فردایکرمان ـ گروه جامعه: مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه بخشی از گردوخاکهایی که هم سلامت جامعه را نشانه رفته و هم مراتع و جنگلها را دچار بیماری کرده ناشی از کانونهای داخلی است، گفت: «اما اعتبار اختصاص یافته به سازمان منابع طبیعی هرگز به گرد پای سرعت پراکنش گردوخاک و گسترش بیابانها در کشور نمیرسد. فقط در خوزستان هشت کانون بزرگ و بحرانی گردوخاک داریم که برای تثبیت آنها نیاز به سه هزار میلیارد تومان اعتبار است اما در سه، چهار سال گذشته تنها 400 میلیون تومان اعتبار در اختیار ما قرار گرفته است».
وحید جعفریان تصریح کرد: «منابع اعتباری اصلا قابل قیاس با سطح و گستردگی کانونهای بحرانی نیست».
او همچنین به طوفانهای شنی که تأسیسات، روستاها، جادهها و اراضی کشور را دفن میکنند اشاره کرد و با بیان اینکه این طوفانها متفاوت با طوفانهای گرد و غبار است، اظهار کرد: «جریان طوفانهای شن در یکی، دو سال اخیر شدت یافته است».
او هشدار داد: «نباید از طوفانهای شن غافل شد». جعفریان افزود: «خارج شدن چندبارۀ قطارهای مسافربری، دفن مسیرهای روستایی در مناطقی چون ریگان و... نشانهای است بر اینکه جغرافیای ایران تنها با پدیده گردوغبار رو به رو نیست، بلکه طوفانهای شن با همدستی فرسایش بادی هم به کشور آسیب میرسانند».
جعفریان گفت: «باید بررسی شود که در زیر زمین چه اتفاقی دارد میافتاد که کهورهای چند صد سالۀ ما دچار تنش آبی شدهاند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از روزنامۀ ایران (شنبه 7 خردادماه)، کهور ایرانی کمربند سبزی جلوی طوفان است اما برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی به فروریزی این دیوار دفاعی منجر شده است!
براساس آمارهای سازمان منابع طبیعی 24 میلیون هکتار از اراضی مناطق مرتعی و سیلابی با سیاستهای غلط آبی به کانون ریزگرد تبدیل شدهاند! . جعفریان در عینحال تغییر اقلیم و افزایش خشکسالی را باعث افزایش خسارت پیامدهای انسان ساخت در تخریب محیط زیست دانست و ادامه داد: «برای آنکه بتوانیم همین شرایط سخت را تثبیت کنیم و وسعت بیابانها گستردهتر و هجوم ریزگردها سختتر نشود باید سالانه در یک میلیون هکتار اراضی بیابان عملیات بیابان زدایی انجام بدهیم».
برآوردهای او نشان میدهد هزینۀ هر هکتار عملیات بیابان زدایی پنج میلیون تومان است. جعفریان گفت: «برای انجام عملیات بیابانزدایی در یک میلیون هکتار اراضی، سالانه نیاز به پنج هزار میلیارد تومان بودجه است».
به گفتۀ او، سازمان منابع طبیعی در سال گذشته با فراگیر شدن سرمایهگذاری بخش خصوصی توانسته است عملیات بیابانزدایی را در 85 هزار هکتار از مناطق بحرانی انجام دهد اما آیا میتوان برای گذر از این بحران فقط روی سرمایهگذاری بخش خصوصی حساب کرد؟ پاسخ قطعاً منفی است. / الف
نظر خود را بنویسید