فردایکرمان – گروه جامعه: نایب رئیس انجمن داروسازان ایران دربارۀ وضعیت کمبودهای دارویی در کشور، گفت: «در حال حاضر عمدتا در داروهایی که بهصورت شربت هستند و عمدتا برای مصرف کودکانند، کمبود داریم که اصلا هم وارد نشده است. در زمینۀ شربت سرماخوردگی کمبود داریم. کمبود شربت دیفنهیدرامین هم وجود دارد. برای تب بچهها نه شربت استامینوفن و نه بروفن به اندازۀ کافی پیدا نمیشود. شیاف استامینوفن برای کودکانی که خیلی کوچک هستند و باید استامینوفن را بهصورت شیافت استفاده کنند، نیز در داروخانهها جزو اقلام خیلی کمیاب به حساب میآیند یا برای سرفۀ کودکان هم داروها کمبود دارند».
دکتر سیدعلی فاطمی افزود: «علاوه بر کمبودی که در حوزۀ آنتیبیوتیکها وجود دارد، کمبودهایی در سایر اقلام هم داریم و حتی داروهای خیلی ساده مانند قطره نمکی شستوشوی بینی نیز که برای کودکان استفاده میشد هم در داروخانهها پیدا نمیشود».
وی دربارۀ وضعیت کمبود سرم نیز توضیح داد: «وضعیت تامین سرم نسبت به قبل بهتر شده، اما همچنان جزو اقلامی است که کمبود دارد و همچنان به صورت سهمیهای و جیرهبندی به داروخانهها ارائه میشود».
مکملها در داروخانهها فراوانند
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، فاطمی 13 آبانماه ویی بیان کرد: «این در حالی است که در داروخانههای ما، وفور شربتهای تقویتی و نیروزا و انواع قرصها و کپسولهای مکمل وجود دارد که ضروری نیستند، اما از آنجایی که قیمتگذاریشان آزاد است، همه دارند آنها را تولید میکنند. ای کاش برنامهریزی و مدیریت درستی وجود داشت که اجازه نمیداد بحران کمبود دارو در کشور ایجاد شودم.
وی دربارۀ تاثیر کاهش مالیات بر ارزش افزوده مواد اولیّۀ دارویی از ۹ درصد ارز نیمایی به یک درصد ارز نیمایی در رفع کمبودهای دارویی، گفت: «باید توجه کرد که اجرای طرح دارویاری خدمت بزرگی به صنعت داروسازی کشور بود که دیگر مجبور نیستند در صف ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی بمانند و ارز نیمایی را تهیه میکنند».
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: «با این حال باید توجه کرد که شرکتهای دارویی نسبت به قبل، شش تا هفت برابر نقدینگی بیشتری نیاز دارند. شرکتی که A ریال برای خرید مواد اولیه کنار گذاشته، اکنون باید A ضربدر هفت ریال کنار بگذارد. در نتیجه شرکتها دچار کمبود نقدینگی شدند. البته اعلام شد که از طریق تسهیلات بانکی میتوانند نقدینگی را تامین کنند که باید در این زمینه کمک شود».
وی گفت: «نکتۀ دوم هم بحث مالیات بر ارزش افزوده مواد اولیه بود. زمانیکه این ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده بخشی از ارز ۴۲۰۰ تومانی میشد، خیلی بزرگ نبود، اما وقتی با ارز نیمایی محاسبه شد، عدد بسیار بزرگی میشد که این مالیات هم برای تولیدکنندگان سنگین بود. خوشبختانه مالیات بر ارزش افزوده مواد اولیۀ دارویی به یک درصد کاهش یافت که کمکی به صنعت داروسازی بود که بتواند خریدش را راحتتر انجام دهد».
ذخیرۀ استراتژیک دارو در ایران کافی نیست
فاطمی با اشاره به علت آسیبپذیر بودن بازار دارو و ایجاد کمبودها متعدد در کشور، اظهار کرد: «باید توجه کرد که علت مهم این است که به اندازۀ کافی در ایران ذخیرۀ استراتژیک دارو ایجاد نمیکنیم. دارو مانند پوشاک و ... نیست که بتوان خرید آن را عقب انداخت. حتی دارو از غذا هم حساستر است. زیرا غذا را میتوان در شرایطی تغییر داد، اما دارو باید همان لحظه به دست بیمار برسد و به همین دلیل دارو جزو اقلام استراتژیک و حتی حیاتی محسوب میشود و به همین دلیل همۀ کشورها ذخایر استراتژیک دارو ایجاد میکنند. متولی و مطالبهگر این موضوع هم باید سازمان پدافند غیرعامل باشد».
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: «باید هر کشوری دو تا سه ماه ذخیرۀ دارویی داشته باشد و اگر به هر دلیلی تولیدکنندگانی بر سر قیمت با سازمان غذا و دارو مشکل داشتند و تولید نکردند، باید بتوانیم از طریق ذخایر دارویی داروی کشور را تامین کنیم».
وی ادامه داد: «در زمانی دیدیم که به دلیل مصرف رمدسیویر به دلیل کرونا، تزریق سرم بالا میرود در این شرایط باید از ذخایر سرم استفاده کنیم یا به دلیل توقف تولید در یک کارخانه، کمبود سرم ایجاد میشود. عملا در کشورمان ذخایر استراتژیک دارو تعریف نشده و حتی اگر برنامه آن روی کاغذ وجود داشته باشد، اما در عمل چنین چیزی نداریم».
فاطمی خاطرنشان کرد: «البته ذخیرۀ استراتژیک به این معنا نیست که قرار باشد انبارهای بزرگ ایجاد کنند، بلکه هر شرکتی باید ملزم باشد که خودش ذخایری داشته باشد و هر زمان هم از آن ذخایر برداشت شد، بلافاصله آن را پر کند. این در حالی است که اغلب شرکتهای دارویی در کشور به اندازۀ نیاز، دارو تولید کرده و به بازار میدهند».
وی تاکید کرد: «رئیس جدید سازمان غذا و دارو باید اولین اولویتش ایجاد ذخایر استراتژیک باشد. البته این ذخایر هم شامل داروهای اساسی است مانند آنتیبیوتیک، سرم و...، اینطور نیست که قرار باشد ذخیرۀ استراتژیک از همۀ داروها وجود داشته باشد، بلکه داروهای اساسی و اولویتدار که شامل ۴۰۰ تا ۵۰۰ قلم دارو هستند، باید ذخیرۀ استراتژیک برایشان تعریف شود». /پ
نظر خود را بنویسید