فردایکرمان ـ گروه جامعه: مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان با اشاره به اینکه پیشبینی شده که آمار زائران اربعین در استان تا 200 هزار نفر برسد، گفت: «50 هزار زائر پاکستانی و 10 هزار نفر افغانستانی هم هستند و در مجموع حدود 260 هزار زائر را باید به سمت مرز حمل کنیم».
احسان عراقیزاده اظهار کرد: «قیمت بلیت رفت برای اتوبوس 45 نفره ۵۵۰ هزار تومان است».
وی افزود: «قیمت بلیت رفت اتوبوس 25 نفره ویآیپی ۸۵۰ هزار تومان است». وی اضافه کرد: «نرخ بلیت برگشت نیز همین مبلغ است».
وی با بیان اینکه امسال خرید همزمان بلیت رفت و برگشت را داریم، گفت: «خیلیها وقتی این پیشنهاد را دادیم معترض بودند که چرا نمیگذارید کاروانی برویم؛ ما جلوی کاروانها را نمیگیریم اما میگوییم بلیت تکفروشی است و یک کاروان برای رفت و برگشت به ازای هر فرد باید بلیت بگیرد».
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان اظهار کرد: «امسال قرار بود کرمان فقط مرز شلمچه را سرویسدهی کند اما چذابه و مرز خسروی هم اضافه شده است. امسال یک مرز ورودی هم از شرق اضافه شده است».
اگر زائر اربعین هستید این گزارش را تا انتها بخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی 7 شهریورماه در جمع خبرنگاران در توضیح بیشتر در اینباره گفت: «تقریبا از 9 ماه پیش هشدار آمادگی برای افزایش جمعیت در مراسم اربعین را دادند و گفتند امسال جمعیت زیادی به این مراسم خواهند آمد. آن زمان گفتیم شاید کرونا مانع تحقق این پیشبینی شود که خوشبختانه این اتفاق نیفتاد و تعداد ز ائران زیاد شده است».
وی افزود: «تا الان در قالب کمیته حملونقل و سوخت که به راهداری واگذار شده است، حدود 9 جلسۀ داخلی برگزار کردیم و چند جلسه نیز با حضور شخص استاندار محترم بوده است».
وی با اشاره به روند افزایشی ثبتنام زائران ادامه داد: «سازمان حج و زیارت بهطور مرتب گزارش میدادند و روزانه 1700 تا 1800 نفر به زائران اضافه میشد».
عراقیزاده توضیح داد: «از حدود یک ماه قبل تصمیم گرفتیم قیمت بلیتهای زائران کرمان به شلمچه را ثابت دربیاوریم و کار بسیار سختی بود و اولین بار در کرمان و شاید در کشور خواستیم بلیت را رفت و برگشتی بفروشیم. این، ایدهای اولیه بود و به نظر ساده میآمد و پس از آن، با شرکتهای حملونقل مسافر و سازمان حج و زیارت جلسه گذاشتیم تا ببینیم شدنی است؟خوشبختانه توانستیم این ایده را اجرایی کنیم و قرار شد حج و زیارت آمار روزانۀ ثبتنام را به ما بدهد و ما به شرکتها بدهیم تا برای سفر برنامهریزی کنند».
وی با بیان اینکه مسئول حملونقل زائران در ستاد را آقای مهرابپناه معرفی کردیم تا رابط بین ما و شرکتها باشند، ادامه داد: «فرد به شرکت مسافری مراجعه میکند و براساس لیستی که حج و زیارت داده، درخواست بلیت رفت میدهد و بلیت برگشت هم همان زمان صادر میشود».
وی بیان کرد: «قرار شد لوکیشن روی بلیت مشخص باشد. آن را برای مسافر پیامک میکنیم تا بدانند در چه موقعیتی قرار بگیرند تا بتوانند به سمت کرمان برگردند».
وی ادامه داد: «اگر موقعیت مسافر عوض شد، اپراتور محل تخلیه و بارگیری را تغییر میدهد و زائر ما در مرز میتواند لوکیشن جدید را نیز دریافت کند همچنین، اگر زائر در موعد مقرر نرسید، برنامهریزی کردیم و سکوهایی تدارک دیدیم تا بتوانیم زائران را برگردانیم».
وی گفت: «مهمترین موضوع این است که هر فرد بلیت برگشت را بگیرد. انتظار تحقق 100 درصدی این ایده را نداریم و اگر 30 درصد هم باشد خوب است اما مردم باید عادت کنند مثل هواپیما سر ساعت خاصی بروند و برگردند».
وی با تاکید بر اینکه مهمترین هدف این است که بلیت برگشت را بگیرند، توضیح داد: «در این صورت، زائران در مرز معطل نمیشوند و بازار سیاه ایجاد نمیشود و مسئولیت هم با شرکت حملونقل است؛ بارها دیدیم فرد با کاروان رفته و از اتوبوس جامانده است و از این شکایات زیاد داریم. کاروان در پاسخ به شکایت زائر، گفته که ما اصلا در سرشماری آن را نیاوردیم و در کرمان متوجه شدیم که تعداد مسافران کم است. زائران از شرکت مسافربری شکایت میکنند. شرکت هم میگوید مسئولیت با ما نیست. من که بلیت به شما ندادم و کاروان شما را جابهجا کرده است».
وی با بیان اینکه ایدۀ خرید همزمان بلیت رفت و برگشت برای رفع این مشکلات بوده است، افزود: «خیلیها وقتی این پیشنهاد را دادیم معترض بودند که چرا نمیگذارید کاروانی برویم. ما جلوی کاروان را نمیگیریم و میگوییم بلیت تک فروشی است و یک کاروان برای رفت و برگشت به ازای هر فرد بلیت میگیرد. در گذشته، یک روز ماشین به شلمچه با 20 میلیون تومان میرفت و فردا این نرخ میشد 25 میلیون و همینطور افزایش پیدا میکرد ولی با تمام سختیهایی که داشت، امسال نرخ را ثابت کردیم و این البته، دردسرهایی دارد. درست است که جلوی کاسبی عدهای را گرفتیم اما قیمت ثابت، به نفع مردم و کسانی است که نمیتوانند ماشین بگیرند».
وی تاکید کرد: «ما با کمک شرکتها، قیمت را ثابت نگه داشتیم».
عراقیزاده با بیان اینکه از الان داریم بلیت برگشت میفروشیم، اظهار کرد: «اصلا جلوی کاروان و سفر دستهجمعی را نگرفتیم. یک اتوبوس 44 نفره باید پر بشود و در مقصد برنامههای گروهی خود را با هر تعدادی که خودشان برنامهریزی کردهاند را داشته باشند».
وی یادآور شد: «ستاد اربعین و دکتر فداکار بسیار از این پروژه و برنامه حمایت کرده و مسئولان ستاد مقید شدند تا با ما هماهنگ کنند».
مشکلی در تامین سوخت نداریم
وی دربارۀ تامین سوخت خودروهای اربعین نیز توضیح داد: «جلساتی با حضور شرکت نفت که عضو کمیته سوخت است داشتیم و همکاری کامل وجود داد و قرار شد تمهیداتی برای جایگاههای سوخت کرمان تا شلمچه در نظر بگیرند و خوشبختانه مشکل سوخت نداریم».
وی با بیان اینکه سازمان حج و زیارت بسیار به ما کمک کرده است، اظهار کرد: «از روز اول سپاه و پلیس راه همکاری و برای حل مشکلات کمک کردند که جای قدردانی دارد».
قطار کرمان ـ شلمچه راهاندازی نشد
عراقیزاده بیان کرد: «پیشنهاد دیگری که داشتیم و سازمان حج و زیارت هم آن را پیگیری کرد اما به نتیجه نرسید این بود که زائرانی که در سامانۀ سماح پیش ثبتنام انجام میدهند، به جز سفر زمینی و هوایی، بتوانند سفر ریلی را هم انتخاب کنند».
وی ادامه داد: «امکان حملونقل ریلی هم امسال اضافه شده است اما تا روز گذشته حدود 200 نفر بیشتر استقبال نکردند چون برای اولین بار است».
وی گفت: «بیش از هزار نفر برای حملونقل هوایی ثبتنام کردهاند و بقیه تا 108 هزار نفر از حملونقل زمینی استفاده میکنند».
وی با بیان اینکه هنوز برنامهریزی برای قطار کرمان ـ شلمچه نشده است، اظهار کرد: «قرار شد هرکسی قصد دارد با قطار برود، به تهران برود و از آنجا تقسیم شوند».
وی با بیان اینکه برای رفتن به قم دو آپشن داشتیم که یکی این بود با قطار مستقیم به قم و بعد به تهران و خرمشهر و شلمچه بروند، افزود: «یا از کرمان به سمت قم بروند که در اینصورت، حتما باید حدود ساعت سه، چهار صبح، در ایستگاه محمدیه پیاده شوند که حدود 15 کیلومتر تا قم فاصله دارد و بعد باید با اتوبوس به داخل شهر بروند و تا ساعت شش، هفت عصر منتظر بمانند و بعد با قطار از تهران به سمت اهواز بروند که این، معطلی زیادی دارد».
وی توضیح داد: «به دنبال این بودیم تا قطاری از کرمان به قم و بعد مستقیم به اهواز برود که نتوانستیم این را محقق کنیم. البته دیروز گفتند هرکس از قم به خرمشهر برود، از خرمشهر اتوبوس ریلی وجود دارد و خرمشهر تا شلمچه را خود راهآهن خدماترسانی میکند».
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان گفت: «برای قطار کرمان نیاز به مجوزهایی از راهآهن کشور داشتیم، خیلی تلاش شد ولی در موعد مقرر نتوانستیم آن را عملیاتی کنیم و سال آینده اگر راهاندازی شود، سفرها ایمنتر و جادهها خلوتتر و برگشت زائران راحتتر خواهد بود».
وی یادآور شد: «حتی برنامه داشتیم مسافرانی از زاهدان میآیند، با قطار به کرمان و از اینجا به سمت شلمچه بروند؛ ولی وقتی کرمان نتوانست سفر ریلی را طبق آنچه که گفتم عملی کند، این موضوع هم لغو شد».
به زائران پاکستانی خدمات میدهیم
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان در بخش دیگری از سخنان خود، دربارۀ برنامهریزی برای عبور زائران پاکستانی از کرمان گفت: «امسال حدود 50، 60 هزار زائر پاکستانی داریم. برای حل مشکلات آنها جلساتی گذاشتیم و گقتیم از ورود این اتوبوسها به داخل مرز جلوگیری شود و از مرز میرجاوه ما خودمان آنها را به شلمچه ببریم».
عراقیزاده توضیح داد: «فرمان خودروهای آنها سمت راست است و همین، مشکلاتی ایجاد میکند و تصادفات زیادی را به دنبال دارد. خودروهایشان هم اغلب بسیار فرسوده است، بیش از ظرفیت سوار میکنند و سالهای گذشته روی سقف هم سوار میکردند که خیلی تلاش شد تا مانع از این کار شدیم. همچنین، برای نماز، وسط جاده ماشین را پارک و روی آسفالت نماز میخوانند و وقتی ماشین خراب میشود، چون فرسوده است، وسط جاده پارک و مسافران در بیابان مینشینند و این اقدامات، خطراتی را به دنبال دارد».
وی بیان کرد: «ظرفیت ماشینهای آنها هم به ماشینهای ما نمیخورد. وقتی اتوبوسهای پاکستانی خراب میشود، یک ماشین بفرستیم کم است و دو تا، ظرفیت اضافه دارد ولی مجبوریم دو ماشین بفرستیم که گاهی هم هزینۀ آن را ندارند پرداخت کنند. البته در این خصوص، از کمک خیّران استفاده کردهایم».
وی با بیان اینکه این مشکلات فقط مربوط به استان ما است، تصریح کرد: «اما همه زائر امام حسین (ع) هستند و باید به آنها خدمات دهیم و کمکشان کنیم. همه زائرند و ما خادمیم».
وی اظهار کرد: «اغلب زائران میخواهند به قم و مشهد بروند و کرمان برای زیارت حاجقاسم هم حتما میآیند».
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان ادامه داد: «مشکل دیگری که با خودروهای زائران پاکستانی داریم این است که چطوری وارد شهر شوند. در این خصوص، موکب ماهان در نزدیکی پلیس راه ماهان ایجاد شده که راهداری در حال انجام اقداماتی در آنجاست و شرکت نفت در حال برنامهریزی برای سوخترسانی به خودروهای پاکستانی و افغانستانی است و باید محوطه برای اسکان زائران نیز ایجاد کنیم که آب و برق و سرویس بهداشتی نیاز دارند و سایر اعضای ستاد در حال پیگیری آن هستند».
وی با بیان اینکه ما فقط حملونقل از ماهان به سمت کرمان را داریم، اظهار کرد: «یا این زائران با ماشین خودشان وارد شهر شوند یا شهرداری آنها را جابهجا کند. پیگیر حل مشکل هستیم تا مستقیم این زائران را به گلزار شهدا بیاوریم. بهترین راه این است که به گلزار بیایند و قسمتی پیاده بیایند و بعد به سمت ماشینها بروند».
مرزهای ورودی و خروجی افزایش یافت
عراقیزاده در ادامه، اظهار کرد: «امسال قرار بود کرمان فقط مرز شلمچه را سرویسدهی کند اما چذابه و مرز خسروی هم اضافه شده است و ما باید برنامهریزی کنیم و هنوز نمیدانیم چند درصد از زائران از دو مرز دیگر میروند».
وی افزود: «همچنین، امسال، یک مرز شرقی هم اضافه شده است. سال گذشته مرز میرجاوه بود که پاکستانیها میآمدند، افغانستانیها از مرز میلک میآیند که الان هم مرز ریمدان در کمترین فاصله از جادۀ چابهار ایجاد شده است».
وی ادامه داد: «چون دبیر استانهای همسایه در حوزۀ حملونقل هستیم با سیستانوبلوچستان و جیرفت و چابهار و خراسان جنوبی و کرمان گروهی تشکیل دادیم و روزانه آمار مسافرانی که وارد میشوند ارائه میشود. خیلی از پاکستانیها دارند پیاده به سمت کرمان میآیند و مرز ریمدان طی دیروز و امروز فعال شده است».
وی گفت: «مرزهای ورودی امسال دو تا و خروجیها هم سه تا شده است و امسال باید برنامۀ منسجمی داشته باشیم».
وی همچنین با اشاره به راهاندازی موکبها برای خدماترسانی به زائران اربعین اظهار کرد: «فعالیت موکبها خیلی خوب بوده است».
وی افزود: «جلساتی با گلگهر و گهرزمین و مس سرچشمه نیز داشتیم و هماهنگی کردیم و در کمیتهها دعوت کردیم تا برای حل مشکلات همکاری کنند و موکب بزنند. گلگهر دیروز اعلام کرد که تعمیرات خودروهای زائران در مسیر سیرجان را رایگان انجام میدهد».
مجتمعهای خدمات رفاهی آماده است
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان اظهار کرد: «جلساتی با صاحبان مجتمعهای خدمات رفاهی داشتیم و اعلام کردیم که امسال شمار مسافران زائران اربعین به دو برابر میرسد و پیشبینی شده که تا 200 هزار نفر برسد. 50 هزار زائر پاکستانی و 10 هزار نفر افغانستانی هم داریم و در مجموع حدود 260 هزار زائر را باید به سمت مرز حمل کنیم».
وی ادامه داد: «با مجتمعهای خدمات رفاهی هماهنگ کردیم و گفتیم سرویسهای بهداشتی و نمازخانه و فروشگاه را آماده کنند. خوشبختانه مشکلی خاصی وجود ندارد». / الف
نظر خود را بنویسید