب این تعدیل نیرو را دولت بهخوبی میداند و یک سال دیگر، تبعات آن کاملا محسوس خواهد شد. نیروهای آموزشدیده و باتجربه یکی پس از دیگری دارند از حوزهی گردشگری استان خارج میشوند. اگر همین امروز تمام پروازها فعال شود و گردشگران بیایند هم، باز نمیتوانیم نیروها را برگردانیم. تعداد زیادی از راهنمایان گردشگری ما که با تلاش زیاد؛ تجربه و دانشِ این کار را به دست آورده بودند، یک سال است بیکار شدهاند و این افراد، وقتی از گردشگری خارج میشوند، کیفیت خدمات در دوران بعد از کرونا افت میکند و نمیتوانیم در بازار گردشگری رقابت کنیم.
استاندار جدید کرمان گفته که از گردشگری حمایت میکند. چه صحبتی با ایشان دارید؟ به نظرتان، از کجا شروع کنند؟
حضور آقای دکتر زینیوند در استان کرمان را خیرمقدم میگویم و بسیار خوشحالیم که گفتند از گردشگری حمایت میکنند. این، برای ما بسیار امیدوارکننده است که استاندار محترم اهمیت و ارزش گردشگری را درک کردهاند اما متوجهی معنای حمایت نمیشوم. میخواهند به فعالان گردشگری کمک کنند؟ میخواهند به مناطق گردشگری کمک کنند؟ برنامهی مشخصی برای افزایش ورودی گردشگران به استان دارند؟ خود این حمایت معنایش برای ما روشن و مشخص نیست. از ایشان میخواهم که خودشان یا مشاورانشان بهطور روشن و واضح بگویند که چه تصمیمات و برنامهای برای گردشگری استان دارند و منظورشان از حمایت چیست و چگونه خواهد بود. / الف
نظر خود را بنویسید