فردای کرمان – محمد لطیفکار: اخیرا مقالهای دیدم با عنوان «زادروز خواجو»، که استاد گرانمایه دکتر محمود مدبری نوشتهاند و در دو فصلنامه فرهنگ کرمان منتشر شده است. به جستوجوها و بحثهای فنی این مقاله که بسیار هم بااهمیت است فعلا کاری ندارم، اما اجمالا بگویم که استاد مدبری در این مطلب با اشاره به اختلاف تقویمها نتیجه میگیرد: «تولد خواجو را باید یازده دیماه هجری شمسی مطابق تقویم امروز ایران و هفده دیماه مطابق تقویم جلالی ملکشاهی دانست».
استاد در ادامه به یک وضعیت مشابه در مورد تولد سعدی که معمولا عنوان میشود اول اردیبهشتماه است نیز اشاره میکند، و مینویسد: «پیشنهاد میکنم به سبب اهمیت شاعران بزرگی چون سعدی و خواجو، در روزهای اول و هفده دیماه، هفتهی سعدی و هفتهی خواجو به ترتیب از بیستوششم فروردین تا اول اردیبهشت و یازده دیماه تا هفده دیماه ثبت شود که با هر دو تقویم امروز و گذشته، یعنی تقویم هجری شمسی و تقویم جلالی مطابقت داشته باشد و اذهان عمومی، آن دو تاریخ و تقویم را با یکدیگر یکی نداند و اشتباه نکند».
از دکتر مدبری بزرگوار بابت پیشنهادشان به سهم خود سپاسگزارم. در مورد بزرگداشت سعدی که علیالقاعده شیرازیها بیشتر باید به فکر هفتهی تولد این شاعر بزرگ ایران باشند، حرفی نمیزنم، اما در مورد خواجوی کرمانی که بسیار مورد احترام کرمانیهاست، اما دست برقضا در شیراز تا حدودی غریب خفته است، تمنا دارم مرکز کرمانشناسی، اداره ارشاد، شورا و شهرداری کرمان، دانشگاهها و سایر مراکز ادبی و فرهنگی التفات کنند و مرحمتا همان یک روز را مد نظر داشته باشند، و اهمیت آن را فراموش نکنند. دستکم حالا که روال برگزاری مراسم و انتشار به شیوهی مجازی به ناگزیر معمول شده است، دریغ نورزیم!
یادداشتام را آمادهی انتشار کرده بودم که پوستر مراسم شهرداری با عنوان آیین رونمایی از فرهنگسرای مجازی خواجوی کرمانی را دیدم.
اواخر آذرماه سال نودوهفت که به مناسبتی به شیراز رفته بودم یادی از خواجوی کرمانی کردم، و یک شب به آنجا سر زدم. جای باشکوه اما غریبی بود! چند عکس به یادگار گرفتم.
نظر خود را بنویسید