فردای کرمان – گروه جامعه: عضو کمیته علمی کرونا با بیان اینکه در سراسر دنیا یک روند کاهشی ناگهانی در سویهی امیکرون را شاهد هستیم که این بر خلاف مشاهدات در سویهی دلتا است، در عین حال گفت: «از نظر پاندمی هنوز در شرایط غیرعادی هستیم و خواهشم از مردم و مسئولین این است که شرایط را عادی نبینند».
مجید مختاری با بیان اینکه ویروس، عید نوروز و ماه رمضان نمیشناسند و ممکن است با بیاحتیاطی دچار موجهای بعدی شویم، افزود: «یکی از شرایطی که میتواند ویروس را قویتر کند، تعداد بالای ویروس است زیرا وقتی تعداد بالای ویروس کنار هم قرار گیرند، خیلی خطرناک میشوند و پُر واضح است که اگر تجمعات خانوادگی، غیرخانوادگی، مسافرتها و... شکل گیرد، مشخصا شانس بیشتری در اختیار ویروس گذاشتیم تا جهش کند».
به گزارش فردای کرمان به نقل ازایسنا سراسری، وی گفت: «ما اکنون در حال طی کردن یک روند ملایم کاهشی در موارد ابتلا هستیم؛ البته همانطور که قبلا هم اعلام کردیم روند مرگومیر در بیماران کووید۱۹ حدود ۲ الی ۳ هفته عقبتر است؛ یعنی این آمار مرگومیر فعلی مربوط به موارد ابتلای ۲ تا ۳ هفته قبل است. اکثر قریب به اتفاق این بیماران که فوت کردند نیز واکسینه نبودند، حتی در وجهه بینالمللی نیز ۸۰ تا ۸۵ درصد فوتشدگان، واکسینه نبودند و یا بیماریهای زمینهای داشتند. گاهی نیز این تعداد مرگومیر، باقیماندهی بیمارانی هستند که از هفتههای قبلتر در ICUها بستری بودند.
وی افزود: «به احتمال زیاد اگر این روند کاهشی در موارد فعلی ابتلا ادامه داشته باشد انشاءالله در ۲ هفتهی آینده یا حتی زودتر، روند آرام کاهش در مرگومیر را هم شاهد خواهیم بود. البته این موضوع وابسته به رفتار مردم عزیز است که چقدر اصول بهداشتی نظیر استفاده از ماسک، حفظ فاصله اجتماعی، تردد غیرضروری و تجمعات را رعایت کنند. اگر این موارد طی چند هفتهی آتی رعایت شود ممکن است شاهد روند نزولی ابتلا و مرگومیر باشیم».
این فوق تخصص ریه دربارهی زمان قرارگیری در قلهی موج ششم کرونا، اظهار کرد: «به نظر میرسد بسیار به قله نزدیک هستیم و امروز یا فردا تاریخ درستی است که بگوییم در قله قرار گرفتیم. اگر روند کاهشی بیشتری را در ابتلا شاهد باشیم، این نوید وجود دارد که بگوییم قله موج را رد کردیم. البته توجه کنید که در کشور ما تعداد تستهایی که انجام میشود آنقدر زیاد نیست؛ ولی اگر همین روند حاضر با این تعداد اخذ تست را در نظر بگیریم، میتوانیم امیدوار باشیم که در چند روز آینده از قله عبور کنیم».
وی با تاکید بر اینکه زمان کاهش موارد مرگومیر و حتی رسیدن به آمار مرگومیر دو رقمی وابسته به متغیرهای زیادی است، بیان کرد: «اگر در همین لحظه تمام متغیرها را ثابت در نظر بگیریم، امید دارم طی دو هفتهی آینده کاهش مرگومیر به شکل محسوس قابل روئیت باشد. دربارهی زمان دو رقمی شدن آمار مرگومیر نمیتوان پیشبینی دقیقی داشت، اما به طور کلی کاهش آمار جای خرسندی دارد».
علت خروج ناگهانی ۱۵۰ شهر از وضعیت قرمز کرونایی
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درخصوص خروج بیش از ۱۵۰ شهر از رنگبندی قرمز کرونایی طی روزهای اخیر، تصریح کرد: «اگر تمام متغیرها را فعلا ثابت نگه داریم، باید بدانیم این روندی است که در بسیاری از کشورهای اروپایی هم رخ داده است. در حال حاضر در سراسر دنیا یک روند کاهشی ناگهانی در سویهی اومیکرون را شاهد هستیم که این بر خلاف آن چیزی است که در سویهی دلتا شاهد بودیم. به عنوان مثال در دانمارک، هلند، فرانسه و... نزول ناگهانی موارد ابتلا را شاهد هستیم. در ایران هم کاهش سریع تعداد شهرهای قرمز میتواند از این رفتار ویروسی پیروی کند و تعجب نمیکنم اگر تعداد شهرهای بیشتری بهزودی از وضعیت قرمز خارج شوند».
پیشگیری؛ بزرگترین سپر در برابر بیماریهای عفونی
وی افزود: «اگر رفتار کووید۱۹ ثابت بماند و جهش خاصی به وجود نیاید و در همین دو نوع اصلی این سویه بمانیم، به احتمال بسیار زیاد تعداد بالایی از افراد جامعه بویژه کسانی که واکسیناسیون خود را کامل کردند، ایمن هستند و آنتیبادی تولید کرده و ایمنی سلولی قویتری دارند؛ اما اینها هیچ کدام دلیلی برای اینکه سپرهای خود در برابر ویروس را پایین بیاوریم نیست. بزرگترین سپر ما در برابر بیماریهای عفونی، پیشگیری است که یکی از راههای آن واکسیناسیون است؛ اما پیشگیری عمدهای که باید انجام دهیم، رعایت اصول اولیهی بهداشتی است».
مختاری ادامه داد: «ویروس، عید نوروز و ماه رمضان نمیشناسند و ممکن است با بیاحتیاطی دچار موجهای بعدی شویم. یکی از شرایطی که میتواند ویروس را قویتر کند، تعداد بالای ویروس است زیرا وقتی تعداد بالای ویروس کنار هم قرار گیرند، خیلی خطرناک میشوند و پُر واضح است که اگر تجمعات خانوادگی، غیرخانوادگی، مسافرتها و... شکل گیرد، مشخصا شانس بیشتری در اختیار ویروس گذاشتیم تا جهش کند. از مردم فهیم میخواهم در ایام بهاری رفتاری نداشته باشند که سالیان بعد در چنین ایام زیبایی عزادار باشند. بهتر است با رعایت اصول بهداشتی مواظب خود باشند و از سفرهای بیهوده پرهیز کنند».
هنوز در شرایط «غیرعادی» هستیم
وی افزود: «در شرایط عادی نمیتوان غیرعادی رفتار کرد و در شرایط غیرعادی هم عادی رفتار کردن بسیار خطرناک است. ما از نظر پاندمی هنوز در شرایط غیرعادی هستیم و خواهش من از مردم و مسئولین این است که شرایط را عادی نبینند. نباید این امر به مردم القا شود که در پایان پاندمی هستیم که رفتارهای اجتماعی را عادی بپنداریم».
مختاری دربارهی اینکه در حال حاضر کدام زیرسویهی اومیکرون در کشور در گردش است، اظهار کرد: «ما تمام ویروسها را از نظر گونههای متفاوت ویروسی همواره اندازهگیری نمیکنیم. بر اساس مطالعات عمدهی اروپایی و آنچه که در ایران داریم، میدانیم که آرامآرام زیرواریانت BA۲ از سویهی اومیکرون غالب شده است. در برخی کشورهای اروپایی مانند دانمارک که کشور را باز گذاشتند حدود ۹۰ درصد سویهها از شاخه BA۲ بوده است. هیچگونه شکی ندارم که در ایران هم گونهی غالب امیکرون، BA۲ است. قبلا این ترس وجود داشت که BA۲ کشندگی بیشتری داشته باشد، ولی در مطالعات جدید این ترس تا حدودی کاهش داشته است، اما BA۲ حدود ۱.۵ برابر بیشتر از BA۱ قدرت سرایت دارد؛ ولی مطالعات بزرگ حاکی از این نیستند که BA۲ کشندگی بیشتری دارد».
تزریق دوز چهارم واکسن کرونا؛ آری یا خیر؟
وی درخصوص احتمال تززیق دوز چهارم واکسن کرونا نیز گفت: «صحبت پیرامون این موضوع در کمیتهی علمی در دستور کار است اما تزریق دوز چهارم واکسن همواره شک برانگیز است؛ زیرا ما اول باید آن چند میلیون نفری که هیچ واکسنی دریافت نکردند را پوشش دهیم. تزریق دوز سوم واکسن، واکسیناسیون مادران باردار و کودکان و... بسیار مهم است که با تکمیل این فرایند سپس باید به فکر تزریق دوز چهارم باشیم. هنوز اینکه واقعا دوز چهارم موثر یا بیخطر است یا خیر هیچگونه اثبات علمی ندارد».
وی با تاکید بر لزوم واکسیناسیون مادران باردار، اظهار کرد: «تمام مطالعات حاضر اثبات کردند که واکسنهای تایید شده هیچگونه خطری در بارداری ندارند و حتی در خانمهای بارداری که نوزادشان سقط شده، مشاهده شده است که آنتیبادیها و ایمنی مناسبی در جنین به وجود آمده است. در خانمهای شیرده هم از آنجایی که آنتیبادیها و پادتنها به همراه شیر به نوزاد منتقل میشود، فرزندانشان از ایمنی بهتری برخوردار هستند. پس هیچ ممانعتی برای واکسیناسیون این گروه وجود ندارد و این افراد باید واکسیناسیون خود را جدی بگیرند. کووید۱۹ در خانمهای باردار مرگومیر بالایی داشته و حتی اگر باعث مرگومیر نشود میتواند نواقص بزرگی بر جنین ایجاد کند». /پ
نظر خود را بنویسید