فردای کرمان – گروه فرهنگوهنر: دبیر علمی همایش مجازی ناظمالاطبا کرمانی با اشاره به برگزاری این همایش در روز اول بهمنماه، گفت: «پنج جلد از کتب مرحوم علیاکبرخان نفیسی معروف به ناظمالاطبا کرمانی پس از تلخیص، تصحیح و بازخوانی، به چاپ رسیده که فردا، چهارشنبه اول بهمنماه، در مراسم گرامیداشت این شخصیت برجستهی کرمانی رونمایی میشود».
به گزارش فردای کرمان به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، محمدصادق بصیری با بیان اینکه همایش مجازی ناظمالاطبا کرمانی چهارشنبه، اول بهمن ماه در سالن پیامبر اعظم (ص) استانداری کرمان برگزار میشود، بیان کرد: «ناظمالاطبا از بزرگترین مفاخر کرمان است، خاندان وی بیش از چندین قرن به مردم کرمان خدمت کردهاند و هدف از برگزاری این همایش تنها معرفی یک شخصیت برجستهی حکیم نیست بلکه نشان دادن 500 سال خدمت، تعهد و حکمت در دیار کریمان است».
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کرمان با اشاره به خدمات این شخصیت برجستهی کرمانی افزود: «در سال ۱۲۸۸ و زمان قحطی بزرگ در ایران، وی یک بیمارستان با هزینهی شخصی در تهران تأسیس و به مردم خدمت میکند که در واقع همین بیمارستان، سنگبنای درمان بیماریهای صعبالعلاج در کشور شد و همچنین اولین بیمارستان مدرن تهران (بیمارستان سینای امروزی در تهران) را نیز به دستور ناصرالدینشاه بعد از بازگشت از سفر فرنگ ساخت».
وی با اشاره به کتاب «فرهنگ نفیسی» مرحوم ناظمالاطبا گفت: «در آثار غیرپزشکی، فرهنگ نفیسی از منابع مهم لغت فارسی است که ضمن اینکه لغات پرکاربرد فارسی را در بردارد، لغات عربی و دخیل را در این مجموعه آورده است و منبعی برای لغتنامهی دهخدا و فرهنگ معین بود».
بصیری ادامه داد: «این کتاب یکی از آثار و منابع اصیل لغتشناسی در زبان فارسی است و سالها پیش چاپخانه خیام این مجموعه را در پنج جلد رحلی چاپ کرده که دارای اشتباهات نوشتاری بود، به همین دلیل این مجموعهی پنج جلدی در قالب یک مجموعهی کوچکتر، حدود ۹۰۰ صفحهای، در دسترس عموم قرار میگیرد».
وی خاطرنشان کرد: «کتاب «نامه زبانآموز» مرحوم نفیسی دربارهی صرف و نحو زبان فارسی است که اولین نوشتهی دستور زبان فارسی به صورت دستهبندی علمی است و مرحوم ناظمالاطبا بدون استفاده از قواعد زبانهای دیگر، قواعدی مخصوص زبان فارسی تدوین کرده است».
دبیر علمی همایش مجازی ناظمالاطبا کرمانی با اشاره به کتاب «تعلیمات ابتدایی» مرحوم علیاکبرخان نفیسی گفت: «وی در اوج علم و شهرت به دلیل توجه به آموزش کودکان و نوآموزان در سال ۱۳۱۷ قمری این کتاب را نگاشته است که سالها منبع مهم تعلیم و تربیت در دورهی ابتدایی بوده است».
وی با اشاره به اینکه دیوان شعر میرزاکاظم طبیب هم از زندهیاد نفیسی است، افزود: «چهار هزار و ۲۰۰ بیت شعر در این دیوان موجود است و ۲۰۰ صفحهی ابتدایی این دیوان به معرفی حکیمان کرمان و یزد و شجرهی مفصل خاندان آنها اختصاص دارد».
همایش مجازی زندهیاد «میرزا علیاکبرخان نفیسی» معروف به «ناظمالاطبا کرمانی» چهارشنبه اول بهمن ماه با رونمایی از پنج جلد از آثار وی برگزار میشود. /پ
نظر خود را بنویسید