گروه اقتصاد ـ در حالي که آمارهاي ارائه شده از سوي مسئولان کشور نشان از افزايش صادرات در سال جاري دارد، برخي صادرکنندگان استان در نشست کميسيون بازرگاني اتاق کرمان ابهامات و تعدد بخشنامههاي ارزي بانک مرکزي را عاملي براي کاهش صادرات و ايجاد مشکلات و سردرگمي صادرکنندگان عنوان کردند و بر يافتن راه حلي براي روان شدن روند صادرات تاکيد داشتند.
به گزارش فردایکرمان به نقل از روابط عمومي اتاق بازرگاني کرمان، رئيس اتاق کرمان در اين نشست شرايط اقليمي، کاهش محصول، حمل و نقل و پيمانسپاري ارزي را از جمله مشکلات صادرکنندگان به ويژه در محصول پسته دانست و گفت: «از اين موضوعات بدتر، پذيرفتن شرايط بحراني پيش آمده در توليد پسته و شرايط پس از آن، توسط تصميم گيرندگان امر است. سيدمهدي طبيبزاده افزود: اجراي پيمان سپاري ارزي، تکرار اشتباهات گذشته است که نشان ميدهد متاسفانه همچنان تصميمات خلقالساعه بر اساس آمارهاي اشتباه ارائه شده، گرفته ميشود».
وي با اشاره به منزلت تجار کرماني در طول دهههاي گذشته ادامه داد: «اين تجار همواره فعاليتهاي رسمي و قانوني انجام دادهاند و تاکنون هيچ مشکلي از سوي صادرکنندگان استان به وجود نيامده است».
طبيبزاده اظهار کرد: «رفع ابهامات در برگشت ارز حاصل از صادرات، تسهيل در امورمالياتي، پيگيري برخي مسائل از طريق شوراي گفتوگوي دولت و بخش خصوصي و عملياتي شدن پيشنهادات بانک مرکزي از جمله مواردي است که بايد براي اجراي آنها تلاش کرد».
دولت انتظار بهجايي ندارد
در ادامهي اين نشست، صادرکننده و تحليلگر مسائل اقتصادي، از صبر فعالان اين حوزه در شرايط سخت، غيرقابل پيشبيني و مبهم اقتصادي کشور، قدرداني و تصريح کرد: «با کاهش توليد محصول پسته، در حال حاضر در همهي ارکان مربوط به اين محصول از جمله ميزان توليد، نوع واريته، تنوع، قيمت خريد و فروش، بخشنامهها و دستورالعملهاي دولت، ابهام وجود دارد». محسن جلالپور، اولين نياز فعاليت در صنعت پسته را مشخص بودن آمار و اطلاعات دانست و اظهار کرد: «مسئولان از صادرکنندگان انتظار دارند در اين شرايط مبهم به فعاليت بيشتر بپردازند که انتظار بهجايي نيست؛ پيشامد اين وضعيت نتيجهي بيعملي، بيکفايتي و بيسياستي تصميمگيران و بي تدبيري مسئولان وزارت جهاد کشاورزي است که پس از نيم قرن صادرات، هنوز آماري از وضعيت پسته نداريم».
وي ادامه داد: «در اين شرايط فعالان صنعت پسته بايد به همانديشي، همفکري و برگزاري نشستهاي مشترک با يکديگر بپردازند و در مورد ابهامات نحوه تسويه پيمانسپاري ارزي، بازار داخل و خارج و... بحث و تبادل نظر کنند».
جلال پور، با بيان اينکه ميزان توليد پسته در سال جاري 15 درصد محصول سال گذشته است، اظهار کرد: «به دليل گرمازدگي محصول در فروردين امسال، حجم عمدهاي از پسته نابود شد که چنين شرايطي در طول بيش از 50 سال گذشته وجود نداشته است».
رئيس سابق انجمن پسته ايران، با اشاره به بخشنامههاي ارزي بانک مرکزي و آخرين بخشنامه در 21 شهريورماه گذشته که پايه و اساس تصميم گيري بانک مرکزي است، افزود: «در اين بخشنامه پنج بند مربوط به پيمان سپاري ارزي است که اجراي برخي بندهاي آن امکان ندارد و وضعيت مجهول است».
وي گفت: «در شرايط فعلي با توجه به افزايش قيمت فروش نفت و در نظر گرفتن تثبيت و افزايش ذخاير ارزي، به نظر ميرسد سياستگذار بتواند نرخ ارز را نزديک به نرخ سامانه نيما نگه دارد».
جلال پور ادامه داد: «با توجه به شرايط کشور و وضعيت صادرات، صادرکنندگان موظف به تسويه پيمان ارزي هستند و در حال حاضر امکان برداشتن اين تعهد براي صادرکنندگان وجود ندارد».
وي در بخش ديگري از سخنان خود بر رعايت اخلاق در کسب و کار و تجارت تاکيد کرد و ادامه داد: «بازاريان در گذشته معتبرترين، مورد اعتمادترين و محترمترين افراد جامعه بودهاند که متاسفانه در طول اين سالها نه تنها اين جايگاه حفظ نشده بلکه برخي مسائل اخلاقي به حداقلها رسيده است».
اعتراض به تصميمهاي متعدد دولت
در ادامهي اين نشست رئيس کميسيون بيمه، بانک و امورمالياتي اتاق کرمان گفت: «در طول چند ماه گذشته اعتراضات بخش خصوصي نسبت به تصميمات متعدد دولت را به مسئولان مربوطه اعلام کردهايم و همواره پيگير مسائل و مشکلات آنها بودهايم».
جليل کاربخش افزود: «در بخشنامه اخير بانک مرکزي در رابطه با بازگشت ارز حاصل از صادرات مواردي مانند واردات به جاي صادرات مطرح شده که صادرکنندگان بايد با دقت و در نظر گرفتن همهي موارد و مذاکره با واردکنندگان معتبر، نسبت به صادرات اقدام کنند». وي ادامه داد: «در رابطه با صادرات کالا و محصول به عراق و افغانستان و... که مبادلات به صورت ريالي انجام ميشود نيز بررسيها و مذاکراتي صورت گرفته که اميدواريم برگشت ارز حاصل از صادرات به اين کشورها به صورت ريالي به تصويب برسد». گفتني است در اين نشست صادرکنندگان پسته به بيان برخي مسائل و مشکلات اين صنعت پرداختند.
نظر خود را بنویسید