فردایکرمان – گروه اقتصاد: موضوع باقیماندۀ سموم در پستۀ ایران، در حال حاضر از مهمترین چالشهای صادرات پسته به اروپا است. مهرماه امسال آندریاس پریستوف تاجر واردکنندۀ پسته ایران به اروپا در سفری که به ایران داشت، در این زمینه در گفتوگو با ماهنامۀ دنیای پسته مطالب هشداردهندهای بیان کرد که علاقهمندان میتوانند متن آن را با کلیک روی نشانی https://fardayekerman.ir/news/39984 مطالعه کنند.
در همینحال، این نشریه، در این زمینه با محسن جلالپور از فعالان پسته و رئیس اسبق اتاق بازرگانی ایران و کرمان، گفتوگوی دیگری انجام داد، که نظر به اهمیت مطالب مطرح شده در آن، متن این گفتوگو را در پایگاه خبری فردایکرمان بازنشر کردهایم، که در ادامه میخوانید.
*آقای جلالپور! اخیرا یکی از تجار بازار اروپا به نام آندریاس پریستوف به ایران آمدند و در رابطه با نیازها و مسائل پسته ایران در بازار اروپا صحبت کردند، برداشت شما از مطالبی که ایشان مطرح کرده، چیست؟
من حدود 30 سال است که در بازارهای اروپایی به تجارت پسته مشغول هستم و انصافاً میتوانم بگویم آقای پریستوف بیش از آنکه تاجر و یا حقالعملکار پسته باشد، علاقهمند به صنعت پسته و دوستدار پسته ایران است. ایشان به شدت نسبت به پسته ایران حساسیت و تعصب دارد و بارها به خاطر این موضوع در اتحادیه اروپا دچار گرفتاری نیز شده است. بدون شک ایشان یکی از مدافعین سرسخت پسته ایران در اتحادیه اروپا است. از این منظر من فکر کردم خوب است که ما دغدغههای کسی را که به این موضوع به شدت علاقهمند است و کار را دنبال میکند بشنویم.
دغدغههای همیشگی پسته را همۀ ما خوب میدانیم، از مسائل مصرف پسته بگیرید تا بحث آفلاتوکسین و دغدغههای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی پسته. دغدغۀ جدید، بحث باقیماندۀ سموم است که یک مسئلۀ مهم و بسیار قابل توجه است و به مرگ و زندگی پسته مربوط میشود. در بحث آفلاتوکسین میدانیم اگر پسته به مشکل بر بخورد، باید برگردد و مجددا فرآوری و پاکسازی بشود. اما در بحث باقیماندۀ سموم میگویند چون هیچ امکانی برای برگشت نیست و برای انسان خطرناک است، بار صادراتی که باقیماندۀ سموم دارد باید معدوم شود. در این شرایط صادرکننده یا خریدار خارجی بخشی از سرمایهاش را از دست میدهد و از این بازار بیرون میرود و عملا بازار اروپا برای ما متوقف میشود. نهایتا وقتی ما بازار اروپا را از دست بدهیم، بقیۀ دنیا را هم از دست میدهیم و این زنگ خطری است که الان یکی دو سال است در مغز سبز شروع شده و مطمئنا در مغز معمولی و پسته هم ادامه خواهد یافت. خلاصه اینکه این یک ضربه به منافع ملی، استانی، شخصی و نسل امروز و آینده است.
اگر ما راهکاری برای آن پیدا نکنیم به یک چالش جدی و مشکلزا برای صنعت پسته تبدیل خواهد شد. بنابراین، دو سه روزی که آقای پریستوف در کرمان بودند، من حداکثر تلاشم را کردم و چند جلسه با حضور باغداران و تجار بزرگ برگزار کردیم که این مطالب را به فعالین صنعت منتقل کنیم.
به نظر من، انجمن پسته نیز به عنوان پایگاه اصلی و مدافع صنعت پسته و در واقع تنها سخنگوی زنجیرۀ تامین پسته که از تولید تا مصرفکنندۀ نهایی پسته را شامل میشود، باید صحبتهای آقای پریستوف را به فعالین صنعت پسته منتقل کند تا همه پی به حساسیت شدید این موضوع ببرند. باید این مسئله به جد اطلاعرسانی عمومی و در مورد آن فرهنگسازی صورت بگیرد. ضروری است که انجمن پسته، باغداران، فرآوریکنندگان، صادرکنندگان و همچنین تولیدکنندگان، فروشندگان و واردکنندگان سم را روی این قضیه هوشیار کند.
*فکر میکنید موضع انجمن و صنعت پسته در مورد منطق اتحادیه اروپا نسبت به این مسئله باید به چه نحو باشد؟
من فکر میکنم ما دو مسیر را باید بهطور همزمان طی کنیم، یک مسیر آگاهسازی فعالین صنعت پسته و اطلاعرسانی و ایجاد یک فضای مناسب است، چیزی که ما امروز با آن مواجه هستیم این است که میزان واردات سموم به استان کرمان بیش از میزان مورد نیاز است. این مطلب مهمی است. نکتۀ دیگر این است که کیفیت سمومی که ما داریم و از بعضی از کشورهای خاص وارد میشوند، مطلوب و مناسب نیست.
مسیر دوم، مسیر چانهزنی و پیگیری از مراجع است. همان بحثی که ما در مورد افلاتوکسین در گذشته پیش بردیم. کار بزرگی که انجمن میتواند بکند، این است که با مراجع بینالمللی ازجمله فروکام و شورای جهانی خشکبار در اروپا و یا کدکس بینالملل در مورد حدود مجازی که خیلی سختگیرانه هستند، رایزنی کند.
نظر خود را بنویسید