فردای کرمان – گروه اقتصاد: یک صادرکنندهی پسته با اشاره به مشکلات صادرکنندگان در ارسال کالا و برگشت ارز، گفت که در زمان صادرات نباید نامی از صادرکنندهی ایرانی باشد زیرا در اینصورت هیچ شرکتی در خارج از کشور نمیتواند پسته را خریداری کند.
وی توضیح داد که پول حاصل از صادرات هم برخلاف گذشته به حساب صادرکننده واریز نمیشود بلکه این پول به صرافی پرداخت میشود تا بعد به حساب شرکتهایی که واردکنندگان از آنها کالا خریداری میکنند، واریز شود و صادرکننده تنها باید امیدوار باشد که پول پسته صادرشده برمیگردد.
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، رضا نظری، تولیدکننده و صادرکنندهی پسته کرمانی، 13 آبانماه در در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی مسائل و مشکلات پسته، بیان کرد: «نحوهی صادرات پسته قبلا به این شکل بود که پسته را برای مقاصد خاص میفرستادیم و مدارک را به شعبهی ارز بانک ملی مرکزی ارائه میکردیم، بانک خارجی معرفی میشد و تبادل مدارک مورد نیاز توسط بانک بود و بدون هیچ دغدغهای، وقتی پول توسط خریدار پرداخت میشد و به حساب ارزی در کرمان واریز میشد، در عرض یک روز تبدیل به ریال میشد و ما آن را دریافت میکردیم و ارز هم وارد کشور میشد و مشکلاتی را که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، آن زمان وجود نداشت».
وی افزود: «الان با توجه به تحریمها، پسته را میفرستیم اما هیچ اسمی از صادرکنندهی ایرانی نباید باشد یعنی خریدار ما در اروپا یا هر کجای دنیا، اگر اسم کالای ایرانی باشد، به هیچوجه نمیتواند کالا را تحویل بگیرد».
نظری ادامه داد: «صرافها شرکتهایی را با شرکای خارج از کشور تاسیس کردند که ما باید «اینویسها» را از همینجا به نام آنها بزنیم».
وی خاطرنشان کرد :«برای دور زدن تحریمها و برگشت ارز به کشور، راههایی داریم میرویم که وقتی شما متوجه میشوید صادرکننده از اینجا هیچ مدرکی ندارد. یعنی کالا به نام خودش نمیرود، پول به حساب صادرکننده واریز نمیشود و به حساب صراف واریز میشود، صراف یک بار فروشندهی پسته میشود و یکبار خریدار، و دوباره پول را به شرکتی میدهد که واردکنندهی ما میخواهد کالا بیاورد و صراف باید پول را به حساب واردکننده واریز کند تا کالا وارد ایران بشود».
صادرکننده پسته افزود: «با توجه به همهی سختیهایی که پسته را صادر میکنیم باید امیدوار باشیم که پول پسته برگردد. شما اگر در یک کشور خارجی بخواهید کالایی را معامله کنید، بیمه شرکت خریدار را بررسی و اعتبارسنجی میکند، شما کالای خود را بیمه میکنید و اگر در تاریخی که باید پول را پرداخت کند، این کار انجام نشد، بیمه موظف است بهای کالای شما را بپردازد. اما کالاهای ما اصلا بیمه نمیشود و صادرکنندگان ما با همهی این تحریمها که میخواهند پول را به کشور برگردانند، با سختیهای زیادی مواجه هستند».
وی با اشاره به اخذ گواهی کنترل کیفیت بیآرسی توسط شرکتش برای اولین بار در کرمان، توضیح داد: «وقتی این گواهی را داشته باشید، خریدار بدون سوال و جواب کالای شما را میخرد و خیالش راحت است. در حال حاضر تعداد محدودی از شرکتها این گواهی را دارند».
نظری ادامه داد: «در مجموعهی صادراتی ما به غیر از تولید، که سختیهای زیادی به دلیل کیفیت و کمبود آب داریم، 300 اشتغال با بیمه کامل ایجاد کردیم که الان با توجه به اینکه در صارات ارز نیما و آزاد تفاوت پیدا کرده، مشکل زیادی برای برگرداندن ارز ایجاد شده است».
این صادرکننده پسته بیان کرد: «جلوی صادرکننده گرفته شده، صادرات با کارتهای اجارهای و آزاد انجام میشود، شرکتهای بزرگی شکل گرفته که پسته به نام آنها صادر میشود، یعنی باید پسته را به نام کسی دیگری صادر کنیم».
وی یادآور شد: «احساس میکنم کسانی که وارات انجام میدهند خیلی قویتر از تولیدکننده و صادرکننده هستند. حدود 50 میلیارد واردات کشور است و تقریبا 6 میلیارد محصولات کشاورزی ارزآوری دارد و تمام فشارها روی همین میزان است».
نظری گفت: «سال گذشته ما به راحتی در حال صادرات بودیم و اختلاف ارز نیما و آزاد یا مساوی و یا بسیار کم بود و ارز هم به کشور وارد میکردیم اما در حال حاضر با وجود صادرات، ارزی وارد کشور نمیشود، زیرا به نام من صادر نمیشود و تعهد ارزی آن را ندارم و نمیدانم چه کسی است. کارتهایی در گمرک هست و با آنها صادرات انجام میشود».
این صادرکنندهی پسته با بیان اینکه همه نسبت به رفع تعهدهای سال گذشته گرفتار هستیم، گفت: «حتی مهلت دادن هم کار ما را راه نمیاندازد».
وی گفت: «کسانی که وادرات انجام میدهند و کالایی را بالاتر از ارز آزاد به دست مصرفکننده میرسانند چه اجباری برای 23 هزار و 500 تومان داریم؟ ارز نیما را راه انداختند برای ارز توافقی بین صادرکننده و واردکننده برای تثبیت بازار که ارز برگردد، حالا قیمت دستوری روی آن گذاشتند با قیمت 23 هزار و 500 تومان و ارز آزاد هم 27 هزار و 400 تومان شده، تمام محصولات کشاورزی هم بر اساس ارز آزادی که سال گذشته اختلاف قیمت آن کم بود شکل گرفته، الان من چطور پسته را کیلویی 30 هزار تومان کمتر از کشاورز بخرم؟ پس مجبورم پسته را با قیمت ارز آزاد بخرم و صادر کنم. در حالی که صادرات به نام خودم انجام نمیشود و رفع تعهدهای سالهای گذشته هم مانده و روی هم انباشته شده و تبدیل به صادرکنندگانی شدیم که به سختی باید در نمایشگاهها مشتری پیدا و سالها آنها را حفظ کردیم و حالا به راحتی آنها را از دست میدهیم و دیگران جای ما را میگیرند».
نظری در پایان خاطرنشان کرد: «پیشنهاد میکنم برای رفع تعهد تعدادی از کالاهای وارداتی مثل گروههای 23، 24 و 25 که اکثرا قطعات و موبایل هستند با محصولات کشاورزی تهاتر شود». /پ
نظر خود را بنویسید