فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: چند روزی است که مرغ در کرمان با قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار یعنی 20 هزار و 400 تومان عرضه میشود اما مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان میگوید این قیمت با توجه به شرایط استان، برای کرمان کارشناسیشده نیست و طی چند روز آینده بازار با کمبود مرغ مواجه خواهد شد.
به گزارش فردای کرمان، بازار مرغ کرمان طی 9 ماه گذشته با فراز و فرودهای زیادی مواجه بوده؛ ابتدای سال به دلیل تعطیلی رستورانها و تالارها و تولید بالای مرغ در اسفند ماه، قیمت مرغ به 10 هزار تومان هم رسید. موضوعی که تولیدکنندگان را متضرر ساخت و در ادامه، سبب شد میزان جوجهریزی تا حدودی کاهش یابد و حتی در مقطعی برخی از تولیدکنندگانِ جوجهی یکروزه، به معدوم کردن جوجهها متوسل شدند.
بازار مرغ با کمی بالا و پایین تا آذرماه مسیر خود را طی کرد اما کمبود نهادههای دامی دولتی و بالا رفتن قیمت نهادهها در بازار آزاد سبب شد میزان جوجهریزی به شدت کاهش پیدا کند و در نتیجه، در آذرماه حتی روزهایی مرغ با نرخ 33 هزار تومان هم در کرمان عرضه شد. قیمتی که با جیب و وضعیت اقتصادی این روزهای مردم همخوانی نداشت و نتیجه آن شد که خرید مردم کاهش پیدا کند تا زمانی که مجددا اوضاع بازار بهبود یافت و با ورود مرغهای جدید به مراکز فروش، قیمت تا حدود 24 هزار تومان رسید.
این در حالی بود که ستاد تنظیم بازار کشور و استان خواستار توزیع مرغ با قیمت مصوب 20 هزار و 400 تومان بود و اتحادیه مرغداران این قیمت دستوری را نمیپذیرفت و معتقد بود در شرایطی که تولیدکنندگان هیچ نهادهای دریافت نکردهاند و سامانهی بازارگاه مرغداران را معطل کرده است، عرضهی مرغ با این قیمت، تولیدکننده را با ضرر و زیان جدی مواجه خواهد کرد. این مسئله باعث شد حتی طی چند روز مرغداران از عرضهی مرغ به بازار خودداری کنند.
حالا اما به نظر میرسد حرف ستاد تنظیم بازار بر کرسی نشسته و فعلا مرغ در بازار کرمان با قیمت مصوب تنظیم بازار به فروش میرسد. مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان در گفتوگو با «فردای کرمان» در خصوص عرضهی مرغ با قیمت مصوب، بیان کرد: «قیمت 20 هزار و 400 تومان برای مصرفکننده و قیمت 14 هزار و 400 تومان برای مرغ زنده، از نظر ما کارشناسی نیست و قطعا اگر روند به همین نحو باشد طی چند روز آینده مجددا شوکی که به دلیل کمبود مرغ در شهر ایجاد شد، اتفاق میافتد».
سیدحسن مَهدی افزود: «در حال حاضر حدود ۱۰ استان قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار را رعایت میکنند، ما هم دوست داریم این قیمت را در استان رعایت کنیم اما از سوم آذرماه که نهادهی دامی مرغدار، به ازای هر قطعه مرغ چهار کیلوگرم تحویل داده شده، 42 روز بعد، یعنی نیمهی دیماه، اولین مرغی که نهادهی دامی آن کاملا دولتی است به بازار عرضه میشود که قیمت کارشناسی آن هم انصافا 14 هزار و 400 تومان نیست و باید قیمتمرغ زنده بیشتر باشد».
وی اضافه کرد: «متاسفانه کارشناسان تنظیم بازار کشور در قیمتی که لحاظ میکنند برخی از اقلام مانند واکسن، دارو و کرایهی حمل نهادههای دامی را صددرصد دولتی لحاظ میکنند، در حالیکه تولیدکننده، آنها را با تعرفهی آزاد خریداری میکند».
مَهدی توضیح داد: «قیمتی که در حال حاضر توسط ستاد تنظیم بازار کشور برای مرغ زنده در سراسر کشور اعلام شده 14 هزار و 400 تومان است در صورتیکه اگر تمامی نهادهی دامی مرغدار با قیمت دولتی تخصیص و ارائه شود، قیمت مرغ زنده با لحاظ هزار و 400 تومان بیشتر از قیمت مصوب، باید حدود 15 هزار و 800 تومان اعلام میشد تا با یک سود معقول فعالیت مرغدار برای او به صرفه باشد و مرغدار انگیزهی فعالیت و تولید داشته باشد که در این صورت، قیمت برای مصرفکننده حدود 23 هزار و 500 تومان خواهد بود».
وی در پاسخ به این سوال که «آیا منظورتان از کمبود مرغ در بازار این است که دوباره مرغداران از عرضهی مرغ به بازار خودداری خواهند کرد؟»؛ گفت: «خیر، در حال حاضر کمی بیش از 30 درصد مرغ کرمان از استان یزد وارد میشود زیرا هنوز در استان جوجهریزی به صورت کامل و با روال عادی خود انجام نشده است، اگر این جوجهریزی در شرایط مناسب و خوب اتفاق بیفتد و تمام ظرفیت جوجهریزی استان به میدان بیاید، هنوز حدود 25 درصد نیاز مرغ در استان را کسری داریم اما زمانی که وضعیت نهادهی دامی خوب نیست و شرایط برای تولید و پرورش مرغ گوشتی بسیار پر ریسک بوده و مساعد نباشد کمتر جوجهریزی انجام میشود و در حال حاضر نیز مجبوریم بیش از 30 درصد مرغ کرمان را از خارج استان تامین کنیم».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان اظهار کرد: «اگر مرغ زنده در استان یزد با قیمت 14 هزار و 700 تومان به کرمان عرضه شود که هنوز محقق نشده، با لحاظ افت وزن مرغ حدود 300 تومان کرایهی حمل نیز باید در قیمت تحویل مرغ به کرمان محاسبه شود، لذا تامین مرغ زنده با توجه به شرایط فعلی زیر قیمت 15 هزار تومان برای تامینکنندگان با ضرر همراه خواهد بود و تامینکننده برای جلوگیری از این ضرر مدتی فعالیت تامین مرغ از یزد را متوقف یا بسیار محدود خواهد کرد».
وی توضیح داد: «در حال حاضرعلاوه بر مرغدارانی که مرغ خود را به داخل استان عرضه میکنند، یک تعداد تامینکننده نیز هستند که از طریق استان یزد مرغ را تامین میکنند و این شرایط باعث میشود کار آنها متوقف شود و این توقف باعث کمبود مرغ در کرمان خواهد شد».
مَهدی بیان کرد: «اگر قیمت مرغ زنده را حداقل 15 هزار تومان لحاظ کنند، قیمت برای مصرفکننده 21 هزار و 900 تومان قابل قبول و منطقی خواهد بود اما با توجه به اینکه ابلاغ ستاد تنظیم بازار کشور به تمام استانها عرضهی مرغ با قیمت 20 هزار و 400 تومان در فروشگاهها است، ستاد تنظیم بازار کشور، استان کرمان را هم مکلف کرده که این قیمت را رعایت کنند».
وی ادامه داد: «امیدواریم که دچار مشکل کمبود مرغ نشویم اما حدس میزنیم یک شوک مجدد به بازار مرغ وارد شود مگر اینکه حداقل قیمت تامین مرغ از یزد را هم در نظر بگیرند، اگر حداقل قیمت مرغ 15 هزار تومان باشد بازار در یک آرامش به کارش ادامه میدهد و مشکلی هم پیش نخواهد آمد و ای کاش بهجای تصمیمات غیرکارشناسی و دستوری، اجازه میدادیم اصل عرضه و تقاضا، قیمت مرغ را تعیین میکرد».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان تاکید کرد: «حتی اگر صددرصد نهادهی مورد نیاز مرغداران از طریق دولتی تامین شود باز هم قیمت فعلی با توجه به هزینههای جانبی برای تولیدکننده مقرون به صرفه نخواهد بود».
وی خاطرنشان کرد: «ما اعتقاد داریم قیمت مصوبهی ستاد تنظیم بازار قیمت کارشناسی بر اساس شرایط تولید استان کرمان نیست، ممکن است این قیمت در استان مازندران، استانهای شمالی یا استانهای با تولید بالا، امکانپذیر و کارشناسی باشد اما در استان کرمان از نظر ما با توجه به شرایط فعلی ، کارشناسی نیست». /پ
نظر خود را بنویسید