فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: سهشنبه 21 بهمنماه بود که تعدادی از پزشکان و پرستاران در استان کرمان، اولین دوز از واکسن روسی کرونا را دریافت کردند. این واکسن، باید در دو مرحله تزریق شود که بین هرکدام، سه هفته فاصله باید باشد.
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان میگوید که تاکنون، حال همهی دریافتکنندگان واکسن خوب بوده است و عارضهای جدی که منجر به بستری آنها بشود رخ نداده است.
بنا به گفتهی دکتر مهدی شفیعی، در مرحلهی اول، 405 دوز واکسن سهم استان کرمان شده و اکنون منتظر ورود محمولهی دوم به استان هستند.
این واکسیناسیون قطرهچکانی و کمسرعت، در حالی صورت میگیرد که از گوشهوکنار خبر از خیز جدید بیماری میرسد. شفیعی میگوید که بعد از نوروز، واکسیناسیون پررنگتر میشود و از مردم میخواهد تا زمانی که رسما اعلام نشده، ماسکها را برندارند و پروتکلهای بهداشتی را با جدیت رعایت کنند. او میگوید حتی کسانی که واکسن را دریافت میکنند، تا زمانی که معلوم نشده قطعا ایمنی کافی در برابر بیماری پیدا کردهاند باید همچنان ماسک بزنند و دستورالعملها را رعایت کنند.
گفتوگوی فردایکرمان با او، که دوشنبه 27 بهمنماه انجام شده را در ادامه میخوانید.
آقای دکتر، لطفا بفرمایید سهمیهی واکسن کرونای استان چهقدر بوده و تاکنون چند نفر در استان واکسن را دریافت کردهاند؟
بعد از ورود اولین محمولهی واکسن اسپوتنیکوی روسی به کشور که 20 هزار دوز بود، 405 دوز سهمیهی استان کرمان شد تا به همین تعداد از افرادی که برای فاز اول تعیین شدهاند تزریق شود. همانطور که پیش از این هم گفته شده، نخستین گروه دریافتکنندهی واکسن، پرسنل بهداشت و درمان هستند و در فازهای بعدی، دیگر گروهها واکسن را دریافت خواهند کرد. بعد از ورود اولین محمولهی واکسن به استان، از آنجایی که بیشترین پرسنل در حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان بودند 230 دوز سهمیهی این دانشگاه شد. 21 بهمنماه واکسن تحویل گرفته شد و بلافاصله، واکسیناسیون گروه هدف که پرسنل شاغل در آیسییوهای کرونا و بخشهای ویژهی کرونا بودند را شروع کردیم. طی چهار روز کاری، واکسیناسیون این گروه انجام شد و به اتمام رسید و اکنون منتظر دریافت محمولهی دوم واکسن هستیم که وارد کشور شده و در زنجیرهی سرد واکسیناسیون در حال برچسبگذاری است. لیست پرسنل بیمارستانی که باید این واکسن را دریافت کنند و پایگاههای بیمارستانی که باید این تزریق را انحام بدهند مهیاست. سهمیهی استان که مشخص شود و محموله را از تهران دریافت کنیم؛ بلافاصله واکسیناسیون را شروع میکنیم حتی اگر در روز تعطیل باشد. هدف این است که هرچه زود واکسیناسیون پیش برود تا با ایمن کردن جامعه، زنجیرهی انتقال ویروس قطع شود.
محمولهی دوم که برسد، برای دوز دومِ کسانی است که تاکنون واکسن را دریافت کردهاند؟ یا افراد جدیدی آن را دریافت میکنند؟
در محمولهی اول، هم دوز اول و هم دوم را دریافت کردهایم. افرادی که نوبت اول واکسن را دریافت کردهاند، 21 روز پس از تاریخ اولین تزریق، مجدد برای دریافت دوز دوم باید مراجعه کنند. با ورود محمولههای بعدی، جمعیت جدیدی برای واکسیناسیون اضافه میشود. هدف کشور این است که تا پایان زمستان 1400 اگر واکسن داخلی به تولید انبوه برسد و واکسنهایی که خریداری شده نیز بهموقع برسد، 60 درصد جمعیت واکسینه شوند. برآورد این است تا آن زمان، در حوزهی دانشگاه کرمان 900 هزار نفر را باید علیه کرونا واکسینه کنیم.
بهطور کلی، به چه تعداد واکسن کرونا در استان نیاز داریم تا هدف نهایی واکسیناسیون تامین شود؟
براساس برآوردی که شده، طی یک سال آینده 60 میلیون نفر در کشور باید واکسن را دریافت کنند. از جمعیت حدود سه میلیون و 400 هزار نفری در استان، حدود دو میلیون و 800 هزار تا سه میلیون نفر باید واکسینه شوند که در حوزهی دانشگاه علومپزشکی حدود 900 هزار نفر هستند. با توجه به اینکه این واکسن در دو دوز باید تزریق شود، به دو برابر این میزان، واکسن نیاز داریم.
در مرحلهی اول واکسیناسیون که اخیرا انجام شده، تمام پرسنل آیسییوها تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی کرمان واکسن را دریافت کردهاند؟
خیر. تعداد پرسنل ما خیلی بیش از این است و برای همین، اولویتبندی صورت گرفته و پرسنل آیسییو در اولویت قرار گرفتهاند که همهی این افراد هم در مرحلهی اول فراخوان نشدهاند و به تدریج محمولهی بعدی که به استان وارد شود واکسن را دریافت میکنند.
آماری از پرسنل آیسییوها که این نوبت از واکسن را باید دریافت کنند دارید؟
بیمارستان افضلیپور ما که اکثر بخشها را به بیماران کرونا اختصاص داده و بیمارستان مرجع کروناست، بعد هم پیامبراعظم و فاطمهالزهرا، سیدالشهدا و باهنر و شفا قرار دارند، چون کمبود پرسنل آیسییو وجود داشته، بیمارستانها از دیگر بخشها هم نیرو گرفتهاند و آمار دقیقی در حال حاضر ندارم که جمعا چه تعداد میشوند؛ ولی فکر میکنم یکهزار و 200 تا یکهزار و 300 نفر در آیسییوها و بخشهای ویژهی کرونا در حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان هستند.
تاکنون عوارضی در افرادی که واکسن را دریافت کردهاند مشاهده شده است؟
در بین واکسنهایی که در حال حاضر در دنیا تولید شده، واکسن روسی جزو انواع کمعارضه است و از این 230 نفری که تاکنون واکسن دریافت کردهاند، هیچ عارضهی جدیای که فرد نیاز به بستری پیدا کند، اصلا گزارش نشده است. تعداد انگشتشماری که فکر میکنم حدود هفت تا هشت نفر باشند، عوارض خفیفی که در همهی واکسنها شایع است داشتهاند: مثل تورم و درد در محل تزریق، احساس سرما و ناخوشی مختصر در یکی، دو روز.
آقای دکتر، کسانی که در فاز اول دارند واکسینه میشوند، واکسن روسی را دریافت میکنند، در فازهای بعدی واکسن ایرانی یا چینی یا دیگر واکسنها قرار است تزریق شود. با توجه به اینکه درصد ایمنیزایی این واکسنها با هم فرق دارد آیا با این اوضاع، هدف کلی واکسیناسیون که ایمنی همگانی در برابر بیماری است محقق میشود؟
بله. هیچ مشکلی ندارد. همهی واکسنهایی استفاده میشوند، ایمنیزایی تاییدشده دارند. در دیگر انواع واکسنها که در کشور بهویژه برای اطفال استفاده میشود نیز این اتفاق میافتد و برخی واکسنها را از دو، سه شرکت بینالمللی ممکن است خریداری کنیم و مشکلی ایجاد نمیشود.
آقای دکتر، تزریق واکسن کرونا شیوهی خاص و متفاوتی دارد که شما خودتان در مرحلهی اول این کار را انجام میدادید؟
خیر. چون روز اول واکسیناسیون بود و باید پرسنل بیمارستان هم آموزش میدیدند، من این کار را انجام دادم تا هم آموزش و هم نظارت مستقیم بر کار صورت گیرد. به مرور، محمولههای دیگری از واکسن که وارد شوند، پایگاههای واکسیناسیون فعال و تمام همکاران ما در این بخش، این کار را انجام میدهند. تزریق واکسن کرونا مثل واکسن آنفلوآنزاست و در عضلهی فوقانی بازو به شکل عضلانی تزریق میشود.
همهی دوزهای واکسن برای پرسنل بهداشت و درمان رایگان است؟
نهتنها برای پرسنل بهداشت و درمان بلکه برای همهی گروههایی که واکسن کرونا را دریافت میکنند رایگان است. همچنین، واکسن فقط در بخش دولتی تزریق میشود، بخش خصوصی و داروخانهها و دیگر مراکز، این واکسن عرضه نمیشود. مردم هم برای دریافت واکسن نه نیاز است به جایی مراجعه کنند و نه ثبتنام انجام دهند؛ براساس گروهبندیای که صورت گرفته و با کمک پروندهی سلامت الکترونیک، همهی آنها که باید واکسن تزریق کنند، شناسایی و فراخوان میشوند.
اگر صحبت دیگری دارید، بفرمایید.
ما در حال حاضر، نیاز داریم مردم به واکسنی که وارد کشور میشود اعتماد کنند. واکسنهای زیادی در دنیا تولید شده و خیلی از آن را بهراحتی میتوان تامین کرد ولی کشور سراغ هر واکسنی نرفته و آنهایی را که تایید اولیهی سازمان جهانی بهداشت را داشته، تهیه کرده است. همچنین، لازم است این نکته فراموش نشود که تا زمانی جمعیت قابلقبولی واکسینه نشوند، همچنان باید پروتکلهای بهداشتی رعایت شود. حتی فردی که واکسن را دریافت کرده، تا زمانی که مشخص نشود ایمنی لازم را دارد نمیتواند ماسک را بردارد و پروتکلها را رعایت نکند. واکسیناسیون کرونا، بعد از نوروز پررنگتر در جامعه دیده میشود و به سمت گروههای مختلف میرویم و نباید این تصور ایجاد شود که نیاز به رعایت پروتکلهای بهداشتی نیست. تا زمانی که ستاد کرونا اعلام نکند همچنان باید ماسک بزنیم و دیگر پروتکلها را رعایت کنیم. / الف
عکس: روابط عمومی دانشگاه علومپزشکی کرمان
نظر خود را بنویسید