فردای کرمان – گروه جامعه: رئیس کل دادگستری استان کرمان با بیان اینکه انتخابات مهمترین مولفهی اقتدار ملی مردم ایران در عرصهی بینالمللی است، گفت: «رسانه و انتخابات دو رکن مهم نظام مردمسالاری دینی هستند و هر کدام از آنها از دیگری تاثیر میگیرد و برگزاری انتخابات آگاهانه و باشکوه بدون مشارکت رسانههای جمعی قابل تصور نیست».
وی افزود: «رسانهها باید شاخصها و معیارهای یک داوطلب اصلح را به مردم معرفی کنند تا مردم به راحتی و با خیال آسوده داوطلب مورد نظر خود را انتخاب کرده و به وی رای دهند».
به گزارش فردای کرمان به نقل از روابط عمومی اداره کل دادگستری استان کرمان، یدالله موحد در نشست هماندیشی با مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و اصحاب مطبوعات و رسانه با موضوع پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی، بیان کرد: «انتخابات در کشور ما فرصت بسیار بزرگ و سرمایهی گرانقدری است و همه باید قدر و منزلت آن را شناخته و به خوبی از آن استفاده کنند».
وی از همراهی رسانههای استان با مجموعهی دادگستری استان کرمان تقدیر کرد و ادامه داد: «ملت بزرگ ایران دو انتخاب بسیار مهم و تاثیرگذار در سرنوشت کشور از جمله سیزدهمین دورهی انتخابات ریاستجمهوری و ششمین دورهی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا را در پیش رو دارد و به یقین در 28 خرداد سال جاری با همت و مشارکت حداکثری مردم و با شور و نشاط مردم فهیم کشور، این دو انتخابات مهم برگزار و برگ زرین دیگری بر افتخارات نظام افزوده خواهد شد».
رئیس کل دادگستری استان کرمان با تاکید بر اینکه مشارکت حداکثری مردم در انتخابات، ایرانی قوی را در عرصهی ملی و منطقهای به نمایش میگذارد، گفت: «دشمنان از حضور پرشور مردم در انتخابات واهمه دارند و آثار این واهمه در جایی مشخص است که تمام امکانات و ظرفیتهای تبلیغی خود را برای دلسرد کردن مردم و ایجاد فضای یأس و ناامیدی در جامعه به کار گرفتهاند تا انتخاباتی که میتواند منجر به تقویت اقتدار ملی و امنیت داخلی کشور شود را موجب تضعیف ارادهی ملی کرده و از این فضا در جهت اهداف شوم خود بهرهگیری کنند».
وی با بیان اینکه دشمنان تلاش میکنند که فرصتهای انتخابات را به یک تهدید علیه وحدت ملی و اقتدار ملی کشور و نظام تبدیل کنند، ادامه داد: «به یقین با مشارکت مردم تمامی این توطئههای دشمنان در رابطه با انتخابات، نقش بر آب خواهد شد و این انتخابات به عرصهی یأس و ناامیدی دشمنان تبدیل میشود».
موحد با تاکید بر اینکه رسانههای جمعی متعهد و مسئولیتپذیر در ایجاد شور و شعور انتخاباتی مردم تاثیر بسزایی دارند، گفت: «رسانه و انتخابات دو رکن مهم نظام مردمسالاری دینی هستند و هر کدام از آنها از دیگری تاثیر میگیرد و برگزاری انتخابات آگاهانه و باشکوه بدون مشارکت رسانههای جمعی قابل تصور نیست».
وی ضمن بیان اینکه اصحاب رسانه در انتخابات نقش چند بعدی دارند، اظهار کرد: «نقش اول رسانهها در حوزهی اطلاعرسانی و تبیین اهمیت انتخابات و جایگاه سرنوشتساز نهادی است که در نتیجهی انتخابات شکل میگیرد».
رئیس کل دادگستری استان کرمان ادامه داد: «ترویج و نهادینه کردن فرهنگ قانونمداری در فرایند برگزاری انتخابات سالم، رقابتی و عادلانه از جمله رسالتهای مهم اصحاب رسانه به شمار میرود و هر چه فرهنگ قانونمداری در فضای انتخاباتی ترویج شود، تخلفات و جرایم انتخاباتی کاهش مییابد».
وی گفت: «شفافسازی مراحل برگزاری انتخابات به منظور اعتمادسازی بین مردم از وظایف مهم رسانههای جمعی به شمار میرود و لزوما تمامی نهادهای اجرایی و نظارتی بایستی با اصحاب رسانه همکاری و هماهنگی داشته باشند تا بتوانند به موقع، شفاف و روشن فرایند برگزاری انتخابات را به اطلاع جامعه برسانند زیرا ثمرهی آن ارتقاء اعتماد عمومی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران خواهد بود».
موحد با اشاره به اینکه با توجه به شرایط کنونی اوج رقابتهای انتخاباتی در فضای رسانهای شکل میگیرد، یادآور شد: «در گرماگرم رقابتهای انتخاباتی، اصحاب رسانه باید از فضایل و ارزشهای اخلاقی رقابت انتخاباتی حفاظت کنند و البته این کار بسیار دشوار است زیرا اگر غفلت شود بسیاری از ارزشهای اخلاقی جامعه را در فضای انتخاباتی از دست خواهیم داد».
وی با بیان اینکه انتظار میرود رسانههای جمعی بداخلاقیها را سرزنش و اخلاقمحوریها را تشویق کنند زیرا تاثیر عمیقی در فرهنگ عمومی جامعه بر جای خواهد گذاشت، گفت: «رسانهها در شناخت داوطلب اصلح به مردم کمک میکنند».
رئیس کل دادگستری استان کرمان تاکید کرد: «رسانه ها باید شاخصها و معیارهای یک داوطلب اصلح را به مردم معرفی کنند تا مردم به راحتی و با خیال آسوده داوطلب مورد نظر خود را انتخاب کرده و به وی رای دهند».
وی گفت: «اصحاب رسانه مورد اعتماد مردم هستند و با توجه به گستردگی مطالب در فضای مجازی، مردم برای ارزیابی صحت و سقم اخبار آنها به رسانههای معتمد مراجعه میکنند و رسانهها باید با استفاده از سرمایهی عمومی که در اختیار دارند سعی کنند که مردم انتخاب اصلح را انجام دهند».
موحد با بیان اینکه در فضای انتخابات، عوامفریبی و شعارهای واهی و غیرقابل تحقق به وفور شنیده و دیده میشود، بیان کرد: «انتظار میرود که اصحاب رسانه عکسالعمل مناسب نسبت به وعدههای موهوم و خیالی داوطلبان داشته باشند و غیرواقعی بودن آنها را به مردم اطلاع دهند تا مردم به شکلی واقعبینانه فرد اصلح را انتخاب کنند».
وی همچنین گفت: «امید آفرینی و ایجاد آرامش روانی از نیازهای کنونی جامعهی ماست و مردم با مشکلات متعددی روبهرو هستند و نیاز به امید و آرامش دارند که از این مقطع عبور کرده و به نقطهای برسند که مشکلات آنها حل شود و بخش مهمی از این امیدآفرینی و اعتمادآفرینی بر عهدهی رسانهها است».
رئیس کل دادگستری استان کرمان با تاکید بر اینکه رسانه ها باید همگان را به سوی تحقق آرامش، نظم و امنیت عمومی دعوت کنند تا رقابت سالم و قانونمند محقق شود، افزود: «دستگاه قضایی در مقام پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی انتظار دارد که رسانهها به قوانین کشور احترام گذاشته، به آموزش و رشد آگاهی عمومی در زمینهی انتخابات بپردازند، مردم را به حضور حداکثری و مشارکت حداکثری تشویق کنند و اصول و ارزشهای انتخاباتی را در سرلوحهی کار خود قرار دهند».
وی به کارگیری ادبیات فاخر، صادقانه، وحدتآفرین و امیدبخش در رسانهها را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: «بخشی از ادبیات کنونی در فضای رسانهای در شأن فرهنگ کشور و مردم نیست و باید ادبیات رسانهای به نحوی مورد استفاده قرار گیرد که ثمرات آن نصیب مردم و کشور شود».
موحد بر ایجاد زمینهی تبلیغات انتخاباتی عادلانه برای تمامی کاندیداها و داوطلبان از سوی رسانهها تاکید کرد و گفت: «رسانهها باید بیشتر به مصالح عمومی توجه داشته باشند و با یک نگاه وظیفهگرایانه به انتخابات توجه داشته باشند و از نگاه کاسبکارانه پرهیز کنند».
وی با تاکید بر اینکه نقد منصفانه، عالمانه، آگاهانه و مشفقانه باید مبنای کار رسانهها در فضاهای انتخاباتی باشد، یادآور شد: «رسانهها باید از هرگونه تخریب، توهین و بازنشر گزارشات و القائات بیگانگان و معاندان ملت ایران به صورت جدی اجتناب کنند و نباید رسانههای وزین خود را در اختیار زبان دشمنان قرار دهیم».
رئیس کل دادگستری استان کرمان با اشاره به رفتارهای مجرمانه در حوزهی رسانهها در فضای انتخاباتی، بیان کرد: «هرگونه ادعای غیرواقع مبنی بر توقف انتخابات و دعوت به تجمع اعتراضآمیز، اعتصاب، تحصن و هر اقدامی که موجب اخلال در روند انتخابات شود، جرم است، جرمانگاری شده است و مورد پیگیری قرار میگیرد».
وی ادامه داد: «انتشار و تبلیغ علائم تحریم انتخابات که از سوی معاندین و عناصر ضد انقلاب مطرح میشود، انتشار هجو یا هجویه و یا هرگونه مطلب توهینآمیز علیه انتخابات در رسانهها از نظر قانونگذار جرم تلقی شده است».
وی اضافه کرد: «انتشار هرگونه مطلب خلاف واقع دربارهی انصراف گروههای قانونی از انتخابات و استفاده از سایتها وبلاگهای رسمی و نشریات رسمی مربوط به دستگاههای دولتی برای بهرهبرداری در تبلیغات نامزدهای انتخاباتی جرم است».
رئیس کل دادگستری استان کرمان خاطرنشان کرد: «استفاده از امکانات مالی و پشتیبانی ادارات، سازمانها و نهادهای عمومی در جهت له یا علیه کاندیداها جرم و قابل تعقیب کیفری است».
وی افزود: «کارمندان در وقت اداری و با استفاده از امکانات اداری و نیز دستاندرکاران اجرا و نظارت بر انتخابات حق ندارند از امکانات اداری علیه و یا له کاندیداها استفاده کنند».
موحد با بیان اینکه درج مطلب و محتوای تبلیغاتی کاندیداها خارج از زمان تعیین شده برای تبلیغات انتخاباتی جرم است، ادامه داد: «انتشار هر مطلب و محتوا در جهت تحریک، ترغیب، تطمیع و تهدید افراد به خرید و فروش رای، رای دادن با شناسنامهی جعلی، رای دادن با شناسنامهی دیگری، جعل اوراق تعرفه، رای دادن بیش از یکبار و سایر روشهای تقلب و یا انتشار هرگونه مطلب برای ایجاد رعب و وحشت برای رایدهندگان و شعب، عدم رعایت شئونات اسلامی در انتشار تصاویر مربوط به بانوانی که کاندید انتخاباتی میباشند، نیز طبق قانون جرم است و تعقیب کیفری به دنبال دارد».
وی با تاکید بر اینکه رای مردم بسیار سرنوشتساز است و نمیتوان به مانند یک کالا به آن نگاه کرد، گفت: «نگاه به رای مردم به عنوان یک کالا، توهینآمیز و وهنآور است و از نظر قوانین کشور نیز جرمانگاری شده است».
موحد ادامه داد: «انتشار هرگونه مطلب در جهت توهین، افترا و نشر اکاذیب با هدف تخریب نظام، قوای سهگانه، سازمانهای حکومتی و نهادهای اجرایی و نظارت انتخابات به منظور بهرهبرداری انتخاباتی نیز جرم به شمار میرود».
وی اظهار کرد: «انتشار هرگونه مطلب و اسناد دارای طبقهبندی مرتبط با انتخابات، انتشار اخبار کذب از نتیجهی بررسی صلاحیتها و شمارش آراء، ادعاهای بیاساس پیرامون تقلب در انتخابات یا مخدوش بودن انتخابات بدون دلیل و مدرک، انتشار ادعاهای کذب و غیرواقعی از سوی نامزدها دربارهی سوابق مشاغل دولتی اعم از کشوری، لشکری، انتظامی و مدرک تحصیلی نیز جرم است».
رئیس کل دادگستری استان کرمان گفت: «انتشار هرگونه مطلب و محتوا در جهت هتک حرمت و حیثیت داوطلب انتخابات در جهت نشر اکاذیب و تبلیغات علیه آنها و انتشار صوت تصویر و یا فیلم خصوصی کاندیداهای انتخابات بدون رضایت آنها به شکلی که موجب ضرر و هتک حیثیت آنها شود، جرم است».
وی ادامه داد: «انتشار مطالب خلاف واقع مبنی بر انصراف هر یک از کاندیداهای انتخاباتی، انتشار اسامی متهمان انتخابات قبل از محکومیت قطعی آنها، انتشار علت رد صلاحیت داوطلبان بدون رضایت آنها به گونهای که موجب افشای اسرار و هتک حیثیت آنها شود نیز در قانون مطبوعات جرم برشمرده شده است».
موحد تاکید کرد: «در دورههای گذشته از سوی اصحاب رسانه استان جرایم و تخلفات حاد و قابل توجهی نداشتهایم و این امر باعث افتخار است که اصحاب رسانهی این استان همواره در راستای منافع ملی و مصالح عمومی قلم و قدم زدهاند و نقش خود را در برگزاری انتخابات پرشور به خوبی ایفا کردهاند و باید قدردان آنها باشیم و از آنها سپاسگزاری کنیم».
وی با بیان اینکه ستاد پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی از مدتها قبل در سطح ملی و استانی فعال شده است و به صورت مستمر تشکیل جلسه میدهد، یادآور شد: «قضات ویژهای در سراسر استان به منظور رسیدگی به جرایم و تخلفات انتخاباتی تعیین شدهاند».
موحد تاکید کرد: «کمیتهی نظارت بر عدم استفاده از امکانات دولتی سازمانها و نهادها در تبلیغ له و علیه کاندیداها با مسئولیت سازمان بازرسی استان کرمان و کمیتهی هماهنگی و همکاری با رسانههای استان نیز با مسئولیت ارشاد اسلامی تشکیل شده است و انشاءلله تا پایان انتخابات همچنان این هماهنگیها و تعاملات برقرار خواهد بود».
وی بیان کرد: «کمیتهی رصد فضای مجازی با مسئولیت دادستان کرمان به منظور پیگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی در فضای استان نیز به صورت جدی فعال هستند و در این رابطه سایر نهادهای امنیتی و انتظامی مشارکت دارند و صورت نیاز هشدارهای لازم را به فعالان این عرصه ارائه میکنند».
رئیس کل دادگستری استان کرمان، فضای انتخاباتی را همراه با شور و نشاط دانست و تاکید کرد: «دستگاه قضایی تلاش میکند که ضمن حفظ آزادی رسانهها، فضایی را فراهم آورد که تمامی اقدامات در چارچوب قانون دنبال شود».
وی گفت: «دستگاه قضایی همواره پشتیبان اجرای مصوبات ستاد ملی کرونا بوده و در جریان برگزاری انتخابات نیز از تصمیمات این ستاد حمایت کرده و در مسیر اجرای آنها پشتیبان سایر نهادها خواهد بود».
موحد با اشاره به اینکه دستگاه قضایی تمامی گزارشات دریافتی را بهطور کامل مورد بررسی قرار داده و در زمان مقتضی تذکرات و برخوردهای لازم را انجام میدهد، افزود: «بروز شدن قوانین انتخاباتی یکی از مواردی است که باید در دستور کار قرار گیرد تا قوانین این حوزه متناسب با وضعیت روز کشور باشند».
وی به فعالیت سامانهی سجام در معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان نیز اشاره و بیان کرد: «بیش از هشت هزار نفر در این سامانه همکاری میکنند و گزارشات آنها از تخلفات در حوزههای مختلف دریافت و رسیدگی میشود».
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز در این نشست گفت: «در حال حاضر 365 رسانه در سطح استان کرمان فعال هستند که از این تعداد 213 رسانه چاپی، 129 پایگاه خبری و 23 رسانه الکترونیک هستند».
محمدرضا علیزاده با اشاره به اینکه با وجود پیشرفتهای تکنولوژی و توسعهی استفاده از تلفن همراه هر یک از افراد جامعه به یک رسانه تبدیل شدهاند، افزود: «افراد برای اطلاع از صحت و سقم مطالب به رسانههای شناخته شده مراجعه میکنند».
وی تاکید کرد: «رسانههای استان کرمان اشراف کاملی بر حوزهی کاری خود به ویژه در حوزهی انتخابات دارند و همواره تلاش دارند که نقش خود را به خوبی ایفا کرده و مردم را به مشارکت حداکثری دعوت کنند».
علیزاده گفت: «بر اساس نظر بسیاری از کارشناسان رسانه، یکی از مجازیترین انتخابات را در پیش رو داریم». /پ
نظر خود را بنویسید