فردای کرمان - گروه فرهنگوهنر: بیستوششمین دوره از جشنوارهی ملی شعر رضوی در کرمان، شامگاه یکم دیماه با برگزاری آیینی مفصل به کار خود پایان داد.
در این مراسم که بهدلیل شیوع کرونا، با جمعیت اندکی بهصورت حضوری برگزار شد و همزمان نیز از طریق اینستاگرام بهصورت زنده پخش شد، برگزیدگان نیز معرفی و از کسانی که امکان حضورشان فراهم بود، تجلیل شد.
شعرخوانی برخی از برگزیدگان، قرائت بیانیهی هیات داوران، سخنرانی استاندار و مدیرکل فرهنگوارشاد استان و دبیر تخصصی جشنواره، همچنین، پخش کلیپهایی در معرفی داوران جشنواره، نماهنگهایی از زندگی مهدی بهرامی راز کرمانی و نکوداشت اخوان ثالث همچنین، شعرخوانی از محل مزار سپهبد شهید سلیمانی از جمله برخی از برنامههای مراسم اختتامیه بود.
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، علی زینیوند، استاندار کرمان در این مراسم با قدردانی از دستاندرکاران برگزاری جشنواره شعر رضوی، گفت: «وقتی نام ایران میآید، یک ایران جغرافیایی در یک نقشهی محدود به ذهن میآید ولی مرز ایرانفرهنگی یک گسترهی بسیار وسیع در دنیا دارد که اگر به لحاظ تاریخ سیاسی هم ایران بزرگ فرهنگی مطالعه شود، شاید بسیاری باور نکنند که گسترهی ایران بزرگ فرهنگی چهقدر شمول آن از ایران امروزی فراتر رفته است».
وی با بیان اینکه به همراه یکی از دوستان، مقالهای دربارهی ایرانفرهنگی نوشتیم که قابل دسترسی است و گسترهی ایران بزرگ فرهنگی را تبیین میکند، افزود: «در این ایران بزرگ، مولفههای فرهنگی و هنری، حرف اول را میزنند و شعر گویاترین زبان در پیوند خیلی از انسانهایی است که حتی به زبان فارسی حرف نمیزنند. در چین کسانی با شعر فارسی آشنایی دارند. در هند هم که زبان فارسی پایگاه دارد. شعر فارسی زبانی فراملی است و باعث افتخار است که هویت محکم ایرانیان را به نمایش میگذارد».
شعر روایتگر فرهنگ و هویت است
وی ادامه داد: «شعرای ما فقط برای ایران جغرافیایی حرف نمیزنند بلکه برای ایران بزرگ فرهنگی حرف میزنند».
استاندار کرمان گفت: «شعر روایتگر اوضاع و احوال و فرهنگ و هویت دورههایی است که در آن، سروده میشود. البته روایت تاریخ هر مقطع، در کتابها و فیلمها هم هست ولی هیچکدام به اندازهی شعر، حال و هوای واقعی را منتقل نمیکند. امروز نسل جوان ما اگر پیوند با هنر و ادبیات نداشته باشد، حال و هوای ایران آن زمان را در شعرهای سعدی و حافظ و مولانا بهتر درک میکنند».
وی با تاکید بر اینکه شعر دست بالا در روایت تاریخی دارد، اظهار کرد: «شعری که امروز شاعران میخوانند و به نسلهای آینده منتقل میشود، ساخت هویت ما در طول دوران است و ممکن است هویت فعلی ما را تغییر دهد یا محکم کند و از آنجا که شعرهای ما شناختی از شخصیت و هویت ما را به نسلهای آینده ارائه میکند، رسالت شعرا بسیار سنگین است که چهطور جامعه را میخواهند روایت کنند».
استاندار کرمان اضافه کرد: «شعر در شکلدهی هویت ایرانی، اسلامی ما نقشی مهم میتواند داشته باشد و حالا، شعر رضوی، فرهنگ خاص ایرانیان، میزبانی از امام هشتم و ارادت به ایشان را چهطور روایت میکنند. آیا ارادت ایرانیها به ائمه یک روایت سطحی است یا از عمق یک اعتقاد میجوشد و بیرون میآید؟ در روایت شعر عاشورا یا در روایت رویداد اربعین، روایت ما چیست و شعر ما چگونه روایت میکند؟ اعتقادی سطحی و تقلیدی است یا روایت آزادگی و عبودیت است؟ روایت توسل است؟ چه روایتی است؟».
زینیوند گفت: «اگر شاعران ما تاریخشناس باشند و تاریخ ادبی خوانده و شناخت عمیقی از سنتهای اجتماعی دوران خود بهصورت علمی داشته باشند و شناخت عمیقی از اهلبیت و روایت شیعهگری داشته باشند ببینید چه هویتی را به نسل آینده انتقال میدهند».
وی سپس اظهار کرد: «در کرمان، در سالهای آینده ادبیات دیگری حول محور جبههی مقاومت و سردار سلیمانی شکل میگیرد. دربارهی ایشان و مکتب ایشان چهطور شعر میگوییم و چهطور معرفی کنیم؟».
وی تاکید کرد: «اگر شاعران ما آگاهی از رویدادهای سیاسی و اجتماعی و شناخت عمیق از فرهنگ دوران خود داشته باشند روایت هویت ایرانی برای نسلهای آینده طوری خواهد بود که در برابر عظمت ایرانی تعظیم میکنند».
استاندار کرمان گفت: «این جشنواره به نظر من یک رویداد بسیار مهم و غنی است و امیدواریم که سالهای سال در این استان تکرار شود و بهعنوان یک رویداد تاریخی در تاریخ این استان پرعظمت تاریخساز ثبت شود و برای نسلهای آینده روایتگر واقعی هویت این سرزمین باشد».
هدف جشنواره اشاعۀ فرهنگ منور رضوی است
محمدرضا علیزاده، مدیرکل فرهنگوارشاد اسلامی استان کرمان نیز در این آیین، با بیان اینکه این جشنواره ربع قرن در حال برگزاری است و شاید اولین رویداد ادبی و شعری در حوزهی شعر ولایی است، اذعان کرد: «در 25 سال گذشته، شاهد برگزاری مستمر این جشنواره در کرمان بودهایم و بالغ بر 21 هزار اثر شعری تاکنون به جشنواره رسیده و بالغ بر 14 مجموعهی اشعار به چاپ رسیده است».
وی افزود: «جشنواره شعر رضوی در تقویم رسمی حوزهی فرهنگ ثبت شده است. از زمانی که جزو جشنوارههای بینالمللی امام رضا(ع) قرار گرفت سایت رسمی و برنامهی رسمی دارد و یکی از غنیترین دبیرخانههای فرهنگی نیز متعلق به این جشنواره است».
وی از تهیهی بانک اطلاعاتی شاعران ولایی و آیینی خبر داد و گفت: «همچنین، آمار کامل تشکلهای ادبی و پژوهشهای آیینی و بهترین سرودههایی که توسط شاعران و نویسندگان فارسیزبان داریم در جریان این جشنواره و فعالیت دبیرخانه جمعآوری و ثبت شده است».
وی سپس به برخی از مهمترین اهداف این جشنواره اشاره و اظهار کرد: «مهمترین آن اشاعه و ترویج فرهنگ منور رضوی با استفاده از ظرفیتهای حوزهی فرهنگ و ادب کشور است. مقام معظم رهبری شعر را سرمایه و ثروت ملی میدانند که با این جشنواره، از این ثروت ملی برای ترویج سیرهی رضوی بهره گرفته میشود».
علیزاده، گسترش فعالیتهای فرهنگی و ادبی در حوزهی سیرهی اهلبیت (ع) و حمایت از ترویج شعر و ادبیات آیینی و کشف استعدادهای ادبی را از جمله برخی دیگر از اهداف جشنواره ذکر کرد و افزود: «بسیاری از شاعران کرمانی از جمله دبیر تخصصی جشنواره بیستوششم، پرورشیافتهی همین مکتب هستند».
وی همچنین، به برخی از ویژگیهای جشنواره امسال اشاره کرد و توضیح داد: «علیرغم همهی تنگناها و مشکلاتی که حوزهی فرهنگوهنر بعد از شیوع کرونا با آن مواجه شد، تلاش بر این بود رویدادهای فرهنگی امسال برگزار شود. خوشبختانه بسیاری از آن برگزار شده و یا در حال برگزاری است. جشنواره ملی شعر رضوی را اما نتوانستیم در دههی کرامت برگزار کنیم و به این ایام موکول شد و معتقدیم برنامههای فرهنگیوهنری در کنار همهی اقداماتی که ستاد کرونا و کادر درمان انجام میدهد به آرامش روحی و روانی جامعه کمک میکند».
وی افزود: «با برگزاری مراسم بهصورت مجازی، تعداد دنبالکنندگان از مرز استان و کشور بالاتر رفته است و این یک مزیت در کنار همهی معایب کروناست».
وی ادامه داد: «در سالهای گذشته، جشنواره را موضوعی در استانهای مختلف داشتیم که با عنایت وزیر محترم و معاون ایشان و مدیرعامل بنیاد امام رضا(ع)، همهی جشنوارههای موضوعی در جشنوارهی شعر رضوی تجمیع شده است و بخشهای کلاسیک و ترانه و آزاد، هر سه در کرمان است که به کیفیت جشنواره خیلی کمک کرد، ضمن اینکه باعث تثبیت دبیرخانه در کرمان نیز شد».
مدیرکل فرهنگوارشاد اسلامی استان کرمان از ارسال یکهزار و 813 اثر به جشنواره خبر داد و گفت: «این استقبال، جای خوشحالی دارد. البته جشنوارهی امسال بخش دانشجویی را هم دیده که از ویژگیهای خاص آن است و حضور پررنگ شعرای کشور و استان کرمان هم از اتفاقات خوب جشنواره بود که جای قدردانی دارد».
آمار شرکتکنندگان بسیار خوب بوده است
در ادامهی این مراسم، آقای برازش، مدیرعامل بنیاد بینالمللی امام رضا (ع) طی پیامی، با قدردانی از برگزارکنندگان و شرکتکنندگان در جشنواره از کرمانیها برای برگزاری این رویداد با کیفیت خوب نیز قدردانی کرد.
وی نیز اذعان کرد: «با اینکه جشنواره مجازی بوده ولی آمار شرکتکنندگان بسیار خوب بوده است».
فعالیت جشنواره شعر رضوی بسیار درخشان است
دکتر غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، نیز طی پیامی، با تقدیر و تشکر از معاونت فرهنگیواجتماعی دانشگاه شهید باهنر کرمان و شرکتکنندگان و برگزارکنندگان و داوران جشنواره، در بخشی از سخنانش، با بیان اینکه امام هشتم (ع) جایگاه ویژه و ممتازی در فرهنگ و جامعهی ما دارد، اظهار کرد: «البته همهی ائمه جایگاه دارند ولی چون ما با امام هشتم همجوار هستیم و از این نعمت و موهبت برخورداریم طبیعتا در فرهنگ و مشیومنش و سیرهی زندگی جامعهی ایران، جایگاه ویژهای این امام همام دارد».
وی با اشاره به حمایتهای معاونت فرهنگیواجتماعی وزارت علوم از برنامههای حوزهی معرفت و هویت دینی، گفت: «جشنوارهی شعر رضوی هم یکی از فعالیتهای بسیار درخشانی است که امید داریم همچنان، استمرار داشته باشد».
از بخش دانشجویی استقبال خوبی صورت گرفت
حامد حسینخانی، استاد دانشگاه، شاعر، پژوهشگر و دبیر تخصصی جشنواره نیز در این آیین گفت: «پیش از روزگار کرونا، وقتی برای جشنواره برنامهریزی میکردیم، بر اساس نقد و نظرات دورههای پیشین، به این نتیجه رسیدیم که فرم و محتوای این دوره، متفاوت و خلاقانهتر شود بهویژه برای حضور مخاطبان مردمی و کرمانیهای فرهنگدوست اتفاقات جدیدی رخ بدهد اما شیوع بیماری مسائل را دگرگون کرد و البته فرصتی جدید در بستر آن تنگنا فراهم شد که بهصورت مجازی نیز این برنامه اجرایی شد».
وی با بیان اینکه حوزهی داوری جشنواره که بسیار مهم و از محلهای اعتراض و نقد بوده است بهطور خاص امسال مورد توجه قرار گرفت، افزود: «گروه داوری متشکل از استادان و شاعران استان و دو چهرهی کشوری است که جامعالاطراف هستند و در حوزههای کلاسیک و سپید و ترانه تسلط دارند».
وی اظهار کرد: «استاد سهیل محمودی از شاعران و نامداران و دکتر اسماعیل امینی شاعر و استاد دانشگاه، داوری جشنواره را پذیرفتند و استاد مهدی صمدانی، شاعر و منتقد، محسن کاشانی شاعر خلاق و صاحبسبک و پیشرو همچنین، احمد یوسفزاده، نویسنده و شاعر نامآور کرمانی، گروه داوری را تشکیل دادند و در محضر شما و زیر نام امام هشتم (ع) شهادت میدهم بیش از 50 ساعت داوران حضوری یا انفرادی روی آثار کار کردهاند تا به فهرست نهایی برگزیدگان رسیدیم».
حسینخانی تصریح کرد: «فکر نمیکنم در تاریخ این جشنواره، به لحاظ داوری، رویکرد علمی و عالمانهای به داوری و تحلیل و نقد شاعران داشته باشیم چون در بسیاری از دورهها حضور داشتم و شاهد بودم که این را میگویم».
دبیر تخصصی جشنوارهی بیستوششم یادآور شد: «اولین سالی است که در فراخوان بخش ویژهی دانشجویی را داشتیم و استقبال فراوانی هم شد».
وی سپس گفت: «بزرگداشت شاعر کشوری استاد اخوانثالث که شعرهای بسیار ارزشمندی در منقبت امام رضا(ع) دارد و کمتر شنیده شده است و یادی از مهدی بهرامی راز کرمانی که در وانفسای هجوم کرونا غریبانه ایشان را از دست دادیم هم امشب خواهیم داشت».
وی از همهی برگزارکنندگان و شرکتکنندگان و همچنین، از مجموعهی رسانهای و مستندسازی جشنواره، موسسه سرود آتشکده کرکوی قدردانی کرد.
شعرخوانی احمد یوسفزاده از محل گلزار شهدای کرمان و مرقد سپهبد شهید سلیمانی، پخش نماهنگی از زندگی مهدی بهرامی، شعرخوانی سهیل محمودی بهیاد اخوانثالث، معرفی ویدیویی داوران، قرائت بیانیهی هیات داوران جشنوارهی بیستوششم، شعرخوانی برخی از برگزیدگان و سخنرانی ویدئویی حجتالاسلام سعادتفر با موضوع شعر و عرفان از جمله برخی دیگر از بخشهای مراسم اختتامیهی جشنواره بود که در محل تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار و بهصورت آنلاین نیز پخش شد.
نظر خود را بنویسید