فردایکرمان ـ گروه جامعه: سال 94 بود که شهرداری کرمان اسلحهها را بر زمین گذاشت و پایان سگکُشی را اعلام کرد و تصمیم گرفت با نگاهی حمایتگر، سراغ این حیوانات بلاصاحب برود. شش سال گذشته و مسیر ساماندهی که قرار بود با جمعآوری حیوانات، انتقال به پناهگاه، عقیمسازی، پلاکگذاری، رهاسازی و در جریان همهی این مراحل، غذارسانی به سگها صورت گیرد، با نواقص زیادی در حال انجام است و عملکرد نامناسب شهرداری، افزایش جمعیت سگها و حضور دائمشان در کوچهها و خیابانها و نارضایتی گستردهی شهروندان را رقم زده است. برخی اعضای شورای شهر طی ماههای گذشته به این اوضاع نابسامان اشاراتی داشتهاند و دو هفته پیش، کمساری سخنگوی شورا اعلام کرد که نهادهای دیگر، از جمله محیط زیست و علومپزشکی و دامپزشکی به وظایف خود در این زمینه عمل نمیکنند. مدیرکل محیط زیست استان اما به فردایکرمان میگوید که ما وظیفهای در این خصوص نداریم.
راهحل مشکل مشخص است؛ وزارت کشور، دستورالعملی دارد که وظایف دستگاههای مختلف را در آن معلوم کرده است. این دستورالعمل بهطور کامل اجرا نمیشود و شورای شهر کرمان گمان میکند با هشدارهای ضعیف و خط و نشانهای کمجان، میتواند سگها را بسامان کند. نمیشود و مردم کرمان، نگران تکرار حادثهی تلخ دو هفته پیش در شهرشان هستند که در جریان آن، سگی جان یاسین، کودک چهار سالهی بیرجندی را گرفت و میخواهند به این اوضاع رسیدگی شود.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، اولینبار در زمان شهرداری علی بابایی (فرماندار فعلی کرمان) فرایند ساماندهی سگهای بلاصاحب در شهر شروع شد. پناهگاهی در حاشیهی جادهی کوهپایه در نظر گرفته و جمعی از حامیان حیوانات، با هزینهی شخصی و بهصورت داوطلبانه، به حیواناتی که شهرداری جمعآوری و به پناهگاه منتقل میکرد؛ غذارسانی میکردند. کار همچنان با ایراداتی همراه بود و حتی نظر مساعد حامیان را نیز جلب نمیکرد. آنها انتقادات خود را بارها و بارها در جلسه با شهرداری و در گفتوگوهایی با فردایکرمان مطرح میکردند. تا اینکه در دوران مسئولیت عالمزاده، بین انجمن «رها» و شهرداری کرمان حسابی شکرآب شد. انجمن اکنون از پروسهی ساماندهی خارج شده و حامیان در حالی که نگران سرنوشت حیوانات و شهر هستند، به وعدههایی دل خوش کردهاند که شهردار جدید داده است.
علیرضا شهیدی، نایب رئیس انجمن حمایت از حیوانات کرمان (رها) به فردایکرمان میگوید که «شنیدهایم آقای شعربافتبریزی گفته نسبت به این موضوع دغدغه دارد».
اگرچه در پی این اظهارنظر شهردار، امیدهایی برای بهبود اوضاع ایجاد شده اما شهیدی یادآور میشود: آقای عالمزاده هم نسبت به این موضوع دغدغه داشتند ولی دیدیم که در آن دوره، چطور عمل شد.
وی در پاسخ به این پرسش که وضعیت فعلی را چطور ارزیابی میکنید؟ توضیح داد: «بعد از خروج انجمن از پروسهی ساماندهی، مدتهاست به پناهگاه نرفتهام ولی قطعا وضع موجود خوشایند و مناسب نیست. نگهداری و جمعآوری و تغذیه و درمان و عقیمسازی سگها باید طبق دستورالعمل وزارت کشور انجام شود که نمیشود».
شهیدی با تاکید بر اینکه پناهگاه فعلی، اصلا محلی مناسب برای نگهداری سگها نیست، ادامه داد: «چندماه قبل از پایان دورهی مسئولیت آقای عالمزاده، انجمن کاملا از پروسهی ساماندهی خارج شد. شهرداری با قهر و غضب به انجمن نگاه میکرد و تصورات درستی نسبت به حامیان نداشتند. چیزی که شنیدهام این است در حال حاضر، یک فرد کار غذارسانی به حیوانات پناهگاه را دنبال میکند اما این روشها اصلا درست و اصولی و مناسب نیست و نتیجهاش را هم داریم در شهر میبینیم».
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به نگرانیهای زیادی که نسبت به افزایش جمعیت سگها و خطرات آن وجود دارد، انجمن قصد ندارد از تجربهی گذشته مجدد برای ساماندهی حیوانات استفاده کند؟ گفت: «اگر شهرداری کاملا تغیر رویه بدهد، حاضریم بیاییم. با تفکرات سابق اما خیر. فایدهای ندارد و فقط باید هزینه کنیم بدون اینکه نتیجهای داشته باشد».
به گزارش فردایکرمان، دوشنبه ششم دیماه بود که محمدرضا کمساری سخنگوی شورا در جلسهی علنی، با اشاره به اینکه چند مورد حملهی سگها به شهروندان رخ داده است، گفت: «دوستان شهرداری میگویند از سوی دامپزشکی و علومپزشکی و محیط زیست با شهرداری همکاری نمیشود. حامیان هم تا جایی همکاری میکنند».
وی افزود: «ما یکسری مباحث را بهطور جدی مطرح میکنیم و اقداماتی هم صورت میگیرد ولی باز فراموش میشود. از شهردار محترم میخواهم تا جلسهی آینده از همکاری و عدم همکاری سازمانهای موظف گزارشی ارائه دهد و اگر نیاز است در قالب نامهای به استاندار یا فرماندار این موضوع مطالبه شود».
کمساری تاکید کرد: «تعامل و عدم تعامل سازمانها و نهادها باید گزارش شود».
شهردار کرمان هم با تایید عدم همکاری دستگاههای دیگر با شهرداری گفت که بهزودی در اینباره با مردم سخن میگوید.
وعدهی کمساری و شهردار تاکنون عملیاتی نشده است.
مرجان شاکری، مدیرکل محیط زیست استان اما در پاسخ به فردایکرمان گفت: «براساس قانون، متولی ساماندهی سگهای بلاصاحب، شهرداری است. اینکه میگویند محیط زیست کوتاهی کرده درست نیست. یک زمانی استانداری، صورتجلسهای نوشته و خواسته به شهرداری کمک کند که گفته محیط زیست بر کار نظارت کند. حالا شهرداری میگوید محیط زیست کوتاهی کرده است. اصلا این ادعا درست نیست».
وی با تاکید بر اینکه محیط زیست اصلا در اینباره وظیفهای ندارد، افزود: «شهرداری متولی و تصمیمگیرنده است. اگر این حیوانات برای مردم رعب و وحشت ایجاد کنند یا تهدید علیه جان مردم باشند، شورای تامین برای کنترل جمعیت آن میتواند تصمیم بگیرد آن هم مرگ آرام باید رقم بزند نه با سیم مفتولی و تفنگ حیوانات را بکُشند».
به گزارش فردایکرمان، تاکنون برای ساماندهی بلاصاحب در شهر جلسات متعددی گرفته شده، تفاهمنامههای زیادی امضا شده و وعدههای فراوانی داده شده اما همه بیفایده بوده و تصمیمات، یا از روی کاغذ صورتجلسات فراتر نرفته و یا، ناقص و سلیقهای اجرا شده است.
حتی مردادماه سال 98، دانشگاه علومپزشکی کرمان طرحی را ارائه و در جلسهای در استانداری به تصویب رسانده که هدف آن را «تخمین توزیع جمعیت سگهای بلاصاحب در شهر کرمان و بررسی دینامیزم جمعیت سگهای بلاصاحب و مهمترین عوامل محدود کنندهی جمعیت سگها» اعلام کردند. نتیجهی تلاشهای گذشته اما، رضایتبخش نیست. باید ببینیم شورا و شهرداری در این دوره، بر اوضاع چیره میشود یا این چرخهی باطل، به نفع زاد و ولد بیشترِ سگها ادامه پیدا میکند. /الف
نظر خود را بنویسید