فردایکرمان – گروه جامعه: مدیر رصدخانه مهاجرت ایران با اشاره به مهاجرت ایرانیان طی سالهای اخیر درخصوص مهاجرتهای پناهجویی، گفت: «در سال ۲۰۲۱، ۳۵ درصد افزایش داشتیم، در حالی که این عدد برای دنیا حدود ۳۰ درصد بوده است و این عدد نشان میدهد که میزان مهاجرت پناهجویی ایرانیان از میانگین جهانی بالاتر بوده است و در طول سال ۲۰۲۱، میزان درخواست پناهجویی جدید ایران به ۲۰ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است و در رتبۀ نخست پناهجویی بریتانیا قرار داریم».
بهرام صلواتی ایران را چهارمین کشور دانشجوی دکتریفرست به آمریکا توصیف کرد و ادامه داد: «ایران اولین کشوری است که نرخ ماندگاری را در این کشور دارند، ضمن آنکه ۹۰ درصد فارغالتحصیلان PHD ایرانی در کشور آمریکا میمانند».
وی افزود: «بر اساس بررسیهای ما متاسفانه افراد چشمانداز روشنی برای کشور نمیبینند و آیندۀ کشور روشن نیست و این هشداری است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، صلواتی 11 دیماه در نشست تخصصی بررسی آینده جمعیتی ایران با نگاه به روند مهاجرت ایرانیان، با بیان اینکه ایران در فراز مهاجرتی قرار دارد،اظهار کرد: «ما بعد از ۷ تا ۸ سال در تراز ۵۰ هزار دانشجوی مهاجر قرار گرفتیم و اکنون وارد تراز بالاتر از ۶۶ هزار نفر دانشجوی مهاجر رسیدیم که این عدد نشان میدهد با سرعت، پدیدۀ افزایش جمعیت دانشجویی خارج از کشور را تجربه میکنیم».
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران با بیان اینکه این آمارها با تاخیر یکی دو ساله منتشر میشوند، ادامه داد: «متاسفانه آمارهای ما در این زمینه بهروز نیست و این امکان وجود ندارد که بدانیم در حال حاضر چقدر دانشجوی ایرانی در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند».
وی با تاکید بر اینکه در سالهای آینده آمارهای مربوط به فرازهای مهاجرتی را دقیقتر شاهد خواهیم بود، اضافه کرد: «۸۶ هزار ویزا یا اقامت غیرتوریستی طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ برای ایرانیان در ۱۲ سال اخیر صادر شده که بهطور متوسط ۱۶ هزار ویزای تحصیلی و ۱۲ هزار ویزای اقامت دائم برای مقاصد آمریکا و کانادا بوده، ضمن آنکه ۲ هزار ویزای استارتاپی برای کشورهای آمریکا و انگستان صادر شده است».
مهاجرت پناهجویی
صلواتی در خصوص مهاجرتهای پناهجویی، اظهار کرد: «در سال ۲۰۲۱، ۳۵ درصد افزایش داشتیم، در حالی که این عدد برای دنیا حدود ۳۰ درصد بوده است و این عدد نشان میدهد که میزان مهاجرت پناهجویی ایرانیان از میانگین جهانی بالاتر بوده است و در طول سال ۲۰۲۱، میزان درخواست پناهجویی جدید ایران به ۲۰ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است و در رتبۀ نخست پناهجویی بریتانیا قرار داریم».
وی با بیان اینکه ایرانیان بالاترین میزان ثبت درخواست پناهجویی در بریتانیا را داشتند، ادامه داد: «میانگین نرخ رشد جمعیت دانشجویان بینالمللی ایران در خارج بعد از ۱۰ سال بالاتر از میانگین جهانی شده است».
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران با تاکید بر اینکه دنیا بهویژه کشورهای توسعهیافته به سمت افزایش جمعیت و پیری جمعیت به پیش میروند، خاطرنشان کرد: «از این رو این کشورها نیاز به جذب نیروی کار جوان دارند که قادر باشند با تغییرات تکنولوژی خود را سازگار کنند و هر چه میزان جمعیت کشور را افزایش دهیم، با توجه به وضعیتی که داریم، به سبد جهانی مهاجرت افزوده خواهیم کرد».
وی ایران را چهارمین کشور دانشجوی دکتریفرست به آمریکا توصیف کرد و ادامه داد: «ایران اولین کشوری است که نرخ ماندگاری را در این کشور دارند، ضمن آنکه ۹۰ درصد فارغالتحصیلان PHD ایرانی در کشور آمریکا میمانند».
صلواتی با تاکید بر اینکه ما از سالهای پیش اقدام به اصلاح آمارهای ارائه شده در این زمینه کردیم، یادآور شد: «کشوری با ۸۵ میلیون نفر جمعیت که ظرفیت اصلی آن نه نفت و گاز بلکه نیروی انسانی است، با نرخ مشارکت اقتصادی ۴۰ درصدی مواجه است و باید این سوال پرسیده شود که چه بلایی سر نیروی انسانی آوردهایم. از تعداد ۸۵ میلیون نفر جمعیت که ۶۳ میلیون نفر آنها در سن کار هستند، ۴۰ درصد آنها میتوانند فعالیت اقتصادی داشته باشند».
مراقب ظرفیت انسانی کشور باشیم
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران خاطرنشان کرد: «ما مشکلات زیادی داریم که اگر ارادهای باشد، این مسائل مرتفع میشوند و این کشور به همان اندازه که متعلق به خانوادههای شهدا، جانبازان و ایثارگران است، به سایر مردم نیز تعلق دارد و اگر میخواهیم اقتصاد دانشبنیان داشته باشیم، باید برای کل کشور نقشه کلان ترسیم شود».
وی خشکسالی، ازدیاد مصرف انرژی، آلودگی محیط زیست، حاشیهنشینی و عدم تعادل میان کار و زندگی را از جمله چالشهای کشور مطرح کرد و ادامه داد: «با تغییراتی که در حوزۀ فناوری رخ داده است، منابع طبیعی دیگر تامینکننده آینده و خوشبختی یک اقتصاد نیست و اگر چنین بود، امسال، سال نفتی تعریف میشد نه اقتصاد دانشبنیان».
صلواتی با تاکید بر اینکه ما نیاز داریم تا به سمت بهرهوری و استفاده از نیروهای انسانی برویم، گفت: «اما کاری که برای سرمایههای انسانی انجام شده، این است که ما هیچ ظرفیتی برای آنها ایجاد نکردیم. نمونۀ عینی آن تسهیلات خودروسازها برای فرزندآوری است و به هر کسی که دو یا بیشتر فرزند داشته باشد، ۵۰ درصد تخفیف ارائه میدهند، ولی مسالۀ مهاجرت این است که ما برنامۀ منسجمی برای بهکارگیری سرمایۀ انسانی برای حال حاضر و آینده نداریم». /پ
نظر خود را بنویسید