فردایکرمان ـ گروه جامعه: مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر با بیان اینکه بهزودی توزیع داروی «بوپرهنورفین» در داروخانههای منتخب آغاز میشود، گفت: «یکی از برنامههای ما این است که تا پنج سال آینده سهم متادون در درمان اعتیاد در کشور را به شدت کاهش دهیم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایلنا، رضا تویسرکانمنش، 27 آذرماه در اینباره اظهار کرد: «با شورای عالی بیمه سلامت مکاتباتی داشتهایم تا انشالله به زودی این دارو تحت پوشش بیمه نیز قرار بگیرد. همچنین مطابق تغییری که در آییننامه تاسیس مراکز ماده ۱۵ انجام شده است و مطابق شیوهنامهای که تصویب شده، به زودی تجویز در مطبها توسط رشتههای شغلی مرتبط مانند روانپزشکان آزاد خواهد شد. همچنین زیرساخت توزیع در داروخانهها که شامل سامانه تیتک است برای توزیع در داروخانههای منتخب فراهم شده است، چراکه این دارو یک داروی تحت کنترل است و مانند آسپرین و استامینفن نیست که شرکت دارویی بتواند توزیع کند و هر یک قرص یا فرآورده بوپرهنورفین باید از مرحله تولید تا مصرف قابل ردیابی باشد».
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر تاکید کرد: «به زودی توزیع کنترل شده در داروخانهها نیز آغاز خواهد شد و پزشکان و افراد مرتبط میتوانند برای افراد این دارو را تجویز کرده و در داروخانه توزیع شود».
وی افزود: «برنامه بعدی ما برای استفاده از این دارو در مراکز ماده ۱۶ و توزیع در پاتوقهاست. در این مراکز نیز مانند سازمانها زندانها اقدامات در دست انجام است. نتایج استفاده از این دارو از نظر علمی در زمینه درمان نگهدارنده، ترک اعتیاد، کنترل وسوسه و ولع برای مصرف موثر و رضایتبخش بوده و شکی در آن نیست. برنامه قطعی ما نیز در این زمینه توسعه این نوع داروها از جمله بوپرهنورفین است».
تویسرکانمنش درباره دیگر داروهای گیاهی ترک اعتیاد توضیح داد: «به غیر از متادون و شربت تریاک داروی دتوکسین را داریم که پایه گیاهی دارد و مجوز لازم را از وزارت بهداشت دریافت کرده و در حال استفاده است. این نوع داروهای گیاهی منعی برای توزیع در داروخانهها ندارد و به طور گسترده توزیع شده و در همه مراکز ماده ۱۵، مراکز MMT، مراکز سرپایی و ... میتواند مصرف شود و داروی تحت کنترل نیستند».
وی درباره داروی نالتروکسان نیز گفت: «داروی نالتروکسان که به آن اصطلاحا پیوسته رهش یا آهسته رهش گفته میشود؛ یک داروی ضدمواد افیونی است و اگر فرد این دارو را استفاده کند دیگر لذت مواد مخدر مانند تریاک را نمیتواند درک کند. تزریق این دارو برای کسانی که داوطلب بوده و دارای شرایط هستند به مدت یک ماه کفایت میکند. این دارو نیز حدود چند ماهی است که وارد بازار شده است و آموزشهای لازم در خصوص استفاده از این دارو به درمانگران داده شده است. یک مشکل بالا بودن قیمت نیز در خصوص این داریم که در حال مذاکره با شرکتهای بیمهای هستیم تا این مشکل رفع شود».
وی بیان کرد: «با دانشگاه شاهد در حال کار روی یک داروی جدید دیگر هستیم و مراحل ثبت و مراحل بالینی به پایان رسیده و به زودی رونمایی میشود. داروی ترک اعتیاد «د ادیکتا» که روی داروهای محرک و روانگران نیز موثر است، به همین صورت توزیع داروخانهای خواهد داشت و هیچ مشکلی برای تجویز توسط پزشک و تحویل در داروخانه برای این داروها وجود ندارد».
وی با بیان اینکه تلاش میکنیم تا به سرعت این سبد دارویی را توسعه دهیم و تا جایی که میتوانیم وابستگیمان را به متادون کم میکنیم، افزود: «البته تاکید میکنم هیچ برنامهای برای حذف قطعی متادون نداریم چراکه متادون ارزش خود را در مورد مددجویانی که نیازمند هستند دارد و استفاده خواهد شد اما سهم آن در ایران زیاد بوده و به طور استثنایی در دنیا ما وابسته به متادون هستیم و در حال تلاشیم تا این وابستگی را با استفاده از داروهای جدید کاهش دهیم».
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر با تاکید براینکه یکی از برنامههای ما این است که تا پنج سال آینده سهم متادون در درمان اعتیاد در کشور را به شدت کاهش دهیم، گفت: «اساس درمان اعتیاد بر درمانهای روانشناختی، مصاحبههای انگیزشی و تغییر نگرش و رفتار افراد استوار است و درمانهای دارویی به عنوان کمک به ویژه در زمینه اعتیاد به مواد مخدر موثر بوده و استفاده میشوند. در دنیا اصلا درمانهای دارویی برای ترک در سوء مصرف مواد در مصرفکنندگان موادی مانند حشیش، گل، کوکایین درمان دارویی نداریم مگر اینکه در پی مصرف این نوع مواد عارضه و تشنجی ایجاد شود و درمانهای مرسوم انجام شود. درمانهای دارویی برای ترک افیونها و مواد مخدر مانند تریاک و هروئین در بزرگسالان کاربرد دارد. بنابراین بخشی از درمان اعتیاد دارو است و اصلا دارویی وجود ندارد که امروز به معتاد بدهیم و فردا ذهنیت و نگرش او تغییر کند. اعتماد به نفس او افزایش یابد و مسائل روحی و روانی که باعث شده به سمت اعتیاد برود برطرف شود. در دنیا نیز به همین صورت است».
تویسرکانمنش در بخش دیگری از صحبت های خود درباره نشت متادون گفت: «برنامهی اساسی که ستاد از دو سال پیش آغاز کرده و امروز به نتیجه رسیده، این است که سامانه پیگیری و رهگیری داروهای تحت کنترل اصطلاحا تیتک در سازمان غذا و دارو با حمایت ستاد ایجاد و نهایی شده است و به یک سامانه دیگری که برای درمان اعتیاد استفاده میشود و اصطلاحا به آن آیداتیس گفته میشود متصل میشود. این موضوع از مصوبات کمیته درمان و مصوبات ستاد مبارزه با مواد مخدر است و به ما این امکان را میدهد که از مرحله تولید و حتی پیشتولید مواد اولیه، تا مرحله مصرف دارو را ردیابی کرده و این امکان وجود دارد که در هر کجای این زنجیره، متادون نشت پیدا کرده است قابل تشخیص باشد».
وی ادامه داد: «این کار اساسی انجام شده و در مراحل پایانی آن هستیم. تولید متادون انحصارا در کارخانههای داروسازی اتفاق میافتد بنابراین نباید نشتی داشته باشد. در حال حاضر نیز آمارها نشان میدهد که کنترل آن بهتر از گذشته شده است ولی با نهایی شدن این پروژه امید داریم بهزودی چیزی به عنوان نشت متادون نداشته باشیم». / الف
نظر خود را بنویسید