فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: پیک پنجم کرونا در استان شروع شده، شمار بستریشدگان روزانه سه رقمی است و روز گذشته شمار قربانیان هم دو رقمی شد و در حالی که امیدهای فراوان به واکسن بسته شده، واکسیناسیون در کشور، با افتوخیز بسیار، و سرعت نسبتا کندی پیش میرود.
اگرچه توصیهی برخی از متخصصان بر این است که بعد از دریافت واکسن هم، توصیههای مراقبتی باید جدی گرفته شود اما، آنچه که همگان به آن اذعان دارند این است که، کاهش سرعت همهگیری و نجات جانهای بیشتر با واکسن ممکن میشود. موقعیتی که فعلا برای ما در حد آرزوست!
دکتر مهدی شفیعی، سخنگوی علومپزشکی کرمان اما میگوید که با ورود واکسن داخلی به بازار مصرف طی ماههای آینده، واکسیناسیون سرعت میگیرد. گفتوگو با او را در ادامه بخوانید و به تنها چیزی که فکر نمیکنید، برداشتن ماسکهاتان باشد. حتی اگر جزو سه درصدیهای واکسینه شده هستید.
آقای دکتر، لطفا بفرمایید که واکسیناسیون گروههای هدف در استان به کجا رسیده و چند دُز تاکنون تخصیص پیدا کرده و چه تعداد هر دو نوبت واکسن را دریافت کردهاند؟
تزریق واکسن در استان طبق برنامهی سند ملی واکسیناسیون انجام میشود با این رویکرد که واکسن بهعنوان یکی از ابزارهای کنترل بیماری در دنیا شناخته شده و دستیابی به موقع به آن نکتهای کلیدی است. سند اینطور تعریف شده که طی یک سال 60 تا 70 درصد جمعیت کشور را واکسینه و زنجیرهی انتقال را کنترل کنیم تا همهگیریهای بزرگ که استانها و کشور را درگیر میکند، رخ ندهد. اما برای تحقق اهداف این سند، چند موضوع مهم است. یکی اینکه واکسن به اندازهی کافی تامین شود و دیگر اینکه به محض تامین، در زنجیرهی مصرف قرار گیرد و به گروههای هدف تزریق شود. پیشبینی شده که تا پایان سال 1400 حدود 60 میلیون نفر از جمعیت کشور واکسینه شوند و همانطور که میدانید، اغلب واکسنهای دنیا، در دو نوبت باید تزریق شوند تا فرد ایمنی پیدا کند. بنابراین، در کشور، به 120 میلیون دُز واکسن نیاز داریم در حالی که تولید واکسن در دنیا محدود است و همهی کشورها هم درگیر کووید19 و خواهان واکسن هستند بنابراین، واکسن براساس جمعیت کشورها و مبالغی که پرداخت میکنند و زمانی که درخواست را برای خرید از سبد کوواکس ثبت میکنند تخصیص پیدا میکند. در کشور ما، مقداری واکسن از این طریق تهیه و در استانها توزیع شده است. در کنار این، واکسن تولید داخل را داریم. از آنجا که دانش و تکنولوژی تولید واکسن را پیش از این در کشور داشتیم و پژوهشگران و متخصصان کشور هم توان زیادی گذاشتهاند، بسیار به تولید واکسن کرونا امیدواریم. اگر تولید داخل به دستمان برسد شتاب واکسیناسیون به شدت بالا میرود و به هدف سند ملی دست مییابیم اما اگر بخواهیم با واکسن وارداتی ادامه بدهیم، وضعیت خیلی به تعهد کشورهای تولیدکننده بستگی دارد. در استان کرمان، پنج دانشگاه و دانشکده سهمیههای جداگانه را دریافت میکنند. دربارهی عدد دقیق آن الان حضور ذهن ندارم ولی بالغ بر 200 هزار دُز واکسن وارد استان شده و به گروههای هدف تزریق شده است. کادر بهداشت و درمان و پرسنل مراکز خصوصی و دولتی که مستقیم با بیمار در ارتباط هستند در اولویت نخست قرار داشتند. پس از آن، گروههای سنی بودند که افراد 70 سال به بالا فراخوان شدهاند. تقریبا 60 درصد جمعیت بالای 70 سال در استان تاکنون واکسن دریافت کردهاند. عدهای اما خودشان مایل نبودند و مراجعه نکردند، عدهای هم هنوز باید فراخوان شوند. پوشش 60 درصدی در گروههای سنی، تقریبا مطلوب است. دیگر گروهها هم از هفتهی آینده فراخوان شده و برنامهی واکسیناسیون شتاب بیشتری میگیرد. استان کرمان تاکنون سهیمهی خوبی به نسبت جمعیت داشته است.
تزریق 200 هزار دُز معادل چند درصد جمعیت هدف است؟
براساس گروههای هدف متفاوت است. تاکنون، گروه سنی 70 سال به بالا فراخوان شدهاند.
چند درصد کل جمعیت استان واکسینه شدهاند؟
عدد دقیقی ندارم. اگر گروههای سنی را بهصورت مجزا در نظر نگیریم، فکر میکنم تاکنون 2.5 تا سه درصد جمعیت استان، واکسن را دریافت کردهاند. در حالی که اگر در استان هم طبق سند ملی، 60 درصد جمعیت را در نظر بگیریم که باید واکسن بزنند، هنوز تا هدف نهایی فاصلهی زیادی داریم. واکسیناسیون در کشور ما از اسفندماه گذشته شروع شده و در فروردینماه و اردیبهشتماه شتاب گرفت و در خردادماه به دلیل بدقولیهای سازندگان واکسن، با تاخیر مواجه شد و در واقع، برنامهی واکسیناسیون رکود جزیی داشت ولی از این هفته واکسنها دارد وارد کشور میشود و سرعت میگیرد. ضمن اینکه واکسن کووایران برکت هم مجوز گرفته و با تزریق به مقام معظم رهبری، اطمینان خاطر در مردم ایجاد شده که واکسن ایرانی موثر و خوب است. اگر واکسن داخلی به تولید انبوه برسد و به مقدار کافی در دسترس قرار گیرد؛ که سازندگان واکسن قول آن را دادهاند، برنامهی واکسن از آن به بعد شتاب بیشتری میگیرد و تا پایان سال جاری، اهداف سند ملی تحقق مییابد.
با توجه به اینکه هنوز 40 درصد از گروه سنی 70 سال به بالا واکسن دریافت نکردهاند؛ گروه بعدی که 60 سالهها هستند از چه زمانی فراخوان میشوند؟
گروههای سنی پنج سال به پنج سال اعلام میشود و گروه بعدی که قرار است واکسن دریافت کند؛ 65 تا 70 سالهها هستند. به محض اینکه واکسن توزیع و از سوی ستاد ملی که اعلام شود، فراخوان خواهند شد. این گروه بالاترین جمعیت را در گروههایی که تا الان تزریق داشتهاند را دارد و واکسیناسیون آن، زمان بیشتری میبرد.
65 تا 70 سالهها از چه زمانی فراخوان میشوند؟
منتظر دریافت واکسن از سوی وزارت بهداشت هستیم. میزان واکسن براساس جمعیت گروه سنی برآورد و توزیع میشود. الان برای واکسنی که تحویل میشود، همچنان گروههای قبلی در اولویت هستند و جاماندگان سایر گروهها؛ از جمله کادر بهداشت درمان و بخش خصوصی و دولتی درمان، که هنوز واکسن دریافت نکردهاند. احتمالا از هفتهی آینده گروههای سنی جدید فراخوان میشوند.
برای تزریق دُز دوم، تاخیری ایجاد شد. الان چه تعدادی در استان هستند که دُز دوم را دریافت نکردهاند؟
تا الان به 40 درصد افرادی که یک نوبت دریافت کردهاند، نوبت دوم هم تزریق شده است. به دلیل تاخیر در تحویل واکسن به کشور، دُز دوم با تاخیر مواجه شد ولی اصلا جای نگرانی نیست. هر شرکت سازنده، زمانی برای هر واکسن پیشنهاد میکند که اگر تا حدی تغییر کرد، اشکالی ندارد و بر ایمنیزایی تاثیر منفی نمیگذارد. به محض اینکه واکسن وارد کشور شد، با اولویت تزریق برای نوبت دوم، توزیع صورت گرفت. مشکلی برای واکسیناسیون نوبت دوم در استان نداریم و بخش عمدهای آن را دریافت کرده و بقیه دارند مراجعه و دریافت میکنند. از این به بعد هم که واکسن وارد میشود، قرار است مدیریت به گونهای صورت میگیرد تا نوبت دوم همچنان در دسترس باشد. در استان ما این کار را کرده بودیم و کمترین چالش را برای نوبت دوم داشتیم.
گفته شد که از تیرماه به خبرنگاران واکسن تزریق میشود و فهرست متقاضیان هم تهیه شده است. آیا در کرمان این اتفاق طبق موعد مقرر انجام میشود؟
امیدواریم این اتفاق بیفتد. برخی گروهها مثل خبرنگاران، کارمندان اداراتی که از لحاظ مراجعهکننده پرتردد هستند: مثل بانکها و شهرداریها همچنین معلمان در اولویت فاز سوم واکسیناسیون هستند. در سه ماه تابستان امیدواریم تزریق این گروهها صورت گیرد. قرار بود از اوایل تیرماه فاز سوم شروع شود که به دلیل کمبود واکسن، فاز دوم با تاخیر مواجه شد و در نتیجه، اولویتهای بعدی هم تاخیر پیدا کردند. اگر واکسن به اندازهی کافی برسد، زمان تاخیرشده، جبران خواهد شد. / الف
نظر خود را بنویسید