فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: آنطور که این هفته، در صحن علنی شورای شهر کرمان اعلام شده، بعد از خروج پیمانکار و جایگزینی کادر امانی شهرداری، پروژهی پیادهراه سازی خیابان تجلی سرعت گرفته است. این پروژه که چندین ماه از زمان شروع آن میگذرد، با سرعت لاکپشتی که داشت، به یک معضل در شهر تبدیل شده و کسبه را گرفتار کرده بود. سرپرست شهرداری کرمان اما میگوید اکنون «کار به سرعت در حال انجام است».
علاوه بر کندی پیشرفت پروژه، تغییر طرحی که مشاور ارائه و میراثفرهنگی مصوب کرده بود، حواشیای را طی هفتههای گذشته پیرامون این پروژه ایجاد کرده بود که محسن پوراسماعیلی سرپرست شهرداری دربارهی این تغییرات، در گفتوگو با فردایکرمان توضیحاتی میدهد که در ادامه میخوانید.
* مدتی است از اصلاح پروژهی خیابان تجلی سخن گفته میشود. ماجرا چیست و چه تغییری را میخواهید در طرح اولیه ایجاد کنید؟
آذرماه سال گذشته قرارداد 10 ماهه برای پیادهراه سازی و اصلاح میدان ارگ و تجلی با یک پیمانکار بسته شده است. هر پروژه یک پیمانکار و یک شرکت ناظر دارد؛ وقتی بنده بهعنوان سرپرست شهرداری مسئولیت گرفتم، بنا به گزارش ناظر، پروژه بیش از 20 درصد پیشرفت فیزیکی نداشت و کار در همین نقطه رها شده و کسبه با مشکلات فراوانی مواجه شده بودند و به نظر نمیرسید پیمانکار توانایی لازم برای اجرای بهموقع این پروژه را داشته باشد. با پیمانکار چندین جلسه داشتیم اما خلع پیمانکار روند قانونی طولانیمدتی دارد؛ الان در پارک کودک خیابان ابوحامد هم این مشکل را داریم که پیمانکار پروژه را زخمی و رها کرده است. بنابراین و از آنجا که خلعید زمانبر است، تصمیم بر این شد که پیمانکار از خیابان تجلی خارج و کادر امانی شهرداری جایگزین شود. این اتفاق افتاده و اکنون همکاران ما در حال اجرای پروژه هستند. طرح هم اصلاح آنچنانی ندارد و براساس نقشهی اولیه که میراثفرهنگی تایید کرد، کار انجام میشود اما نیاز بود کفسازی بخشی از مسیر، با توجه به نیاز مغازهها به تخلیه بار تغییر کرده و از مصالحی استفاده شود که حرکت خودرو به آن آسیبی نزند. در همین حد، با هماهنگی مشاور طرح و میراثفرهنگی تغییر جزئی ایجاد شد.
*پس فقط مصالح پیشنهادی در طرح اولیه را عوض کردهاید. درست است؟
هیچ تغییری در طرح ایجاد نشده است. طبق طرح اولیه، قرار بود از واشبتن در تمام سطح استفاده شود ولی چون مغازهها نیاز به تخلیه بار توسط خودرو داشتند، تردد باعث آسیب میشد بنابراین، حدود پنج متر از مسیر را اصلاح و از سنگ کوبیک استفاده کردیم تا مشکلی برای تردد ایجاد نشود.
*و میگویید این تغییر با هماهنگی مشاور صورت گرفته است.
بله. مشاور مزرا و آقای دکتر مسعودی در جریان این اصلاحات هستند و نماینده مشاور در تمام جلسات ما حضور داشته است.
*خود مشاور هم این تغییر در طرح را تایید کرده است؟
بله. هم مشاور تایید کرده و هم با هماهنگی میراثفرهنگی تغییر صورت گرفته است.
*آقای مهندس، چند هفته پیش، در صحن علنی شورای شهر مطرح شد که طرح ایرادات جدی دارد و با معماری پیرامون همخوان نیست و کاملا هم پیادهراه نیست. این ایرادات رفع میشود؟
طرح چنین ایراداتی ندارد. در حال حاضر، در شهرهای مختلف کشور چنین میادینی داریم از جمله میدان امام حسین (ع) در تهران که پیادهراه شده ولی فضا طوری طراحی شده که دسترسی مغازهها به خودروهای تخلیه بار امکانپذیر باشد. طرح خیابان تجلی تایید شده و تا جایی که بنده اطلاع دارم چنین موضوعی مطرح نشده که طرح با معماری پیرامون همخوانی نداشته باشد. طرح کاملا فنی تهیه شده و مشاور، ضوابط میراثفرهنگی را مدنظر داشته است. مزرا یکی از مشاوران خوب در حوزهی بافت تاریخی است. طرح خوبی است فقط مصالح باید تغییر میکرد.
*برخی متخصصان نگران آنچه که قرار است انجام شود هستند و میخواهند طرح منتشر شود تا بررسی بیشتری نسبت به آن صورت بگیرد. طرح را منتشر میکنید؟
این طرح، محرمانه نیست و در سایت شفافیت شهرداری آن را منتشر کردیم ولی به هر حال، کارشناسان مختلف، نظرات مختلف دارند و اینکه به وحدت رویه برسند، در دورهی قبل بررسی و این مشاور انتخاب شده است. ضمن اینکه بسیاری از کسانی که در حوزهی معماری اظهارنظر میکنند از شاگردان آقای دکتر مسعودی هستند. ایشان بسیار توانمند است و دربارهی طرح مذکور، بنده معتقدم تمام جزئیات را دیدهاند تنها موضوع این بود که در طراحی، مسیر کاملا پیادهراه دیده شده بود ولی چون کسبه نیاز به تردد خودرو برای تخلیهی بار داشتند، اصلاح بخشی از مسیر انجام شد.
*در واقع اصلاح بخشی از مسیر به نفع تردد خودروها صورت گرفته است.
نه، به نفع تردد خودرو نبوده است. اینطور نیست که پیادهراه به سوارهراه تبدیل شده باشد. مسیر اصلاح شده تا برای کسبه، امکان بارانداز در ساعات مشخصی فراهم باشد و از مصالحی استفاده شود تا مقاومت بیشتری داشته باشند. فقط برای خودروهایی که تخلیهی بار دارند این مسیر تعیین شده و اینطور نیست که مسیری برای تردد همهی خودروها بهصورت عمومی فراهم باشد.
*بهطور کلی، بعد از افتتاح این طرح، فکر میکنید چه چالشهایی ایجاد شود؟ چه نگرانیهایی در اینباره دارید؟
ببینید تجربهی پیادهراه سازی میادین در برخی از شهرهای کشور وجود دارد. یک نگرانیِ شاید بیدلیل وجود دارد که اگر محدودهای به پیادهراه تبدیل شود، کسبوکارها از رونق میافتد در حالی که در میادین مشهور کشور از جمله نقشجهان اصفهان میبینیم خودروها تردد نمیکنند، کسبه هم مشکلی ندارند ضمن اینکه فضایی امن و مناسب برای تردد رهگذران نیز فراهم شده است. ارگ که میدان تاریخی مهمی در شهر کرمان است هم باید به این سمت برود اما نیاز به زمان دارد تا کاملا پیادهراه شود و نیاز است حتما پارکینگ کافی فراهم شده باشد. در حال حاضر، در فاز اول ساروجپارس یکهزار و 200 پارکینگ آماده شده است اما بنده معتقدم نباید بگوییم همین فردا میدان ارگ پیادهراه شود و خودرو تردد نکند. بلکه باید کمکم شرایطی فراهم کنیم تا این اتفاق بیفتد و کاربری مغازههای میدان ارگ نیز باید تغییر کند. در حال حاضر متاسفانه این میدان در شان شهر کرمان نیست. باید به محلی برای تجمع تبدیل شود و نباید یک مسیر دسترسی سوارهی صرف باشد. کرمان بافت تاریخی ارزشمندی دارد ولی در این محدوده، اتفاقات خاصی نیفتاده و تا فضاهای عمومی از جمله میدان ارگ به کارکرد اصلی خود برنگردد نمیتوان به احیای بافت تاریخی امید چندانی داشت. خوشبختانه هماکنون همدلی و همکاری خوبی بین شهرداری و کسبه ایجاد شده است. کسبه پیش از این، اعتراضاتی داشتند و به آنها حق میدهیم، مشکلات زیادی پیش آمده و کاسه صبرشان لبریز شده بود. اما در حال حاضر همکاری خیلی خوبی دارند که جای قدردانی دارد.
*به تغییر کاربری مغازهها اشاره کردید. از قضا، یکی از نگرانیهای کسبه همین است که بعد از دههها باید مغازهی خود را تعطیل و کسبوکار دیگری را جایگزین فعلی کنند. برای رفع این نگرانی چارهای اندیشیدهاید؟
تغییر کاربری به سرعت امکانپذیر نیست و مدنظر ما هم نیست. بنده زمانی شهردار منطقه سه بودم، در خیابان باقدرت که امروز به راسته پوشاکفروشی تبدیل شده است، اغلب تعمیرگاه و تعویض روغنی دایر بود ولی یک فروشگاه پوشاک که فعال آغاز به کار کرد، به مرور دیگر مغازهها هم تغییر کاربری دادند. تغییر کاربری سریع در میدان ارگ به هیچ عنوان مدنظر ما نیست. به مرور زمان باید شرایط به گونهای پیش برود که خود مالکان و کسبه به تغییر کاربری روی بیاورند. /الف
نظر خود را بنویسید