گروه فرهنگهنر – تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان 14 آبانماه میزبان مراسم اختتامیهی چهارمین دوره از سلسله برنامههای زیارتواره هنر عاشورا بود. این مراسم در قالب برنامههایی مفصل و متنوع مربوط به یکی از وجوه سنن و آیینهای سوگواری سیدالشهداء تدارک دیده شده بود.
بهگزارش خبرنگار فردای کرمان، در این مراسم، کتاب «نوحههای ننیز» که اخیرا به کوشش عباس افضلیننیز تالیف و توسط انتشارت سوره منتشر شده رونمایی شد. افضلیننیز در ابتدای این مراسم با اشاره اهمیت زیارتواره هنر عاشورا از عوامل این برنامه، تقدیر و تشکر کرد و در ادامه، به قرائت یادداشتی که پیش از این در مورد آیینهای سوگواری محرم در روستای ننیز نوشته و منتشر کرده بود، پرداخت.
حسن سلاجقه، رییس دانشکده هنر و معماری صبا دربارهی این برنامه در آغاز مراسم گفت: «زیارتوارهی هنر عاشورا تلاشی است برای ترسیم فضایی که در زمینهی مداحی و تعزیههای حضرت سیدالشهداء فضایی عقلاییتر و عرفانیتر از حضرت را مطرح میکند و فکر میکنم هم در زمینهی هنر و هم فرهنگ، جای این کار در هنر عاشورایی خالی بوده است.
سلاجقه اظهار امیدواری کرد که هرسال برنامههای زندهتر، پویاتر و فعالیتهای پژوهشی پربارتر و هدفمندتری را شاهد باشیم، و مسئولان استانی نیز بتوانند کمکهای بیشتری کنند».
وی خواستار شد: برنامههای آتی زیارتواره، سنگ بنای آغازینی برای فعالیتهای بهتر آن باشد.
سخنرانی سهچهرهی ادبی در مراسم
در این مراسم که با حضور چهرههای مختلف ادبی، هنری و دانشگاهی برگزار شد، مهدی صمدانی، سهیل محمودی و ساعد باقری سهچهرهی ادبی سخنرانی کردند. سهیل محمودی پس از ایراد سخنرانیاش چند شعر از سرودههای خود را خواند و ساعد باقری نیز بعد از اتمام صحبتهای خود، در سوگ امام حسین(ع) به نغمهخوانی پرداخت.
برپایهی این گزارش، مهدی صمدانی، شاعر و منتقد ادبی، در مورد فواد کرمانی و مقصود کرمانی دو شاعر آیینی کرمان صحبت کرد. صمدانی در سخنان خود ضمن تشریح ویژگیهای شعری و علل تشخص و تمایز این دو شاعر گفت: «اشعار مقصود کرمانی بر خلاف بسیاری از نوحههایی که باید آرام و ساده باشند تا عوام آنها را بخوانند، ادبیّت خاصی دارند». وی افزود: «نوحههای فواد کرمانی چنان سنگین است که خواندن آنها با فریاد توام است، و نوحههای این شاعر، عین غزلهای او است».
به گفتهی حامد حسینخانی مجری مراسم، مجموعه اشعار فواد کرمانی 30 قصیده است که 12 قصیدهی آن، مضمون آیینی و 9 قصیده نیز مضمون عاشورایی دارد.
در ادامه، پیشکسوتهای نوحهخوان و چهرههای تعزیهخوانِ رابر و ننیز به صورت گروهی، به سر حلقهگیِ یوسفعلی افضلی به اجرای نوحهخوانی پرداختند. یوسفعلی افضلی، در نوحهخوانی خود شعری از مقصود کرمانی خواند و قاسم حسینخانی، نیز شعری منسوب به وکیلالملک کرمانی(حاکم کرمانی دوره قاجار) را در اجرای نوحهخوانی خود منظور کرد.
در این بخش از برنامه، گروهی از جوانان نوحهخوان منطقه ننیز و رابر که از شاگردان مکتب نوحهخوانی قاسم افضلی هستند به اجرای نوحهخوانی پرداختند. صالح افضلی شعری به نام «سردار» سرودهی میرزا حبیب خراسانی خواند، و تاجعلی افضلی از پیشکسوتان نوحهخوانی به اجرای نوحهخوانی پرداخت.
در پایان مراسم، از پیشکسوتهای نوحهخوانی و تعزیهخوانی ننیز، استاد نصرالله حسینخانی، یوسفعلی افضلی، قاسم حسینخانی، حاجعلی افضلی، صالح افضلی و جواد حسینخانی تجلیل به عمل آمد.
همچنین بهگفتهی حامد حسینخانی قرار بود از مرید قنبری، مخالفخوان و موافقخوان، که در عرصهی کشوری مقامهای بسیاری کسب کرده است تجلیل به عمل آید؛ اما او نتوانسته بود در مراسم حضور پیدا کند. مرید قنبری مولف کتابی است که 17 مجلس شبیهخوانی ننیز در آن بهثبت رسیده است.
گفتنی است، چهارمین دورهی این برنامه امسال در حالی به پایان رسید که در روزهای برگزاری خود، هربار یکی از وجوه هنری و فرهنگی واقعهی عاشورا را در قالب برنامههایی بهصورت نشستهای تخصصی، نمایشنامهخوانی، نمایشگاه عکس، کارگاههای تخصصی و غیره ترسیم کرد.
زیارتوارهی هنر عاشورا که با حمایت مالی مجتمع مس رفسنجان برگزار شد، چهار سال است با همت و برنامهریزی بخش هنر اسلامی دانشکده هنر و معماری صبا دانشگاه شهید باهنر کرمان طراحی و برنامهریزی میشود و بنای فکری خود را بر احیاء ارزشهای معنوی فرهنگ عاشورایی نهاده است.
نظر خود را بنویسید