فردای کرمان – گروه اقتصاد: رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه بهای تمامشدهی ارز در بحث کشاورزی بیشتر از 30 درصد ناشی از ارز آزاد نخواهد بود تنها راه را بهرهوری در تولید دانست.
پورابراهیمی تاکید کرد: «سیاستهای ارزی را درست میکنیم اما اگر بهرهوری در تولید بخش کشاورزی اتفاق نیفتاد حتی با یکسانسازی نرخ ارز نیمایی و بازار متشکل، اتفاقی برای صادرات کشور نخواهد افتاد».
وی همچنین دربارهی رفع مشکل صادرکنندگان، گفت: «کسانی که بدهی بانکی ندارند، معوقات ندارند، تعهدات بیمه اجتماعی ندارند و یک دلار عدم بازگشت ارز نداشتند، باید معرفی شوند تا صادرات توسط آنها انجام شود».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، محمدرضا پورابراهیمی 13 آبانماه در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با موضوع بررسی مسائل و مشکلات پسته، با اشاره به موضوع سیاستهای ارزی در کشور که صادرکنندگان همه خواسته یا ناخواسته با آن درگیر هستند، اظهار کرد: «امسال سالی است که دولت سیزدهم حاکم شده و زمانی که جابهجایی بین دولتها رخ میدهد، وقفهای در حوزهی تصمیمات رقم میخورد که انتظار ما از دولت سیزدهم این است که امورات اقتصادی را تسریع کنند و این خلاء تغییرات زمانی را جبران کنند».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: «در خصوص مباحث ارزی جلسات خوبی با مسئولان دولت سیزدهم داشتیم اما به دلیل اینکه محور این تصمیمات رئیس کل بانک مرکزی است به دلیل اینکه مدیر دولت سیزدهم اخیرا مسئولیت را برعهده گرفته، مقداری کار ما در حوزهی مباحث صادرات و ارزی با تاخیر روبهرو شد».
وی ادامه داد: «محورهایی که الان دارد بحث میشود همان دغدغهی صادرکنندگان است. چند موضوع الان صادرکنندگان دارند که هم در سطح ملی و هم در استان کرمان مطرح است، استان کرمان الان اهمیت بیشتری دارد زیرا از استانهای صادراتی غیرنفتی هستیم».
پورابراهیمی با بیان اینکه در حوزهی سیاستهای ارزی مرتبط با بخش صادرات اولین نکته وجود دو نرخی بودن ارز است، گفت: «البته اقتصاد الان سه نرخی است. ما اعتقاد داریم هرگاه در اقتصاد کشوری نرخ ارز از تکنرخی خارج شود حتما در اقتصاد آن کشور فساد و رانت اتفاق میافتد و سیاستهای دقیق نظارتی هم اصل موضوع را منتفی نخواهد کرد».
وی ادامه داد: «از سال 97 علیرغم مخالفت مجلس و کمیسیون اقتصادی، با اصرار دولت وقت ارز 4200 تومانی برای کالای اساسی اختصاص یافت که گزارشات نشان میدهد به طور متوسط 15 میلیارد دلار منابع ارزی گذاشتیم که کالای ارزان دست مردم برسد اما این اتفاق نیفتاد».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: «نرخ تورم کالای اساسی با نرخ ارز 4200 تومانی از تورم کالای غیراساسی بیشتر است».
وی بیان کرد: «اخیرا هم که دولت میخواست در بحث ساماندهی ارز اقدام بکند دولت را میترسانند. در حالی که حتی اگر واردات مرغ با ارز 4200 تومانی انجام شود، 1.6 دلار برای هر کیلو مرغ امکان واردات و تحویل در کرمان وجود دارد و با این ارز، قیمت بیشتر از 10 هزار تومان نمیشود».
پورابراهیمی یادآور شد: «الان دو بازار در کشور داریم یکی بازار متشکل که بازار اسکناس است و از سال 98 راه افتاده و تا سال 1400 معاملات این بازار از 1.2 میلیارد دلار عبور کرده است. یک بازار نیمایی هم داریم که عمدتا حواله است. وقتی دو نرخ در یک کشور باشد سبب فساد میشود و ما با دو نرخی بودن ارز مخالف هستیم».
وی با بیان اینکه در زمانی که درآمد کشور کاهش مییابد باید سیاستهای ارزی کشور نیز تعریف شود، یادآور شد: «اگر امکان واردات برای همهی گروههای کالایی وجود داشته باشد، تقاضا با عرضه برابری نمیکند و نرخ ارز افزایش مییابد».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما قطعا از گردنهی جریان تحریم خارج شدیم، افزود: «باید در شرایط تحریم، تخصیص ارز بر اساس اولویتها گذاشته میشد که ارز نیمایی گذاشته شد و نرخها را بر اساس یک عدد پایینتر تعریف کردند، بعد گفتند شرکتهای بزرگ منابع خود را عرضه کنند، نفس قضیه خوب است اما گزارش داریم تاثیر نرخگذاری در سامانهی نیمایی شبیه نرخ ارز ترجیحی در اقتصاد است و تفاوتی نمیکند».
وی ادامه داد: «ایجاد نرخ دوگانه ایجاد فساد است و باید این سفره جمع شود، ما حریف دولت قبل نشدیم چه در ارز ترجیحی و چه نیمایی، الان هم باید به سمت یک نرخ تعادلی در اقتصاد کشور برویم ما اعتقاد داریم نرخ باید پایینتر بیاید».
پورابراهیمی خاطرنشان کرد: «حالا من صحبتم با صادرکنندگان این است اگر این نرخ در سیاستهای اقتصادی تبدیل شد به اینکه ما کاهش شدید ارزش پول ملی داریم و میخواهیم به تقویت ارزش پول ملی برگردیم، شما با عددهای کمتر چطور میخواهید صادرات را اداره کنید؟».
وی یادآور شد: «تقویت ارزش پول ملی یعنی اعطای قدرت خرید به مردم، مردم انتظار دارند به جای افزایش حقوق، قدرت خریدشان حفظ شود».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: «بهای تمامشدهی ارز در بحث کشاورزی بیشتر از 30 درصد ناشی از ارز آزاد نخواهد بود، تنها راه برای اینکه بتوانیم با دیگران رقابت کنیم بهرهوری در تولید است».
وی ادامه داد: «برنامهی تولید نرخ ارز نباید هزینهای به اقتصاد ایران تحمیل کند و تورم مردم را از پا دربیاورد که میخواهیم صادرات داشته باشیم. ما باید بهرهوری را افزایش دهیم. میانگین متوسط هر هکتار تولید پسته در استان کرمان و سایر استانها، 700 کیلو در هکتار است و در دنیا چهار تن در هکتار است».
پورابراهیمی افزود: «سیاستهای ارزی را درست میکنیم اما اگر بهرهوری در تولید بخش کشاورزی اتفاق نیفتاد حتی با یکسانسازی نرخ ارز نیمایی و بازار متشکل، اتفاقی برای صادرات کشور نخواهد افتاد».
وی با بیان اینکه در شرایط کنونی چندین اقدام باید برای بخش صادرات انجام داد، بیان کرد: «تعهدات صادرکنندگانی که الان برای معافیت مالیاتی آنها محدودیت ایجاد شده را با دولت جمعبندی کردیم، صادرکنندگان میگویند در بعضی سالها ریالی صادرات داشتند، باید گزارش بیاورند؛ من با رئیس کل وقت بانک مرکزی آقای دکتر همتی، به این توافق رسیدیم که حتی اگر ریالی صادر شده، گزارش تراکنش ریالی آن را ارائه کنند اما بعضی دوستان حاضر نشدند همین را ارائه کنند».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «کسانی که تعهدات ارزی را به هر شکلی در سنوات گذشته انجام ندادهاند، پیشنهادشان را برای نحوهی تسویه اعلام کنند و این را ما مبنا قرار میدهیم، در شرایطی که به یک دلار منابع ارزی نیاز داریم حتما سیاست پیمانسپاری ارزی، سیاست درستی نیست، البته نباید سختگیری کنیم، شرایط امروز ما در صادرات مثل گذشته نیست».
وی یادآور شد: «ما فقط باید به صادرکننده بگوییم روش تسویهی صادرات خود را بیان کند و اگر کسی هم تخطی کرده مورد خلاف را بررسی کنیم نه اینکه همه را خلافکار بدانیم».
پورابراهیمی ادامه داد: «کسانی که بدهی بانکی ندارند، معوقات ندارند، تعهدات بیمه اجتماعی ندارند و یک دلار عدم بازگشت ارز نداشتند، باید معرفی شوند تا صادرات توسط آنها انجام شود، باید سندیکای صادرکنندگان خوشنام را در کشور تشکیل بدهیم و آنها را از پیمانسپاری معاف کنیم».
وی تاکید کرد: «صادرکنندگانی که درخصوص تعهدات ارزی مشکل دارند روش تسویهشان را پیشنهاد کنند تا ما با بانک مرکزی به توافق برسیم».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: «ما مخالف ارز دو نرخی در اقتصاد کشور هستیم زیرا ارز نیمایی هیچ تاثیری در بهبود معیشت مردم و بهای تمام شده نداشته و دولت باید نسبت به این مسئله تصمیمگیری کند و این به نفع صادرات کشور است».
وی تصریح کرد: «پیشنهاد ما این است که تسویهی صادرات محصولات کشاورزی از طریق نرخ بازار متشکل انجام شود. جداسازی بخش کشاورزی و روانسازی صادرات این بخش مسئلهی دیگر است و باید از دیگر بخشها جدا شود».
پورابراهیمی با اشاره به اینکه روش دیگر واردات در مقابل صادرات است، گفت: «خوشبختانه عملکرد درآمدهای ناشی از فروش نفت در هفت ماههی امسال به اندازهی کل سال 99 بوده زیرا هم قیمت جهانی و هم صادرات دارد افزایش پیدا میکند، اگر به تدریج شرایط ارزآوری کشور افزایش پیدا کند، درآمدهای نفتی و صادرات نفتی که بیشتر شود، محدودیتهای واردات کالاها نیز برداشته میشود».
وی همچنین با اشاره به تامین منابع مالی، توضیح داد: «با صندوق توسعه ملی و بانک کشاورزی توافق کردیم که این کار انجام شود و محدودیت صادرات بابت عدم تسویه برداشته شود و اکنون حدود 80 درصد صادرکنندگانی که میخواهند از منابع ریالی استفاده کنند، محدودیت رفع تعهد دارند».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: «برای اقتدار اقتصادی کشور راهی جز تقویت صادرات نداریم. مواجهه با تحریمهای آمریکا، افزایش حجم صادرات نفتی و غیرنفتی کشور است».
وی تاکید کرد: «صادرات باید محور فعالیت دولت سیزدهم قرار بگیرد». /پ
نظر خود را بنویسید