فردایکرمان ـ گروه جامعه: افزایش 40 درصدی مصرف قلیان در استان کرمان طی سالهای 90 تا 1400 و کاهش سن مصرف از 26 سال به کمتر از 18 سال بار دیگر آژیر خطری که سلامت فردی و اجتماعی را بهشدت تهدید میکند به صدا درآورد.
این گزارش را معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان 9 خردادماه در نشست خبری هفتۀ ملی بدون دخانیات ارائه کرد.
تصویر دیگر از این شرایط را، فتحالله مویدی رئیس کمیسیون خدمات شهری، بهداشت و محیط زیست شورای شهر کرمان 18 اردیبهشتماه در صحن علنی شورا نشان داد: «میبینیم که گروههای مختلف از جمله بچههای کم سن و سال در پیادهرو و خیابان و پارکها دارند قلیان میکشند».
او با اشاره به اینکه برخورد با این موضوع وظیفۀ شهرداری نیست اما شهرداری میتواند با نصب بنر و کار فرهنگی معضلات قلیانکشی را اطلاعرسانی کند، تصریح کرد: «در حال حاضر، متاسفانه بهداشت خیلی خود را درگیر موضوع مصرف قلیان نمیکند و وضعیت خیلی ناجور شده است».
فردایکرمان در نشست خبری هفتۀ دخانیات از مسئولان علومپزشکی کرمان خواست تا دربارۀ این انتقاد عضو شورای شهر اظهارنظر کنند و بگویند که چرا از موضوع مصرف قلیان، عقبنشینی کردهاند؟ در پاسخ، محمدرضا احمدپور مدیر گروه سلامت محیط و کار دانشگاه علومپزشکی کرمان در بخشی از سخنانش، با بیان اینکه در بسیاری از مسائل بهداشتی، 25 تا 30 درصد کار مربوط به حوزۀ بهداشت میشود و مابقی آن به سایر دستگاهها برمیگردد، گفت: «شهرداری بگوید در این مورد چه کرده است؟ و حتی اتاق اصناف که متولی این کار است؛ چه کرده است؟».
علی بهرامنژاد، مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز با بیان اینکه نقطۀ مقابل پیشگیری از اعتیاد عوامل محافظ است و عوامل محافظ، فراهم کردن امکانات و فضای لذتبخش است، خطاب به فردایکرمان اظهار کرد: «متقابلا این سوال را از شهرداری بپرسید که بفرمایند در زمینۀ فضای سبز، امکاناتی مانند دوچرخهسواری و مسیر سلامت که در اکثر شهرها حتی شهرهای بسیار کوچک با امکانات کم احداث شده است، چه اقداماتی صورت گرفته است».
دکتر محسن بارونی معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز با بیان اینکه وظایف حوزۀ بهداشت مشخص است، اظهار کرد: «وظایف بهداشت آگاهی، آموزش، مشاوره و ممانعت است. ممانعت هم به این صورت امکانپذیر است که اگر جایی عرضۀ قلیان باشد، گزارش آن در سامانۀ 190 ثبت میشود. اگر پس از اعلام گزارش، کارشناس ما مراجعه نکرد، مقصر بهداشت است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، بارونی در توضیح بیشتر در اینباره در نشست خبری روز دوشنبه 9 خردادماه گفت: «ما نمیخواهیم خدایی ناکرده مچگیری کنیم. علت عقبماندگی خیلی از کشورها و سیاستها همین است. نباید خیلی راحت توپ را به زمین دیگری بیاندازیم».
وی ادامه داد: «من الان میتوانم موضوعاتی مانند جادۀ سلامت، درصد سرانۀ فضای سبز کرمان و ... را مطرح کنم و در طی زمان هم اتفاقی نیفتد. اما من باز هم نیتم این نیست».
وی با یادآوری وظایف حوزۀ بهداشت در این حوزه اظهار کرد: «فضای سبز و امکانات مربوط به شهرداری است و دوستان بایستی از قانون اطلاع داشته باشند».
بارونی اضافه کرد: «هدف ما همکاری است. باید کنار هم بنشینیم و به جای اینکه ایرادگیری کنیم، با کار تیمی معضل را حل کنیم».
وی یادآور شد: «اگر بخواهیم در استان به این شکل عمل کنیم و مچگیریهایی که مقصر را بخواهد مشخص کند انجام دهیم؛ آن جوان دارد کار خودش را میکند و سیگار و قلیان را استفاده میکند و ما هم با یکدیگر درگیر هستیم».
بارونی تاکید کرد: «باید کاری کنیم که جوّ فرهنگی و حوزۀ سلامت استان که همۀ ارگانها شامل آن هستند، آنقدر آرام باشد که با همفکری و هماندیشی اقدام کنیم».
وی تاکید کرد: «ما اصلا فرصت نداریم. طی 10 سال، سنِ مصرف قلیان و سیگار هفت سال کاهش پیدا کرده است. این موضوع در کشورهای پیشرفته طی 70 سال اتفاق میافتد».
بارونی افزود: «از یک طرف با شیب تند کاهش سن مصرف سیگار مواجه هستیم و از طرف دیگر سیاستمداران ما دنبال این هستند که چه کسی مقصر است. اگر بخواهیم اینطور برخورد کنیم به نتیجه نمیرسیم و جوانان هم کار خودشان را انجام میدهند».
وی با بیان اینکه باید برای پیشگیری از مصرف بیشتر هماندیشی کنیم، گفت: «من خواهش میکنم دوستی که این سوال را در شورا مطرح کرده، نوع نگاهشان را تغییر دهند. کار تیمی است و باید با تمرکز اقدام شود و سیاستها هم باید زودبازده باشند».
احمدپور مدیر گروه سلامت محیط و کار دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز با طرح این سوالات که شهرداری و اتاق اصناف و استانداری در این خصوص چه کردهاند، افزود: «البته یک موضوع امیدوارکننده را هم مطرح کنم. با توجه به تغییراتی که در مدیریت استان اتفاق افتاد، کارگروه ساماندهی مصرف دخانیات خیلی فعال شده است و هر 45 روز یکبار جلسات آن برگزار میشود».
وی ادامه داد: «برای اولین مرتبه در این کارگروه از دستگاهها برنامۀ عملیاتی در مورد برخورد با مواد دخانی خواستند و وظایف شفافتر به دستگاهها ابلاغ شد».
احمدپور تاکید کرد: «این کارگروه اگر فعال شود وظیفۀ اصلی استانداری که متولی برخورد با دستگاهها و بازخواست از آنها است، جان میگیرد و اتفاقات خوبی خواهد افتاد». / الف
نظر خود را بنویسید