گروه اقتصاد ـ در شورای عشایری استان کرمان ضمن اعلام این هشدار که شاخصهای آموزشی در بین عشایر استان بسیار پایین است، از حل موقت مشکل تامین سوخت چاههای کشاورزی عشایر استان خبر داده شد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از روابط عمومی استانداری کرمان، سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان در این جلسه گفت: «در دورهی کنونی در حوزهی مسائل اجتماعی و فرهنگی باید دقت نظر ویژهای صورت گیرد زیرا آنچه امروز میتواند به کشور ما ضربه بزند در حوزههای فرهنگی و اجتماعی است و در حال حاضر تمامی توطئههای دشمنان متمرکز بر این حوزه است».
حمید ملانوری افزود: «معرفی ورزشهای بومی و محلی عشایر در بازخوانی اصالتهای فرهنگی بومی هر منطقه بسیار موثر است که بخشی از آن به فراموشی سپرده شده است و باید از این ظرفیتها به خوبی استفاده شود».
وی اضافه کرد: «همچنین، ظرفیتهای قانونی و اعتبارات مورد نیاز برای ایجاد اشتغال در جوامع روستایی و عشایری وجود دارد و گاهی به دلیل کماطلاعی از موضوعات، از آنها به درستی استفاده نمیکنیم».
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان با اشاره به نقش عشایر در تامین امنیت، گفت: «هر سیاه چادر عشایری یک پاسگاه امنیتی است و یکجانشینی عشایر موجب از بین رفتن فرهنگ اصیل عشایری شده و مشکلاتی را برای آنها ایجاد میکند و در کنار آن خلاء های امنیتی نیز ایجاد خواهد شد». ملانوری ضمن تاکید بر اینکه دولت باید برای مداخله درست، بهجا و بهموقع در حوزه عشایری کار کند، گفت: «مداخله غیر عالمانه و غیر کارشناسی در مسائل اجتماعی و فرهنگی بسیار خطرناک است و در آینده تاثیرات بسیار بدی در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و امنیتی خواهد داشت. مداخلات نباید به نحوی باشد که فرهنگ روستایی و عشایری را دچار تغییر کند».
برپایهی این خبر، در این نشست برای تامین سوخت موتور پمپهای چاههای عشایری و تامین آب شرب دام و آبشخورهای عشایری نیز تصمیمگیری شد.
مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری کرمان با تاکید برحل این مشکل گفت: «موضوع چاههای عشایری که تحت عنوان چاههای مالداری برای دام عشایر در شرق و جنوب استفاده میشود در فرایندهایی که برای ثبت چاههای فرم یک و فرم پنج دیده شده، ثبت نشدهاند لذا این چاهها از بسیاری از امکانات محروم شده و مشکلاتی برای آنها ایجاد شده است».
خلیل هماییراد اظهار کرد: «تامین سوخت چاههای عشایری که اغلب آنها کمتر از 10 متر عمق دارند، به دلیل آنکه در سامانهی مربوطه ثبت نشدهاند، برای شرکت نفت امکانپذیر نیست و شورای تامین استان کرمان برای حل مسائل این موضوع تشکیل شده و مصوباتی نیز داشته است. راهکار میانمدت برای تامین سوخت چاههای عشایری پیگیری موضوع از طریق دیوان عدالت اداری است». مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری کرمان افزود: «آسیبپذیری عشایر از خشکسالی نیز بسیار زیاد است و سال گذشته در راستای اقدامات دامپزشکی برای عشایر کار ویژهای انجام شد، تاثیر مسائل اقتصادی در حوزهی عشایر به خوبی در حوزه امنیت قابل مشاهده است و بسیاری از جرائم تحت تاثیر مسائل اقتصادی است».
مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری کرمان یادآور شد: «بنا به پیشنهاد اداره کل امنیتی و انتظامی استانداری و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و سوخت برای حل کوتاهمدت مشکل تامین سوخت چاههای عشایری نیز تمهیداتی در سطح استان اندیشیده شده که تا پایان سال جاری مشکلات آنها برطرف میشود تا در نهایت با تصمیمگیری های قانونی در سطح کشور این مشکلات به صورت کامل حل شود».
مدیرکل امور عشایری استان کرمان نیز در این نشست گفت: «شاخصهای آموزشی در بین عشایر پائین است که لازم است با همت آموزش و پرورش استان کرمان، این مشکل برطرف شود».
مهدی ابراهیمی افزود: «طرح ارتقای سطح دانش، سواد و مهارت جامعه عشایری، طرح ویژه خدمات فرهنگی و مذهبی عشایر و توانمندسازی مستمر عشایر تدوین شده است که لازم است با همکاری تمامی دستگاههای مربوطه اجرایی شوند».
وی ادامه داد: «با توجه به پتانسیلهای مناطق عشایری و توانمندیهای زنان و جوانان عشایر میتوان آموزشهایی را ارائه کرد تا ایجاد اشتغال در این جامعه رخ داده و از مهاجرت آنها به شهر جلوگیری شود».
مدیرکل امور عشایری استان کرمان با اشاره به اینکه بارندگیهای اخیر عشایر را غافلگیر کرده است، گفت: «عشایر در سالهای اخیر با خشکسالیهای مستمر روبرو بودهاند».
ابراهیمی اظهار کرد: «جامعهی عشایری استان کرمان شامل 22 هزار و 564 خانوار و 109 هزار و 439 نفر جمعیت هستند که 9.2 درصد عشایر کشور را تشکیل میدهد».
وی با اشاره به اینکه استان کرمان دومین استان کشور از نظر جمعیت عشایری بعد از استان فارس است، ادامه داد: «14 هزار تن گوشت از سوی عشایر استان کرمان در هر سال تولید میشود و 60 درصد عشایر استان کرمان در شمال استان و 40 درصد نیز در جنوب استان حضور دارند».
مدیرکل امور عشایری استان کرمان اضافه کرد: «از سال 1378 تاکنون که خشکسالی حاکم شده است، عشایر به سوی یکجانشینی روی آوردهاند و اگر خدمات فرهنگی و مذهبی به این قشر ارائه شده بود، این وضعیت را نداشتیم».
ابراهیمی با بیان اینکه در سال گذشته 183 گواهی مهارت برای عشایر در بردسیر صادر شده است، افزود: «در سال گذشته 20 صندوق خرد روستایی نیز در بین زنان عشایر راهاندازی شده است و مشغول به فعالیت هستند».
3800
در شورای عشایری استان کرمان مطرح شد
نظر خود را بنویسید