فردایکرمان ـ گروه جامعه: دکتر سوری، رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا با بیان اینکه بروز جهش در ویروس و به تبع آن اپیدمی طبیعی بوده و بهطور مرتب رخ میدهد، گفت: «ویروس جهشیافته هنوز بر الگوی کلی اپیدمی تاثیر زیادی نگذاشته ولی خطر بالقوهی آن همچنان بسیار بالاست».
وی بیان کرد: «ما میتوانیم از تجربهی دیگر کشورها برای کنترل اوضاع کشور استفاده کنیم. در کشورهایی مثل استرالیا، با وجود ابتلا به ویروس جهشیافته، طغیانی رخ نداد؛ چرا که توانستند با بهکارگیری تیمهای واکنش سریع و شناسایی و کنترل شدید موارد اول، از گسترش اپیدمی پیشگیری کنند».
همچنین، به گفتهی سوری، هنوز بهطور قطعی مشخص نیست که دلیل طغیان اپیدمی در خوزستان، ویروس جهشیافته بوده یا خیر. هرچند که احتمال آن، در مناطق مرزی، به خصوص بهدلیل ترددهای غیررسمی بیشتر است.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، دکتر حمید سوری سهشنبه 28 بهمنماه اظهار کرد: «به دنبال اجرای اقدامات موثر در کنترل اپیدمی از جمله طرح محلهمحور مقابله با کرونا و همچنین اعمال محدودیتهای سخت کرونایی، طی سه ماه گذشته شاهد روند چشمگیر کاهش موارد ابتلا، بستری و مرگهای ناشی از آن بودیم، با این حال متاسفانه شواهد اخیر نشان دهنده تحرکات و تغییرات روند اپیدمی در برخی از مناطق کشور است».
وی با بیان اینکه این تغییرات از چند جهت قابل توجه و بررسی است، توضیح داد: «مسئلهی اول اینکه بروز جهش در ویروس و به تبع آن اپیدمی طبیعی بوده و به طور مرتب رخ میدهد؛ با این حال برخی جهشها بر روی قابلیت بیماریزایی ویروس، برخی بر روی شدت بیماریزایی و برخی بر هر دو اثرگذار است؛ در این شرایط طبیعتا جامعه آسیبپذیری بیشتری نسبت به بیماری پیدا میکند».
به گفتهی این استاد اپیدمیولوژی، شناسایی سریع کانونهای آلودگی، شناسایی و رصد نقشهی جغرافیایی ویروس با هدف پیشگیری از گسترش آن، بستن و رصد جدی مرزها، رهگیری ورود مسافران از کشورهای درگیر و ثبت اطلاعات و رصد بیماریها از ابعاد و جوانب مختلف یعنی مطبهای خصوصی، درمانگاهها و حتی گزارشهای موردی نیروهای مردمی، بسیج و امثال آن راهکارهایی برای پیشگیری از اثرگذاری جهشهای ویروس بر طغیان اپیدمی در جوامع است.
اقدامات صورت گرفته برای کنترل اپیدمی
رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا در اینباره، از تشکیل گروه واکنش سریع کووید 19 در وزارت بهداشت خبر داد و با تاکید بر ضرورت افزایش میزان تستهای تشخیصی در زمان مواجهه با ویروس جهش یافته، در خصوص وضعیت خوزستان نیز بیان کرد: «به دنبال بازدید تیم واکنش سریع وزارت بهداشت، چندین شهر خوزستان قرمز اعلام شد؛ ولی هنوز به صورت قطعی مشخص نیست که علت طغیان اپیدمی در این منطقه ویروس جهشیافته بوده یا خیر. البته نمونههای آزمایشگاهی برای بررسی مولکولی تهیه شده و رصد و رهگیری مبتلایان ادامه دارد، اما تا این لحظه گسترش ویروس جهشیافته در خوزستان تایید شده نیست؛ هرچند که احتمال این مسئله در مناطق مرزی به خصوص به خاطر ترددهای غیررسمی بیشتر است».
وی با بیان اینکه در حال حاضر موارد ویروس جهشیافته در تهران، قزوین و چند شهر دیگر به صورت پراکنده گزارش شده است، گفت: «با این حال ویروس جهشیافته هنوز بر الگوی کلی اپیدمی تاثیر زیادی نگذاشته ولی خطر بالقوه آن همچنان بسیار بالاست».
چگونه از بروز پیک چهارم پیشگیری کنیم؟
رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا با تاکید بر اینکه طغیان شدید اپیدمی و یا بروز پیک چهارم به وسعت پیکهای قبلی سرنوشت محتوم کشور نبوده و قابل پیشگیری است، اظهار کرد: «این موضوع، به رفتار مردم و اعمال سیاستهای کنترلی از سوی مسئولان بستگی دارد».
وی در این رابطه به تجربیات کشورهایی همچون استرالیا اشاره کرد و گفت: «در این کشورها علیرغم گزارش موارد ویروس جهشیافته طغیانی رخ نداد؛ چراکه توانستند با بهکارگیری تیمهای واکنش سریع و شناسایی و کنترل شدید موارد اول، از گسترش اپیدمی پیشگیری کنند. بنابراین ما نیز میتوانیم با واکنش سریع نسبت به کانونهای آلودگی و اعمال اقدامات کنترلی، وضعیت را مدیریت کنیم».
وی ادامه داد: «تجربهی طغیان و خیز اپیدمی بعد از کاهش نسبی آمارها، یکبار در اردیبهشتماه تجربه شد؛ بنابراین کشور هم تجربه آن زمان را دارد و هم اطلاعات، مستندات و تجربیات بینالمللی را در اختیار دارد؛ لذا مسئلهی مهم، شکلگیری سیاستهای صحیح و متناسب با شرایط و اعمال اقدامات لازم برای اجرای این سیاستهاست».
سوری در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان اینکه عدم توجه به خیزهای ملایم اپیدمی در مناطق مختلف کشور میتواند منجر به بروز پیک چهارم کرونا در کشور شود، افزود: «با این حال هنوز در مراحل ابتدایی پیک چهارم قرار داریم، در این شرایط واکنش سریع میتواند به موفقیت در کنترل تغییرات پیش رو منتهی شده و در مقابل، هر دقیقه تاخیر در اعمال و اجرای اقدامات موثر شرایط را بسیار دشوارتر کرده و طبیعتا بازگشت به شرایط عادی را مشکلتر و پرهزینه تر خواهد کرد».
وی با تاکید بر اینکه شرط اول کنترل اپیدمی مراعات مردم است، توصیه کرد: «برای غلبه بر ویروس کرونا باید هوشیاری خود را بیشتر کرده و موضوع را جدیتر بگیریم؛ چراکه کنترل اپیدمیهایی مانند کووید 19 بسیار سخت و پرهزینه بوده و کوچکترین بیاحتیاطی و کمتوجهی میتواند وضعیت را بسیار نگران کننده کند».
نظر خود را بنویسید