فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: اواخر سال 97 بود که در پی گزارشهایی که در فردایکرمان دربارهی مشکلات روستای جهانی میمند از جمله آب آشامیدنی آن مینوشتیم، توجه دکتر فدائی استاندار وقت به این موضوع جلب شد و دستور داد تا معاون عمرانی به مشکلات روستا از جمله آب آن رسیدگی کند.
همان زمان جلساتی برگزار و تصمیماتی در اینباره گرفته شد که دهیار روستا آن را گرهگشا و امیدوارکننده دانست. بیش از دو سال گذشته و اکنون، در خردادماه 1400 رضا ریاحیان، مدیر پایگاه جهانی میمند در پاسخ به سوالاتم که در ادامه میخوانید، توضیح میدهد که ساماندهی آب روستا، پیشرفتی نداشته و اساسا شرکت آبفا به مکاتبات آنها در این خصوص پاسخی نمیدهد!
اصلاح شبکهی برق و حذف تیرها و سیمهای هوایی در روستا هم که از زمان ثبت جهانی بر آن تاکید میشد، اگرچه تاکنون 60 درصد پیشرفت داشته ولی با افزایش هزینهها، پایگاه بهتنهایی قادر به تامین اعتبار باقیمانده نیست و چشم امید به قولی بسته که استاندار در سفر خود به این روستا داده است.
بخش اول گفتوگو با ریاحیان را که دربارهی آب و برق روستاست، در ادامه میخوانید. بخشهای بعدی در روزهای آینده در فردایکرمان منتشر خواهد شد.
آقای ریاحیان، سال گذشته گفتید که برای حل مشکل آب روستای میمند در حال انجام اقداماتی هستید. کار به کجا رسید؟ توانستید انشعابات و بدهی آب را تعیینتکلیف کنید؟
یکی از جدیترین مشکلات این است که زمانی آب را به میمند آوردند، برخلاف قوانین و ضوابط کشور اتفاقاتی افتاده است. این روستا، ساکنانی دارد، قبرستان دارد، دهیاری دارد و همهی بخشهای آن متولی دارد و باید مثل همهی مناطق مسکونی، هر واحد اعم از مسکونی و غیرمسکونی انشعاب آب مجزایی برای خود خریداری کند که این اتفاق نیفتاده است. یک کنتور مشترک برای کل روستا وجود دارد که به نام دهیاری هم هست. همه هم دارند مجاز و غیرمجاز از همین آب استفاده میکنند. از زمانی که بنده به میمند آمدهام، یکی از اولویتهایم را تعیینتکلیف آب روستا قرار دادهام. در ابتدا، شیرهای برداشت آب روستا را شناسایی کردیم که حدود 56 شیر میشد که از این تعداد، حدود 20 شیر متعلق به منازل مسکونی، حدود چهار، پنج شیر مربوط به ساختمانهای پایگاه و تعداد 9 شیر مربوط به واحدهای بومگردی و همچنین 9 عدد شیر هم غیرمجاز است که برای آبیاری باغات کشاورزی از آن استفاد میشود. بقیهی شیرها هم در راستهی اصلی روستا در اختیار عموم قرار دارند و هرکس خواست از آن برداشت میکند. برای ساماندهی شیرهای آب، چون سیستم فاضلاب روستا هنوز تعیینتلکیف نشده است، طبق قوانین و ضوابط میراثفرهنگی نمیتوانیم آب را به داخل کیچهها ببریم. میدانید که خانههای روستای میمند دو طبقه هستند. طبقهی اول را شاید بتوانیم با روشهایی تامین آب کنیم ولی برای طبقهی دوم نمیتوانیم. عدهای توپ را در زمین میراثفرهنگی میاندازند و میگویند میراث اجازه نمیدهد ما کنتور بگذاریم. بله. میراث اجازه نداده و نمیدهد چون ابتدا باید سیستم فاضلاب روستا طراحی و تصویب و اجرا بشود. اما در حال حاضر، ما باید شبکه آب موجود را ساماندهی کنیم؛ بنابراین پیشنهاد دادهایم در مورد شیرهایی که از گذشته در روستا بوده و اکثریت هم جلوی در ورودی خانههای دستکند هستند، بررسی کارشناسی صورت گیرد. هرکدام که تائید شد و مشکلی از نظر حفاظتی نداشت، به صاحب آن کیچه اجازه میدهیم که برای شیر برداشت جلوی کیچهاش، امتیاز بگیرد و کنتور بگذارد و هزینهی آب آن را هم خودش بپردازد. تعدادی شیر هم که غیرمجاز است و آب آن را به باغات میبرند که باید جمعآوری شود. مسجد، حسینیه، حمام عمومی و فضای سبز روستا هم هرکدام متولیانی دارند که میآیند و امتیاز آب میخرند و کنتور میگذارند. با این شیوه، تکلیف آب روستا فعلا معلوم میشود و متعاقب آن، تکلیف آب سرویسهای بهداشتی هم مشخص خواهد شد که کدام نهاد باید از آن نگهداری کند و هزینهی آب آن را بپردازد. ما گزارشی از وضعیت آبرسانی در روستا تهیه کردیم و پیشنهاداتی دادیم و در اینباره با شرکت آب و فاضلاب شهربابک مکاتباتی کردیم و گفتیم حاضریم پیشقدم شده و برای چهار ساختمان مربوط به پایگاه جهانی میمند، انشعابات مجزا خریداری کنیم و دربارهی دیگر انشعابات هم راهکار دادهایم. پایگاه اما قدرت اجرایی ندارد و باید منتظر بمانیم تا آبفا اقدامی انجام دهد که تاکنون متاسفانه کاری صورت نگرفته است در حالیکه متولی این موضوع و تصمیمگیر نهایی آبفاست.
آبفای شهربابک پاسخی به نامههای پایگاه نداده است؟
تاکنون که پاسخی ندادهاند. ما طبق قانون وظایفی داریم که انجام دادهایم. بقیهاش با آبفاست که متاسفانه پای کار نیستند.
بحثی هم دربارهی بدهی آب روستا مطرح بود. تعیینتکلیف شد؟
نه. و هنوز هم نمیدانیم که مبلغ دقیق این بدهی چهقدر است؟ اگرچه در حال حاضر کنتورهایی وجود دارد که بدون اخذ امتیاز میتوانند بهطور دقیق میزان آب مصرفی هر انشعاب را محاسبه کنند و میتوان با نصب آن، ابهامات دربارهی میزان مصرف و هزینهها را برطرف کرد اما این اقدامات زمانی انجام میشود که آبفا به موضوع تعیینتکلیف آب روستا ورود جدی داشته باشد. مشکل دیگری که وجود دارد هدررفت زیاد آب از تانکرهای موجود در روستاست که بهدلیل جنسی که دارند، در سرما و گرما دچار انقباض و انبساط در قسمت اتصالات شده و آب زیادی را هدر میدهند. قسمتی از لولههای شبکهی آبرسانی روستا هم فرسوده است و نیاز جدی به بازسازی دارد تا آلودگی آب شرب روستا حذف شود. همهی این اقدامات با مسئولیت آبفا باید انجام شود.
با این حساب، ممکن است تابستان امسال با توجه به کمآبی شدیدی هم که پیش آمده، در صورت حضور گردشگران، میمند با مشکل جدی در زمینهی تامین آب مواجه شده است. درست میگویم؟
مدتی پیش تعدادی تانکر فلزی سه هزار لیتری آب از سوی آبفا در روستا گذاشته شد. با وجود اینکه بدون هماهنگی پایگاه جانمایی شده و به منظر روستا صدمه زدهاند اما در مواقع اضطراری از ذخیرهی این تانکرها میتوانیم استفاده و شرایط را مدیریت کنیم. تاکید ما این است که مجدد تانکرها طبق ضوابط روستا، جانمایی شود.
دربارهی مشکل آب میمند چند سال است که صحبت میشود اما هنوز اتفاقی نیفتاده؛ نمیتوانید از تجربهی دیگر سایتهای جهانی مثل تختجمشید استفاده کنید؟
دیگر سایتهای جهانی مثل میمند نیستند و بازدیدکنندگان را در ساعات محدودی از روز میپذیرند اما میمند یک روستای زنده است و شبانهروز زندگی در آن جریان دارد. راهکاری که پایگاه ارائه کرده به نظر میرسد که بتواند فعلا برداشت از این 56 شیر آب را ساماندهی کند و در فازهای بعدی، کل شبکه را میتوانیم تعیینتکلیف کنیم اما عرض کردم، نیاز به اقدام از سوی آبفا داریم.
اشاره کردید که بدون سیستم فاضلاب، نمیتوانید به کیچهها کنتور آب بدهید.
بله ولی انشعابات فعلی روستا مربوط به حدود 60 سرویس بهداشتی و حمامهای عمومی هستند که سیستم سپتیک فاضلاب دارند و همچنین اکثر آنها در معابر عمومی روستا، خارج از محدودهی کیچهها قرار داشته و خطری برای معماری دستکند ندارند. در مجموع 400 کیچه در میمند داریم و برای ایجاد شبکهی استاندارد آبرسانی نیاز است سیستم یکپارچهی فاضلاب روستا احداث شود. خواستهی ما این است که در گام اول، همین شیرهای موجود ساماندهی شود.
در گذشته آب این روستا چهطور تامین میشده است؟
از طریق قنات و چشمههای آبی که وجود دارد. در درهی میمند، چشمه ـ رودخانهای وجود دارد که همین الان هم مردمان روستا از آن استفاده میکنند. قنات تقریبا خشک شده، دبی آب چشمه هم نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است اما با این وجود بگویم که در تامین آب اهالی بومی روستا هیچ مشکلی وجود ندارد. مشکل ما مربوط به گردشگران و اقامتگاههای بومگردی است.
چرا به بومگردیها مجوز دادهاید بدون اینکه فکری برای تامین آب آن کرده باشید؟
واحدهای بومگردی فعال در میمند اکثراً از کیچههایی استفاده میکنند که از قبل، شیر آب داشتهاند. همچنین داخل این اقامتگاهها، سرویس بهداشتی و حمام وجود ندارد و از خدمات عمومی استفاده میکنند. ضمن اینکه مصرف آب داخل این اقامتگاهها بهدلیل نوع سرویسدهی به گردشگران مشکل حفاظتی ایجاد نمیکند. مشکل روستای میمند، نبود آب نیست بلکه عدم ساماندهی آب موجود است. متاسفانه عدهای هم از آب شیرها برای کشاورزی استفاده میکنند. اگر راهکاری که پایگاه داده اجرایی شود، همهی این مشکلات برطرف خواهد شد.
برای اصلاح شبکهی برق روستا بفرمایید که چه کردهاید؟ همهی تیرهای برق حذف شد؟
ساماندهی برق روستا در سه فاز از سال 97 شروع شده است. کل پروژهی اصلاح شبکهی برق با مبلغی حدود چهار میلیارد تومان، تاکنون 60 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است اما برای باقیماندهی آن با مشکل کمبود اعتبار مواجه شدهایم. همچنین هزینهها آنقدر بالا رفته که با این اعتبار ناچیز نمیتوانیم پروژه را به پایان برسانیم. در سفری که دکتر زینیوند استاندار محترم مدتی پیش به روستا داشتند، درخواست حدود پنج میلیارد تومان دیگر کردیم که با پیگیری و تخصیص این مبلغ امیدواریم در سال 1400 اصلاح شبکه برق به پیشرفت 100 درصدی برسد.
آقای ریاحیان، در اینباره بفرمایید که چرا شبکهی برق روستا باید اصلاح شود؟
میمند یک سایت جهانی است و هرچه مداخلات غیربصری را در آن کاهش بدهیم، به شاخصها و استانداردهای جهانی نزدیکتر شدهایم. یکی از این مداخلات، تیرها و سیمهای برق است که طی پروژهای تصمیم به حذف آن و ایجاد شبکهی زمینی برق کردهایم. / الف
نظر خود را بنویسید