گروه جامعه ـ معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: «تلاش برای احیای تالاب جازموریان به عنوان عنصر حیات در منطقه یک شاخص و اولویت مهم در دولت است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا سراسری، پروین فرشچی بیان کرد: «با توجه به شرایط سخت خشکسالیها در این استان و مشکلات کمآبی در کشور احیای دریاچهها و تالابها باید به صورت ویژه مورد توجه باشد».
وی افزود: «احیای تالاب جازموریان در دستور خاص سازمان حفاظت محیط زیست بوده و برنامههای زیاد و مهمی برای احیای این تالاب وجود دارد که امیدواریم با همکاری مردم و دستگاههای مختلف بتوانیم این امر را محقق کنیم».
فرماندار دلگان نیز بیان کرد: «رسیدگی به تالاب جازموریان نیازمند تدوین سند جامع احیا و نجات تالاب بوده و اکنون جازموریان به مطالبه عمومی تبدیل شده است».
مجتبی شجاعی افزود: «اقدامات نسنجیده و سدسازی در حوضه آبریز تالاب جازموریان در استان کرمان سبب شده این عنصر ارزشمند زیست محیطی با خطرات زیادی روبهرو شود لذا هر گونه بیتوجهی به آن و تاخیر در برنامهریزی و تدبیر برای احیا تالاب جازموریان، این تالاب را به سرنوشت هامون دچار میکند».
وی اظهار کرد: «تالاب جازموریان به عنوان مرکز تنظیم اکوسیستمهای شرق کرمان و غرب سیستان و بلوچستان که در گذشته آب آن شیرین بود، بر اثر یکجانبهگرایی استان کرمان و عدم حساسیت مسئولان سیستان و بلوچستان در گذشته و احداث سدهای متعدد بر روی رودخانههایی از جمله هلیلرود خشک شده است».
فرماندار دلگان افزود: «خشک شدن بخش اعظمی از این دریاچه و مراتع اطراف آن آسیبهای زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی زیادی را برای مردم ساکن در حاشیهی این تالاب ایجاد کرده است».
شجاعی با بیان اینکه 50 درصد مساحت تالاب هامون جازموریان در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است، ادامه داد: «سد جیرفت از عوامل مهم مشکلات زیست محیطی هامون جازموریان است. آب رودخانه هلیلرود که باید پس از پیوستن رودخانهها، سیلابها و روانآبهای دیگر علاوه بر آبیاری جیرفت و کهنوج، وارد تالاب جازموریان شده و مناطقی از سیستان و بلوچستان را بهرهمند کند، پشت سد جیرفت ذخیره میشود و حیات تالاب را به خطر انداخته است به طوری که بیشترین ضرر را مردم کشاورز و دامدار شهرستان دلگان متحمل میشوند».
شجاعی اضافه کرد: «سدهای استقلال و عروس در جیرفت و برخی سدهای کوچک و بزرگ آبخیزداری در استان کرمان که تعداد آنها به بیش از 30 سد میرسد، منشا اصلی آسیب تالاب هامون جازموریان برای سیستان و بلوچستان است».
وی اظهار کرد: «وجود این سدها اجازه ورود اندک سیلابهای ناشی از بارندگی را به جازموریان نمیدهد که این موضوع تالاب را خشکانده و به منشا ریزگردها تبدیل کرده است».
فرماندار دلگان با اشاره به اینکه تالاب جازموریان در حالت طبیعی در مرکز یک منطقه خشک واقع شده است، گفت: «اقدامات نسنجیده مدیران وقت در استان کرمان در خصوص احداث سدها و عدم توجه به مناطق دیگر تالاب جازموریان منشا مشکلات فراوانی بوده است».
شجاعی با بیان اینکه اگر در حوزهی سیستان نیز در طول این سالها حساسیت لازم ایجاد می شد، مشکلات کنونی کمتر بود ادامه داد: «چنانچه عزم عمومی برای نجات تالاب جازموریان از هماکنون شکل بگیرد میتوان از بروز خسارتهای آتی جلوگیری کرد چرا که کل تالاب در داخل کشور قرار گرفته و بر خلاف تالاب هامون در سیستان متاثر از خارج مرز نیست».
4138
در جریان سفر معاون سازمان محیط زیست کشور به زاهدان مطرح شد
اقدامات نسنجیدۀ استان کرمان جازموریان را خشکاند

نظر خود را بنویسید