فردای کرمان – گروه اقتصاد: دبیرکل انجمن پسته ایران با اشاره به کاهش تولید پسته استان در سالجاری گفت که آخرین برآوردها نشان میدهد تولید امسال استان بیش از 53 هزار تن نیست.
رضایی، میزان پستهی تولیدی کل کشور را حدود 135 هزار تن دانست و با اشاره به تولید 460 هزار تن پسته در آمریکا، به عنوان رقیب ایران در بازارهای جهانی، تاکید کرد که کوچکترین اشتباه سبب میشود بازار 100 سالهی صادرات پسته را از دست بدهیم.
وی همچنین با اشاره به کاهش هشت هزار تنی صادرات پسته در مهرماه امسال در مقایسه با سال قبل و با تاکید بر غیرقابل جبران بودن این موضوع، مهمترین علت کاهش صادرات را، تفاوت نرخ ارز آزاد و نیمایی دانست و خواستار رفع مشکل پیمانسپاری ارزی شد.
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، حسین رضایی صبح امروز 13 آبانماه در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی مسائل و مشکلات پسته با بیان اینکه بررسیهای انجمن پسته نشان میدهد در 27 استان توسعهی پسته در حال شکلگیری است، اظهار کرد: «بعضی استانها قدمت بالایی دارند اما استانهای غربی از 10 سال گذشته به روند تولید پسته کشور اضافه شدهاند».
وی افزود: «تقریبا مردم 217 شهرستان و شهر، درگیر تولید پسته هستند و هیچیک از محصولات کشاورزی ما به این شکل توسعه پیدا نکرده است».
رضایی با اشاره به کاهش کیفیت و مقدار آب در کشور، خاطرنشان کرد: «ارزش اقتصادی که پسته داشته سبب شده مردم به این سمت بیایند و دارند به شکل اقتصادی از آب استفاده میکنند».
وی با اشاره به تولید پسته در استان کرمان طی هشت سال گذشته، گفت: «به جز سال 97 و امسال که محصول پسته استان کرمان دچار آسیب شدیدی شد در سالهای دیگر کرمان بالای 50 درصد محصول کشور را تولید کرده است».
دبیرکل انجمن پسته ایران با بیان اینکه 50 درصد از سطح زیر کشت پسته در استان کرمان واقع شده، یادآور شد: «از 400 هزار هکتار باغ مثمری که در کشور وجود دارد، 212 هزار هکتار در استان کرمان واقع شده و بقیهی تولید مربوط به 26 استان دیگر است».
وی افزود: «سال 97 که کرمان تولید بسیار پایینی داشت، همان سال بحث پیمانسپاری ارزی مطرح شد و درگیر مسائلی در صادرات شدیم».
رضایی با تاکید بر اینکه اقتصاد استان کرمان مخصوصا در محصولات کشاورزی به پسته وابسته است، بیان کرد: «سال 97 به شدت اقتصاد استان متضرر شد و تاثیر زیادی بر بازار گذاشت».
وی ادامه داد: «امسال هم طبق آخرین برآوردهایی که ما داشتیم 53 هزار تن بیشتر تولید استان نیست. سال قبل ما نزدیک 135 هزار تن پسته فقط در استان کرمان داشتیم اما امسال محصول کل کشور تقریبا 135 هزار تن است».
دبیرکل انجمن پسته ایران با مقایسهی وضعیت پسته ایران و آمریکا، توضیح داد: «سال 94 (2015 میلادی) تولید ما از آمریکا بیشتر بوده اما بقیهی سالها روند تولید آمریکا افزایشی بوده، بیشتر باغریزی آمریکاییها از سال 2005 تا 2008 انجام شد و به این نتیجه رسیدند که پسته در اولویت اصلی آنها قرار بگیرد و میزان تولید پسته آنها افزایش یافت».
وی اظهار کرد: «آنها با جدیت و دقیق وارد بازار شدند و ما متاسفانه برنامهای نداشتیم و اگر برنامهی خاصی بوده، همیشه تولید را مورد هدف قرار داده است».
رضایی خاطرنشان کرد: «سال 97 که آمریکاییها 9 برابر ما پسته داشتند پیمانسپاری ارزی باعث شد از 52 هزار تن تولید پسته آن سال، تنها 22 هزار تن پسته توسط صادرکنندگان صادر شود و این در حالی بود که ما هر سال، 100 هزار تن پسته صادر میکردیم اما آن سال 30 هزار تن محصول در کشور ماند».
وی ادامه داد: «امسال هم ما 135 هزار تن محصول داریم و کشور رقیب 460 هزار تن دارد و به همین دلیل قیمتها را پایین آورده و الان حتی پسته را زیر هشت دلار به فروش میرساند و ما اگر یک اشتباه کوچک بکنیم یک بازار 100 ساله را از دست میدهیم و داستان فرش دوباره تکرار میشود و معیشت 5 میلیون نفری که با این صنعت در حال ارتزاق هستند، به خطر میافتد».
دبیرکل انجمن پسته ایران با اشاره به مقاصد صادراتی پسته ایران، گفت: «بیشترین صادرات ما به چین است، حدود 20 درصد بازارهای اروپایی را داریم، کشورهای مشترکالمنافع 12 درصد، ترکیه و امارات حدود 10 درصد، کشورهای خاورمیانه 8 درصد و سایر مقاصد حدود سه درصد بازارهای هدف ما را تشکیل میدهند».
وی ادامه داد: «با همهی تلاشهایی که انجام شده و شرکتهای خوبی در حال کار در این زمینه هستند تا با استانداردهای اروپایی محصول را صادر کنند تازه موفق شدیم 20 هزار تن محصول را به این بازار ببریم».
رضایی خاطرنشان کرد: «سال 76 که به دلیل آفلاتوکسین پستهی ما تحریم شد ما 80 هزار تن بازار در اروپا داشتیم که با اشتباهاتی که انجام شد هنوز نتوانستیم بالاتر از 20 تا 30 هزار تن محصول به اروپا صادر کنیم و فعلا بازارهای اصلی ما هند و چین هستند که با قیمتهای پایینی که آمریکا در حال توزیع است و مسائلی که ما درگیر آن هستیم، اگر نتوانیم پسته را برسانیم این بازارها را هم میتوانیم خیلی راحت از دست بدهیم».
وی تاکید کرد: «100 سال تلاش کردیم این بازارها را فتح کنیم و حفظ آنها برای ما خیلی مهم است».
دبیرکل انجمن پسته ایران با بیان اینکه فصلهای طلایی صادرات پسته مهر، آبان و آذر به خاطر عید کریسمس، عید چینیها و عید هندیها است، گفت: «مهرماه سال قبل 25 هزار تن پسته صادر شد اما امسال میزان صادرات 17 هزار تن بوده و صادرات هشت هزار تن پسته را نمیتوان در آبان یا آذر جبران کرد. ما هر لحظه در بازار نبودیم زمان را از دست دادیم و دیگر قابل جبران نیست که علت اصلی افت صادرات در مهرماه، تفاوت نرخ ارز آزاد و نیمایی بوده است».
وی با اشاره به شیوهی نامناسب رفع تعهد ارزی، بیان کرد: «چهار بار در کشور بحث پیمانسپاری اجرا شده که در همهی موارد با شکست مواجه شده و مشکل ایجاد کرده است».
رضایی با اشاره به کاهش تولید به دلیل راندمان پایین، افزود: «در بحث قوانین آب نیز خیلی از آبها را در اراضی کمبازده از دست میدهیم ولی متاسفانه اجازه نمیدهند این آب در اراضی پربازده مصرف شود».
وی با اشاره به کاهش شدید تسهیلات آبیاری قطرهای، تاکید کرد «تا وضعیت آبی را درست نکنیم نمیتوانیم روی راندمان تاثیر بگذاریم». /پ
نظر خود را بنویسید