فردایکرمان ـ گروه جامعه: مراسم پانزدهمین دوره از جایزهی شادروان افضلیپور و همسرشان زندهیاد بانو فاخره صبا، بنیانگذاران دانشگاه در کرمان بهصورت حضوری و مجازی برگزار و جوایز برگزیدگان اعطا شد.
همزمان، برگزیدگان نُهمین دورهی جایزهی دکتر علی افضلیپور (برادر موسس دانشگاه)، پنجمین دورهی جایزهی هنری ـ ادبی فاخره صبا (همسر موسس دانشگاه) و پنجمین دورهی جایزهی کارآفرینی نیز معرفی و تجلیل شدند.
در این آیین، با نکوداشت مقام این دو نیکوکار بزرگ که علمآموزی در کرمان مدیون بینش و تلاششان است، ضمن شرح برخی از ویژگیهای شخصیتی این زوجِ روانشاد، بر الگوگیری از مهندس افضلیپور و فاخره صبا تاکید شد.
این مراسم با حضور جمعیت اندکی در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد و بهدلیل شیوع کرونا و ضرورت رعایت مقررات پیشگیرانه، بهصورت مجازی نیز پخش شد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، دکتر محمدعلی طاهر، رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان در این مراسم چهار ساعته که عصر جمعه هفتم خردادماه برگزار شد، با بیان اینکه مایهی مباهات است که دانشگاه از سال 82 جایزهی علمی افضلیپور را بنیان نهاد تا شادی لذت پیوستن به راه او را احساس کنیم، افزود: «همانگونه که دانشگاه پس از تاسیس در مسیر رشد و تعالی کمی و کیفی قرار گرفت، جوایز ملی و بینظیر دانشگاه نیز به سرعت توسعه یافت چنانچه جایزهی هنری صبا، دکتر علی افضلیپور و جایزهی کارآفرینی هم شکل گرفت و برگهای زرین دیگری بر افتخارات این مرکز علمی افزود».
وی ادامه داد: «جایزهی افضلیپور از افتخارآمیزترین جوایز است چون با در نظر گرفتن دقیقترین و سختترین شرایط علمی اهدا میشود. برگزیدگان هم آن را بیواسطه از دستان پرمهر افضلیپور و صبا دریافت میکنند و یاران و دوستان ایشان تنها واسطهای هستند تا جایزه را به دستشان برسانند».
وی سپس گفت: «زیبایی زندگی و کار کسانی چون این دو بزرگوار چنان ژرف و عمیق است که بسیاری از دریافت و فهم آن باز میمانند و چه بسیارند کسانی تصور میکنند دانشگاه از روز اول این طور بوده و بیخبرند از رنجها و خون دلهایی که باعث شد نهالی ضعیف به درخت پرثمر کنونی تبدیل شده و میوههای گوناگون دانایی و نسیم آگاهی از شاخسار آن به بار آید».
طاهر با بیان اینکه یکی از اهداف اهدای جایزه و سایر جوایز دانشگاه، احیای نام و یاد و خاطرهی بنیانگذار و ادامهدهندگان راه اوست، اظهار کرد: «زندهیاد افضلیپور را نه یک شخص بلکه یک شخصیت میشناسیم. هرچند ویژگیهای شخصی او مهم و ارزشمندند ولی مهمترین اثر هنرمندانهی او، زندگی اوست که با تحمل رنجهای بیشمار، در قالب دانشگاه تبلور یافته است. او را باید در آیینهی دانشگاه دید. اگر اینگونه بنگریم دیگر یک فرد نیست که در لحظهای از تاریخ به دنیا آمده و پس از گذر عمر، به جوار رحمت حق شتافته است. او نمایندهی یک فرهنگ عمیق انسانی و بنیانگذار فرهنگ اصیل انسانی است».
رئیس دانشگاه باهنر کرمان ادامه داد: «او یکتنه کار صدها نفر را انجام داد و تا پایان زندگی خدمتی بیکرانه به جامعهی علمی ارائه کرد».
او با بیان اینکه زندهیاد افضلیپور، بر کرامت و ارزش ذاتی انسان بسیار تاکید داشت، اظهار کرد: «ایشان میگفت نمیخواهم تعداد زیادی ساختمان بیهیچ هدفی کنار هم باشند، بلکه میخواهم محیطی باشد که انسان به معنای واقعی از دانشگاه بیرون بیاید، دانش بدون اخلاق و اخلاق بدون آگاهی کارآمد نیست».
وی ادامه داد: «مرد عمل بود نه سخن؛ با این حال سخنان نغزی از ایشان داریم از جمله اینکه گفتهاند: من خودم و تمام هستی و وجودم را به دانشگاه اعطا کردم. دانشگاه امید من است و امیدوارم برای مردم کرمان مفید باشد. همهی دانشجویان این دانشگاه فرزندانم هستند، کفن جیب ندارد، امروز باید؛ فردا دیر است. وقتی از دنیا بروم کاملا سبکبارم و هیچ جز یک کفن ندارم، پینهدوز باش ولی کامل باش، راستگو درستکار و حقیقتیاب باشید».
وی خاطرنشان کرد: «از شما عزیزان تقاضا میکنم که همگی تلاش کنیم تا آرمانهای این دو را تحقق بخشیم. هریک از ما میتوانیم بخشی از جنبههای وجودی او را در خود تقویت کنیم. بیایید هریک از ما ایثارگری را در خود تا بینهایت تقویت کنیم و فرهنگ والای آن و اخلاق بزرگان را به میراث ببریم و در مسیری که او ترسیم کرده گام برداریم».
دانشگاه کرمان از مراکز علمی ویژه کشور است
در این مراسم همچنین، دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در پیامی ویدئویی گفت: «یاد این دو بزرگوار که انسانهای شریف و فرهیختهای بودند که خود را وقف جامعه و همنوعان کرده و در دوران حیات خویش اهدافی برای خود تعریف و برای تحقق آن همهی زندگی خود و نعمتهای خدادادی را صرف کردهاند گرامی میدارم».
وی افزود: «روانشاد افضلیپور بنیانگذار دانشگاه بزرگ کرمان یکی از شخصیتهای شایسته و ماندگار عرصهی خدمت به علم و فرهنگ و اخلاق است که با بلندنظری و ژرفنگری و هوشمندی خود رسالت مهمی را در مسیر اعتلای منطقهی کرمان به عهده گرفت و با بذل تمام داراییهای مادی خود توانست در قلب منطقهی جنوبشرق کشور و شهر کرمان دانشگاهی را بنیانگذاری کند که یکی از دانشگاههای مهم و تاثیرگذار عرصهی علم و فناوری کشور است و سابقهی طولانی در تربیت دانشآموختگان توانمند و نسلی فرهیخته در کشور است».
وی ادامه داد: «این دانشگاه، اکنون به دانشگاه مادر و اصلی کرمان تبدیل شده که در برنامههای جدید وزارت علوم، بهعنوان دانشگاه معین استان کرمان انتخاب شده که مجموعهی آموزش عالی استان را هدایت و نمایندگی وزارت علوم را برعهده دارد».
غلامی با بیان اینکه دانشگاه باهنر با تعداد زیادی دانشآموختگان خوب، سرآمدان علم و دانش جایگاه ویژهای را در کشور به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: «یکی از برنامههای مهم و افتخارآمیز که دانشگاه کرمان برگزار میکند، جایزهی علمی افضلیپور است که از جایزههای معتبر کشور بوده و فهرست اساتید و دانشمندان و هنرمندانی که موفق به دریافت آن شدهاند نشان از اهمیت آن دارد».
وی با قدردانی از برگزارکنندگان جایزه ادامه داد: «توجه به سرآمدان و نخبگان و جوانان با استعداد و معرفی آنان، در ترویج و توسعهی علم نقش ویژهای دارد که این برنامه در این حوزه تاثیرگذار خواهد بود و امیدواریم در دیگر استانهای کشور که خیّران تاثیرگذار حضور یافته و در توسعهی علم و فناوری حمایت و نقش تاثیرگذار داشتهاند، این قدرشناسی صورت گیرد و در کنار آن ترویج علم محقق شود».
بیابان را به شهر دانشگاهی تبدیل کردند
همچنین در این مراسم، دکتر نظرپور، معاون مالی و اداری وزارت علوم با بیان اینکه هنر مردان خدا این است که کارهای ماندگار انجام میدهند، اظهار کرد: «مرحوم افضلیپور و بانو صبا برای کرمان و ایران آن هم درعصر طاغو ت و در ادامه در نظام جمهوری اسلامی کاری کردند که در طول تاریخ آینده همچنان جاویدان خواهد ماند».
وی افزود: «این هنر مردان با ایمان است که بیابان برهوتی را با هنر خود و دست خود به شهری دانشگاهی تبدیل میکنند و مدینه فاضلهای میسازند که ما و شما را به تکریم وا میدارد».
افضلیپور فکری نو داشت و فداکار بود
دکتر حمیدرضا رشیدینژاد، رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز در این مراسم، با بیان اینکه نزدیک به 50 سال است که از عمر دانشگاه در شهر کرمان میگذارد و بیش از 30 سال است که بر تارک دانشگاههای باهنر و علومپزشکی نام جاودانهی افضلیپور میدرخشد، گفت: «چه شد که این نام جاودانه شد؟ تقدیر الهی بود؟ پیدایش خود به خودی فردی بود؟ سیر طبیعی و پیشرفته و توسعهی یک جامعه بود؟ همت مسئولان بود؟ یقینا یک عامل را نمیتوانیم بهتنهایی در این پدیده مسئول بدانیم؛ مهم این است که سهم هرکدام از این عوامل چهقدر است؟ نیت و هدف چه بوده است؟ مطمئنا تا فکر و اندیشهای نو و ژرف و ارادهای استوار، به همراه یک پیگیری دائمی و از خودگذشتگی و فداکاری و بینش اجتماعی برای خدمت به همنوع و حس وطندوستی و توجه به توسعه و پیشرفت و کمالجویی نباشد رسیدن به این اهداف عالی محقق نمیشود».
وی افزود: «اینجاست که نقش انسانهای خوشفکر و پرتلاش بارز میشود و وجه تمایز افراد و چهرههای ماندگار از دیگران همین ویژگیهایی است که برخی از آن را برشمردم و شادروان افضلیپور از مصادیق آن است».
وی ادامه داد: «خواست ایشان بود که دانشگاه در خدمت مردم باشد. تربیت نیروی انسانی ماهر که بتواند نقش بسزایی در رفع مشکلات جامعه داشته باشد از خواستهها و نیات او بود و در این برهه از زمان خدا را شاکریم که این دو دانشگاه نقش خود را در فعالیتهای علمی کشوری و بعضا بینالمللی و خدمت به جامعه به حد مطلوب توانستهاند انجام دهند و با تربیت متخصصان در این دو مکان مقدس رسالت خود را انجام داده و میدهند».
رشیدینژاد ادامه داد: «نمونهی بارز آن خدمترسانی در این دوران بحرانی شیوع کروناست. اگر تربیت نیروهای متخصص نبود، به این خوبی بیماری کنترل نمیشد».
به گزارش فردایکرمان، در این مراسم، برخی از برگزیدگان مراسم و دستاندرکاران جایزه نیز طی پیامهای ویدئویی مقام بنیانگذاران دانشگاه در کرمان را ستوده و از منش این زوج گفتند. در پایان نیز، جوایز به برگزیدگان حاضر یا نمایندگانشان اهدا شد. جزییات بیشتر این مراسم را در پایگاه خبری فردای کرمان دنبال کنید/ الف
نظر خود را بنویسید