فردای کرمان – گروه جامعه: دکتر «ماهبانو تاتا» استاد پیشکسوت و بازنشسته آمار دانشگاه شهید باهنر کرمان که هندیتبار و زرتشتی است، امروز صبح، ۲۳ مهرماه با حضور جمعی از استادان دانشگاه باهنر و انجمن آمار ایران، در محل دفتر اسناد رسمی شماره ۹۰ کرمان، حاضر شد و ملک شخصی خود را به انجمن آمار ایران و بنیاد خیریه دانشگاه شهید باهنر کرمان اهدا کرد.
به گفته رییس انجمن آمار ایران، این منزل مسکونی در مسیر تامین اعتبارات جایزه «دکتر تاتا» که به بانوان اساتید و فارغالتحصیلان جوان فعال در زمینه ترویج آموزش آمار، ترویج پژوهش آمار و ...، تعلق میگیرد، هزینه خواهد شد.
دکتر عبدالرحمن راسخ گفت که این جایزه سال آینده فعال میشود و اولین نوبت آن، شهریورماه 1402 برگزار خواهد شد.
تلاش برای ترویج علم آمار در کشور و تربیت دانشجویان
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، وی با بیان اینکه دفتر مرکزی انجمن آمار ایران در تهران است، اظهار کرد: «انجمن آمار در سراسر ایران فعال است و سالانه سمینارها و کنفرانسهای مختلف برگزار میکند».
راسخ ادامه داد: «انجمن آمار از سال گذشته تصمیم گرفت جایزهای را برای بانوان آماری به نام خانم دکتر تاتا داشته باشد و بر همین اساس رایزانیهایی را انجام دادیم».
وی توضیح داد: «سال گذشته کمیته بانوان انجمن آمار، ضمن فعالیتهایش تصمیم گرفت که جایزهای را برای ترویج علم خانمهای آمار در کشور به نام خانم دکتر تاتا اختصاص بدهد که مقدمات کار چیده شد و حتی موضوع در جلسهای با خانم دکتر تاتا هم مطرح شد که چنین کاری قرار است اتفاق بیفتد و ایشان هم استقبال کردند. بعد از آن آییننامۀ جایزه تهیه شد و با همکاران دانشگاه کرمان در تماس بودیم که چطور کار را پیش ببریم که در شان ایشان باشد».
وی افزود: «در این رابطه خانم دکتر تاتا ملکی را در تهران دارند که بخشی از آن را در اختیار انجمن قرار خواهند داد و در مسیر تامین اعتبارات همین جایزه هزینه خواهد شد».
رئیس انجمن آمار ایران با بیان اینکه این جایزه در سال آینده فعال خواهد شد، خاطرنشان کرد: «اولین نوبت این جایزه شهریورماه 1402 برگزار میشود که به بانوان اساتید و فارغالتحصیلان جوان که در زمینۀ ترویج آموزش آمار، ترویج پژوهش آمار و ... فعالیت دارند، تعلق میگیرد».
وی در ادامه با اشاره به جایگاه علمی دکتر تاتا، بیان کرد: «کسانی که در گذشته دانشجوی ایشان بودهاند، به خوبی در مورد ایشان صحبت میکنند. دکتر تاتا در ترویج علم آمار در کشور و تربیت دانشجویان مختلف که الان در دانشگاههای مختلف کشور و حتی خارج از کشور مشغول فعالیت هستند، تلاش زیادی داشتند و همه به نوعی خود را مدیون ایشان میدانند».
هزینهکرد موقوفات بر اساس نیت خیّر
رئیس هیات مدیره بنیاد عامالمنفعه خیّرین دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز در حاشیۀ این مراسم به خبرنگار فردای کرمان، گفت: «بنیاد خیرین دانشگاه شهید باهنر کرمان به منظور جلب کمکهای مردمی برای دانشجویان و کمکهای رفاهی دانشگاه و مشکلاتی که دانشگاه دارد، بهصورت غیردولتی تشکیل شده است تا هم جنبۀ اعتماد عمومی مردم خیّر به یک مجموعۀ غیردولتی جلب شود و هم از نظر قانونی، بروکراسیهایی که مسائل دولتی دارد و بعضا در مورد وقفیات و هدایا مشکلات قانونی ایجاد میشود را نداشته باشد و بتواند به راحتی مشکلات دانشگاه را حل کند».
دکتر گرامی بیان کرد: «این بنیاد چند سالی است که تشکیل شده و مدیرعامل آن خانم دکتر احتشامزاده هستند و تاکنون در این رابطه گامهایی برداشته شده است».
وی با اشاره به اینکه خانم دکتر تاتا که از همکاران قدیمی بخش آمار دانشکده ریاضی و از اقلیتهای مذهبی هستند تصمیم گرفتند که اموال خود را در راه خیر صرف کند، افزود: «ایشان دارای دو منزل هستند که یکی از منازل را به بیمارستان خداداد مهرابی کرمان اهدا کرده و یک منزل هم در تهران دارند که به دلیل علاقۀ شدیدی که ایشان به آمار دارد، بهطور مشترک به بخش آمار دانشگاه شهید باهنر و انجمن آمار ایران واگذار کرده است که امروز اسناد آن امضا میشود».
گرامی ادامه داد: «خانم دکتر تاتا اهل هندوستان هستند اما تحصیلات خود را در آمریکا سپری کردهاند و به علت علاقۀ شدیدی که به ایران داشتند، قبل از انقلاب به ایران سفر میکنند و به دلیل علاقۀ شدیدی که به کرمان داشتند و دوستان زیادی که در کرمان در رابطه با دین زرتشت داشتند، تقاضای انتقال به دانشگاه شهید باهنر میکنند».
وی با بیان اینکه خانم دکتر تاتا از اساتید پرافتخار دانشگاه کرمان هستند، اظهار کرد: «دکتر تاتا در انجمن آمار ایران جزو کسانی است که حرف اول را میزند و معمولا او را مادر علم آمار ایران میدانند».
رئیس هیات مدیره بنیاد عامالمنفعه خیّرین دانشگاه شهید باهنر کرمان با بیان اینکه دکتر تاتا عضو افتخاری بنیاد هستند، توضیح داد: «ایدۀ ایشان در رابطه با منزلی که در اختیار انجمن آمار و بخش آمار دانشگاه باهنر قرار داده، این است که در راستای توسعۀ علم آمار و کمک به دانشجویان هزینه شود و یا مسابقاتی و کنفرانسهایی در این رابطه برگزار شود که این کار بر اساس آییننامهای که بعدا مینویسند، انجام خواهد شد».
وی در ادامه با اشاره به برنامههای بنیاد برای آینده، خاطرنشان کرد: «بعضی خیرین قبلا اموالی را به دانشگاه اهدا کردند اما به دلیل اینکه به اسم دانشگاه میشود و جنبۀ مال دولتی پیدا میکند، باید در چارچوب اموال دولتی هزینه شود و با توجه به پروسههای اداری که وجود دارد و نحوۀ هزینهکرد و استعلامات، گاهی آنگونه که واقف و یا خیّر، دوست داشته کار انجام نشده است و گاه باعث دلسردی خیرین برای ورود به این حوزه شده است».
گرامی ادامه داد: «هزینهکرد اموال اهدایی دولتی با توجه به اینکه مسئولین تغییر میکنند و یا اعمال سلیقه میکنند، با نیت خیّر و اموالی که اهدا کرده سازگار نیست و مشکلاتی را ایجاد میکند لذا بنیاد خیرین با پیشنهادی که از سوی وزارتخانه مطرح شد در دانشگاهها تشکیل شده است».
وی بیان کرد: «البته در اساسنامۀ این بنیاد آمده است که اگر به دلایلی بنیاد منحل شد، اموال آن به دانشگاه برمیگردد ولی تا زمانی که منحل نشود اختیار اموال دست بنیاد است، در نتیجه با بروکراسیها مواجه نخواهد شد و باعث میشود مردم بهتر اعتماد کنند. مخصوصا اینکه اموال در جاهایی که خودشان دوست دارند هزینه میشود و بنیاد نیز بر آن نظارت دارد».
کار خیری که 12 سال پیش در نهان کلید خورد
دکتر ماهبانو تاتا نیز در سخنانی کوتاه بیان کرد: «12 سال قبل یک واحد آپارتمان کوچک که در تهران دارم را به انجمن آمار ایران و بخش آمار دانشگاه باهنر اهدا کردم و نمیخواستم کسی در جریان قرار بگیرد و علنی شود اما به دلیل مشکلی که در انتقال سند وجود داشت، مجبور شدم مجددا به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنم و در نتیجه این موضوع مطرح شد».
وی افزود: «همچنین منزل خود در کرمان را به بیمارستان خداد مهرابی، اهدا کردم».
دکتر تاتا با اشاره به احداث دانشگاه کرمان توسط مهندس افضلیپور، گفت: «آقای مهندس افضلیپور و خانم صبا بانیان این دانشگاه هستند و اگر کار بزرگ آنها نبود هیچیک از ما الان اینجا نبودیم».
وی بیان کرد: «متاسفانه به دلیل اینکه آقای افضلیپور خیلی زود فوت کردند با ایشان ارتباط زیادی نداشتم اما با خانم صبا رفتوآمد داشتم که بانوی بسیار خوب، وارسته و دوستداشتنی بودند».
وی گفت: «خانم صبا پس از فوت مرحوم افضلیپور راه ایشان را ادامه دادند».
اهدای جایزۀ دکتر عمیدی به «دکتر تاتا»
همچنین در این مراسم از سوی انجمن آمار لوح تقدیر و جایزۀ دکتر علی عمیدی به خانم دکتر تاتا تقدیم شد.
در متن لوح تقدیر اهدا شده با اشاره به اهدای جایزۀ دکتر علی عمیدی به دکتر تاتا به پیشنهاد هیات امنای جایزه، آمده است: «این جایزه در تجلیل از جایگاه علمی و فرهنگی دکتر عمیدی و قدردانی از زحمات او که عمری را صرف آموزش بهخصوص ترجمه، تالیف و ویرایش قریب به 50 کتاب علمی کردهاند بنیان گذاشته شده و به شخصیتهای علمی که این ویژگیها را دارا باشند تقدیم میشود».
در ادامۀ این تقدیرنامه آمده است: «امید است راه و روش دکتر عمیدی و حضرتعالی در اعتلای جدی به امر مهم آموزش بهخصوص فراهم آوردن منابع درسی خوب چه از طریق تالیف و چه مشارکت در پالایش و تصحیح کتابهای ممتاز درسی، سرمشقی برای سالکان جوانتر راه آموزش کشور باشد». /پ
نظر خود را بنویسید