فردای کرمان – گروه جامعه: یک اپیدمیولوژیست با اشاره به وضعیت فعلی پیک ششم کرونا در کشور، گفت: «این تصور که واکسن قرار است به تنهایی معجزه کند غلط است؛ واکسن تنها یکی از مولفههای مقابله با اپیدمی است و سایر مولفهها هم باید جدی گرفته شوند».
حمید سوری، افزایش موارد فوتی طی روزهای اخیر را به دلیل عدم وجود مراقبت فعال، مراقبت خانگی و شناسایی دیرهنگام بیماران دانست و هشدار داد که در پیش بودن چهارشنبهسوری، شب عید، خریدها، دید و بازدیدها و... طی روزهای آتی که در همهی این موارد رعایت فاصلهگذاری اجتماعی کاهش مییابد، احتمال انتقال بیماری را افزایش میدهد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، وی سوم اسفندماه دربارهی وضعیت موجود کرونا در کشور، بیان کرد: «انتظار داشتیم ۲ تا ۴ هفته بعد از شروع پیک و فراوانیِ ابتلا، شاهد افزایش موارد بستری و مرگ باشیم که متاسفانه این موضوع رخ داد و به احتمال زیاد این روند افزایشی تا حدود ۱۰ روز دیگر ادامه مییابد اما امیدوار هستیم که شرایط مدیریت شود».
وی افزود: «برای مدیریت شرایط بخشی از مسئولیت به عهدهی مردم و گروههای آسیبپذیر است که لازم است خودمراقبتی را افزایش دهند. خودمراقبتی فقط شامل کسانی که واکسن نزدند نیست، بلکه کسانی هم که واکسن زدند ولی آسیبپذیری بالایی دارند مانند سالمندان، بیماران زمینهای و... باید به شدت مراقبتهای لازم را لحاظ کرده و کمتر در سطح جامعه تردد کنند تا چند هفته اوج پیک را رد کنیم».
وی تاکید کرد: «وقتی از پیک بیماری صحبت میکنیم مهم است که از ابتلا حرف میزنیم یا از بستری و مرگومیر. در مورد ابتلا در کشور نمیتوان خیلی قطعی صحبت کرد؛ چون موارد ابتلایی که جستوجو میکنیم بخشی از کل مبتلایان جامعه است؛ چون ما نظام بیماریابی فعال نداریم و تنها کسانی شناسایی میشوند که به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه میکنند. با توجه به اینکه ابتلا به اومیکرون معمولا شدت کمی دارد و ممکن است در برخی افراد هم بدون علامت بروز کند، عملا همین افراد بدون علامت سبب انتشار بیماری به گروههای دیگر میشوند که از زیر ذرهبین نظام سلامت هم خارج هستند».
احتمال ادامۀ روند افزایشی مرگهای کرونایی تا دو هفتۀ آتی
سوری ادامه داد: «در مورد موارد مرگومیر روند افزایشی چند روزی است که آغاز شده و احتمالا تا دو هفتهی آینده هم ادامه داشته باشد. البته مدت زمان اعلام شده وابسته به مداخلات ما است که با افزایش خودمراقبتی پیک زودتر وارد فاز کاهشی میشود و تعداد مرگومیر هم کم میشود اما اگر جامعه به حال خود رها شود و تنها بر واکسیناسیون و خدمات درمانی تکیه کنیم، مسلما با افزایش موارد ابتلا روبهرو خواهیم بود».
وی با تاکید بر اهمیت واکسیناسیون، تصریح کرد: «البته علیرغم اهمیت تززیق واکسن و ارائهی خدمات درمانی، نباید از سایر مولفههای پیشگیری غافل شد و باید برای آنها زمان بیشتری صرف کرد. در کشور ما به سایر مولفههای پیشگیری از جمله شناسایی زودرس موارد بیماری، بیماریابی فعال، تقویت روشهای افزایش کنترل و مدیریت رعایت پروتکلها، شناسایی دقیق کانونهای آلودگی و... کمتوجهی میشود. در شناسایی کانونهای آلودگی کووید۱۹ چندان موفق نبوده و نیستیم، میگذاریم فراوانی موارد ابتلا و بستری افزایش یابد سپس میگوییم این نقطه کانون آلودگی است؛ در حالی که آلودگی باید زمانی شناسایی شود که به افزایش بستری و مرگ نرسیده است و این امر از طریق بیماریابی فعال امکانپذیر است».
سوری با اشاره به اینکه تیمهای واکنش سریع بیدلیل منحل شدند، تاکید کرد: «این تیمها باید احیا شوند تا هرچه سریعتر کانونهای بیماری را شناسایی کرده و در ابتدای گسترش بیماری آنها را کنترل کنند. ما توانایی کاهش آسیب اپیدمی را به شرطی داریم که اصول اولیه و اساسی پیشگیری را مهم بدانیم و به آنها توجه کنیم».
این اپیدمیولوژیست، گفت: «شناسایی موارد ابتلا بر اساس میزان مراجعات است و خودمان به سراغ مردم نمیرویم. از طرفی نسبت موارد منفی کاذب تستها زیاد است زیرا این تستها در اغلب موارد توانایی تشخیص اومیکرون را ندارند یا اومیکرون، تستگریز است. لازم است تستهای تولید داخل که قیمت کمتری هم دارند را بیشتر اشاعه دهیم».
۳ علت افزایش دوبارۀ فوتیهای کرونا
وی دربارهی علت افزایش موارد فوت طی روزهای اخیر، بیان کرد: «علت این موضوع عدم وجود مراقبت فعال، مراقبت خانگی و شناسایی دیرهنگام بیماران است. از طرفی گروههای پرخطر مورد توجه خاص نیستند. توجه کنید که واکسیناسیون مهم است اما به تنهایی برای مدیریت شرایط کفایت نمیکند. این تصور که واکسن قرار است به تنهایی معجزه کند غلط است. درصدی از فوتیها هم واکسنزدهها هستند؛ البته این اصلا به معنای عدم کارایی واکسن نیست. تزریق واکسن الزامی است چون در صورت عدم تزریق آن مرگومیرها خیلی بیش از چیزی بود که الان داریم. نکتهی اساسی این است که واکسن تنها یکی از مولفههای مقابله با اپیدمی است و سایر مولفهها هم باید جدی گرفته شوند. مگر طی دو هفتهی آتی که با افزایش موارد روبهرو خواهیم بود چند نفر دیگر را میتوان واکسینه کرد؟ اگر فعال عمل نکنیم باز هم شاهد افزایش موارد خواهیم بود».
وی در پیشبینی از شرایط بیماری طی ماههای آتی، اظهار کرد: «تجربهی اروپا و غرب که زودتر از ما پیک اومیکرون را همزمان با ایام کریسمس تجربه کردند، نشان میدهد که این ایام تعطیلات تاثیر منفی بر کووید۱۹ داشت که امیدواریم در کشور ما چنین نشود. اما میدانیم که کنترل جمعیت بعد از دو سال کار راحتی نیست و مهمترین نکته مراقبت از گروههای آسیبپذیر یا پرخطر است که جمعیت زیادی ندارند. با کمبود زمان و مشکلات بیماری، سرمایهگذاری روی این تعدادِ کمتر، بیشتر نتیجهبخش خواهد بود؛ اما این به معنای عدم توجه به گروههای دیگر نیست. طی روزهای آتی با چهارشنبهسوری، شب عید، خریدها، دید و بازدیدها و... مواجه هستیم که در همه این موارد رعایت فاصلهگذاری اجتماعی کاهش یافته و احتمال افزایش انتقال بیماری به وجود میآید».
اساس رنگبندی شهرها اشتباه است
وی با تاکید بر اهمیت شناسایی سطح خطر شهرها، گفت: «اساس رنگبندیها گمراهکننده و اشتباه است و نمیتواند کمککننده هم باشد. اکنون شهرهایی داریم که از نظر رنگبندی اصلا با سایر شاخصهایی که برای اپیدمی ذکر میکنیم همخوانی ندارند؛ پس باید ارزیابی خطر با روش درستی انجام شود که سطح خطر به درستی برآورد شود و سپس متناسب با سطح خطر، هوشمندانه نقطهزنی کنیم. مثلا بگوییم در تهران فلان منطقه سطح خطر بالاتری دارد که متناسب با آن باید مدارس تعطیل شود و... . اینکه بخواهیم در تاریکی تیرهای خود را هدر دهیم به جایی نمیرسیم. باید مانند موشک، محل تجمع دشمن که اینجا کووید۱۹ است را شناسایی کرده و نقطهزنی کنیم». /پ
نظر خود را بنویسید