فردایکرمان ـ گروه جامعه: کاروانسرای قاجاری «کوزهگران» در مجموعۀ بازار تاریخی کرمان و در مجاورت سیتیسنتر ساروجپارس قرار دارد.
این کاروانسرا که سالیان زیادی متروکه مانده است، شرایطی پیدا کرده که انگار شمارش معکوس برای مرگ آن آغاز شده است.
امید ابراهیمی فعال میراثفرهنگی در کرمان در اینباره گفت: «یکی از ستونهای کاروانسرای کوزهگران در فروردینماه سال ۱۴۰۰ تخریب شده بود، حالا بخشهای دیگری از این کاروانسرا فروریخته است».
ارزیابی او این است که ساختوسازهای ساروجپارس باعث گسترش تخریبها در این بنای میراثی شده است.
او در اینباره اظهار کرد: «این کاروانسرای تاریخی تا پیش از ساخت سیتیسنتر چنین خرابیهایی نداشت. حالا، با توجه به استمرار ساختوساز این پروژۀ تجاری، وضعیت این بنای تاریخی چندان خوب نیست و به نجاتبخشی و حفاظت اضطراری نیاز دارد».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، وی دوم شهریورماه اظهار کرد: «پروژۀ سیتیسنتر ساروجپارس که از سال ۱۳۹۲ کلنگ احداث آن زده شده، به دلیل لرزشهایی که در جریان ساخت و ساز داشته، به بناهای تاریخی همجوار آسیب قابل توجهی وارد کرده است».
وی بیان کرد: «احداث این پروژۀ تجاری، عرصه و حریم آثار تاریخی ثبت شده را زیر سوال برده است».
ابراهیمی یادآور شد: «اداره کل میراث فرهنگی کرمان چند سال پیش، از پروژۀ سیتیسنتر به خاطر ارتفاع غیرمجازی که در بافت تاریخی دارد، شکایت کرده و پروژه هم حدود یک سال متوقف شده بود، اما پس از رأی دادگاه که به نفع این پروژه صادر شد، دوباره کار را از سر گرفتهاند».
این فعال میراث فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «این پروژه در حریم و عرصۀ بازار تاریخی کرمان، تیمچه عطارها و کاورانسراهای کوزهگران، حاج مهدی، چهار سوق و هندوها و مهمتر از همه مجموعه گنجعلیخان، درحال ساخت بوده و این درحالی است که کاروانسرای گنجعلیخان که در حدود ۵۰۰ متری این پروژه تجاری قرار دارد، پرونده ثبت جهانی آن آماده شده و بهزودی در یونسکو بررسی میشود».
ابراهیمی افزود: «با وجود تبعات و خساراتی که ساخت آن پروژه و گودبرداریهای عمیق آن موجب شده، سوال این است چرا مسئولان میراث فرهنگی اقدام جدیتری انجام نمیدهند و واکنشی ندارند، درحالیکه یک مجموعه تاریخی در خطر تخریب قرار گرفته است؟». / الف
نظر خود را بنویسید