فردای کرمان – گروه جامعه: مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با بیان اینکه کرونا و تورم موجب بروز ناامنی غذایی در استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، هرمزگان، ایلام، خراسان جنوبی و بوشهر شده است، خواستار توجه و اقدامات سریع دولت در این استانها شد.
وی تاکید کرد که به دلیل افزایش بیرویهی قیمت موادغذایی، نظارت جدی برای کنترل قیمت مواد غذایی بسیار مهم است؛ زیرا بررسیها نشان میدهد مصرف برخی اقلام غذایی مانند گوشت و مرغ، لبنیات و حتی میوهها به دنبال افزایش قیمت تا حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، دکتر زهرا عبداللهی ۲۴ مهر ماه با اشاره به هدف نامگذاری این روز به نام روز جهانی غذا، بیان کرد: «هدف برگزاری این روز توجه دادن کشورها به اهمیت امنیت غذا و اقداماتی است که کشورها موظف هستند جهت تامین امنیت غذایی انجام دهند».
وی با بیان اینکه امسال شعار «اقدامات ما، آینده ماست - تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر» انتخاب شده است، افزود: «با توجه به مشکل خشکسالی و تغییرات آب و هوایی، این شعار بر بحث تولید تاکید دارد تا کشورها مطابق با وضعیت اقلیمی خود برای موضوع تولید مواد غذایی برنامه داشته باشند».
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: «شعار امسال بر سیستم پایدار کشاورزی و غذایی تاکید دارد، یعنی سیستمی که در قالب آن غذای کافی، مقوی و ایمن با قیمت مناسب به دست مصرفکننده برسد و هیچکسی گرسنه نماند و یا دچار انواع سوء تغذیه نشود».
وی دربارهی تاثیرات پاندمی کرونا بر مبحث تغذیه، اظهار کرد: «گزارشات فائو اعلام میکند که با بروز پاندمی کووید۱۹ حدود ۱۵۰ میلیون نفر به تعداد گرسنگان در جهان اضافه شده است؛ زیرا کرونا سبب بیکاری و کاهش درآمد عدهای از مردم شده و از طرفی به دلیل محدودیتهای صادرات و واردات قیمت اقلام غذایی افزایش یافته است».
عبداللهی ادامه داد: «همچون جهان، در ایران هم تبعات اقتصادی ناشی از کرونا خطر ناامنی غذایی را در مناطق محروم کشور بهویژه در اقشار کمتر برخوردار و دهکهای درآمدی پایینتر افزایش داده است که پیامد آن افزایش سوءتغذیه و کمبود ریزمغذیها در اقشار آسیبپذیر تغذیهای خواهد بود».
وی افزود: «در کنار کاهش درآمدها، تورم و افزایش قیمت مواد غذایی و تحریمهای ناجوانمردانه نیز دست به دست هم دادند تا احتمال ناامنی غذایی افزایش یابد. از طرفی اکنون در دو استان کمبرخوردار میبینیم که وضعیت نسبت به قبل از کرونا بدتر شده است و شیوع سوءتغذیه کودکان به عنوان یکی از شاخصهای غذایی بیشتر شده است که هشداری است که اگر به موقع اقدامات مداخلهای نداشته باشیم ممکن است این مشکلات بیشتر شود».
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، ادامه داد: «کمبود ریزمغذیها هم نوعی سوء تغذیه است. وقتی مردم نتوانند منابع پروتئینی را مصرف کنند و از سفرههایشان حذف شود، از منابع غذایی ریزمغذیها محروم میشوند. کمبود ریزمغذیها مثل کمبود آهن، کمبود روی و کلسیم میتواند منجر به کاهش بهرهی هوشی کودکان، اختلال در رشد و تکامل مغزی کودک و افزایش ابتلا به بیماریها به دنبال تضعیف سیستم ایمنی شود. بهویژه در دورهی کرونا بسیار مهم است که به دنبال تغذیهی مناسب، سیستم ایمنی بدن عملکرد مطلوبی داشته باشد که در صورت ابتلا به کرونا بدن در برابر بیماری مقاومت کند و حتی پس از تزریق واکسن کرونا پاسخدهی واکسن هم با عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار مرتبط است؛ از این رو مصرف مناسب تخممرغ، گوشت و مرغ، شیر و لبنیات، حبوبات، سبزیها و میوهها و... بسیار مهم است».
برنامه مداخلهای برای ۸ استان دارای ناامنی غذایی
وی افزود: «برای هشت استان دارای ناامنی غذایی برنامهی مداخلهای به اسم «باغ» (بسته امنیت غذایی) اجرا میشود. این بسته با کمک بخشهای ذیربط طراحی شده است و در یک منطقه با محوریت استانداری و فرمانداری یک شهرستان اجرا شده است و قرار است در اولین جلسهی شورای عالی امنیت غذایی که بهزودی برگزار میشود برای تعمیم این طرح به کل استان ناامن غذایی اقدام شود».
اسماعیلی خاطرنشان کرد: «این بستهی مداخلهای سه محور اصلی دارد که یکی آموزش اصول و فنون تغذیه است. محور دوم بر پروژههای درآمدزایی و اشتغالزایی در مناطق محروم تاکید دارد و تمرکز محور سوم نیز بر اقدامات توسعهای منطقه است که ذینفعان طرح باغ مانند جهاد کشاورزی، وزارت صمت، وزارت رفاه و... باید به آن ورود کنند».
وی دربارهی استانهای ناامن غذایی گفت: استانهای ناامن غذایی شامل سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، هرمزگان، ایلام، کرمان، خراسان جنوبی و بوشهر هستند که دولت باید به سرعت اقداماتی انجام دهد. به دلیل افزایش بیرویهی قیمت موادغذایی، نظارت جدی برای کنترل قیمت مواد غذایی بسیار مهم است؛ زیرا بررسیهای ما میگوید مصرف برخی اقلام غذایی مانند گوشت و مرغ، لبنیات و حتی میوهها به دنبال افزایش قیمت تا حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است و باید با قیمتی مناسب منابع پروتئینی در اختیار مردم باشد. یک راهکار، تخصیص یارانه به نهادهی کشاورزی یا تولیدکننده است که در نهایت مواد غذایی ذکر شده با قیمت مناسب به دست مردم برسد». /پ
نظر خود را بنویسید