فردای کرمان – گروه جامعه: معاون فنی و نظارت سازمان نظامپزشکی، آمار مهاجرت پزشکان را زنگ خطری برای مسئولان دانست و با بیان اینکه در چهار یا پنج سال اخیر، سطح معیشتی پزشکان به شدت پایین آمده و میزان تعرفه و دستمزد آنها به نسبت تورم کشور بسیار پایین است، گفت: «دستمزد پزشکان شاید نسبت به ۵ سال قبل حدودا دو برابر و نیم شده باشد، اما میزان تورم شاید هزینهها را ده برابر کرده باشد. همین باعث شده که پزشکان مشکلات معیشتی پیدا کنند».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایلنا سراسری، علی سالاریان دربارهی مسالهی مهاجرت پزشکان از ایران، بیان کرد: «هرچند عدد دقیقی را نمیتوانیم بگوییم اما آمار مهاجرت پزشکان بالاست و متاسفانه شرایط کاری مطلوبی برای جامعهی پزشکی فراهم نشده و وجود ندارد. با توجه به استقبال بسیاری از کشورها از نیروی پزشک به ویژه در سالهای اخیر که پاندمی کرونا در جهان شایع شده است، صنوف مختلف جامعهی پزشکی ترجیح میدهند که مهاجرت کنند».
وی افزود: «در بخش بینالملل سازمان نظامپزشکی برای گواهی «گود استندینگ» که در ارتباط با مهاجرت یا ادامه تحصیل داده میشود، ماهانه با تعداد زیادی از مراجعات مواجه هستیم، به طوری که حدس زده میشود، سالانه حدود سه هزار پزشک از کشور مهاجرت کنند، که این مساله به هیچ وجه برازندهی کشور ما نیست. تمام جامعهی پزشکی عاشق مملکتشان هستند و به پزشکی عشق میورزند. دوست دارند در این فضا کار کنند و اگر حداقلها فراهم باشد این کار را انجام میدهند».
سالاریان گفت: «بنابراین این زنگ خطری برای مسئولان است تا بتوانند با فراهم کردن بسترهای لازم و بهبود شرایط و اصلاح نواقص این موج مهاجرت را کمتر کنند و با توجه به هزینهای که کشور برای تربیت یک فرد از جامعهی پزشکی متقبل میشود مانع مهاجرتشان شوند».
وی توضیح داد: «اگر میزان ویزیت در سالهای قبل را با سالهای اخیر مقایسه کنیم، میبینیم درآمد پزشکان بسیار افت کرده است. پزشکان معمولا سالهای از دست رفتهی عمر زیادی دارند، یعنی اگر یک فرد عادی در ۲۲ تا ۲۵ سالگی وارد بازار کار میشود، یک پزشک حداقل ده سال دیرتر از او وارد بازار کار میشود».
سالاریان افزود: «در سال ۱۳۹۳ ویزیت یک متخصص در حدود ۳۵ هزار تومان بود و در سال ۱۴۰۰ ویزیت یک متخصص ۸۰ هزار تومان است. کرونا آسیب جدی به مطبها زده است. به این دلیل که مردم محیط را عفونی میدانند و کمتر به مطبها مراجعه میکنند و بیشتر بیماری کرونا مورد توجه است. مطبها از بابت کرونا لطمهی زیادی خوردهاند. میزان تورم و افزایش ویزیتها را حساب کنید و ببینید یک پزشک چه قدر از نظر معیشتی تنگنا دارد. مسئولان ما معمولا در ارتباط با پزشکی حال و هوای بیست سال قبل را دارند. یعنی پزشکی که مرفه است، بیمار کافی دارد و خیلی زود میتواند به همه مواهب زندگی دست پیدا کند».
وی گفت: «در صورتی که در چهار یا پنج سال اخیر، سطح معیشتی پزشکان به شدت پایین آمده است. میزان تعرفه و دستمزد پزشکان به نسبت تورم مملکت بسیار پایین است. ویزیت ما براساس قیمت جهانی چیزی در حدود ده دلار بود. درصورتی که این قیمت در کشورهایی مانند ترکیه بین ۷۰ تا ۲۰۰ دلار متغیر است».
معاون فنی و نظارت سازمان نظامپزشکی افزود: «این ده دلار که سالهای پیش وجود داشت، حدود ۸۰ هزار تومان، یعنی در حدود دو دلار شده است. قدرت خرید یک پزشک تقریبا یکچهارم یا یکپنجم شده است. در کنار آن وسایل و تجهیزات پزشکی نیز بسیار گران شده است و اجارهی مطبها بسیار بالا رفته. اینها باعث میشود، نتوانند در بخش خصوصی کار کنند در بخش دولتی نیز دستمزدها کم است. بنابراین مهاجرت را ترجیح میدهند. فکر میکنم دستمزد پزشکان نسبت به ۵ سال قبل حدودا دو برابر و نیم شده باشد، اما میزان تورم شاید هزینهها را ده برابر کرده باشد. همین باعث شده است که مشکلات معیشتی پیدا کنند».
وی گفت: «مسالهی مهم دیگر این است که مسئولان معمولا قشر کوچکی از پزشکانی که معروف هستند و درآمد بالایی داشته و مراجعان زیادی دارند را مثال میزنند و میبینند. در حالی که تعداد پزشکان مملکت چند ده هزار نفر است و این عدهی قلیل که بیشتر مورد توجه و معروف هستند، شاید از چند صد عدد تجاوز نکنند. مشکل این است که ما نتوانستیم شرایط کاری مطلوبی برای اکثریت جامعه پزشکی فراهم کنیم».
سالاریان ادامه داد: «هرکسی که کار میکند باید مشمول قانون کار و بیمه شود که در صورت از کار افتادگی و پیری بتواند از عواید آن بهرهمند شود. وزارت بهداشت به عنوان متولی آموزش پزشکی، اینترنها و رزیدنتها را بیمه نمیکند».
وی بیان کرد: «در مورد پزشکان، در بیمارستانها و مراکز درمانی دقیقا به همین صورت است. یعنی کارفرماها از بیمه خودداری میکنند و تحت قرارداد شراکتی بخشی از درآمد را به آن پزشک میدهند. این محل اعتراض ما و جامعهی پزشکی است و باید تصحیح شود».
سالاریان گفت: «مورد دیگر کملطفی راجع به پزشکان است. مصاحبه میکنند که پزشکان مالیات نمیپردازند و از مالیات فرار میکنند. میخواهم بدانم کدام قشر و صنف در کشور هست که بخواهد با میل و رغبت مالیات بدهد؟ به هرحال سیستم مالیاتی اینگونه است که درآمدها را احصاء میکنند و مالیات میگیرند. پزشکان جزو منظمترین اشخاص از نظر درآمدی هستند. عنوان میکنند که این درصد فرار مالیاتی از سوی پزشکان وجود دارد».
وی ادامه داد: «ما که در سازمان نظامپزشکی هستیم، هنوز با توجه به اینکه میزان مهاجرت، مرگ و میر و رها کردن کار در جامعهی پزشکی مشخص نیست، درصد متقنی از پزشکان شاغل در کشور را به دست نیاوردهایم و در حال مکاتبه با سازمانهای مختلف هستیم که بتوانیم به عددی حدودی در مورد پزشکان شاغل در کشور برسیم. اینکه یک عدد قطعی را در فضای عمومی و رسانهای مطرح کرده و به قشری که بیشترین خدمات را داده و سنگربان سلامت و محافظ جان مردم بودهاند، توهین کرده و آنها را متهم میکنند، بسیار کملطفی است. این مساله شرایط روانی را برای مهاجرت و بیمیلی پزشکان برای کار کردن مضاعف میکند». /پ
نظر خود را بنویسید