فردایکرمان ـ گروه جامعه: روز گذشته انتشار ویدئویی مربوط به تخلیهی خیریه و مرکز آموزشی ـ حمایتی بچههای آفتاب که به کودکان کار و خیابان خدمترسانی میکند؛ بازتابهای زیادی در شبکههای اجتماعی و رسانههای داخلی و خارجی داشت. اداره کل اوقاف سندی دارد که نشان میدهد این ساختمان وقفی را در اختیار دارد و از بهزیستی خواسته بوده که این مکان را تخلیه کند. آنطور که رئیس کل محاکم عمومی و انقلاب کرمان خبر داده است، حکم قطعی دربارهی موقوفه مشتاقیه در سال 96 صادر شده است. حجتالاسلام محمدامیر ابراهیمی با ارائهی توضیحاتی گفته که اداره کل بهزیستی استان، به جای اتخاذ تدابیر مناسب با همکاری اوقاف، با سوء استفاده از وضعیت کودکان، در اینباره جوسازی کرده است.
سرپرست بهزیستی استان کرمان اما روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در اینباره توضیحاتی داد. به گفتهی وحیدزاده، اگرچه اوقاف حدود 12 سال پیش، برای این ملک سند گرفته است، اما آنها اسناد جدیدی دارند که میگوید این ملک میتواند متعلق به اوقاف نباشد و میتواند متعلق به سازمانهای دولتی بهویژه بهزیستی باشد و برای کودکان استفاده شود.
وی همچنین خبر داد که هیچ وقفنامهای در اینباره وجود ندارد و از دیروز تاکنون افراد مطلع متعددی به موضوع ورود کردند که دارند اثبات میکنند این ملک میتواند متعلق به اوقاف نباشد؛ اگرچه سند هم برای آن دارند.
سرپرست بهزیستی استان کرمان این را نیز گفت که پیش از این اتفاق، در جلسهای با حضور مقام قضایی و نمایندگان اوقاف قرار گذاشتهاند تا به بهزیستی برای تخلیهی این ساختمان فرصت داده شود. آنطور که وحیدزاده روایت کرد، بهزیستی در حال انتقال ساختمان اورژانس اجتماعی به محلی دیگر بوده تا خیریه بچههای آفتاب را جایگزین اورژانس کند و عصر یکشنبه آخرین تجهیزات اورژانس منتقل شده اما اوقاف پیش از پایان فرایند جابهجایی، مدرسه کودکان کار را طبق حکم قضایی تخلیه کرده است.
متن کامل اظهارات سرپرست بهزیستی استان کرمان را در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، علیرضا وحید زاده، پیش از ظهر دوشنبه 9 اسفندماه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اتفاقی که دیروز شاهد آن بودیم، ریشهاش مربوط به گذشته است، اظهار کرد: «ماجرا مربوط به ملکی است که اداره اوقاف سندی از آن دارد که ظاهرا 10، 12 سال پیش هم این سند را گرفتهاند. یکی، دو هفته قبل، درخواستی در حضور مقام قضایی از ما داشتند که باید ملک تخلیه شود».
وی افزود: «درست است که موقوفه است و باید وقفنامه مشخص و استفاده از آن هم مشخص باشد و میدانیم کرمان جزو استانهایی است که سنت حسنه وقف در آن جاری و ساری است و تاریخ طولانی دارد و تعداد زیادی موقوفه هم در استان وجود دارد که میتوانند به اشکال مختلف به مردم و جامعه کمک کنند».
وی با بیان اینکه عمدتا موقوفهها در راستای حمایت از کودکان و اطفال طراحی شده است، ادامه داد: «موقوفه مشتاقیه را بررسی کنید و سردر بازارچه شهرداری را هم مشاهده کنید که در ورودی آن عنوان «پرورشگاه» حک شده است».
وی توضیح داد: «پشت این بازارچه دو ساختمان قرار دارد که سالها در اختیار بهزیستی بوده که استفادهی انتفاعی نیز از آن نداشته و دو تا از موسسات خیریهی ما در این مراکز، به واسطهی بهزیستی، مسئولیت خدماترسانی به بچههای بیسرپرست و بدسرپرست را داشتند که یکی از این مراکز، شبانهروزی است و دیگری، خدمات حمایتی و آموزشی به بچهها و خانوادههای آنان میداده و پیگیر امورات آموزشی و مهارتهای اجتماعی و ... این کودکان بوده است».
وحیدزاده اظهار کرد: «همهی این اقدامات براساس قانون حمایت از کودکان و اطفال بوده و چیزی نیست که پشتوانهی قانونی نداشته باشد. ماده شش این قانون، تمام امور مربوط به کودکان و اطفال از شناسایی تا پذیرش و توانمندسازی را به بهزیستی سپرده و حداقل 20 دستگاه دیگر نیز مکلف به همکاری با بهزیستی شده است».
وی سپس، با بیان اینکه جابهجایی مراکز نگهداری کار سادهای، آن هم در این شرایط مالی پایان سال نیست، ادامه داد: «مدتی پیش، در حضور مقام محترم قضایی و دوستان اوقاف جلسهای داشتیم و با هم توافق کردیم؛ دیدیم سند وجود دارد و مقام قضایی نیز دستور دادند که با هم تعامل کنیم، بنابراین، این توافق صورت گرفت و قرار گذاشتیم طی فرایند زمانی به ما فرصت دهند تا زمینه را برای جابهجایی این مرکز فراهم کنیم. باید مکانی را مشخص میکردیم تا متناسب با شرایط بچهها و نوع خدمت به آنها محلی را تعیین کنیم».
وی افزود: «ناچار شدیم یکی از مراکز که اورژانس اجتماعی در آن مستقر بود را جابهجا کنیم تا فضایی فراهم شود که هم مرکز شبانهروزی و هم مرکز خدمات حمایتی آموزشی روزانه به آنجا منتقل شود».
سرپرست بهزیستی استان کرمان گفت: «در این مدت چندین بار با دوستان اوقاف در ارتباط بودیم. به دوستان گفتم علیرغم اینکه توافق میکنیم مراکز را خالی کنیم، اما پیگیری این را هم انجام میدهیم که اثبات کنیم این مرکز مرتبط با بهزیستی است».
وی بیان کرد: «شاید زمانی که دوستان اوقاف سند را گرفته بودند منابع کافی وجود نداشته تا اثبات شود که مرکز مرتبط با دستگاههای دولتی و به نوعی با بهزیستی ارتباط دارد؛ ولی الان مستنداتی وجود دارد که این مرکز برای حمایت از بچهها و خدمترسانی به جامعه است و باید در این زمینه از آن استفاده شود».
وی تاکید کرد: «به دوستان اوقاف اعلام کردیم که زمینهی تخلیه مرکز را هموار میکنیم ولی پیگیری لازم را نیز انجام خواهیم داد».
وحیدزاده گفت: «دیروز هم با آقای رساوند و هم آقای مهدوی (از اوقاف) یکی، دو بار تماس داشتیم و گفتم به من فرصت دهید دارم تخلیه میکنم و اگر باورتان نمیشود بروید از نزدیک ببینید که کار انتقال (اورژانس اجتماعی) در مراحل پایانی است».
وی افزود: «دیروز ساعت چهار عصر آخرین تجهیزات اورژانس را منتقل کردیم و آن ساختمان خالی شد».
سرپرست بهزیستی استان کرمان با بیان اینکه میدانم دوستان اوقاف نیت بدی نسبت به این موضوع نداشتند و میخواهند به نیت واقف عمل کنند و اینکه از موقوفه درست استفاده شود، اظهار کرد: «اما باید به درک متقابل برسیم که در این مراکز کسانی هستند که باید بیشتر به آنها فکر کنیم. مطمئن هستم آنها هم به این موضوع فکر میکنند و مطمئنم در آخر به توافق میرسیم و همکاریها ادامه خواهد داشت. شاید سوءتفاهم یا سوءبرداشت بوده که تخلیه از سوی بهزیستی انجام نشده است».
وی ادامه داد: «آنچه مهم است اینکه قبل از اینکه مداخلهای انجام شود، به ما اطلاع داده میشد. دیروز ما در جلسهی شورای اداری بودیم که از این ماجرا باخبر شدیم. به هر حال، دستگاهی حکم قضایی گرفته، این حکم، قداست اجرایی دارد ولی اگر باخبر شده بودیم بهتر میتوانستیم موضوع را مدیریت کنیم و خیلیها از آن سوءاستفاده نمیکردند».
وی با تاکید بر اینکه لزومی نداشت شرایطی برای کسانی فراهم کنیم که قصد سوءاستفاده داشتند، ادامه داد: «میدانم مجریان این حکم هم دنبال این نبودند و شاید این تعاملات باید بیشتر اتفاق میافتد و درک متقابلی از شرایط همدیگر میداشتیم».
سرپرست بهزیستی استان کرمان سپس گفت: «در حوزههای اجتماعی ما به هم نیاز داریم. در قانون حمایت از کودکان و اطفال هم آمده که دستگاهها وظایفی دارند. اگر بخواهیم مسئلهای را مدیریت کنیم، به شدت به هم نیاز داریم و باید با یکدیگر همکاری کنیم».
وی با بیان اینکه دستگاه بالادستی و پاییندستی در حوزههای اجتماعی نداریم و هر دستگاهی وظیفهای دارد، افزود: «باید هریک مسئولیت خود را بپذیریم و در کنار هم قرار بگیریم و هدف هم حل مسئله باشد».
وی اضافه کرد: «میدانم رویکرد غالب این نیست و شاید سوءتفاهم و سوءبرداشتهایی پیش آمد و از کانالهایی شاید این موضوع تهییج شد».
وحیدزاده با تاکید بر اینکه نیت ما همکاری بود، ادامه داد: «ساعت سه،چهار به بعد که مرکز تخلیه شد، تمام تجهیزات را منتقل کردیم و خدمترسانی به کودکان تعطیل نشد».
وی اظهار کرد: «ما هیچ مسئلهای نداریم و مطمئن هستیم در خیلی از زمینهها اوقاف به ما کمک میکند چون به شدت به هم نیاز داریم. در حوزههای دارویی و درمانی و درراه ماندگی و ... به همکاری اوقاف نیاز داریم و دست دوستان را به گرمی میفشاریم اما نیازمند تعاملات بیشتر هم هستیم».
وی در عین حال گفت: «رخداد بدی دیروز پیش نیامد و مدیریت شد و سریعا جمع شد اما انتظار داریم همراهی بیشتری با ما بشود. به خاطر آسیبهای اجتماعی فشار بر روی ما زیاد شده و اگر دستگاهها با ما همراهی نکنند، این فشار میتواند پیامدهای خوبی برای جامعه نداشته باشد».
انتظار نمیرفت چنین دستوری صادر شود
سرپرست بهزیستی استان کرمان سپس در پاسخ به پرسش خبرنگار صداوسیما مبنی بر اینکه سال 96 حکم تخلیه صادر شده، ولی چهار سال طول کشیده است، چرا این اتفاق افتاد؟ توضیح داد: «شاید مداخلات در حوزههای اجتماعی پیچیدگی بیشتری داشته باشد و گاهی نوع پروژه طوری است که مبهم است. شما دستوری میگیرید که ممکن است مبتنی بر مباحث قانونی باشد، ولی یکسری بحثهای عرفی هم ممکن است وجود داشته باشد که شاید با مباحث قانونی و عرفی هماهنگ نباشند یا ممکن است قانون (جدیدی) ابلاغ شود. مثلا وقتی قانون حمایت از کودکان و اطفال ابلاغ شد، به ضرسقاطع اشاره شده که نهادی مثل شهرداری مکلف است در تامین مکان برای ساماندهی کودکان کار و خیابانی با بهزیستی همکاری کند. یعنی قوانینی میآید که دستگاهها را ملزم به همکاری میکند و شاید نیاز باشد دربارهی یکسری ادعاهایی که نسبت به هم دارند تجدیدنظر کنند».
وی با یادآوری مجدد ماده 6 قانون حمایت از کودکان و اطفال ادامه داد: «شاید بهزیستی زیاد موضوع تخلیه را جدی نگرفته یا آنها مراعات کردند که کار به اینجا رسیده است، اما قانون حمایت که نهادینه شده و همه میدانند باید کمک کنند، در این شرایط انتظار نمیرفت چنین دستوری صادر شود و الزامی برای تخلیهی مرکز آن هم به این شکل ایجاد شود».
وحیدزاده افزود: «براساس همان قانون، سیستم قضایی ما باید دفتر حمایت از کودکان و اطفال داشته باشند و آنها در جریان صفر تا صد قانون و ضرورت همکاریهای بین دستگاهی هستند».
وی اظهار کرد: «شاید چون مکانی نداشتیم (تا زودتر تخلیه کنیم) و این ساختار از ابتدا برای کودکان کار و خیابانی بوده یا اینکه بالای آن پرورشگاه نوشته شده باعث شده که سازمان خیلی حساسیتی نشان ندهد و گفته در آخر با اوقاف به تعامل میرسیم. به تعامل هم رسیده بودیم و توافق کرده بودیم چند روز فرصت بدهند تا جابهجایی را انجام دهیم».
وی با بیان اینکه با دوستان اوقاف در تماس بودیم و چند روزی از آنها فرصت خواستیم، اظهار کرد: «گاهی اما پیش میآید و مباحثی هست که از کنترل خارج میشود».
وحیدزاده گفت: «اصولا عرف است هر مداخلهی قضایی که میخواهد اتفاق افتد قبلش حکم میدهند و اعلام میکنند که یکی، دو روز وقت دارید. به ما گقتند تعامل کنید و تعامل ما به اینجا رسید ولی با حکم آمدند و برای ما غیرقابل باور بود که دستوری میدهند که مرکز باید تخلیه شود».
حکم دادگاه به بهزیستی ابلاغ نشده بود
سرپرست بهزیستی استان کرمان در پاسخ به این پرسشهای فردایکرمان مبنی بر اینکه حکمی که داده شده است از نظر شما عادلانه یا ظالمانه است؟ آیا معتقدید حق دربارهی بهزیستی جاری شده است؟ شفافتر بگویید که در این چهار سال چرا موضوع پیگیری نشده است؟ وقتی حکمی به مرحلهی اجرا میرسد، چندین بار اخطار داده میشود. آیا به بهزیستی این اخطار داده شده است؟ اگر شده، چرا اقدامی نکردید یا همین نشستهای رسانهای را برگزار نکردید و وارد گفتوگوی بزرگ برای کمک به موضوع نشدید؟ توضیح داد: «شاید چون موضوع اجتماعی و مربوط به بچهها بوده و سیستم قضایی خواسته تعامل را در پیش بگیرد و بهزیستی چون این مرکز موقوفه بوده و در بالای آن پرورشگاه نوشته شده، این حق را به خودش میداده که اینجا متعلق به بچههاست و ما هم داریم به بچهها خدمات میدهیم؛ شاید از این زاویه زیاد حساسیتی نشان ندادند و حتی فکرش را نمیکردند روزی حکمی صادر شود».
وی با تاکید بر اینکه همواره اما بحث بر سر تعامل بوده است، افزود: «اوقاف البته 10، 12 پیش سندی برای این ساختمان گرفته ولی اسناد جدید ما میگوید این ملک میتواند متعلق به اوقاف نباشد و میتواند متعلق به سازمانهای دولتی به ویژه بهزیستی باشد و برای کودکان استفاده شود».
وی تصریح کرد: «هیچ وقفنامهای نیز برای آن وجود ندارد».
وحیدزاده اضافه کرد: «از دیروز تاکنون افراد مطلع متعددی به موضوع ورود کردند که دارند اثبات میکنند این ملک میتواند متعلق به اوقاف باشد؛ اگرچه سندی هم برای آن دارند».
وی با بیان اینکه حکم دادگاه به ما ابلاغ نشده و ما حکمی را ندیدیم، گفت: «دوستان حکم را صادر کردند و اجرا شد».
وی افزود: «الان مکان خیریه تغییر کرده است و پیش از این اتفاقات هم به دوستان گفته بودم که مرکز را خالی میکنیم و چون دستور قضایی است باید تمکین کنم اما میتوانست دستور به ما هم ابلاغ شود. در این صورت، بدون هیچ حاشیهای از دستور قضایی تمکین میکردیم».
وی یادآور شد: «در حال حاضر، هیچ نگرانی برای خدمتدهی به بچهها وجود ندارد». / الف
عکس: محمد لطیفکار
نظر خود را بنویسید