فردایکرمان – پروین میرزاحسینی: بازار مرغ کرمان باز هم روزهای متلاطمی را پشت سر میگذارد. بنا به گزارشهای مردمی، مرغ با قیمتی بالاتر از نرخ مصوب تنظیم بازار به فروش میرسد و کمبودهایی نیز در برخی موارد وجود دارد.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان معتقد است که نرخ مصوب اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی که در آن، قیمت جوجه یکروزه رقمی در نظر گرفته شده است، واقعی نیست و با توجه به افزایش قیمت جوجه و نهادههای دامی این نرخ باید حدود 78 تا 80 هزار تومان باشد.
سیدحسن مهدی همچنین میگوید که به دلیل کاهش جوجهریزی و عدم رغبت تولیدکنندگان برای تولید به دلیل قیمتهای پایین، احتمالا در اردیبهشتماه با کمبود مرغ مواجه خواهیم شد.
وی در گفتوگو با خبرنگار فردایکرمان با اشاره به مشکلات تولید مرغ بیان کرد: «آنچه که ما پیش از سال جدید در سطح ملی از طریق اتحادیه کشوری پیگیر بودیم، این بود که قیمت پیشنهادشده، قیمت کارشناسی و منطقیای نیست، به دلیل اینکه عواملی که در آنالیز قیمت تمامشدۀ مرغ زنده وجود دارد، مثل جوجه یکروزه و نهادههای دامی که ذرت و کنجالۀ سویا است و اخیرا در سال جدید، نیروی انسانی و انرژی، حداقل بین 28 تا 32 درصد گران شده است».
مَهدی ادامه داد: «موضوع این است که قیمت جوجه یکروزه در آنالیز سال قبل 12 هزار تومان بوده ولی متاسفانه در بازار فعلی از 25 هزار تومان عبور کرده است و نکتۀ دیگر اینکه در روند تولید وقتی مرغداران محترم نهاده را از سامانۀ بازارگاه خرید میکنند قرار بر این بود که طی 15 الی 20 روز نهادهها تحویل داده شود. دورۀ پرورش مرغ بین 45 روز تا 50 روز طول میکشد و این نهادهای که مرغدار پول و سرمایهاش را برای خرید آن داده است، در کل دوره نمیرسد و مرغی هم که در سالن است نیاز به خوراک و دان دارد، در نتیجه مرغدار مجبور است این دان یا ذرت را از بازار آزاد با قیمتهای گزاف تهیه کند و متاسفانه این موضوعات، قیمت تمامشدۀ مرغ را افزایش میدهد».
وی یادآور شد: «از طرفی هم متاسفانه بخش از نهادههای دامی که در سطح کشور توزیع میشود، کیفیت پایینی دارند و این موضوع هم به میزان تلفات واحدهای مرغداری دامن زده و آن را افزایش داده و ضریب تبدیل را مقداری بالا برده و هزینۀ تمامشدۀ مرغدار افزایش پیدا کرده است».
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان خاطرنشان کرد: «ما همۀ اینها را در یک آنالیز آوردهایم. اگر قیمت جوجه یکروزه را در حال حاضر با توجه به مسائلی که عرض کردم 19 هزار تومان در نظر بگیریم، نه 25 هزار تومان، قیمت مرغ زنده 51 هزار تومان تمام میشود که با 10 درصد سود، میشود 56 هزار تومان، و با فرمول 25.5 درصد اُفت کشتارگاهی، قیمت برای مصرفکننده نزدیک به 80 هزار تومان تمام میشود».
وی ادامه داد: «این نکته را از این بابت عرض کردم که قیمت واقعی و کارشناسی مرغ، عددی بالغ بر 78 هزار تا 80 هزار تومان است».
مَهدی افزود: «قبل از سال جدید، قیمت جوجه نسبتا مناسبتر و حدود 18 تا 19 هزار تومان بود ولی متاسفانه بلافاصله بعد از تعطیلات ایام نوروز، جوجه به دلیل اینکه نسبت به روال گذشته کمتر تولید شده و تقاضای بیشتری دارد، گرانتر شده است».
وی گفت: «برنامهریزی کلان صنعت طیور در کشور باید طوری اتفاق بیفتد که در ماه بین 110 تا 120 میلیون قطعه جوجه تولید شود که روال جوجهریزی و تولید مرغ در سطح کشور عادی باشد، متاسفانه این روال تولید هم، تحت تاثیر مسائل چالشهای بخش ارز، تامین ارز و مشکلاتی که در این بخش وجود دارد، قرار گرفت و این تولیدها کاهش پیدا کرده و الان زیر 100 میلیون قطعه است».
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان بیان کرد: «به دلیل اینکه جوجه به اندازۀ کافی در بازار عرضه نشده است، قیمت جوجه نسبتا افزایش پیدا کرده و البته من با بعضی از تولیدکنندگان جوجه یکروزه که صحبت میکنم، ادعا میکنند قیمت 20 هزار یا 21 هزار تومان، قیمت واقعی جوجه است نه قیمت گران جوجه، اما ما داریم میبینیم این سیر صعودی افزایش قیمت جوجه یکروزه متاسفانه ادامه دارد و هزینۀ تمامشده همچنان در حال افزایش است».
وی ادامه داد: «قیمت واقعی مرغ زنده و مصرفکننده، آنچیزی نیست که الان وزارت جهاد کشاورزی بهصورت دستوری اعلام کرده است. این موضوعات را ما درخواست کردیم که مورد بازنگری قرار بگیرد و قول دادند بعد از ماه رمضان قیمت کارشناسی، واقعی و تمامشدۀ مرغ اعلام خواهد شد که طبیعتا عددی بین 78 تا 80 هزار تومان شاید یک عدد منطقی برای مصرفکننده باشد».
مَهدی در پاسخ به این سوال که «چرا دولت همچنان تاکید دارد که فروش مرغ بیش از 63 هزار تومان، گرانفروشی است؟» گفت: «بر اساس جوجهریزیهایی که در بهمن و اسفندماه انجام شد، مرغ شب عید نوروز و ایام ماه مبارک تامین شده و تا این لحظه، شاید یک کمبود بسیار نسبی احساس شده اما اینطور نبوده که بگوییم مرغ در سطح استان و کشور نیست».
تاکید بر اعلام قیمت کارشناسی
وی افزود: «تا پایان فروردینماه، کشتار استان متعارف بوده و روزانه بهطور متوسط 110 تا 120 تن کشتار داشتیم که پیشبینی و برنامهریزی شده بود اما جوجهریزی فروردینماه تحت تاثیر عواملی که عرض کردم، کاهش پیدا کرده است و اگر قیمت کارشناسی اعلام نشود، قطعا مرغداران و تولیدکنندگان رغبت و انگیزهای برای تولید نخواهند داشت و اگر این اتفاق مدیریت نشود، امکان دارد کاهش را تجربه کنیم».
مَهدی خاطرنشان کرد: «البته ما یک کاهش نسبی در اردیبهشتماه داریم که مسئولین ارشد استان، سازمان جهاد کشاورزی و پشتیبانی امور دام، تدابیری را برای جبران کمبودها از طریق توزیع مرغ منجمد اندیشیدند که همزمان با همان مقدار مرغ گرمی که توزیع میشود در استان عرضه خواهد شد و امیدواریم از این مقطع هم به خیر عبور کنیم».
وی تاکید کرد: «تا الان از نظر ما کمبود نداشتیم و از امروز داریم به آستانه و استقبال یک مقدار کمبود میرویم که در اردیبهشتماه احساس خواهد شد که آن هم برنامهریزی شده و امیدواریم که با همراهی مردم شریف استان هم با مدیریت درست و با همکاری که همیشه با بخش تولید و مسئولین دارند، این موضوع را مدیریت کنیم».
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان گفت: «واقعیت این است وقتی قیمتهای کارشناسی توسط وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ نشده است، تولیدکنندگان رغبتی برای تولید نخواهند داشت زیرا دچار ضرر و زیان میشوند».
وی یادآور شد: «کمتر از یک الی چهار ماه قبل، مرغداران ما بسیار دچار ضرر و زیان سنگین شدند زیرا مرغ بهوفور تولید شده بود ولی مصرف بازار خیلی کاهش پیدا کرده بود که ما مثل همیشه از مردم تقاضا کرده بودیم به کمک تولید بیایند و با خرید مرغ، تولیدکنندگان را حمایت کنند که این اتفاق افتاد و جای تقدیر و تشکر دارد و الان هم با مدیریتی که مسئولین محترم خواهند کرد، اگر کمبودهای مختصر و نسبی را در سطح استان در اردیبهشت داشته باشیم با توزیع مرغ منجمد مدیریت خواهیم کرد و از این مرحله هم عبور خواهیم کرد». /پ
نظر خود را بنویسید