گروه جامعه ـ پروندهی گردشگری سلامت روی میز تصمیمسازان و تصمیمگیران استان گشوده شده و قرار است برای ایجاد و رونق آن برنامهریزی جدیای صورت گیرد.
در اینباره، کمیسیون گردشگری اتاق کرمان، جلسهی آبانماه خود را به این مسئله اختصاص داد و در جلسهای که عصر دوشنبه با حضور برخی مدیران کل استان و روسای سابق و فعلی اتاق و جهانگیری؛ رئیس انجمن گردشگری سلامت ایران و جمعی از فعالان گردشگری استان برگزار شد به این موضوع پرداخته شد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، مهدی سیاوشی؛ رئیس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق کرمان در این نشست با بیان اینکه کرمان با تامین زیرساختهای لازم، میتواند جایگاهی در زمینهی گردشگری سلامت داشته باشد، گفت: «جلسات کمیسیون اولین دوشنبهی هر ماه تشکیل میشود و هر ماه حداقل یک جلسه را تاکنون برگزار و تلاش کردهایم موضوعات مختلف گردشگری استان را تا آنجا که امکان دارد مرور کنیم. پیش از این، یک جلسه هم در کمیسیون در موضوع گردشگری سلامت داشتیم؛ جلسات فرعی نیز با حضور آقای جلالپور برگزار شده؛ باید بتوانیم جایگاه استان در این بخش و مسیر رسیدن به آن را مشخص کنیم».
رئیس اتاق کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه گردشگری سلامت همواره دغدغهی ما بوده است، گفت: «بهدلیل پتانسیلهایی که کرمان داشته یکی از محورهای اصلی پیگیری در اتاق، چه در زمانی که آقای جلالپور حضور داشتند و چه پس از آن تاکنون، گردشگری سلامت بوده است». سید مهدی طبیبزاده افزود: «گزارشی که بهتازگی از شاخصهای توسعهی پایدار در استان کرمان منتشر شده نشان میدهد بهترین شاخصها را در زمینهی بهداشت و درمان داشتیم».
وی سپس اظهار کرد: «گردشگری سلامت هم محدود به تاسیسات و خدمات فیزیکی نیست بلکه وجود نیروهای زبده و پزشکان متبحر، آزمایشگاههای خوب و مشارکت فعال بخش خصوصی همه باعث شده که کرمان رفتهرفته به مقصد گردشگری سلامت تبدیل شود».
طبیبزاده اضافه کرد: «تنوع اقلیم، انواع خاص گردشگری سلامت و تجربههای استان در چهار اقلیم؛ پتانسیل بسیار ارزشمندی ایجاد کرده است و فعالان گردشگری استان کرمان آماده هستند از این رهگذر به جذب گردشگر به استان کمک کنند».
فقر زیرساختهای درمانی جدی است
دکترحمیدرضا رشیدینژاد؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان هم در این نشست، ابتدا گزارشی از جایگاه کنونی این دانشگاه ارائه کرد و گفت: «یک نگاه عمومی از بیرون به دانشگاه وجود دارد و یک مقایسهی کشوری هم، خود دانشگاه با استانها و دیگر مراکز پزشکی دیگر انجام میدهد. یکسری شاخصها را وزارتخانه مشخص میکند و یکسری شاخصها نیز جهانی است که دانشگاه علوم پزشکی کرمان در برخی از این استانداردها، جزو تیپ یک است و حوزهی کرمان و سیستانوبلوچستان را برعهده دارد».
او افزود: «دانشگاه کرمان، در زمینههای بهداشتی، آموزش پزشکی و پژوهشی جزو هشت دانشگاه برتر کشور است و رشد خوبی هم در این چند سال اخیر پیدا کرده که امیدواریم ادامه یابد».
وی با بیان اینکه خواستهی ما آن است به جایگاهی بهتر از این دست یابیم، ادامه داد: «از لحاظ زیرساختی استانهای کرمان و سیستانوبلوچستان فقیرتر از دیگر استانهای کشور هستند».
رشیدینژاد گفت: «اما اقلیم متنوع استان جاذبههای گردشگری مطلوبی فراهم کرده و ضمن اینکه امکانات و زیرساختهای درمانی در این چهار سال، نسبت به گذشته، رشد حدود 30 درصدی، در دو بخش خصوصی و دولتی داشته است. چهار سال پیش، سرانهی متوسط تخت در استان کرمان، بهازای هر یکهزار نفر، یکودو دهم بود در حالیکه متوسط کشوری یکوششم دهم بود اما الان ما به متوسط کشوری رسیدهایم».
برای جذب سرمایهگذار تمنا هم کردیم
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان اظهار کرد: «در همهی جلسات و کمیسیونها دربارهی سرمایهگذاری و ارتقای زیرساختهای درمانی اطلاعرسانی کردهایم. مقررات را هم سخت نگرفتیم. کمیسیون ماده 20 را داریم که اعضای آن رئیس دانشگاه و معاون درمان دانشگاه و رئیس نظام پزشکی و تعدادی دیگر از افراد صاحب دانش هستند و واقعا سخت هم نگرفتیم. ضمن اینکه تا حدودی هم، با خواهش و تمنا خواستیم تا در این راستا قدم برداشته شود. در همین چهار سال، نزدیک به یکهزار تخت به ظرفیت استان اصافه شد با این حال هنوز کمبود داریم».
وی افزود: «استان کرمان، نه نسبت به هرمزگان و سیستانوبلوچستان بلکه نسبت به دیگر استانها زیرساختهای فیزیکی ضعیفی دارد اما از لحاظ کادر تخصصی؛ چه از نظر تجربی و چه علمی افرادی در استان کرمان داریم که بهترین نیروهای کشوری و حتی شخصیتهای بینالمللی هستند و اسامی برخی همکاران ما در منابع مرجع بینالمللی درج شده و به آنها رجوع میشود که جزو افتخارات هستند».
بیمارستانهای دانشگاه قدیمی است
وی با یادآوری مجدد ضعف در زیرساختهای فیزیکی استان اشاره به فرسودگی ساختمان برخی بیمارستانها کرد و ادامه داد: «دانشگاه سه بیمارستان بزرگ دارد که ساختمان دو بیمارستان قدیمی هستند البته شاید ساختمان جدید بیمارستان باهنر تا سه ماه دیگر افتتاح شود. بیمارستان شفا اما زیرساخت بیمارستانی مناسب را ندارد و دنبال سرمایهگذار هستیم تا کلنگ بیمارستان 600 تختخوابی را بزند. از بخش خصوصی خواستیم ورود کند. متقاضی زیاد داشتیم اما پای کار نبودند چرا که سرمایهگذاری در بهداشت و درمان، زودبازده نیست اما با رعایت استانداردها میتوانند در درازمدت به سود دست یابند».
وی گفت: «مجوز مراکز کوچک در نقاط مختلف داده شده ولی شاید بهتر باشد این نوع سرمایهگذاریها تجمیع شود تا در حوزهی گردشگری سلامت بتوان خدمات لازم را داد».
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ادامه، با بیان اینکه یکی از بیمارستانهای بخش خصوصی ما هم استانداردهای وزارت بهداشت را تا حدودی فراهم کرده است، اظهار کرد: «اگر بیماری از خارج از کشور مراجعه کند، این بیمارستان، فضای فیزیکی لازم برای پاسخ به انتظارات توریست پزشکی را دارد».
آمادۀ مشارکت با بخش خصوصی هستیم
وی گفت: «دانشگاه علوم پزشکی از سرمایهگذاری در بخش گردشگری سلامت استقبال میکند. ما کادر فنی خیلی قویای در استان داریم و سومین مرکز پیوند اعضا را در استان کرمان داریم؛ در ماه گذشته سه پیوند کبد در استان انجام شده و مرکز پیوند اعضا استان که با همت مهندس جلالپور و دوستان ایشان، ساختمان آن ساخته شده هم امیدواریم زودتر مجهز شود تا ظرفیت جدید و مفیدی را به استان اضافه کند. با وجود این داشتههای ارزشمند اما زیرساختهای استان، متاسفانه ضعیف است و در مقایسه با کشور، تنها دو استان سیستانوبلوچستان و هرمزگان هستند که بعد از ما قرار دارند و این، موقعیت خوبی برای استان نیست».
رشیدینژاد با بیان اینکه تقویت زیرساختها مشارکت و غیرت بخش خصوصی را میطلبد، اضافه کرد: «کار هم صرفا دولتی نیست. مشارکت بین دولت و بخش خصوصی میتواند اتفاق بیفتد؛ ضمن اینکه همین الان نیز، مرکز رادیوتراپی بیمارستان افضلیپور در اختیار بخش خصوصی است».
جلسه بگذاریم، گردشگری سلامت را فعال کنیم
غلامرضا فرخی؛ مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان نیز در این نشست اظهار کرد: «در چند ماه اخیر بحث توریسم سلامت را در استان پیگیری کردیم و مکاتباتی با دستگاههای مرتبط انجام دادیم و خواستیم تا افرادی را بهعنوان نمایندهی تامالاختیار به ما معرفی کنند که جلساتی تخصصی را شکل دهیم و مسئله را بررسی کنیم اما متاسفانه دانشگاه علومپزشکی به این نامهی ما پاسخ نداد که امیدواریم این اتفاق بیفتد و بتوانیم نشستهای کارشناسی در حوزهی گردشگری سلامت را در استان داشته باشیم تا به یک خروجی مناسب وتصمیم نهایی برسیم».
وی افزود: «من وضعیت بیمارستان مهرگان را بررسی کردم، بیمارستان نوریه هم اعلام آمادگی کرده، با آژانسهای مسافرتی هم صحبت کردیم و مجموعههای اقامتی همه پای کار بودند. به زیرساختهایی که در استان داریم پرداختیم ولی در این جلسات، هنوز نتوانستیم به جمعبندی مناسبی برسیم و نیاز است که نشستهای کارشناسی با حضور همهی دستاندرکاران این حوزه داشته باشیم».
وی با بیان اینکه بیمارانی از کشورهای عمان و عراق و پاکستان و افغانستان که به کشور میآیند را میتوان به استان کرمان جذب کرد، گفت: «الان عمانیها برای درمان به شیراز میروند و میتوان تورهایی تعریف کرد که براساس نوع بیماری که افراد دارند به کرمان نیز بیایند. در گذشته هم ظاهرا اقداماتی در این زمینه صرت گرفته ولی کار نیاز به بررسی تخصصی و کارشناسی دارد».
فرخی تاکید کرد که دستگاههای مرتبط نمایندگان تامالاختیار خود را برای تشکیل کمیسیونهای تخصصی گردشگری سلامت معرفی کنند.
روایتی از راهاندازی مرکز پیوند کبد در کرمان
محسن جلالپور؛ فعال اقتصادی و نیکوکار حوزهی سلامت و رئیس سابق اتاقهای ایران و کرمان هم در این نشست، اظهار کرد: «سال 1381 که من مسئولیت اتاق کرمان را برعهده گرفتم اتاق گرفتاریهای زیادی داشت و در حالیکه پیش از آن، نگاه بازاری و کسبوکار را داشت، حالا میخواست از یک اتاق صنفی به یک اتاق صنعتی و بازرگانی با نگاه به عرصهی بینالملل حرکت کند. ما با کمک هیات نمایندگان و هیات رئیسه تصمیم گرفتیم اتاق را به این سمت ببریم تا که در سال 82 زلزلهی بم پیش آمد. در زلزله، بهعنوان یک تیم فعال اقتصادی با مجموعهی استان همکاری کردیم و در آن برههی زمانی، مجموعا شاید نتوانستیم جز آنچه در زلزلهی بم انجام دادیم مسئولیت اجتماعی و وظایف خود را به جد دنبال کنیم». او افزود: «در دور دوم که من باز مسئول اتاق شدم در اولین جلسه عرض کردم: در دورهی گذشته به کارهای زیادی پرداختیم و اتاق از نظر اعتبار و اعتماد و ایجاد و توسعهی ساختار فیزیکی و نیروی انسانی کارهایی را پیش برده ولی ما بدهی جدی از لحاظ مسئولیت اجتماعی به استان داریم. در این راستان، کمیتهای با مسئولیت مهندس ایرانی تشکیل و قرار شد کارشناسان معلوم کنند که برای انجام مسئولیت اجتماعی چه کاری باید انجام شود؟».
جلالپور ادامه داد: «پس از حدود یک سال کار کارشناسی، سه زمینهی فرهنگی و آموزشی و درمانی را این کمیته مشخص کرد و بین این سه اولویت، بررسی جدیتری کردیم و به درمان رسیدیم. همان زمان هم از نظر درمان کرمان وضعیت بدی داشت و در حد سیستانوبلوچستان بود».
وی گفت: «اوایل سال 84 بود که به مسئولان وقت اعلام کردیم با بررسی جدیای داشتیم، میخواهیم بخش پیوند کبد را در استان راهاندازی کنیم. دکتر شریفی ریاست دانشگاه را برعهده داشتند و وقتی مسئله را مطرح کردیم، چندان خوشبین نبودند و گفتند هنوز در تهران این مرکز پیوند را نداریم شما در کرمان میخواهید آن را راهاندازی کنید؟ گفتیم ما آمادگی داریم. دو، سه ماه پیگیری کردیم تا که دکتر شریفی رفتند و دکتر زاهدی به این مسئولیت منصوب شدند و ایشان نسبت به این کار، ابراز علاقه کردند. جلساتی دیگر هم گرفتیم و نتیجه شد آنکه در سال 87، دومین بخش پیوند کبد کشور را در استان کرمان راهاندازی کردیم و پس از آن بود که این مرکز در تهران راهاندازی شد. اگرچه مرکز پیوند تهران بهدلیل حمایتهایی که شد اکنون از نظر تعداد عمل، وضعیت بهتری نسبت به ما دارد».
سرمایۀ پزشکان به حوزۀ سلامت نمیآید
رئیس سابق اتاق کرمان ادامه داد: «همان سالها سفری به قطر داشتم که یکی از بزرگان آنجا گفت که شنیدیم در کرمان پیوند کبد دارید؛ و با وجود اینکه 200 هزار یورو هزینه دارد، در کرمان رایگان است و این، برای ما عجیب است که چطوری این کار را کردید که ما در قطر با این همه ثروت، با مشکل مواجهیم».
او اضافه کرد: «وقتی استانی مثل کرمان با همهی مشکلات و کمبودهایی که دارد، با وجود متخصصان و ارادهای که شکل گرفت توانست نه فقط در کشور، بلکه در منطقه هم کار شاخصی انجام دهد و مرکز عمل پیوند کبد که پیشرفتهترین و کارآمدترین کار حراجی و پزشکی در حوزهی درمان است را راهاندازی کند حتما ظرفیت آن را دارد تا دیگر کمبودهای خود را هم جبران کند».
او اظهار کرد: «در دورهای که دکتر حقدوست و دکتر رشیدی ریاست و معاونت دانشگاه را برعهده داشتند در همین اتاق بیش از 20 جلسه گذاشتیم تا پزشکان بیایند کمبودهای بیمارستانی استان را جبران کنند. این گلایه وجود دارد که پزشکان کرمان، در هر زمینهای سرمایهگذاری میکنند جز زمینهی تخصصی خودشان. همین جلسات، وقتی تمام میشد میگفتند که مثلا ما داریم در بخش ساختمان یا صنعت این سرمایهگذاری را انجام میدهیم ولی در حوزهی خودشان توافق حاصل نمیشد».
جلالپور با بیان اینکه بخش خصوصی و پزشکان و دانشگاه باید برای جبران کمبودهای استان کمک کنند، یادآور شد: «در زمینهی گردشگری سلامت هم نباید صرفا به گردشگر خارجی فکر کنیم؛ از استانهای همجوار هم میتوانیم بهره ببریم».
دولت به بخش خصوصی انگیزه دهد
دکتر افشین اسدی؛ عضو کمیسیون گردشگری اتاق کرمان نیز در این نشست گفت: «ما چند جلسه دربارهی اینکه استان کرمان در گردشگری سلامت در حوزهی توانبخشی و سلامت و بهداشت چه ظرفیتهایی دارد داشتیم. به این نتیجه رسیدیم که آبگرم و شنهای داغ، ارتفاعات طبیعی و گیاهان سنتی که در استان داریم میتواند کمک کند تا در کنار گردشگری درمانی، توفیق کشوری و منطقهای داشته باشیم».
وی یادآور شد: «دانشگاه علوم پزشکی و میراث فرهنگی و استانداری باید به بخش خصوصی در این زمینه انگیزهی لازم برای ورود بدهند تا سرمایهگذاری خود را به بخش سلامت و درمان منتقل کنند و امروز بهتر آن بود که بخش خصوصی درمان هم در این جلسه حضور داشتند، باید این مسائل را بدانند تا احساس امیدواری بیشتری کنند و همین که کمتر شاهد حضورشان در چنین نشستهایی هستیم نشان میدهد باید در این بخش بیشتر کار کنیم و بخش خصوصی را پیشقدم بدانیم و دولت در خدمت آنها باشند».
اسدی افزود: «کرمان چند نقطهی فرصت دارد؛ اتاقهای مشترکی که با کشورهای همسایه داریم که اگر روحیهی اقتصادی مشهدی و اصفهانی داشته باشیم از این ظرفیت بهسادگی نمیگذریم».
او همچنین پیشنهاد داد: «گردشگریدرمان را در چارچوبی قوی و منسجم پیگیری کنیم و در کنار آن، گردشگری بهداشت و توانبخشی چون فرابخشی است در قالب کمیتهای ذیل آن دنبال شود».
کرمان در گردشگری تندرستی ظرفیت دارد
اکبر رشیدی؛ لوتشناس و فعال گردشگری استان کرمان هم در این نشست گفت: «گردشگری سلامت فقط محدود به اقدامات پزشکی نیست بلکه بهبود سلامت و وضعیت روحی هم مدنظراست. استان کرمان هم در این زمینه و برای پیشگیری از بیماری و تضمین سلامت جایگاه بلندی دارد. آبگرمهای معدنی، آفتاب درخشان و جاذبههایی که در دنیا بینظیر است و محیط پاک و آرام بهویژه در لوت در بخش گردشگری سلامت قطعا موثر است».
در این نشست، جهانگیری؛ رئیس انجمن گردشگری سلامت ایران و گلابزاده؛ رئیس مرکز کرمانشناسی نیز اظهاراتی را مطرح کردند که در اخباری جداگانه در سایت در دسترس است.
نظر خود را بنویسید