فردایکرمان ـ گروه جامعه: زندهیاد مهدی آگاه، کارآفرین، تحلیلگر، فعال و کارشناس زبدۀ حوزۀ اقتصاد و پسته اوایل اردیبهشتماه امسال روی در نقاب خاک کشید.
پنجشنبه سوم آذرماه و همزمان با سالروز تولدش، پرورشگاه صنعتی با همکاری اتاق بازرگانی کرمان مراسمی برای گرامیداشت او برگزار کردند.
در این مراسم که با حضور خانوادۀ وی و با استقبال جمع پرتعدادی از دوستداران و نزدیکان و شاگردانش برگزار شد، برخی از ویژگیهای یگانۀ آگاه یادآوری شد.
تواضع، بزرگواری، تیزهوشی، به آینده فکر کردن، مدیرانی قویتر از خود انتخاب کردن برخلاف رویۀ مدیریتی ایران از جمله ویژگیهای مدیریتی زندهیاد آگاه بود که رئیس اتاق کرمان آن را برشمرد.
در این برنامه که مصطفی سلطانی اجرای آن را برعهده داشت، میزگردی نیز با حضور محسن جلالپور، محمدحسین کریمیپور و محسن رشیدفرخی برگزار شد.
محسن جلالپور رئیس سابق اتاقهای کرمان و ایران بیشتر از خصائلی گفت که زندهیاد آگاه در حوزۀ فعالیتهای اقتصادی داشت از جمله اینکه به طور جدی اعتقاد به رقابت داشت یا نگاه برد ـ برد را در فعالیتهای اقتصادی دنبال میکرد.
در این برنامه، کلیپهایی نیز پخش شد که برخی از دوستان و آشنایان زندهیاد آگاه و همچنین مدیرعامل سیمان ممتازان که او نقش موثری در تاسیس آن داشته، کوشیدند تا به معرفی بیشتر این کارآفرین بپردازند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در این مراسم که عصر پنجشنبه سوم آذرماه در سالن کنفرانس اتاق کرمان برگزار شد، سید مهدی طبیبزاده رئیس اتاق بازرگانی کرمان با بیان اینکه با این حضور و موضوع امروز یکی از مهمترین روزهای اتاق کرمان است، گفت: «بنده خیلی سعادت همراهی و همکاری در محضر زندهیاد مهدی آگاه را نداشتم اما همیشه ذکرخیر ایشان در بین همۀ دوستان بود و نقل از ایشان به عنوان حسنختام جلسات بود».
وی افزود: «زندهیاد آگاه نفوذ کلام فراوانی در بین فعالان اقتصادی و پیشکسوتان داشتند و بنده از صحبتهایشان خیلی درس گرفتم و آموختم».
وی سپس اظهار کرد: «در اتاق کرمان روی دو موضوع انسان توسعهیافته و حلقۀ مفقودۀ توسعه پایدار استان کرمان کار میکردیم. وقتی ویژگیهای انسان توسعهیافته را مطالعه کردم، انگار از روی خصلتهای ایشان نوشته شده بود. در زمینۀ مدیریت سطح پنجم هم کار میکردیم که دقیقا سبک مدیریتی آقای آگاه بود. تواضع، بزرگواری، تیزهوشی، به آینده فکر کردن، مدیرانی قویتر از خود انتخاب کردن برخلاف رویۀ مدیریتی ایران از جمله برخی از این ویژگیهاست که ایشان از آن برخوردار بودند».
طبیبزاده تاکید کرد: «بنابراین، دو مفهومی که این روزها مبنای توسعه قرار گرفته در وجود ایشان جمع شده بود. باید این خصائل را کشف کنیم و آموزش دهیم تا چنین افرادی پرورش داده شوند».
وی در ادامه اظهار کرد: «زندهیاد آگاه، با توجه به همۀ صفاتی که ذکر شد و از خانواده و دوستان ایشان شنیدم، میل شدید به یاددهندگی داشتند. برای یادگرفتن تلاش زیادی میکردند و آنچه یاد میگرفتند را سعی میکردند صمیمانه و خالصانه به همه برسانند».
وی با بیان اینکه کرمان به شدت به انسانهای توسعهیافته برای آینده نیاز دارد، افزود: «کرمان، با وجود همۀ پتانسیلهای فیزیکی که دارد، حتی از لحاظ نیروی انسانی چه در بُعد کمیت و کیفیت، در شاخصهای توسعۀ پایدار به شدت عقب است و در جایگاه مناسبی قرار ندارد. دلیل آن هم، کمبود نیروهای انسانی توسعهیافته و مدیران در حد سطح پنجم است».
رئیس اتاق کرمان گفت: «پیشنهادی دارم که برای اجرایی شدن آن، اتاق هم همکاری لازم را خواهد داشت و آن اینکه مدرسه یا مرکز آموزشی و پژوهشی به نام «مرکز آموزش مدیریت آگاه» ایجاد شود. آگاه، هم به معنی مطلع بودن و هم به عنوان نام ایشان. در این مرکز، افرادی که مستعد هستند کشف شوند و آموزش ببینند تا استان بتواند از مدیرانی از این سطح مدیریت و خلاقیت بهرهمند شوند».
طبیبزاده با بیان اینکه خود ایشان و خانوادهشان نیاز به چنین اقداماتی نداشته و ندارند، تاکید کرد: «اما این سبک مدیریتی باید توسعه یابد تا به استانی توسعهیافته برسیم».
پخش آهنگ به یاد آگاه
در ادامۀ مراسم، کلیپی پخش شد و برخی دوستان و همراهان زندهیاد آگاه دربارۀ ویژگیهای ایشان سخنانی را مطرح کردند.
سپس، میزگردی با اجرای مصطفی سلطانی و با حضور محسن جلالپور، محمدحسین کریمیپور و محسن رشیدفرخی برگزار شد.
قبل از شروع میزگرد، سلطانی یادآور شد: در نشستهایی که زندهیاد آگاه حضور داشت، در آغاز یا پایان سخنان خود، آهنگ «ما برای آنکه ایران خانۀ خوبان شود، رنج دوران دیدهایم...» را میخواندند که به یاد ایشان، این آهنگ پخش شد.
پشتوانۀ خانواده
آنچه در ادامه میآید، سخنان محسن جلالپور ـ فعال اقتصادی و رئیس سابق اتاق بازرگانی کرمان و ایران در این میزگرد است.
«زندهیاد آگاه به تنهایی یک اندیشه و منش در همۀ زمینهها پایه گذاشتند و دنبال کردند و برای ما به جا گذاشتند که میتوان ساعتها دربارۀ آن سخن گفت. اینطور نیست که فکر کنیم ایشان بدون پشتوانۀ خانواده و حضور و همراهی همسرشان؛ سرکارخانم منیژه شهریاری که حامی بسیار موثری بودند؛ به این اندازه میتوانستند تاثیرگذار باشند و فکر میکنم باید از ایشان هم بهعنوان کسی که پابهپای مهدی آقا همزمان و همفکر و همصحبت و همقلم جلو آمدند تشکر کنیم و این همه آثار خوب را به پای هر دو نفر آنها بگذاریم. بنده بیش از 25 سال شاگردی مهدی آقا را کردم. وقتی از من میپرسند دلایل موفقیتات چیست؟ میگویم من که موفق نبودم اما مهمترین دلیل موفقیت یک فرد افرادی است که در زندگی با آنها برخورد میکند و این اتفاق برای من افتاد که با بزرگانی چون آقای آگاه آشنا شدم».
درسهای اقتصادی آگاه
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به برخی از آموزههای زندهیاد آگاه در زمینۀ اقتصاد اشاره کرد و با بیان اینکه از حدود سالهای 75، 76 با ایشان کار مشترک پسته را انجام میدادیم، توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید. «چند خصوصیت ویژه در حوزۀ اقتصاد در ایشان دیدم و یاد گرفتم که فکر میکنم باید در کلاسهای دانشگاهی تدریس شود. مهمترین آن، نگاه برد ـ برد به فعالیتهای اقتصادی بود و هرگز اعتقاد نداشتند که معاملهای که برای طرف مقابل منفعتی ندارد، حتی اگر همۀ منفعت برای یک طرف باشد؛ معاملۀ خوبی است. وقتی دو معامله امکانپذیر بود و در یکی، ما مثلا 100 تومان درآمد داشتیم و طرف مقابل ما، یا منفعتی نداشت یا 50 تومان و بیشتر؛ ایشان معاملۀ دوم را انتخاب میکرد و در هیچ معاملهای حاضر نبود یکطرفه عمل کند. در هر کاری که در زمینۀ اقتصاد انجام میدادند نگاهشان این بود که چه منفعتی به جامعه و صنعت و ذینفعان میرسد. به طور جدی اعتقاد به رقابت داشتند. سالهای اول تعجب میکردم چرا برای ما رقیب درست میکنند؟ معتقد بودند کار بیرقابت نه کیفیت دارد، نه کمیت دارد و نه تداوم. من از شاگردی ایشان به ریاست اتاق ایران رسیدم. در آن زمان، اولین مصاحبهای که روزنامه دنیایاقتصاد با من انجام داد، پرسید طرفدار کدام اقتصاد و ایده و استراتژی اقتصادی هستی؟ پاسخ دادم: طرفدار رقابتم و این را از مهدی آگاه یاد گرفته بودم. روزنامه تیتر زد: «مداح رقابت»، و در مدتی که مسئولیت داشتم من را با همین عنوان میشناختند. از ایشان یاد گرفتم که اقتصاد وقتی شکوفا میشود و وقتی کار تداوم مییابد و پایدار میشود که رقیب داشته باشیم. در شرکت مغز سبز که مجموعهای 30 ساله است و آن را از ایدۀ ایشان دارم؛ به افرادی تعلیم و آموزش میدادند که بیایید و بازار را گسترده کنید».
نقشآفرینیِ بهجا
جلالپور افزود: «خصوصیت دیگری که در ایشان شاخص میدیدم این بود که خیلی خوب میتوانستند در موقعیتی که هستند، تمام و کمال در همان موقعیت باشند. در اتاق بازرگانی اصطلاحی داریم که میگوییم وقتی به اتاق میآیی، کلاه دفتر و مجتمع و کارگاه و شرکت خودت را بردار و با کلاه اتاق بیا. ایشان هرجا با هر عنوانی مینشستند، کلاه همانجا را جدی و کامل سر میگذاشتند. وقتی نقشی بهعنوان هیات مدیره سیمان ممتازان داشتند، دقیقا همین نقش را ایفا میکردند یا وقتی بهعنوان هیات مدیره شرکت پسته نقشی داشتند، دقیقا به همین نقش عمل میکردند و این، خیلی ویژگی بزرگی است».
منفعت ملی در اولویت
جلالپور در ادامه گفت: «زندهیاد آگاه همواره نگاه به توسعۀ کشور داشتند. بین منفعت خود و جامعه و صنعت بیشک و بیهیچ رودروایسی، اولویت ایشان، منفعت ملی بود. وقتی به اتاق ایران رفتم، براساس آموزههای ایشان سه شعار انتخاب کردم و گفتم اتاق وقتی میتواند در کشور اثرگذار باشد که سه شاخصه داشته باشد: اول اینکه مهمترین نگاه آن منافع ملی باشد و دوم اینکه همهگیر و درهای آن به روی همگان باز باشد و سوم اینکه کار فاخر انجام دهد که این سومی را مدیون آقای کریمیپور هستم. ایشان، در آن دوره، به عنوان مشاور عالی در کنار بنده بودند و هر چه دنبال میکردند و در اتاق صورت میگرفت، ارزنده و فاخر بود. من و ایشان این ویژگیها را از مهدی آقا آموختیم و اینها خصوصیاتی است که فکر میکنم اگر آن را در اقتصاد به عنوان اصل قرار دهیم؛ خیلی بهتر است تا علوم دیگر کشورها که ممکن است خیلی در کشور ما کاربرد نداشته باشد».
معلمِ اهل خواندن
محمدحسین کریمیپور فعال اقتصادی نیز در این میزگرد دربارۀ زندهیاد آگاه، در بخشی از سخنان خود گفت: «چیزی که من از ایشان به یاد دارم، یک آدم بود. آگاه بود. میخواند. تحلیلگر بود. تیزفکر بود. شیفتۀ خواندن و شنیدن و آموختن بودند و معلمی... ایشان موثر در زندگی بسیاری از ما به انواع مختلف بود که شاید از گسترۀ دانش و جوهرۀ انسانیت ایشان میآمد. ایشان خوب میخواند و عمیق میخواند و میفهمید و کنجکاوی میکرد. از هر سه، چهار جمله یکی این بود که من متخصص نیستم و اینها را بلد نیستم ولی ذهن کنجکاو و تا ابد دانشآموز ایشان خوب به کُنه موضوع و اصول آن علم نزدیک میشد».
مطالبهگرِ آگاه
محسن رشیدفرخی، فعال اقتصادی و رئیس انجمن خرمای ایران نیز در این میزگرد برخی از ویژگیهای زندهیاد آگاه را برشمرد که در ادامه میخوانید.
«حدود دو هفته پیش، در اتاق کرمان، همایش مسئولیتپذیران خوب اجتماع برگزار شد که جای آقای آگاه بهعنوان نخستین نفر در استان و کشور خالی بود. در آن مراسم، از برخی دوستان دربارۀ مسئولیتپذیران خوب اجتماع پرسیده میشد، تمام مشخصاتی که همۀ دوستان گفتند در آقای آگاه خلاصه میشد. ایشان خیّر بود و هیچ ادعایی نداشت. کار را وظیفۀ خود میدانست و اگر کاری انجام میداد، میگفت تنها کار و کوچکترین کاری است که برای استانم و کشورم انجام میدهم. زندهیاد آگاه مطالبهگر بسیار خوبی بود و مطالبهگری را به خوبی به شاگردان خود میآموختند. ایشان در پروراندن شاگردان بزرگ، همتی داشتند و مسئولیت اجتماعی خود را به خوبی ایفا کردند. آقای آگاه در دورۀ خودشان، نخبه بودند».
در این برنامه، گروه سرود بچههای پرورشگاه صنعتی اجرایی داشتند و محمود صنعتی مدیرعامل پرورشگاه نیز گزارشی از این مجموعه داد و برای جلب کمک خیّران اعلام آمادگی کرد. / الف
نظر خود را بنویسید