فردایکرمان – گروه اقتصاد: مجری طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی شرکت آب منطقهای استان کرمان با اشاره به وجود حدود ۹ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان کرمان، گفت: «برنامۀ مسدود و پر کردن چاههای غیرمجاز از سال ۸۵ در حال اجرا است و تعداد ۶۶۷ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی در استان شناسایی و مسدود شده است که با مسدود شدن این تعداد حلقه چاه، بیش از ۱۲ میلیون مترمکعب در میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی صرفهجویی شده است که باعث تقویت سفرههای زیرزمینی آب در استان میشود».
وحید اسلام افزود: «از سال ۸۵ در استان کرمان تعداد ۱۲ هزار و ۷۲۲ حلقه چاه غیرمجاز، پر و مسلوبالمنفعه شده که در مجموع صرفهجویی ۷۹۸ میلیون مترمکعبی را به همراه داشته است».
وی ادامه داد: «بیشترین میزان چاه غیرمجاز در جنوب و شرق استان وجود دارد و در مناطق شمالی تقریبا تمام چاههای غیرمجاز مسدود شدهاند و میتوان گفت در این منطقه چاه غیرمجاز نداریم».
اسلام گفت: «با توجه به وضعیت بحرانی بسیاری از دشتها و کمبود آب در استان کرمان، پروانۀ حفر و بهرهبرداری چاه به هیچوجه در بخش کشاورزی صادر نمیشود».
وی همچنین در مورد شرایط جابهجایی و افزایش عمق چاههای مجاز و پروانهدار بیان کرد: «برای جابهجایی و تغییر در برداشت آب، ابتدا باید طبق نظر کارشناسان، چاه دچار کاهش میزان آبدهی شده باشد که طبق آییننامه حداقل باید ۶۰ درصد از مقدار آبدهی بر اساس پروانۀ بهرهبرداری کاهش پیدا کند».
مجری طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی شرکت آب منطقهای استان کرمان تاکید کرد: «متقاضیانی که چاههای آنان دچار کاهش آبدهی شده باشد باید ابتدا درخواست خود را به شرکت آب منطقهای ارائه کنند و حداکثر مجوز افزایش عمق چاه ۳۰ متر است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، وی ادامه داد: «میزان برداشت آب حتما باید طبق پروانۀ بهرهبرداری اولیه باید باشد و هرگونه اضافه برداشت از چاههای کشاورزی غیرقانونی است».
اسلام خاطرنشان کرد: «با فعال شدن کنتورهای هوشمند در چاههای کشاورزی در برخی از شهرستانهای استان مانند زرند و رفسنجان میزان برداشت آب بهصورت مستمر و دقیق رصد میشود که برداشت اضافه انجام نشود».
وی افزود: «در دشت بحرانی مانند رفسنجان از ۳۰۰ حلقه چاه در سال ۵۳ به یکهزار و ۷۰۰ حلقه چاه در سال ۸۵ رسیدیم که همین افزایش بیرویۀ حفر چاههای عمیق و نیمهعمیق، این دشت را در وضعیت قرمز قرار داده است».
مجری طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی شرکت آب منطقهای استان کرمان بیان کرد: «طرح نصب کنتورهای هوشمند نیز از سال ۹۰ آغاز شده که تاکنون بیش از ۶ هزار دستگاه کنتور نصب که از این میزان یکهزار و ۱۴ کنتور در سال جاری نصب شده است».
اجرای طرح اصلاح و تعدیل پروانۀ چاههای کشاورزی
وی در ادامه گفت: «طرح اصلاح و تعدیل پروانه چاه های کشاورزی در استان به منظور مدیریت منایع آب زیر زمینی در حال اجرا است که تاکنون برای بیش از ۷۰ درصد چاههای کشاورزی در استان کرمان این اقدام انجام شده است».
اسلام ادامه داد: «بر اساس مصوبات شورای عالی آب کشور، باید بهگونهای برنامهریزی کنیم که حداکثر ۷۵ درصد از حجم تغذیۀ آبخوانها استفاده و ۲۵ درصد دیگر به نفع سفرههای آب زیرزمینی ذخیره شود و بر اساس ماده ۱۳۵ قانون برنامه ششم توسعه نیز باید ۱۱ میلیارد مترمکعب از برداشتهای فعلی از سفرههای آب زیرزمینی کاهش پیدا کند که طرح اصلاح و تعدیل پروانۀ بهرهبرداری چاههای کشاورزی در همین چارچوب اجرا میشود».
وی تاکید کرد: «سهم استان کرمان در طرح اصلاح و تعدیل پروانه بهرهبرداری چاههای کشاورزی یک میلیارد مترمکعب است». /پ
نظر خود را بنویسید