گروه فرهنگوهنر ـ مجموعهی «چهرههای ایرانی» شامل 9 مستند پرتره است که توسط 9 کارگردان ساخته شد و درباره چهرههای فرهنگ و هنر و ادب معاصر ایران است.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، پیروز کلانتری یکی از کارگردانان این مجموعه، دربارهی همایون صنعتیزاده مستند پرتره «همایون» را ساخت.
کلانتری در گفتوگو با ایبنا در اینباره گفت: «همایون صنعتیزاده شخصی است که هم قبل از انقلاب و هم بعد از آن کارهای بسیاری انجام داده است و مهمترین کار او که تاثیری تاسیسی دارد و به یک معنا صنعت نشر را وارد فاز تازهای کرد، و انتشارات فرانکلین را راه انداخت، آن را تبدیل به یک نهاد کرد و چرخهی نشر را به وجود آورد؛ یعنی هم انتشارات و هم چاپخانه راهاندازی کرد و به این معنا چرخه نشر را ایجاد کرد. او شیوههای مدیریتی خاص خودش را داشت. فیلم بیشتر از آن که درباره کارهای مختلف صنعتیزاده باشد درباره همایون صنعتیزاده بودن است؛ یعنی بیشتر به شخصیت او میپردازد و سعی میکند در عین حال که فعالیتهای او را پوشش میدهد به وجوه شخصیتی او نیز بپردازد».
وی درباره سختی ساخت مستند مطرح کرد: «سختی این کار برای من به عنوان یک کارگردان این بود که صنعتیزاده علیرغم اهمیتی که در مدیریت و نشر ما دارد خیلی کم شناخته شده است و بنابراین من باید ابتدا او را معرفی میکردم؛ ولی علاقهی اصلی من در کارهایم کار اطلاعرسان ساختن نیست، بلکه بیشتر مواجهه با یک شخصیت یا موضوع است. مواجهه به این معنا که ذهنیت خودم و گفتوگوی خودم را با موضوع نشان دهم. تلفیق این دو کار یعنی هم معرفی و اطلاع دادن و هم مواجهه با آن داشتن، کار راحتی نیست و معمولا ممکن است هر دو از دست برود یا هر دو ۵۰ درصد انجام شود. تلاش من این بود که این کار را انجام دهم».
این مستند ساز در ادامه بیان کرد: «گفتار من و آنچه که من با صدای خودم میگویم روایت من از همایون صنعتیزاده است. شعر او چندان اهمیتی برای دیگران ندارد درصورتی که برای من این اشعار بخشی از همایون صنعتیزاده است. اساسا او در دورهی قبل از انقلاب فعالیت داشت اما روایت من از بعد از انقلاب است و ارجاعاتی به کرمان و زندگی روزمره صنعتیزاده. بیشتر این مستند روایتهای مردمگرایی او و رابطه صنعتیزاده با اقلیم است».
پیروز کلانتری یادآور شد: «ساخت فیلمهای مستند در جامعه نیاز است اما احساس نیاز در مخاطب ایجاد نشده است».
گفتنی است نقطه اشتراک این آثار، 9 مستند پرتره از چهرههای ادبی معاصر ایران است. این مستند پرترهها شامل «گلدونه، مش رحیم، صغرا و دیگران» به کارگردانی همایون امامی، «زنبورک در گام مینور» اثر مریم سپهری، «همایون» ساخته پیروز کلانتری، «سلطان بیتاج و تخت بخارا» به کارگردانی مسعود جعفری منجیلی، «در جستجوی صبح» اثر مهرداد شیخان، «او مثل هیچکس نیست» ساخته سید هادی موسوی، «یمینی شریف نغمهسرای کودکان» اثر هومن ظریف، «یکی بود یکی نبود» به کارگردانی غلامرضا کتال، «مکتب سقاخانه به روایت پرویز تناولی» ساخته امیر حسین بهبهانی است.
3662
پیروز کلانتری؛ کارگردان مستند پرتره صنعتیزاده:
نظر خود را بنویسید